Вкусотии в чинии

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

@Ивак, на стр. 13 има една рецепта според препоръките на Светлето.
alcora написа:Кире, голяма конкуренция вече :drinkers:
К'во говориш, Оги, тя е Висша лига, аматьор-любител-чревоугодник като мен не може да се мери с профито, а само да се учи, така че радващо е, че е сред нас! :smt023

@Светле, я сподели сега к'ва е тази специална тенджера за варене на ориз и раздухай малко за сушито, че все се каня да се пробвам да направя. :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Margatyna »

GODzillata написа:@Ивак, на стр. 13 има една рецепта според препоръките на Светлето.
alcora написа:Кире, голяма конкуренция вече :drinkers:
К'во говориш, Оги, тя е Висша лига, аматьор-любител-чревоугодник като мен не може да се мери с профито, а само да се учи, така че радващо е, че е сред нас! :smt023

@Светле, я сподели сега к'ва е тази специална тенджера за варене на ориз и раздухай малко за сушито, че все се каня да се пробвам да направя. :roll:
подобна е на машината за хляб, но без перка :wink: , всъщност съд с незалепващо покритие и реотан отдолу. Нищо специално. Спестява време. У дома правим суши всяка седмица и е удобна.След като оризът се свари минава в режим, в който само го поддържа горещ, стига да му се налива по малко вода. Ако е ориз за суши, той обикновено остава цял и е лепкав. Ако опиташ да направиш с популярен в България бял ориз ти трябва водорасло -малко парче Комбу, което отделя желатин и прави ориза лепкав.

А аз отдавна се каня да пиша за сушито, но то е толкова много работа, че все отлагам :mrgreen: ще видя тази седмица дали ще се справя някак си

Добре е да се знае, че дори месото на сьомгата съдържа паразити. Добре е рибата да се замрази дълбоко преди ядене в сурово състояние -20С за 7 дена или -35С за 15 часа. Аз затова предпочитам да атлантическа сьомга, тя винаги се замразява професионално след улов и ниските температури убиват паразитите.
Мариноването също се препоръчва, солта, киселата среда, лукът и алкохолът във виното са добри помощници в маринатите.
Относно термичната обработка -добре е вътрешността на рибата да достигне 70 С и остане там поне за няколко минути.
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Margatyna »

[quote="баш_майстора"]аз не съм готвил отдавна в снимки ама се пак ще ви постна малко вкусотии от каталунско :wink:

quote]

@Баш-майсторе, този пазар да ми е наблизо! Къде точно из каталунско го намери!? Ми то, разкошотия, бре!

@Кире, рецептата ти за шука е жестока! И аз така обичам! :P
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Margatyna написа: Добре е да се знае, че дори месото на сьомгата съдържа паразити. Добре е рибата да се замрази дълбоко преди ядене в сурово състояние -20С за 7 дена или -35С за 15 часа. Аз затова предпочитам да атлантическа сьомга, тя винаги се замразява професионално след улов и ниските температури убиват паразитите.
Мариноването също се препоръчва, солта, киселата среда, лукът и алкохолът във виното са добри помощници в маринатите.
Относно термичната обработка -добре е вътрешността на рибата да достигне 70 С и остане там поне за няколко минути.
В момента готвя сьомга, та след прочетеното, няма да бързам да я вадя от фурната. :D
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Те така, за пореден път се убеждавам, че щуката не е вкусна риба. :lol: Или пък съм келяв готвач, оето е по вероятно. :oops:

Резултат 1, това да има какво да мезя докато стане основното блюдо.

Изображение

Пръжнах едната щучка и остатъците от другата набързо, малко беконче, телешко филе,сос скордаля, син сирене и няколко бутилки траминер.

Резултат 2 Повита щука по селски на нар :lol: :lol:

Лук за подложка за да не залепне и овкусяване, масло в корема, обилно намазана с подправка за риба (травиално) и малко олио, завита с бекон да не се изсуши.

