Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
hunterlubo
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от hunterlubo »

rosboz написа:Гъбите тръгнаха

Изображение

Изображение

от тези бягай далече

Изображение

а сърнели има навсякъде и в планината

Изображение

и в полето

Изображение

Изображение

Изображение

тази събота и неделя за манатарки
Здравейте! Наистина има много гъби вече....и много съмнениея се породиха у мен. Набрахме около 10кг. печурки-2-3 вида и сърнела поне 2 вида,но...днес изхвърлих по-дребната сърнела...съмнения ме обзеха. А печурките дано да не са "маскирани",че жена ми ги сложи в буркани вече...!! Това е района на Куклен, Пловдивско. Някой да е намерил манатарки вече?
sashaa5758
новобранец
новобранец

Мнение от sashaa5758 »

Много красиви снимки браво на фотографа. Относно дребните сърнели аз също се страхувам от тях и не ги бера.Винаги имам някакво съмнение. Ако има някой да даде някаква по-подробна информация за тях.На всички които ще "атакуват" гори и поляни - успех.
Аватар
tcekata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tcekata »

Във вторник и аз ходих за гъби с племенника в околностите на с.Рашка Гращица - Кюстендилско. Малко късно отидохме , към 15.30 часа и бяха минали преди нас гъбари , но набрахме към 60 сръндака. Намираха се само единични бройки , обикновенно маскирани като тази ...

Изображение

Изображение

или по ливадите във високата трева , където не се забелязват отдалече...

Изображение

Намерих и доста ей такива гъби ...

Изображение

но не ги познавам :oops: , не съм гъбар и бера само тези за който съм 100% сигурен. Предполагам е горска печурка ,но не съм човек на риска. :lol:
Набрах и към 30 кила масловки. Имаше много,но се задоволих с тези ,че искат доста работа. :lol: Обикновенно ги пренебрегвам , тъй като много бързо хващат червеи и много редко намирам читава гъба . Иначе много ги харесвам. Тази година обаче , може би поради хладното време , нямаха почти никакви червеи. От тези на снимката имаше само 5-6 червливи. Приличат малко на печурки , но това е от времето - беше мрачно и апарата ми е малко аматьорски , а пък за фотографските ми способности няма какво да говорим. :lol:

Изображение
sashaa5758
новобранец
новобранец

Мнение от sashaa5758 »

гъбата за която се съмняваш и си изхвърлил е печурка.
Аватар
tcekata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tcekata »

sashaa5758 написа:гъбата за която се съмняваш и си изхвърлил е печурка.

Мерси колега! И аз така си мислех ,но не познавам двойника и ,не съм го виждал в природата и не зная по какво да ги различавам, а за по сигурно я подминавам. :P
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

tcekata написа:
sashaa5758 написа:гъбата за която се съмняваш и си изхвърлил е печурка.

Мерси колега! И аз така си мислех ,но не познавам двойника и ,не съм го виждал в природата и не зная по какво да ги различавам, а за по сигурно я подминавам. :P
Има няколко възможности за двойник:
1. Най-опасния - бялата мухоморка. Снежнобяла , излиза от калъвче и ресните са винаги БЕЛИ.Смъртоносно отровна гъба.
2. Карболова гъба (карболова печурка ). Мирише на карбол (изгорял бакилит ). Ако като свежа я объркаш, то докато я вариш толкова започва да мирише неприятно, че трябва да си мнооого хремав за да не забележиш. Тя е опасна, но не смъртоносно .
Обърни внимание на аромата - печурката мирише на мастика, анасон. Мухоморката е без аромат. Карболовата - неприятна миризма.
sashaa5758
новобранец
новобранец

Мнение от sashaa5758 »

Има няколко вида печурки.Не всички миришат на анасон. За всички които се съмняват моят съвет е да не се берат неразтворени печурки - тогава риска да се сгреши е по-голям. Ако все пак откъснете такива оставете ги да престоят поне няколко часа за да видите дали ще се променят/по цвят/ресните отдолу- ако останат бели хвърлете гъбата.
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

според една книга бялата мухоморка имала много отвратителен вкус.само малък опит те карал да плюеш и да си жабуркаш устата.
за гъби съм
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

Тази година много гъби има ,тези са от днес на снимката не са всичките, има още една пълна торба.

Изображение

Изображение
niko0004
новобранец
новобранец

Мнение от niko0004 »

Ето какво намерих от днешната разходка.След дълго ровене из нета я определих като сиво-жълта манатарка BOLETUS IMPOLITUS,рядък вид по информация от нета. При разрез не промени цвета си.Намерих я под дъб.Какво ще кажете,да ли е такава?ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Из гъбарите - новички попълнения ! :D Чудесно! Радвам се ,че има хора които да се научат да познават това богатство, с което ни дарява природата.
И сега, малко критика от " старото куче" :?
Колеги!
Първо: научете се да пишете грамотно на български език! Не става въпрос за грешки в препинателни знаци/като запетая /, а за грешки в изписването на думите! Бога ми, не забравяйте ,че сме Българи! Още повече, писането с клавиатура и на компютър, дава възможност за поправка на допуснатите грешки. Там някъде, в началото е писал Чурулик Пенчо. Добре е ,да го прочетете!
Второ: Постарайте се ,да прочетете всичко писано преди вашето писание. Това ще ви помогне да научите много. Така, както научих аз. Из темата има много капацитети, доверете се на тях. Пример - Диканаров ,Гого от Лисец и още и още...
Трето: когато берете гъби , винаги пишете къде е било. Например тук, в полската част на западна Странджа гъби още няма. Поне днес няма .
Най -важните правила при бране на гъби са формулирани из темата.
Малко остава до зимата. Използвайте хубавите дни. Тази година моите пчели ми дадоха знак още през август, че зимата ще започне рано и ще е дълга и студена. Това съм споделила писменно с мои приятели още на втори септември.
Вярвайте на природата и я пазете!
Приятни излети на всички!
:D :D :D
vizantieco
фен клуб-скобар

