Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Доиде ли време за кюспето на плоча?
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
kalkan4o, това което съм написал не е конкретно отправено към теб а по принцип
И понеже виждам че си ме цитирал доста фриволно ще се наложи ти да поясня, че това

не означава, че ловя с повече от една кука а върви в пряка връзка с ей товаМен лично не ме кефи да мятам плочки и сандвичи с кюспе, още по малко с по 4-6 куки забити из тях но това не означава , че не ловя на кюспе!!!
Ако и сега не ти е ясно аз се прердавамНапротив, ловя и ще продължавам да си ловя на кюспе защото съм намерил начин да го използвам успешно с различни видове "модерни" монтажи за риболов на шаран и защото в моята класация тази стръв е в топ 3 за БГ!

- Husmen1983
- научил се да хвърля
прочетох всичко
какво да кажа незнам,%50 на %50 съм.съгласен съм с модения риболов на шаран но старите методи са си стари методи.имал съм няколко случая с един дядка аз съм захранил обилно хвърлил съм 3 такъма с наи различна стръв, а дядката идва с едно малко бурканче,с един кочан суха царевица намазва царевицата,хвърля след половин час 3 кг парче.след още 1 4ас малко по малък
,а аз 2 дни няколко по 2 кг.и уй имам и система са пищене нз си какво.а човека сложи само едно друвЧе с 1 вудиcа и това е.стар метод но ми останаха оЧите в бурканЧето.и не каза какво има там.

за сега нямам такъв.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ами обясни имkalkan4o написа:но има и хора които то 30 години са риболовци и пак незнаят що е то туй модерен шаранджийски риболов

Та за кюспето ставаше дума...да ловим с него или да го обявим за демоде и "извън закона"?
Пак напомням: стръв...монтаж...2 различни неща

- Husmen1983
- научил се да хвърля
я кажи
ти как правиш монтаЯ си за къуспе и как го закаЧаш освен метода като сандвивЧ?ще споделиш ли?
за сега нямам такъв.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Току що си купих кюспе на гранули ей така защото утре съм за риба и ще го сложа в захранката.Ако се разтваря бавно може и на косам да пробвам да закача
. Рикошет прав си че стръвта и монтажа нямат нищо общо ,но кюспето на какъвто и монтаж да го сложиш повече риба и по едри няма да лови.
Нямам намерение да обяснявам на никого, че да има повече за мене
.Майтапа на страна,но аз не съм толкова запознат че да ви уча. 

Нямам намерение да обяснявам на никого, че да има повече за мене

За бракониерите само слънчаци
!