Стадии 1
Изображение

Стадии 2
Изображение

Стадии 3
Изображение

Стадии 4 Кулинарна готовност
Изображение

прилично вкусно стана, сравнително сочно и много добре се комбинираше със соса, но многото дребни кости ме изнервиха и не мисля да хапвам скоро щука пак :lol:
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Margatyna »

GODzillata написа:
Margatyna написа: Добре е да се знае, че дори месото на сьомгата съдържа паразити. Добре е рибата да се замрази дълбоко преди ядене в сурово състояние -20С за 7 дена или -35С за 15 часа. Аз затова предпочитам да атлантическа сьомга, тя винаги се замразява професионално след улов и ниските температури убиват паразитите.
В момента готвя сьомга, та след прочетеното, няма да бързам да я вадя от фурната. :D

не съм уточнила,че предпочитам атлантическа сьомга ЗА СУШИ-т.е. може да се яде и сурова, но понеже писах за суши, сметнах че се подразбира....
да изтрия всяко недоразумение: сьомгата няма нужда от дълго печене 230 С /двайсетина минути
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Иваче, няма да се пУашиш, изглежда добре, пък и бас ловя, че е било вкусно! :drinkers:

Аз сътворих една вариация на ВЛАШКА САЛАМУРА

Това го помня от детството си, баба ми на село я правеше, но тогава не и бях фен (не на бабата, а на манджата :lol: )...вече поотраснал започнах да я ценя - особено като лек против махмурлук. :wink:
Саламурата трябва да е тип "Пожаревац" и да ти трябва пожарогасител след консумация. :mrgreen:

И така...
Сваряваме няколко шайби амур, а другите ги запичаме леко на скарата - след това ги обезкостяваме:
Изображение
Изображение

Запичаме и зеленчуци - лук, моркови, чушки, домати:
Изображение
Изображение

Всичко това го мятаме в бульона, останал от варенето на рибата, добавяме подправки:
Изображение

Докато се вари, приготвяме "огъня" - ситно смлени люти чушки, чесън, зехтин, соев сос, черен пипер, лют червен пипер, лимонов сок и магданоз:
Изображение

По принцип всичко т'ва трябва да си е в супата/чорбата, ама чаветата не биха я яли, та затова беше отделно и после се подправя саламурата:
Изображение

След чорбата дойде ред и на основното - СЬОМГА С ГЪБИ И СМЕТАНА

Измиваме и подсушаваме мръвките:
Изображение

Подготвяме гъбки:
Изображение

Миксираме 2 кофички сметана, 1 майонеза, малко горчица, мед и лимонов сок:
Изображение

Мацваме шайбите със сол, зехтин, черен пипер и малко лимонов сок:
Изображение

...редим ги в намаслена тава:
Изображение

Наръсваме гъбите и подправки:
Изображение

Заливаме и слагаме да се пече - 1 час на 200 градуса (к'вото и да казва Светлето :mrgreen: :
Изображение

През това време задушаваме картофи, изпичаме багетки и изпържваме колелца от калмарчета:
Изображение
Изображение
Изображение

Ястието вече е готово:
Изображение

Сервираме и застиламе:
Изображение
Изображение

К'во друго ви остава, освен да почнете да празнувате Никулден! :wink: :drinkers:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

ЧЕСНОВО ПИЛЕ с картофи

Хвърляме картофи и моркови в тавата, а върху тях едно предварително мариновано пиле:
Изображение

Правим си "мазалото" - чесън, разтопено масло, червен и черен пипер....и разни подправки по вкус:
Изображение

Докато печем, от време на време мажем пилето....и хоп - ето го готово:
Изображение

За още гарнитура мяткаме и един оризец:
Изображение

За десерт - любимата ми бисквитена торта:
Изображение
Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Докато гледах един свински вратняк и се чудех к'во да го правя, някак си ме досрамя.... :oops: ....все пак Коледа иде, а редом с това и Коледните пости... :oops: ...та за да успокоя съвестта си, рекох да врътна нещо хем полезно, което поне малко да неутрализира холестеролните бомби, които набивам - хем да е и постно.

