Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Любимия воблер!
Модератор: bobopeli
Re: Любимия воблер!
дали знаете но червения цвят е първия които изчезва от спектъра на 5-7м под водата а на 10м не се вижда ни от риби ни от хора. а сега какво става с една от наи успешните рапали - редхеда???
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
С ред хед-а става следното. Едната половина е светла, почти бяла, а другата е сива, точно толкова сива, колкото съответства на изчезналото червено.
Поне аз така си го обяснявам. Затова си мисля, че цвета са си от значение, пък макар и рибите да не го виждат баш същия, както ние в магазина.
Поне аз така си го обяснявам. Затова си мисля, че цвета са си от значение, пък макар и рибите да не го виждат баш същия, както ние в магазина.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
не случаино воблерите ги правят да се потапят до 6-8м. при кристално чиста вода/видимост до 50м/ при дълбочина над 10м почти всички цветове се филтрират и стават сиво-черни.а при не толкова бистра вода и на по плитко. тогава остава уловисто само играта и движението на воблера.според мен цветовете имат значение само за плитко водене - до неколко метра а за по дълбоко остава само голимината,вида и играта на воблера - така и така всички шарениики на дълбоко са сиви. росово,цино са последните цветове които остават. при дълбок вертикален джиг - 50м+ не цвета а това да има разни силконови нижки които да мърдат е по важно.
а ето тук на които му се чете повече
http://www.deep-six.com/page77.htm
Колега за поред път се убеждавам че ОТДАВНА СПОРТУВАШ (нищо че не претендираш за ПРОФИ лигата) в нашите водоеми се знае за видимостта (без Рилските езера)xoxo написа:не случаино воблерите ги правят да се потапят до 6-8м. при кристално чиста вода/видимост до 50м/ при дълбочина над 10м почти всички цветове се филтрират и стават сиво-черни.а при не толкова бистра вода и на по плитко. тогава остава уловисто само играта и движението на воблера.според мен цветовете имат значение само за плитко водене - до неколко метра а за по дълбоко остава само голимината,вида и играта на воблера - така и така всички шарениики на дълбоко са сиви. росово,цино са последните цветове които остават. при дълбок вертикален джиг - 50м+ не цвета а това да има разни силконови нижки които да мърдат е по важно.

за съжаление никога не съм ползвал тази марка.почнах с lowrence след това минах на furuno и raymarine, нe би требвало да е нещо сложно - сега имам малко време че прогнозата е скапано за риболов и ще погледна в интернет - ако разбера нещо ще ти го пратя на лични/много е спецефично и няма да е интересно за другите от форума/
PP.но един бърз съвет - щом е работило преди да пипаш настроиките иди на setup меню и кликни restore defaults- така то ще се върне на фабричнате настроики и щом е работило би трябвало пак да проработи - э ще загубиш всички промени които си правил но ти пак ще си ги промениш след това
PP.но един бърз съвет - щом е работило преди да пипаш настроиките иди на setup меню и кликни restore defaults- така то ще се върне на фабричнате настроики и щом е работило би трябвало пак да проработи - э ще загубиш всички промени които си правил но ти пак ще си ги промениш след това
-
- научил се да хвърля
А някой може ли да ми каже какви са тези две воблерчета на снимката над Ядзурито
http://teamrudozem.snimka.bg/fishing/voblercheta.548607

http://teamrudozem.snimka.bg/fishing/voblercheta.548607
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Хохи,много тенкю за тази статия!
Цветовете се губят с лилавото от 300метра надолу!До 300 метра има видимост,разбра ли Тойо?
Колко е важна теорията,за да има практика?
Много,щот само с практика нещата не са ясни,като например:-"Що предпочете ТОЧНО тоя цвят-воблер в тоя момент!
Колкото повече правилни отговори откриеш,толко повече удари ще имаш!
Пиша ти на сметката още две бири,този път от по-скъпите!

Спираи сTroli Rapala написа:Хохи,много тенкю за тази статия!Цветовете се губят с лилавото от 300метра надолу!До 300 метра има видимост,разбра ли Тойо?
Колко е важна теорията,за да има практика?
Много,щот само с практика нещата не са ясни,като например:-"Що предпочете ТОЧНО тоя цвят-воблер в тоя момент!
Колкото повече правилни отговори откриеш,толко повече удари ще имаш!
Пиша ти на сметката още две бири,този път от по-скъпите!
![]()

Проблемът с Троли е че е ВНЕДРЕН АГЕНТ НА RAPALA нищо че не си казваxoxo написа:защо не попитате колегите които практикуват подводен риболов в морския под-форум?
те ще ви кажат наи точно как стои въпроса с цветовете под вода в черно море. аз го знам ама кои ли ми пък вярва???
![]()

Зрението на водолазите и гмуркачите е различно от това на рибите, дори и начина им на размножаване 

На платено не одим !
".....на СИЛИКОНЧЕ се ЛОВЯТ ВСИЧКИТЕ...." - особено добре кълвят на силикон по "едри риби"
"....Зрението на водолазите и гмуркачите е различно от това на рибите..." прав си колега - рибите по зле виждат цветовате ,но за сметка на това рибите виждат в спектъра невидим от човешкото око. но и за това рибарите са му измислили 'цаката' - разни светещи воблери или спреиове с които да се пръскат воблерите и дават покритие в невидимия за човека спектър но видим от рибите
"....Зрението на водолазите и гмуркачите е различно от това на рибите..." прав си колега - рибите по зле виждат цветовате ,но за сметка на това рибите виждат в спектъра невидим от човешкото око. но и за това рибарите са му измислили 'цаката' - разни светещи воблери или спреиове с които да се пръскат воблерите и дават покритие в невидимия за човека спектър но видим от рибите
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Добре де,пред компа всички сме теоретици!
Като видиш за пръв път Файър-тайгър и си мислиш-"Това яркото ще уплаши рибата"!
Но се оказва,че това е супер уловиста комбинация от три цвята+черните ивици!Точно резидата,жълтото и оранжа рибите ги различават най-добре и често са по ефективни от воблерите оцветени естествено-сребро или злато!
Не,че съм Агент на Рапала,а просто те ги измислят нещата и ти дават готовото инфо за да не губиш време и практика,докато откриеш нещо ново!
Формата, големината или тракането на воблера не са разковничето за успеха,а точно ЦВЕТОВАТА комбинация!Защо?Защото хищникът лови предимно с ОЧИ! 

Особено СОМАTroli Rapala написа:Добре де,пред компа всички сме теоретици!Като видиш за пръв път Файър-тайгър и си мислиш-"Това яркото ще уплаши рибата"!
Но се оказва,че това е супер уловиста комбинация от три цвята+черните ивици!Точно резидата,жълтото и оранжа рибите ги различават най-добре и често са по ефективни от воблерите оцветени естествено-сребро или злато!
Не,че съм Агент на Рапала,а просто те ги измислят нещата и ти дават готовото инфо за да не губиш време и практика,докато откриеш нещо ново!
Формата, големината или тракането на воблера не са разковничето за успеха,а точно ЦВЕТОВАТА комбинация!Защо?Защото хищникът лови предимно с ОЧИ!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Е,годишно ги събирам по 200-300часа,но компенсирам с теорията!
Аре успех и дано да имаш воблер с окраска Ред-тайгър или Ред-краудат-коремът да е червен,щот сега му е силата на тоя ЦВЯТ!