-
- новобранец
Слушам и невярвам на очите си ! Риболова на кюспе е класически метод за ловене на шаран. Точно с този стар метод се ловат стари риби. За момента може и да му е малко рано но ако се замеси по меко за да се разлага по бързо , ще има ефект. Моя метод за риболов на кюспе е следния: смесва се средата на един стар хляб , стрита на трохи със същото количество кюспе на прах, сместа се разбърква хубаво , добавя се съвсем малко вода и започва да се месят топки малко по малки от юмрук, и трябва да станат жилави и плътни. След което слагаш добре измесената топка върху оловото на капана и забиваш куките в сместа. Стар изпитан метод с отлични резултати.Ако изкаш качествено кюспе ела в Костинброд на стария животински пазар и там в един от гаражите продават пресно кюспе .[/u][/quote][/code][/list][/list][/url][/b]
- dimitar_
- сериозен играч
Снощи си легнах по - рано уморен от мача , но като гледам , сега се е получило добро "разкудкудякване"...
Сега сериозно , старото кюспе наистина трудно се намира защото новите преси го изстискват до дупка и може да стои цяла нощ без да се разтвори , дори почернява (в тия години аз го мелех и го ползвах за захранка и за качамак на пружина - наистина тогава вадех основно дребосъци ) , но се намериха хора които купиха старите преси , и разбраха че от старото кюспе има "файда". Ние имахме късмет да сме близо до гр. Попово където имаше маслобойна и евала на тоя който почна преди 3 години да вади "старото кюспе".
Монтажа ми е прост - самозатягаща се примка , 2 по 2 вързани куки от №4 до №8 ( въпреки многото оплетки аз все още работя с хирургически конец ) , тежест 20 - 30 грама . Плочката се стяга в примката , куките забити в нея и... ред е на шарана !
За да не съм голословен , като си гледам стария билет , миналото лято имам шарани от порядъка на 4 , 3 , 2 кг. , имам и снимки , но са с обикновен фотоапарат ( ще се опитам да ги кача на диск и ще ви ги покажа ). Някои слагат на куките царевица , стиропор и какво ли не , но аз работя на "чиста" плочка , просто това вече е въпрост на лична преценка , всеки се нагажда според водоема.
Като заключение - ... стар метод и стара риба няма ! Щом дядовия върши работа , баба не се сърди , че на дядо му миришат чорапите ...
Сега сериозно , старото кюспе наистина трудно се намира защото новите преси го изстискват до дупка и може да стои цяла нощ без да се разтвори , дори почернява (в тия години аз го мелех и го ползвах за захранка и за качамак на пружина - наистина тогава вадех основно дребосъци ) , но се намериха хора които купиха старите преси , и разбраха че от старото кюспе има "файда". Ние имахме късмет да сме близо до гр. Попово където имаше маслобойна и евала на тоя който почна преди 3 години да вади "старото кюспе".
Монтажа ми е прост - самозатягаща се примка , 2 по 2 вързани куки от №4 до №8 ( въпреки многото оплетки аз все още работя с хирургически конец ) , тежест 20 - 30 грама . Плочката се стяга в примката , куките забити в нея и... ред е на шарана !
За да не съм голословен , като си гледам стария билет , миналото лято имам шарани от порядъка на 4 , 3 , 2 кг. , имам и снимки , но са с обикновен фотоапарат ( ще се опитам да ги кача на диск и ще ви ги покажа ). Някои слагат на куките царевица , стиропор и какво ли не , но аз работя на "чиста" плочка , просто това вече е въпрост на лична преценка , всеки се нагажда според водоема.
Като заключение - ... стар метод и стара риба няма ! Щом дядовия върши работа , баба не се сърди , че на дядо му миришат чорапите ...
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
За това си прав,но аз лично вече предпочитам да залагам на по простите монтажи.dimitar_ написа:баба не се сърди , че на дядо му миришат чорапите ...
Олово + кука + стръв представена на косъм.Възможно по семпло и има ли риба дето да се хвани се хваща дори понякога повече разбирасе зависи от предпочитанията на рибата

!

- dimitar_
- сериозен играч
На теб , колега "riibok" , искам да ти отговоря лично , защото съм сигурен , че знаеш какво беше яз. Бистра преди 3 - 4 години и тогава излизаше съвсем друга риба , да не споменавам за сомове , амури и шарани , последните излизаха доволно на почти всеки и то от порядъка на 2 - 4 килограма , ами костур , каракуда... Миналата година излизаше и сулка , вярно повечето "писалки" , но имаше и по - едра . Дано ми са грешни впечетленията от оня ден ( бях на "Лознишкият ръкав"), но беше мъртвило , да сме живи и здрави , пък ще видим лятото как ще бъде...
Между другото това е един от язовирите на които съм вадил най - много шаран на плочка кюспе , а малко след бунгалата е едно от "шаранските места"... така че - наслука !
Между другото това е един от язовирите на които съм вадил най - много шаран на плочка кюспе , а малко след бунгалата е едно от "шаранските места"... така че - наслука !
- dimitar_
- сериозен играч
Общо взето Калканчо може да кажем че червея , царевицата , качамака (във всичките му разновидности ), кюспето, протеиновите топчета , ароматите и какви ли не видове захранки , са просто едни различни методи ( кой по- успешен , кой не ) за една и съща цел - за "начесване" на нашата краста "РИБОЛОВА"...
Тъй че по - важно е да сме "в играта" , да мятаме по язовирите -принципа е важен , а то кой иска риба да яде , ще си купи от пазаря...!
Тъй че по - важно е да сме "в играта" , да мятаме по язовирите -принципа е важен , а то кой иска риба да яде , ще си купи от пазаря...!
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
dimitar_ написа:Общо взето Калканчо може да кажем че червея , царевицата , качамака (във всичките му разновидности ), кюспето, протеиновите топчета , ароматите и какви ли не видове захранки , са просто едни различни методи ( кой по- успешен , кой не ) за една и съща цел - за "начесване" на нашата краста "РИБОЛОВА"...

Тука съм напълно съгласен с тебе.На различните язовири си дава на различна стръв и монтажи само това мога да добавя

!