Нарязах бяла, черна и червена ряпа, моркови, ябълки, магданоз и червено цвекло:
Изображение

Врътнах ги на сок:
Изображение

А от вече сухите отпадъци направих "кюфтенца", които ще замразя във фризера за лятото и после ще ги ползвам за захранка.
Изображение
...до лятото сигурно ще съм събрал количество, от което ще превърна някой язовир в зеленчукова супа. :lol:

...продължавам да мисля върху вратняка.... :roll:
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

GODzillata написа:...продължавам да мисля върху вратняка.... :roll:
Ако вратняк казваш на вратна пържола, мога да ти кажа как научих от тъщата да правя много сочни пържоли.
Пекат се в тава във фурна, без да се начукват с подправки, а се мажат с олио. :idea:
Тавата също се намазва яко с олио, идеята е мазнината да ги запечата и да не позволи сока им да се изпари и да изсъхнат. Стават много крехки и сочни.
нямам живарник
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

hristotihov написа: Ако вратняк казваш на вратна пържола, мога да ти кажа как научих от тъщата да правя много сочни пържоли.
Пекат се в тава във фурна, без да се начукват с подправки, а се мажат с олио. :idea:
Тавата също се намазва яко с олио, идеята е мазнината да ги запечата и да не позволи сока им да се изпари и да изсъхнат. Стават много крехки и сочни.
Не са пържоли, а кило и половина цяла мръвка....след половин час ще е готова и ще я покажа. ;)
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Ето к'во измислих - БОХЕМСКА РАПСОДИЯ СЪС СВИНСКИ ВРАТ :D

[youtube]<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2omuoO_hIbQ?fs ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2omuoO_hIbQ?fs=1&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>[/youtube]

К'во ни трябва - вратняк (в случая кило и 1/2), както и 3 бири (поне) Изображение
Изображение

Чесън, моркови и кисели краставички:
Изображение

В купичка разбъркваме соев сос, подправки, малко зехтин и няколко лъжици горчица:
Изображение

С нож правим процепчета в месото и завираме скилидките чесън, морковчета и краставички:
Изображение

След това намазваме мръвката с мазалото от купичката и гледаме първата бира да ни е под ръка:
Изображение

Взимаме бирата и с чувство, че вършим кощунство, я изливаме в тенджерата:
Изображение

Слагаме фолио и печем на 170 градуса 3 часа:
Изображение
...през това време си пием от другите бири.... Изображение

След 3 часа разопаковаме и хвърляме вътре няколко глави нарязан лук, 1-2 праза и домати (в случая от консерва):
Изображение

Вдигаме на 250 градуса и печем 1/2 час, след което изваждаме месото:
Изображение

В отделен съд пресипваме соса със зеленчуците:
Изображение

Пасираме ги:
Изображение

След което си режем парченца мръвка (станали са мммммммозък! Изображение ) и заливаме със сосчето:
Изображение

Тук вече идва реда и на третата бира! ;) Изображение
Аватар
emo vasilev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от emo vasilev »

Е така бре Кико врътни некоя мръвка , какво си седнал да ни занимаваш с репи и цвекло - това го даваме на прасето ! :D
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Ех, никой не пуска постни манджи... Изображение

ПЪЛНЕНА РИБИЦА ( не е умалителното за риба ;) )

Правим напречни разрези и мажем с "мазало" - соев сос, портокалов сок, подправки, смлян чесън и горчица, след което увиваме във фолио и оставяме да се маринова няколко часа:
Изображение

После пълним всяко джобче с по 2 резена бекон и кашкавал между тях:
Изображение

Печем 3 часа на 200 градуса във фолио, след това за около 1/2 час на 250, за да се запече отгоре и хоп:
Изображение

Междувременно нарязваме мръвки на дребно:
Изображение

Подготвяме и зеленчуците:
Изображение
Изображение

Първо запържваме месото, след това го вадим и задушаваме/запържваме зеленчуците, връщаме месото, добавяме доматено пюре и чаша-две вино, оставяме да си къкри, докато остане на мазнина и се получи компилация между кавърма и винен кебап.

Сваряваме картофи, бой докато станат на пюре, добавяме прясно мляко, масло и черен пипер - и картофеното пюре е готово:
Изображение
Изображение

Сваряваме набързо и един ориз "Басмати":
Изображение

...и сме готови да седнем да похапнем:
Изображение :D :drinkers:
Аватар
Black sea_fb
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко