Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Вкусотии в чинии
Модератор: sapuna
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
@Ивак, на стр. 13 има една рецепта според препоръките на Светлето.
@Светле, я сподели сега к'ва е тази специална тенджера за варене на ориз и раздухай малко за сушито, че все се каня да се пробвам да направя.
К'во говориш, Оги, тя е Висша лига, аматьор-любител-чревоугодник като мен не може да се мери с профито, а само да се учи, така че радващо е, че е сред нас!alcora написа:Кире, голяма конкуренция вече

@Светле, я сподели сега к'ва е тази специална тенджера за варене на ориз и раздухай малко за сушито, че все се каня да се пробвам да направя.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
подобна е на машината за хляб, но без перкаGODzillata написа:@Ивак, на стр. 13 има една рецепта според препоръките на Светлето.
К'во говориш, Оги, тя е Висша лига, аматьор-любител-чревоугодник като мен не може да се мери с профито, а само да се учи, така че радващо е, че е сред нас!alcora написа:Кире, голяма конкуренция вече![]()
@Светле, я сподели сега к'ва е тази специална тенджера за варене на ориз и раздухай малко за сушито, че все се каня да се пробвам да направя.

А аз отдавна се каня да пиша за сушито, но то е толкова много работа, че все отлагам

Добре е да се знае, че дори месото на сьомгата съдържа паразити. Добре е рибата да се замрази дълбоко преди ядене в сурово състояние -20С за 7 дена или -35С за 15 часа. Аз затова предпочитам да атлантическа сьомга, тя винаги се замразява професионално след улов и ниските температури убиват паразитите.
Мариноването също се препоръчва, солта, киселата среда, лукът и алкохолът във виното са добри помощници в маринатите.
Относно термичната обработка -добре е вътрешността на рибата да достигне 70 С и остане там поне за няколко минути.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
[quote="баш_майстора"]аз не съм готвил отдавна в снимки ама се пак ще ви постна малко вкусотии от каталунско
quote]
@Баш-майсторе, този пазар да ми е наблизо! Къде точно из каталунско го намери!? Ми то, разкошотия, бре!
@Кире, рецептата ти за шука е жестока! И аз така обичам!

quote]
@Баш-майсторе, този пазар да ми е наблизо! Къде точно из каталунско го намери!? Ми то, разкошотия, бре!
@Кире, рецептата ти за шука е жестока! И аз така обичам!

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
В момента готвя сьомга, та след прочетеното, няма да бързам да я вадя от фурната.Margatyna написа: Добре е да се знае, че дори месото на сьомгата съдържа паразити. Добре е рибата да се замрази дълбоко преди ядене в сурово състояние -20С за 7 дена или -35С за 15 часа. Аз затова предпочитам да атлантическа сьомга, тя винаги се замразява професионално след улов и ниските температури убиват паразитите.
Мариноването също се препоръчва, солта, киселата среда, лукът и алкохолът във виното са добри помощници в маринатите.
Относно термичната обработка -добре е вътрешността на рибата да достигне 70 С и остане там поне за няколко минути.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- кандидат преподавател
- Мнения: 3426
- Регистриран на: Пон Май 02, 2005 9:14 pm
- Местоположение: София, Русе
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Те така, за пореден път се убеждавам, че щуката не е вкусна риба.
Или пък съм келяв готвач, оето е по вероятно.
Резултат 1, това да има какво да мезя докато стане основното блюдо.

Пръжнах едната щучка и остатъците от другата набързо, малко беконче, телешко филе,сос скордаля, син сирене и няколко бутилки траминер.
Резултат 2 Повита щука по селски на нар
Лук за подложка за да не залепне и овкусяване, масло в корема, обилно намазана с подправка за риба (травиално) и малко олио, завита с бекон да не се изсуши.
Стадии 1

Стадии 2

Стадии 3

Стадии 4 Кулинарна готовност

прилично вкусно стана, сравнително сочно и много добре се комбинираше със соса, но многото дребни кости ме изнервиха и не мисля да хапвам скоро щука пак


Резултат 1, това да има какво да мезя докато стане основното блюдо.
Пръжнах едната щучка и остатъците от другата набързо, малко беконче, телешко филе,сос скордаля, син сирене и няколко бутилки траминер.
Резултат 2 Повита щука по селски на нар


