Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- новобранец
- Мнения: 1
- Регистриран на: Чет Окт 21, 2010 12:10 am
Re: Има ли гъбари?
Здравейте! Наистина има много гъби вече....и много съмнениея се породиха у мен. Набрахме около 10кг. печурки-2-3 вида и сърнела поне 2 вида,но...днес изхвърлих по-дребната сърнела...съмнения ме обзеха. А печурките дано да не са "маскирани",че жена ми ги сложи в буркани вече...!! Това е района на Куклен, Пловдивско. Някой да е намерил манатарки вече?rosboz написа:Гъбите тръгнаха
от тези бягай далече
а сърнели има навсякъде и в планината
и в полето
тази събота и неделя за манатарки
-
- новобранец
- Мнения: 33
- Регистриран на: Пет Авг 21, 2009 2:46 pm
Re: Има ли гъбари?
Много красиви снимки браво на фотографа. Относно дребните сърнели аз също се страхувам от тях и не ги бера.Винаги имам някакво съмнение. Ако има някой да даде някаква по-подробна информация за тях.На всички които ще "атакуват" гори и поляни - успех.
- tcekata
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 280
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 2:03 pm
- Местоположение: Кюстендил
Re: Има ли гъбари?
Във вторник и аз ходих за гъби с племенника в околностите на с.Рашка Гращица - Кюстендилско. Малко късно отидохме , към 15.30 часа и бяха минали преди нас гъбари , но набрахме към 60 сръндака. Намираха се само единични бройки , обикновенно маскирани като тази ...

или по ливадите във високата трева , където не се забелязват отдалече...

Намерих и доста ей такива гъби ...

но не ги познавам
, не съм гъбар и бера само тези за който съм 100% сигурен. Предполагам е горска печурка ,но не съм човек на риска.
Набрах и към 30 кила масловки. Имаше много,но се задоволих с тези ,че искат доста работа.
Обикновенно ги пренебрегвам , тъй като много бързо хващат червеи и много редко намирам читава гъба . Иначе много ги харесвам. Тази година обаче , може би поради хладното време , нямаха почти никакви червеи. От тези на снимката имаше само 5-6 червливи. Приличат малко на печурки , но това е от времето - беше мрачно и апарата ми е малко аматьорски , а пък за фотографските ми способности няма какво да говорим.



или по ливадите във високата трева , където не се забелязват отдалече...

Намерих и доста ей такива гъби ...

но не ги познавам


Набрах и към 30 кила масловки. Имаше много,но се задоволих с тези ,че искат доста работа.



-
- новобранец
- Мнения: 33
- Регистриран на: Пет Авг 21, 2009 2:46 pm
Re: Има ли гъбари?
гъбата за която се съмняваш и си изхвърлил е печурка.
- tcekata
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 280
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 2:03 pm
- Местоположение: Кюстендил
Re: Има ли гъбари?
sashaa5758 написа:гъбата за която се съмняваш и си изхвърлил е печурка.
Мерси колега! И аз така си мислех ,но не познавам двойника и ,не съм го виждал в природата и не зная по какво да ги различавам, а за по сигурно я подминавам.

Re: Има ли гъбари?
Има няколко възможности за двойник:tcekata написа:sashaa5758 написа:гъбата за която се съмняваш и си изхвърлил е печурка.
Мерси колега! И аз така си мислех ,но не познавам двойника и ,не съм го виждал в природата и не зная по какво да ги различавам, а за по сигурно я подминавам.
1. Най-опасния - бялата мухоморка. Снежнобяла , излиза от калъвче и ресните са винаги БЕЛИ.Смъртоносно отровна гъба.
2. Карболова гъба (карболова печурка ). Мирише на карбол (изгорял бакилит ). Ако като свежа я объркаш, то докато я вариш толкова започва да мирише неприятно, че трябва да си мнооого хремав за да не забележиш. Тя е опасна, но не смъртоносно .
Обърни внимание на аромата - печурката мирише на мастика, анасон. Мухоморката е без аромат. Карболовата - неприятна миризма.
-
- новобранец
- Мнения: 33
- Регистриран на: Пет Авг 21, 2009 2:46 pm
Re: Има ли гъбари?
Има няколко вида печурки.Не всички миришат на анасон. За всички които се съмняват моят съвет е да не се берат неразтворени печурки - тогава риска да се сгреши е по-голям. Ако все пак откъснете такива оставете ги да престоят поне няколко часа за да видите дали ще се променят/по цвят/ресните отдолу- ако останат бели хвърлете гъбата.
Re: Има ли гъбари?
според една книга бялата мухоморка имала много отвратителен вкус.само малък опит те карал да плюеш и да си жабуркаш устата.
за гъби съм
- kopoy_92
- ще става разбирач
- Мнения: 318
- Регистриран на: Съб Сеп 13, 2008 8:27 am
- Местоположение: гр. Варна
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Тази година много гъби има ,тези са от днес на снимката не са всичките, има още една пълна торба.




