Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com
Форум
Относно Сайта
Разни
Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- YordanDanev
- сериозен играч

Re: Има ли гъбари?
Последно време ми върви на масловки, правих на бурканчета за зимата и реших да опитам сушена масловка и се получи, още малко и ги прибирам във буркан на сухо.
Здравейте колеги, някой има ли представа каква е тази гъба:

Намерих я в смесена гора повече клони към широколистна, имаше много от този вид.
Тва че е набучена на колче е защото не бях тръгнал за гъби, но количеството което видях ме озадачи...

Намерих я в смесена гора повече клони към широколистна, имаше много от този вид.
Тва че е набучена на колче е защото не бях тръгнал за гъби, но количеството което видях ме озадачи...
Спининг Клуб " АБИЧИ "
Прилича ми на Есенна миризливка (Clitocybe Nebularis)
Такава трябва да е Мерси колега.
Прегледах цялата книга за гъбите която имам, но не намерих сходна. Сега като се загледах е точно тази!
Прегледах цялата книга за гъбите която имам, но не намерих сходна. Сега като се загледах е точно тази!
Спининг Клуб " АБИЧИ "
-
Perperikon
- новобранец

Здравейте,
Доста се порових в нета, но така и не намерих описание на тази гъба. Попаднах на вашия форум и доста прочетох, но не успях всичко, стигнах до 24-та страница и реших да се регистрирам и да стана участник във форума.
Гъбата я брах преди 3-4 дни в Сърнена Средна Гора, на 4-5 км от Стара Загора в покрайнините на млада борова гора. Когато разровиш под боровите иглички, намираш още 6-7 гъби до нея.
Ако някой знае каква е тази гъба, моля да пише.
Благодаря
има много от нея стотици килограми на 30 км от София,брах от печурките
Ако има някой компетентно мнение, да сподели ,да кажа на хората дали да ги събират,да не стане беля Риболовци.
Сърнела, ама да не е-пантерка,нямаше грам мирис на дива гъбаnikozia написа:Ем тва както и да го гледам си е сърнелка
Риболовци.
- Светльо-toxin34
- разбира нещата

Чиста сърнела-пръстенчето не е сраснало-по-твърда средна част(пъпка в средата на гуглата на гъбата).
Печурката си е печурка.
И колега,не скуби гъбите,а ги режи-унищожаваш мицела така(по цигански).
Печурката си е печурка.
И колега,не скуби гъбите,а ги режи-унищожаваш мицела така(по цигански).
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
- YordanDanev
- сериозен играч

И аз така знам от малък, Но скоро получих информация идваща от Русия, че е по-добре да се скубе губата защото мицелът е по-надълбоко от самото пънче във почвата. Когато се отскубне гъбата там ще поникнат нови гъби, а когато се режела пънчето загнивало и непозволявало развитието на мицела. Аз все още си режа гъбите по навик.Светльо-toxin34 написа: И колега,не скуби гъбите,а ги режи-унищожаваш мицела така(по цигански).
-
sashaa5758
- новобранец

Колега, гъбата е сърнела и е чудесна да ти е вкусно.В кой регион ги бра ако не е тайна.
-
piterd
- научил се да хвърля

Привет колеги гъбоберачи
,
Виждам добри излети много гъби. За мое съжаление в района който обикалям по редовно, есента дойде бързо и най вече студена. Поради тази причина есенни гъби почти няма. Предни години берях големи количества рижийка, коралка, съждивка дори и манатарки се срещаха.
Дори фермата за кладница отказа да плододава.
По ниските части и покрай реките в равното обаче, си начесах крастата. Намирам основно сърнелки, припънки и различни видове печурки.
Колега lusienn,
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
Пантерката е от рода Amanita за които е характерно, че общото покривало остава в основата на пънчето, като за различните видове е като торбичка, калъфче при Зелената мухоморка /Amanita phalloidies/, или като една или няколко якички при Пантерка / Amanita pantherina/, или като брадавички при червената мухоморка /Amanita muscaria/.
Според мен сниманата гъба е Обикновенна сърнела /Macrolepiota procera/. Най подробна информация за Сърнелите съм чел тука, в мнение на колегата GEDAK ( Коригирано !. Благодаря колегата Valco за поправката по надолу в темата), назад в темата (Стр 42 от темата).
Развито плодно тяло по малко от 5 см. не бера, защото има опасен двойник т.н. сърнела джудже. Иначе гъбата е голям деликатес. Личното ми предпочитание е панирана.
Поздрави и успешен гъбобер.
Виждам добри излети много гъби. За мое съжаление в района който обикалям по редовно, есента дойде бързо и най вече студена. Поради тази причина есенни гъби почти няма. Предни години берях големи количества рижийка, коралка, съждивка дори и манатарки се срещаха.
Дори фермата за кладница отказа да плододава.
По ниските части и покрай реките в равното обаче, си начесах крастата. Намирам основно сърнелки, припънки и различни видове печурки.
Колега lusienn,
В галерията ми има снимки на Пантерка /Amanita pantherina/lusienn написа: nikozia написа:Ем тва както и да го гледам си е сърнелка
Сърнела, ама да не е-пантерка,нямаше грам мирис на дива гъбаНека повече специалисти да се изкажат
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
Пантерката е от рода Amanita за които е характерно, че общото покривало остава в основата на пънчето, като за различните видове е като торбичка, калъфче при Зелената мухоморка /Amanita phalloidies/, или като една или няколко якички при Пантерка / Amanita pantherina/, или като брадавички при червената мухоморка /Amanita muscaria/.
Според мен сниманата гъба е Обикновенна сърнела /Macrolepiota procera/. Най подробна информация за Сърнелите съм чел тука, в мнение на колегата GEDAK ( Коригирано !. Благодаря колегата Valco за поправката по надолу в темата), назад в темата (Стр 42 от темата).
Развито плодно тяло по малко от 5 см. не бера, защото има опасен двойник т.н. сърнела джудже. Иначе гъбата е голям деликатес. Личното ми предпочитание е панирана.
Поздрави и успешен гъбобер.
Последно промяна от piterd на Чет Ное 04, 2010 12:52 pm, променено общо 3 пъти.
Чиста сърнела е. Много такива съм брал даже и с диаметър 30см на шапката и са много вкусни. За мен имат по хубав вкус от печурките да речем. Имат пръстенче и то не е сраснало , така , че може да ги слагаш в тигана
С лук са превъзходни.
(само шапките, без пънчетата,защото пънчето е кухо, твърдо, много жилаво, и нестава за ядене.) Двойниците им отровните нямат пръстенче отдоло.
Само да поправя една грешка, която аз стартирах относно поста за сърнелите-джудженца. Мнението по-назад в темата е на Gedak, а не на Karnak, както писах...То стана една, като приказката със сестрата
Иначе у наше село гъбите ги делим на два вида – Орландовки и Пироговки. Пожелавам Ви никога да не берете от тях. Затова - играйте на сигурно!
[imhttp://prikachi.com/images/253/2636253l.jpgg] [/img] 
Риболовци.