Мнение от vizantieco »

p4eli4kata написа:Из гъбарите - новички попълнения ! :D Чудесно!
:D :D :D
И аз като ново попълнение искам да напиша че днес набрах една чанта сърнела близо до Перник!Обаче имам и въпросче.Каква е тази гъба,която като цяло прилича на сърнела,но е с по малки размери и е отворена?
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от YordanDanev »

vizantieco написа:Обаче имам и въпросче.Каква е тази гъба,която като цяло прилича на сърнела,но е с по малки размери и е отворена?
Пак е сърнела но друг вид, вземи някоя книга и ги разгледай.
Във источната част на Странджа гъби много, но манатарки несъм видял.
Изображениеима ли комат кучета много
IvanHow
новобранец
новобранец

Мнение от IvanHow »

Здравейте!

Да се похваля най-после и аз-последаната седмица беше доста успешна. Още в неделя набрах 3 кофи сърнели, малко масловки и печурки. В сряда сърнелите не бяха толкоз много, но масловки под път и над път, в буквалния смисъл.Отвори ми се доста работа, тъй като сам си ги ям. По въпроса за консервирането и бланширането, ето какво намерих и го приложих - за резултата не съм сигурен, ще трябва да се изчака около 2 седмици:

Веднага след беритбата гъбите трябва да се почистват от пръст, пясък, по-лепнали сламки, треви и др. Пънчетата се изрязват с остро ножче на 1 см под шап-ката. Набраните гъби се пренасят в подходящ съд (кошница, щайга).
За да можем през цялата зима да консумираме гъби, трябва да ги консерви-раме. За тази цел предлагаме няколко рецепти, които са лесно изпълними.
Мариновани гъби. Гъбите се почистват основно от полепналите по тях листа, сламки, пръст и др., без обаче да се измиват. Почистването става с ръка или четка. След това се попарват (бланшират) за около 15—20 минути (това се отнася за ма-натарките, брезовките, масловките и други тръбести гъби). Пластинчестите гъби (рижика, пачи крак, печурка и др. с ламели под шапката) се попарват по-кратко време (не повече от 10—15 минути). След това се изстудяват в чиста вода.
Продукти за маринадата (рецептата е за 1 кг гъби): 150 г вода, 2 г сол (или сол на вкус), 15 г олио и 70 г оцет. Всичко това се разбърква в един съд и се сварява до кипване. След това разтворът се оставя да изстине до стайна температура.
Гъбите, нарязани на парчета, се нареждат в буркана на пластове, като на всеки пласт се поставят късчета дафинов лист, счукан чер пипер, бахар (за 1 кг гъби са необходими 1—2 дафинови листа, 4—6 зърна чер пипер и 2—3 зърна бахар). След като се напълни бурканът с гъбите (обикновено за целта се използуват бур-кани 08) и се сложат всички подправки, се залива с маринадата, която вече е из-
154
студена. Бурканът се разклаща внимателно, за да излезе въздухът от него, долива се отново с маринада до повърхността и се затваря с капачка.
Ако желаем да запазим за дълго време маринованите гъби, трябва да ги стери-лизираме за около 20 минути в кипяща вода. Ако са за скорошна употреба, до-статъчно е да ги завържем с найлон и канап, като преди това долеем буркана с олио около 0, 5 см. При консумация на част от гъбите от буркана винаги се долива отново олио на повърхността.
Целта на мариноването е да бъдат запазени естествените мирис и вкус на гъ-бите, допълнени с пикантния вкус на маринадата. Поради това не бива да се сла-гат подправки, напр. чесън, които могат да изменят коренно вкуса на гъбите. Но при желание може да се постави и чесън или стръкчета магданоз. Особено пикантни са маринованите гъби «букет», които се правят от 4—5 вида гъби (между тях задъл-жително е и манатарката).
Маринованите гъби се поставят в хладно помещение и след около две седмици са готови за ядене. По такъв начин те могат да бъдат запазени през цялата зима.
Мариноване на гъби, поставени предварително в саламура. Обикновено това се прави, когато няма възможност веднага да се мариноват събраните гъби. Ако мариноването се извършва в следващите дни, достатъчно е гъбите само да се попа-рят за 5—6 минути във вряла вода, след което се охлаждат и се поставят в 15% -ова саламура. При този случай мариноването се извършва, след като гъбите се обезсолят до 2% сол (или на вкус). Това става за около 2—3 часа. За да се запази консистенцията им и да се освежат, при обезсоляването се прибавя малко чист ви-нен оцет (около 50 г оцет на литър вода). След тази манипулация гъбите се мари-новат.
Приготвянето на маринадата, подреждането на гъбите и заливането става също както при пресните гъби.

Това е цитат от ДИВОРАСТЯЩИ ГЪБИ — II издание Н. Колев, Аф. Охапкин
mosquito fish
новобранец
новобранец

Мнение от mosquito fish »

niko0004 написа:Ето какво намерих от днешната разходка.След дълго ровене из нета я определих като сиво-жълта манатарка BOLETUS IMPOLITUS,рядък вид по информация от нета. При разрез не промени цвета си.Намерих я под дъб.Какво ще кажете,да ли е такава?ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Може би си прав. Понеже не ми е ясно има ли мрежовидна окраска върху пънчето или не, аз не изключвам и Boletus appendiculatus. Това ти можеш да кажеш. Нещо характерно за Boletus impolitus който споменаваш - пънчето в основата си има миризма която се съобщава като медицинска или подобна на йод.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”