Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- YordanDanev
- сериозен играч
Re: Има ли гъбари?
Последно време ми върви на масловки, правих на бурканчета за зимата и реших да опитам сушена масловка и се получи, още малко и ги прибирам във буркан на сухо.

Здравейте колеги, някой има ли представа каква е тази гъба:

Намерих я в смесена гора повече клони към широколистна, имаше много от този вид.
Тва че е набучена на колче е защото не бях тръгнал за гъби, но количеството което видях ме озадачи...

Намерих я в смесена гора повече клони към широколистна, имаше много от този вид.
Тва че е набучена на колче е защото не бях тръгнал за гъби, но количеството което видях ме озадачи...
Спининг Клуб " АБИЧИ "
Прилича ми на Есенна миризливка (Clitocybe Nebularis)
Такава трябва да е Мерси колега.
Прегледах цялата книга за гъбите която имам, но не намерих сходна. Сега като се загледах е точно тази!
Прегледах цялата книга за гъбите която имам, но не намерих сходна. Сега като се загледах е точно тази!
Спининг Клуб " АБИЧИ "
-
- новобранец

Здравейте,
Доста се порових в нета, но така и не намерих описание на тази гъба. Попаднах на вашия форум и доста прочетох, но не успях всичко, стигнах до 24-та страница и реших да се регистрирам и да стана участник във форума.
Гъбата я брах преди 3-4 дни в Сърнена Средна Гора, на 4-5 км от Стара Загора в покрайнините на млада борова гора. Когато разровиш под боровите иглички, намираш още 6-7 гъби до нея.
Ако някой знае каква е тази гъба, моля да пише.
Благодаря

Риболовци.
Сърнела, ама да не е-пантерка,нямаше грам мирис на дива гъбаnikozia написа:Ем тва както и да го гледам си е сърнелка

Риболовци.
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
Чиста сърнела-пръстенчето не е сраснало-по-твърда средна част(пъпка в средата на гуглата на гъбата).
Печурката си е печурка.
И колега,не скуби гъбите,а ги режи-унищожаваш мицела така(по цигански).
Печурката си е печурка.
И колега,не скуби гъбите,а ги режи-унищожаваш мицела така(по цигански).
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
- YordanDanev
- сериозен играч
И аз така знам от малък, Но скоро получих информация идваща от Русия, че е по-добре да се скубе губата защото мицелът е по-надълбоко от самото пънче във почвата. Когато се отскубне гъбата там ще поникнат нови гъби, а когато се режела пънчето загнивало и непозволявало развитието на мицела. Аз все още си режа гъбите по навик.Светльо-toxin34 написа: И колега,не скуби гъбите,а ги режи-унищожаваш мицела така(по цигански).

-
- новобранец
Колега, гъбата е сърнела и е чудесна да ти е вкусно.В кой регион ги бра ако не е тайна.
-
- научил се да хвърля
Привет колеги гъбоберачи
,
Виждам добри излети много гъби. За мое съжаление в района който обикалям по редовно, есента дойде бързо и най вече студена. Поради тази причина есенни гъби почти няма. Предни години берях големи количества рижийка, коралка, съждивка дори и манатарки се срещаха.
Дори фермата за кладница отказа да плододава.
По ниските части и покрай реките в равното обаче, си начесах крастата. Намирам основно сърнелки, припънки и различни видове печурки.
Колега lusienn,
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
Пантерката е от рода Amanita за които е характерно, че общото покривало остава в основата на пънчето, като за различните видове е като торбичка, калъфче при Зелената мухоморка /Amanita phalloidies/, или като една или няколко якички при Пантерка / Amanita pantherina/, или като брадавички при червената мухоморка /Amanita muscaria/.
Според мен сниманата гъба е Обикновенна сърнела /Macrolepiota procera/. Най подробна информация за Сърнелите съм чел тука, в мнение на колегата GEDAK ( Коригирано !. Благодаря колегата Valco за поправката по надолу в темата), назад в темата (Стр 42 от темата).
Развито плодно тяло по малко от 5 см. не бера, защото има опасен двойник т.н. сърнела джудже. Иначе гъбата е голям деликатес. Личното ми предпочитание е панирана.
Поздрави и успешен гъбобер.

Виждам добри излети много гъби. За мое съжаление в района който обикалям по редовно, есента дойде бързо и най вече студена. Поради тази причина есенни гъби почти няма. Предни години берях големи количества рижийка, коралка, съждивка дори и манатарки се срещаха.
Дори фермата за кладница отказа да плододава.
По ниските части и покрай реките в равното обаче, си начесах крастата. Намирам основно сърнелки, припънки и различни видове печурки.
Колега lusienn,
В галерията ми има снимки на Пантерка /Amanita pantherina/lusienn написа: nikozia написа:Ем тва както и да го гледам си е сърнелка
Сърнела, ама да не е-пантерка,нямаше грам мирис на дива гъбаНека повече специалисти да се изкажат
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
Пантерката е от рода Amanita за които е характерно, че общото покривало остава в основата на пънчето, като за различните видове е като торбичка, калъфче при Зелената мухоморка /Amanita phalloidies/, или като една или няколко якички при Пантерка / Amanita pantherina/, или като брадавички при червената мухоморка /Amanita muscaria/.
Според мен сниманата гъба е Обикновенна сърнела /Macrolepiota procera/. Най подробна информация за Сърнелите съм чел тука, в мнение на колегата GEDAK ( Коригирано !. Благодаря колегата Valco за поправката по надолу в темата), назад в темата (Стр 42 от темата).
Развито плодно тяло по малко от 5 см. не бера, защото има опасен двойник т.н. сърнела джудже. Иначе гъбата е голям деликатес. Личното ми предпочитание е панирана.
Поздрави и успешен гъбобер.
Последно промяна от piterd на Чет Ное 04, 2010 12:52 pm, променено общо 3 пъти.
Чиста сърнела е. Много такива съм брал даже и с диаметър 30см на шапката и са много вкусни. За мен имат по хубав вкус от печурките да речем. Имат пръстенче и то не е сраснало , така , че може да ги слагаш в тигана
С лук са превъзходни.
(само шапките, без пънчетата,защото пънчето е кухо, твърдо, много жилаво, и нестава за ядене.) Двойниците им отровните нямат пръстенче отдоло.

Само да поправя една грешка, която аз стартирах относно поста за сърнелите-джудженца. Мнението по-назад в темата е на Gedak, а не на Karnak, както писах...То стана една, като приказката със сестрата
Иначе у наше село гъбите ги делим на два вида – Орландовки и Пироговки. Пожелавам Ви никога да не берете от тях. Затова - играйте на сигурно!

Риболовци.