Лук за подложка за да не залепне и овкусяване, масло в корема, обилно намазана с подправка за риба (травиално) и малко олио, завита с бекон да не се изсуши.
Стадии 1
Стадии 2
Стадии 3
Стадии 4 Кулинарна готовност
прилично вкусно стана, сравнително сочно и много добре се комбинираше със соса, но многото дребни кости ме изнервиха и не мисля да хапвам скоро щука пак

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
GODzillata написа:В момента готвя сьомга, та след прочетеното, няма да бързам да я вадя от фурната.Margatyna написа: Добре е да се знае, че дори месото на сьомгата съдържа паразити. Добре е рибата да се замрази дълбоко преди ядене в сурово състояние -20С за 7 дена или -35С за 15 часа. Аз затова предпочитам да атлантическа сьомга, тя винаги се замразява професионално след улов и ниските температури убиват паразитите.
Мариноването също се препоръчва, солта, киселата среда, лукът и алкохолът във виното са добри помощници в маринатите.
Относно термичната обработка -добре е вътрешността на рибата да достигне 70 С и остане там поне за няколко минути.
не съм уточнила,че предпочитам атлантическа сьомга ЗА СУШИ-т.е. може да се яде и сурова, но понеже писах за суши, сметнах че се подразбира....
да изтрия всяко недоразумение: сьомгата няма нужда от дълго печене 230 С /двайсетина минути
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Иваче, няма да се пУашиш, изглежда добре, пък и бас ловя, че е било вкусно!
Аз сътворих една вариация на ВЛАШКА САЛАМУРА
Това го помня от детството си, баба ми на село я правеше, но тогава не и бях фен (не на бабата, а на манджата
)...вече поотраснал започнах да я ценя - особено като лек против махмурлук. 
Саламурата трябва да е тип "Пожаревац" и да ти трябва пожарогасител след консумация.
И така...
Сваряваме няколко шайби амур, а другите ги запичаме леко на скарата - след това ги обезкостяваме:


Запичаме и зеленчуци - лук, моркови, чушки, домати:


Всичко това го мятаме в бульона, останал от варенето на рибата, добавяме подправки:

Докато се вари, приготвяме "огъня" - ситно смлени люти чушки, чесън, зехтин, соев сос, черен пипер, лют червен пипер, лимонов сок и магданоз:

По принцип всичко т'ва трябва да си е в супата/чорбата, ама чаветата не биха я яли, та затова беше отделно и после се подправя саламурата:

След чорбата дойде ред и на основното - СЬОМГА С ГЪБИ И СМЕТАНА
Измиваме и подсушаваме мръвките:

Подготвяме гъбки:

Миксираме 2 кофички сметана, 1 майонеза, малко горчица, мед и лимонов сок:

Мацваме шайбите със сол, зехтин, черен пипер и малко лимонов сок:

...редим ги в намаслена тава:

Наръсваме гъбите и подправки:

Заливаме и слагаме да се пече - 1 час на 200 градуса (к'вото и да казва Светлето
:

През това време задушаваме картофи, изпичаме багетки и изпържваме колелца от калмарчета:



Ястието вече е готово:

Сервираме и застиламе:


К'во друго ви остава, освен да почнете да празнувате Никулден!


Аз сътворих една вариация на ВЛАШКА САЛАМУРА
Това го помня от детството си, баба ми на село я правеше, но тогава не и бях фен (не на бабата, а на манджата


Саламурата трябва да е тип "Пожаревац" и да ти трябва пожарогасител след консумация.

И така...
Сваряваме няколко шайби амур, а другите ги запичаме леко на скарата - след това ги обезкостяваме:


Запичаме и зеленчуци - лук, моркови, чушки, домати:


Всичко това го мятаме в бульона, останал от варенето на рибата, добавяме подправки:

Докато се вари, приготвяме "огъня" - ситно смлени люти чушки, чесън, зехтин, соев сос, черен пипер, лют червен пипер, лимонов сок и магданоз:

По принцип всичко т'ва трябва да си е в супата/чорбата, ама чаветата не биха я яли, та затова беше отделно и после се подправя саламурата:

След чорбата дойде ред и на основното - СЬОМГА С ГЪБИ И СМЕТАНА
Измиваме и подсушаваме мръвките:

Подготвяме гъбки:

Миксираме 2 кофички сметана, 1 майонеза, малко горчица, мед и лимонов сок:

Мацваме шайбите със сол, зехтин, черен пипер и малко лимонов сок:

...редим ги в намаслена тава:

Наръсваме гъбите и подправки:

Заливаме и слагаме да се пече - 1 час на 200 градуса (к'вото и да казва Светлето


През това време задушаваме картофи, изпичаме багетки и изпържваме колелца от калмарчета:



Ястието вече е готово:

Сервираме и застиламе:


К'во друго ви остава, освен да почнете да празнувате Никулден!


На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
ЧЕСНОВО ПИЛЕ с картофи
Хвърляме картофи и моркови в тавата, а върху тях едно предварително мариновано пиле:

Правим си "мазалото" - чесън, разтопено масло, червен и черен пипер....и разни подправки по вкус:

Докато печем, от време на време мажем пилето....и хоп - ето го готово:

За още гарнитура мяткаме и един оризец:

За десерт - любимата ми бисквитена торта:


Хвърляме картофи и моркови в тавата, а върху тях едно предварително мариновано пиле:

Правим си "мазалото" - чесън, разтопено масло, червен и черен пипер....и разни подправки по вкус:

Докато печем, от време на време мажем пилето....и хоп - ето го готово:

За още гарнитура мяткаме и един оризец:

За десерт - любимата ми бисквитена торта:


На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Докато гледах един свински вратняк и се чудех к'во да го правя, някак си ме досрамя....
....все пак Коледа иде, а редом с това и Коледните пости...
...та за да успокоя съвестта си, рекох да врътна нещо хем полезно, което поне малко да неутрализира холестеролните бомби, които набивам - хем да е и постно.
Нарязах бяла, черна и червена ряпа, моркови, ябълки, магданоз и червено цвекло:

Врътнах ги на сок:

А от вече сухите отпадъци направих "кюфтенца", които ще замразя във фризера за лятото и после ще ги ползвам за захранка.

...до лятото сигурно ще съм събрал количество, от което ще превърна някой язовир в зеленчукова супа.
...продължавам да мисля върху вратняка....


Нарязах бяла, черна и червена ряпа, моркови, ябълки, магданоз и червено цвекло:

Врътнах ги на сок:

А от вече сухите отпадъци направих "кюфтенца", които ще замразя във фризера за лятото и после ще ги ползвам за захранка.

...до лятото сигурно ще съм събрал количество, от което ще превърна някой язовир в зеленчукова супа.

...продължавам да мисля върху вратняка....

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- hristotihov
- сериозен играч
- Мнения: 1512
- Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Ако вратняк казваш на вратна пържола, мога да ти кажа как научих от тъщата да правя много сочни пържоли.GODzillata написа:...продължавам да мисля върху вратняка....
Пекат се в тава във фурна, без да се начукват с подправки, а се мажат с олио.

Тавата също се намазва яко с олио, идеята е мазнината да ги запечата и да не позволи сока им да се изпари и да изсъхнат. Стават много крехки и сочни.
нямам живарник
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Не са пържоли, а кило и половина цяла мръвка....след половин час ще е готова и ще я покажа.hristotihov написа: Ако вратняк казваш на вратна пържола, мога да ти кажа как научих от тъщата да правя много сочни пържоли.
Пекат се в тава във фурна, без да се начукват с подправки, а се мажат с олио.![]()
Тавата също се намазва яко с олио, идеята е мазнината да ги запечата и да не позволи сока им да се изпари и да изсъхнат. Стават много крехки и сочни.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Ето к'во измислих - БОХЕМСКА РАПСОДИЯ СЪС СВИНСКИ ВРАТ
[youtube]<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2omuoO_hIbQ?fs ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2omuoO_hIbQ?fs=1&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>[/youtube]
К'во ни трябва - вратняк (в случая кило и 1/2), както и 3 бири (поне)

Чесън, моркови и кисели краставички:

В купичка разбъркваме соев сос, подправки, малко зехтин и няколко лъжици горчица:

С нож правим процепчета в месото и завираме скилидките чесън, морковчета и краставички:

След това намазваме мръвката с мазалото от купичката и гледаме първата бира да ни е под ръка:

Взимаме бирата и с чувство, че вършим кощунство, я изливаме в тенджерата:

Слагаме фолио и печем на 170 градуса 3 часа:

...през това време си пием от другите бири....
След 3 часа разопаковаме и хвърляме вътре няколко глави нарязан лук, 1-2 праза и домати (в случая от консерва):

Вдигаме на 250 градуса и печем 1/2 час, след което изваждаме месото:

В отделен съд пресипваме соса със зеленчуците:

Пасираме ги:

След което си режем парченца мръвка (станали са мммммммозък!
) и заливаме със сосчето:

Тук вече идва реда и на третата бира!


[youtube]<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2omuoO_hIbQ?fs ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2omuoO_hIbQ?fs=1&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>[/youtube]
К'во ни трябва - вратняк (в случая кило и 1/2), както и 3 бири (поне)


Чесън, моркови и кисели краставички:

В купичка разбъркваме соев сос, подправки, малко зехтин и няколко лъжици горчица:

С нож правим процепчета в месото и завираме скилидките чесън, морковчета и краставички:

След това намазваме мръвката с мазалото от купичката и гледаме първата бира да ни е под ръка:

Взимаме бирата и с чувство, че вършим кощунство, я изливаме в тенджерата:

Слагаме фолио и печем на 170 градуса 3 часа:

...през това време си пием от другите бири....

След 3 часа разопаковаме и хвърляме вътре няколко глави нарязан лук, 1-2 праза и домати (в случая от консерва):

Вдигаме на 250 градуса и печем 1/2 час, след което изваждаме месото:

В отделен съд пресипваме соса със зеленчуците:

Пасираме ги:

След което си режем парченца мръвка (станали са мммммммозък!


Тук вече идва реда и на третата бира!


На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- emo vasilev
- сериозен играч
- Мнения: 1948
- Регистриран на: Пон Окт 02, 2006 8:05 pm
- Местоположение: Перник
Re: Вкусотии в чинии
Е така бре Кико врътни некоя мръвка , какво си седнал да ни занимаваш с репи и цвекло - това го даваме на прасето ! 

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Ех, никой не пуска постни манджи...
ПЪЛНЕНА РИБИЦА ( не е умалителното за риба
)
Правим напречни разрези и мажем с "мазало" - соев сос, портокалов сок, подправки, смлян чесън и горчица, след което увиваме във фолио и оставяме да се маринова няколко часа:

После пълним всяко джобче с по 2 резена бекон и кашкавал между тях:

Печем 3 часа на 200 градуса във фолио, след това за около 1/2 час на 250, за да се запече отгоре и хоп:

Междувременно нарязваме мръвки на дребно:

Подготвяме и зеленчуците:


Първо запържваме месото, след това го вадим и задушаваме/запържваме зеленчуците, връщаме месото, добавяме доматено пюре и чаша-две вино, оставяме да си къкри, докато остане на мазнина и се получи компилация между кавърма и винен кебап.
Сваряваме картофи, бой докато станат на пюре, добавяме прясно мляко, масло и черен пипер - и картофеното пюре е готово:


Сваряваме набързо и един ориз "Басмати":

...и сме готови да седнем да похапнем:


ПЪЛНЕНА РИБИЦА ( не е умалителното за риба

Правим напречни разрези и мажем с "мазало" - соев сос, портокалов сок, подправки, смлян чесън и горчица, след което увиваме във фолио и оставяме да се маринова няколко часа:

После пълним всяко джобче с по 2 резена бекон и кашкавал между тях:

Печем 3 часа на 200 градуса във фолио, след това за около 1/2 час на 250, за да се запече отгоре и хоп:

Междувременно нарязваме мръвки на дребно:

Подготвяме и зеленчуците:


Първо запържваме месото, след това го вадим и задушаваме/запържваме зеленчуците, връщаме месото, добавяме доматено пюре и чаша-две вино, оставяме да си къкри, докато остане на мазнина и се получи компилация между кавърма и винен кебап.
Сваряваме картофи, бой докато станат на пюре, добавяме прясно мляко, масло и черен пипер - и картофеното пюре е готово:


Сваряваме набързо и един ориз "Басмати":

...и сме готови да седнем да похапнем:



На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- Black sea_fb
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 248
- Регистриран на: Чет Сеп 09, 2010 5:03 pm
- Местоположение: Varna
Re: Вкусотии в чинии
Човече немисе влиза в тази тема заради теб като видя тези вкусотии и неиздържам
Жив и здрав да си
Жив и здрав да си