Re: Има ли гъбари?
Ето какво намерих от днешната разходка.След дълго ровене из нета я определих като сиво-жълта манатарка BOLETUS IMPOLITUS,рядък вид по информация от нета. При разрез не промени цвета си.Намерих я под дъб.Какво ще кажете,да ли е такава?







- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: Има ли гъбари?
Из гъбарите - новички попълнения !
Чудесно! Радвам се ,че има хора които да се научат да познават това богатство, с което ни дарява природата.
И сега, малко критика от " старото куче"
Колеги!
Първо: научете се да пишете грамотно на български език! Не става въпрос за грешки в препинателни знаци/като запетая /, а за грешки в изписването на думите! Бога ми, не забравяйте ,че сме Българи! Още повече, писането с клавиатура и на компютър, дава възможност за поправка на допуснатите грешки. Там някъде, в началото е писал Чурулик Пенчо. Добре е ,да го прочетете!
Второ: Постарайте се ,да прочетете всичко писано преди вашето писание. Това ще ви помогне да научите много. Така, както научих аз. Из темата има много капацитети, доверете се на тях. Пример - Диканаров ,Гого от Лисец и още и още...
Трето: когато берете гъби , винаги пишете къде е било. Например тук, в полската част на западна Странджа гъби още няма. Поне днес няма .
Най -важните правила при бране на гъби са формулирани из темата.
Малко остава до зимата. Използвайте хубавите дни. Тази година моите пчели ми дадоха знак още през август, че зимата ще започне рано и ще е дълга и студена. Това съм споделила писменно с мои приятели още на втори септември.
Вярвайте на природата и я пазете!
Приятни излети на всички!


И сега, малко критика от " старото куче"

Колеги!
Първо: научете се да пишете грамотно на български език! Не става въпрос за грешки в препинателни знаци/като запетая /, а за грешки в изписването на думите! Бога ми, не забравяйте ,че сме Българи! Още повече, писането с клавиатура и на компютър, дава възможност за поправка на допуснатите грешки. Там някъде, в началото е писал Чурулик Пенчо. Добре е ,да го прочетете!
Второ: Постарайте се ,да прочетете всичко писано преди вашето писание. Това ще ви помогне да научите много. Така, както научих аз. Из темата има много капацитети, доверете се на тях. Пример - Диканаров ,Гого от Лисец и още и още...
Трето: когато берете гъби , винаги пишете къде е било. Например тук, в полската част на западна Странджа гъби още няма. Поне днес няма .
Най -важните правила при бране на гъби са формулирани из темата.
Малко остава до зимата. Използвайте хубавите дни. Тази година моите пчели ми дадоха знак още през август, че зимата ще започне рано и ще е дълга и студена. Това съм споделила писменно с мои приятели още на втори септември.
Вярвайте на природата и я пазете!
Приятни излети на всички!



-
- фен клуб-скобар
- Мнения: 354
- Регистриран на: Пон Яну 12, 2009 3:28 pm
Re: Има ли гъбари?
И аз като ново попълнение искам да напиша че днес набрах една чанта сърнела близо до Перник!Обаче имам и въпросче.Каква е тази гъба,която като цяло прилича на сърнела,но е с по малки размери и е отворена?p4eli4kata написа:Из гъбарите - новички попълнения !Чудесно!
![]()
![]()
- YordanDanev
- сериозен играч
- Мнения: 1917
- Регистриран на: Пон Дек 29, 2008 5:49 pm
- Местоположение: Бургас - Нюрнберг
Re: Има ли гъбари?
Пак е сърнела но друг вид, вземи някоя книга и ги разгледай.vizantieco написа:Обаче имам и въпросче.Каква е тази гъба,която като цяло прилича на сърнела,но е с по малки размери и е отворена?
Във источната част на Странджа гъби много, но манатарки несъм видял.

Re: Има ли гъбари?
Здравейте!
Да се похваля най-после и аз-последаната седмица беше доста успешна. Още в неделя набрах 3 кофи сърнели, малко масловки и печурки. В сряда сърнелите не бяха толкоз много, но масловки под път и над път, в буквалния смисъл.Отвори ми се доста работа, тъй като сам си ги ям. По въпроса за консервирането и бланширането, ето какво намерих и го приложих - за резултата не съм сигурен, ще трябва да се изчака около 2 седмици:
Веднага след беритбата гъбите трябва да се почистват от пръст, пясък, по-лепнали сламки, треви и др. Пънчетата се изрязват с остро ножче на 1 см под шап-ката. Набраните гъби се пренасят в подходящ съд (кошница, щайга).
За да можем през цялата зима да консумираме гъби, трябва да ги консерви-раме. За тази цел предлагаме няколко рецепти, които са лесно изпълними.
Мариновани гъби. Гъбите се почистват основно от полепналите по тях листа, сламки, пръст и др., без обаче да се измиват. Почистването става с ръка или четка. След това се попарват (бланшират) за около 15—20 минути (това се отнася за ма-натарките, брезовките, масловките и други тръбести гъби). Пластинчестите гъби (рижика, пачи крак, печурка и др. с ламели под шапката) се попарват по-кратко време (не повече от 10—15 минути). След това се изстудяват в чиста вода.
Продукти за маринадата (рецептата е за 1 кг гъби): 150 г вода, 2 г сол (или сол на вкус), 15 г олио и 70 г оцет. Всичко това се разбърква в един съд и се сварява до кипване. След това разтворът се оставя да изстине до стайна температура.
Гъбите, нарязани на парчета, се нареждат в буркана на пластове, като на всеки пласт се поставят късчета дафинов лист, счукан чер пипер, бахар (за 1 кг гъби са необходими 1—2 дафинови листа, 4—6 зърна чер пипер и 2—3 зърна бахар). След като се напълни бурканът с гъбите (обикновено за целта се използуват бур-кани 08) и се сложат всички подправки, се залива с маринадата, която вече е из-
154
студена. Бурканът се разклаща внимателно, за да излезе въздухът от него, долива се отново с маринада до повърхността и се затваря с капачка.
Ако желаем да запазим за дълго време маринованите гъби, трябва да ги стери-лизираме за около 20 минути в кипяща вода. Ако са за скорошна употреба, до-статъчно е да ги завържем с найлон и канап, като преди това долеем буркана с олио около 0, 5 см. При консумация на част от гъбите от буркана винаги се долива отново олио на повърхността.
Целта на мариноването е да бъдат запазени естествените мирис и вкус на гъ-бите, допълнени с пикантния вкус на маринадата. Поради това не бива да се сла-гат подправки, напр. чесън, които могат да изменят коренно вкуса на гъбите. Но при желание може да се постави и чесън или стръкчета магданоз. Особено пикантни са маринованите гъби «букет», които се правят от 4—5 вида гъби (между тях задъл-жително е и манатарката).
Маринованите гъби се поставят в хладно помещение и след около две седмици са готови за ядене. По такъв начин те могат да бъдат запазени през цялата зима.
Мариноване на гъби, поставени предварително в саламура. Обикновено това се прави, когато няма възможност веднага да се мариноват събраните гъби. Ако мариноването се извършва в следващите дни, достатъчно е гъбите само да се попа-рят за 5—6 минути във вряла вода, след което се охлаждат и се поставят в 15% -ова саламура. При този случай мариноването се извършва, след като гъбите се обезсолят до 2% сол (или на вкус). Това става за около 2—3 часа. За да се запази консистенцията им и да се освежат, при обезсоляването се прибавя малко чист ви-нен оцет (около 50 г оцет на литър вода). След тази манипулация гъбите се мари-новат.
Приготвянето на маринадата, подреждането на гъбите и заливането става също както при пресните гъби.
Това е цитат от ДИВОРАСТЯЩИ ГЪБИ — II издание Н. Колев, Аф. Охапкин
Да се похваля най-после и аз-последаната седмица беше доста успешна. Още в неделя набрах 3 кофи сърнели, малко масловки и печурки. В сряда сърнелите не бяха толкоз много, но масловки под път и над път, в буквалния смисъл.Отвори ми се доста работа, тъй като сам си ги ям. По въпроса за консервирането и бланширането, ето какво намерих и го приложих - за резултата не съм сигурен, ще трябва да се изчака около 2 седмици:
Веднага след беритбата гъбите трябва да се почистват от пръст, пясък, по-лепнали сламки, треви и др. Пънчетата се изрязват с остро ножче на 1 см под шап-ката. Набраните гъби се пренасят в подходящ съд (кошница, щайга).
За да можем през цялата зима да консумираме гъби, трябва да ги консерви-раме. За тази цел предлагаме няколко рецепти, които са лесно изпълними.
Мариновани гъби. Гъбите се почистват основно от полепналите по тях листа, сламки, пръст и др., без обаче да се измиват. Почистването става с ръка или четка. След това се попарват (бланшират) за около 15—20 минути (това се отнася за ма-натарките, брезовките, масловките и други тръбести гъби). Пластинчестите гъби (рижика, пачи крак, печурка и др. с ламели под шапката) се попарват по-кратко време (не повече от 10—15 минути). След това се изстудяват в чиста вода.
Продукти за маринадата (рецептата е за 1 кг гъби): 150 г вода, 2 г сол (или сол на вкус), 15 г олио и 70 г оцет. Всичко това се разбърква в един съд и се сварява до кипване. След това разтворът се оставя да изстине до стайна температура.
Гъбите, нарязани на парчета, се нареждат в буркана на пластове, като на всеки пласт се поставят късчета дафинов лист, счукан чер пипер, бахар (за 1 кг гъби са необходими 1—2 дафинови листа, 4—6 зърна чер пипер и 2—3 зърна бахар). След като се напълни бурканът с гъбите (обикновено за целта се използуват бур-кани 08) и се сложат всички подправки, се залива с маринадата, която вече е из-
154
студена. Бурканът се разклаща внимателно, за да излезе въздухът от него, долива се отново с маринада до повърхността и се затваря с капачка.
Ако желаем да запазим за дълго време маринованите гъби, трябва да ги стери-лизираме за около 20 минути в кипяща вода. Ако са за скорошна употреба, до-статъчно е да ги завържем с найлон и канап, като преди това долеем буркана с олио около 0, 5 см. При консумация на част от гъбите от буркана винаги се долива отново олио на повърхността.
Целта на мариноването е да бъдат запазени естествените мирис и вкус на гъ-бите, допълнени с пикантния вкус на маринадата. Поради това не бива да се сла-гат подправки, напр. чесън, които могат да изменят коренно вкуса на гъбите. Но при желание може да се постави и чесън или стръкчета магданоз. Особено пикантни са маринованите гъби «букет», които се правят от 4—5 вида гъби (между тях задъл-жително е и манатарката).
Маринованите гъби се поставят в хладно помещение и след около две седмици са готови за ядене. По такъв начин те могат да бъдат запазени през цялата зима.
Мариноване на гъби, поставени предварително в саламура. Обикновено това се прави, когато няма възможност веднага да се мариноват събраните гъби. Ако мариноването се извършва в следващите дни, достатъчно е гъбите само да се попа-рят за 5—6 минути във вряла вода, след което се охлаждат и се поставят в 15% -ова саламура. При този случай мариноването се извършва, след като гъбите се обезсолят до 2% сол (или на вкус). Това става за около 2—3 часа. За да се запази консистенцията им и да се освежат, при обезсоляването се прибавя малко чист ви-нен оцет (около 50 г оцет на литър вода). След тази манипулация гъбите се мари-новат.
Приготвянето на маринадата, подреждането на гъбите и заливането става също както при пресните гъби.
Това е цитат от ДИВОРАСТЯЩИ ГЪБИ — II издание Н. Колев, Аф. Охапкин
-
- новобранец
- Мнения: 22
- Регистриран на: Сря Юли 14, 2010 11:31 pm
Re: Има ли гъбари?
Може би си прав. Понеже не ми е ясно има ли мрежовидна окраска върху пънчето или не, аз не изключвам и Boletus appendiculatus. Това ти можеш да кажеш. Нещо характерно за Boletus impolitus който споменаваш - пънчето в основата си има миризма която се съобщава като медицинска или подобна на йод.niko0004 написа:Ето какво намерих от днешната разходка.След дълго ровене из нета я определих като сиво-жълта манатарка BOLETUS IMPOLITUS,рядък вид по информация от нета. При разрез не промени цвета си.Намерих я под дъб.Какво ще кажете,да ли е такава?