Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Вкусотии в чинии
Модератор: sapuna
- tiktak
- ще става разбирач
- Мнения: 314
- Регистриран на: Пет Яну 02, 2009 6:40 pm
- Местоположение: Пловдив
Re: Вкусотии в чинии
Една бърза баничка:
Продуктите

Разтапяме повечко масълце

И почваме - две кори, масълце, сиренце

И така до края. Разрязваме на четири, и във всяко парче правим допълнителни разрези

Разбиваме 3-4 яица. Добавяме към тях половин бутилка (250 мл) газирана вода и заливаме бан'цата.

И айде във фурната на 220 за час.
Бон апети

Продуктите

Разтапяме повечко масълце

И почваме - две кори, масълце, сиренце

И така до края. Разрязваме на четири, и във всяко парче правим допълнителни разрези

Разбиваме 3-4 яица. Добавяме към тях половин бутилка (250 мл) газирана вода и заливаме бан'цата.

И айде във фурната на 220 за час.
Бон апети

- hristotihov
- сериозен играч
- Мнения: 1512
- Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
И жена ми я прави така, с газирана вода, но като я извади от фурната, обръща тавата и я слага на ръбовете на три чаши. От собствената си тежест, баницата слиза надоло и изстива в това положение, става висока и бухнала, до ръба на тавата. 

нямам живарник
- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
Х
Днес станах и гледам, че в шкафа за хляб се мъдрят две филийки. Домързя ме да ходя до магазина и реших да спретна един хляб. Извадих брашно, сол, захар, мая и олио. Сложих една водна чаша и половина вода (топла но не гореща), 3 чаени лъжици сол и толкова захар, маята и изчаках 5 минути да се разтвори маята.След това сожих и 4-5 суп. лъжици олио както и малко пресято брашно и започнах да бъркам с миксера.
Добавям постоянно пресято брашно и бъркам. След като се сгъсти кашта слагам дръгите преставки и продължавам да бъркам.
Като се сгъсти тестото да стане меко тесто го изваждам и доомесвам с по малко брашно на ръка
след това го отавям да се втаса и да се понадуе, слагам му кърпа и чакам.
Като се надуе го омесвам още веднъж и го слагам в набрашнена тефлонова форма .
като се надуе достатъчно долу горе двойно
го метам във фурната в която предварително съм сложил тава с вода да заври
Незнам колко време го пека, защото го наблюдавам постоянно.Пека го на средна фурна, дето са вика съм и хванал цаката на мойта.
. Та нарая стана те това.

Мразя да правя хляб, щото го изяждаме кило хляб за нула време!!!




след това го отавям да се втаса и да се понадуе, слагам му кърпа и чакам.
Като се надуе го омесвам още веднъж и го слагам в набрашнена тефлонова форма .
като се надуе достатъчно долу горе двойно



го метам във фурната в която предварително съм сложил тава с вода да заври
Незнам колко време го пека, защото го наблюдавам постоянно.Пека го на средна фурна, дето са вика съм и хванал цаката на мойта.




Мразя да правя хляб, щото го изяждаме кило хляб за нула време!!!



Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 2708
- Регистриран на: Вто Дек 09, 2008 4:44 pm
- Местоположение: "Резерват Северозапад"
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Върна ме в гурбетчийските ми години по странство.Правех си хляба,защото топъл и мек по магазините не се намираше.
А сега почти не ям хляб...
А сега почти не ям хляб...


- Кузмич
- dreamer
- Мнения: 885
- Регистриран на: Пет Май 29, 2009 3:51 pm
- Местоположение: Пловдив Петър Василев
Re: Вкусотии в чинии
Барут ще се пробва тази рецепта.
Не знаех, че се слага вода във фурната.
Не знаех, че се слага вода във фурната.
Мойсей: "Законът е всичко!"
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."
Аз по принцип съм музикален помияр...
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."
Аз по принцип съм музикален помияр...
- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
Re: Вкусотии в чинии
stich написа:Върна ме в гурбетчийските ми години по странство.Правех си хляба,защото топъл и мек по магазините не се намираше.
А сега почти не ям хляб...
Ми бате аз се научих да правя хляб тук в Австрия. Така и не можах да свикна с почивните им дни. В БГ кога ми свърши хляба отивах и купувах, няма ден няма нощ.
Това го видях в рецепта за направа на франзели.Тавата с хляба отдолу на дъното на фурната. По някога вадя хляба бързо и го пръскам с пръскалка с топла вода и бързо го слагам отново да се пече. При един от опитите ми неразбрах водата ли беше студена, хляба спадна. Затова вече това не го правя.Кузмич написа:Барут ще се пробва тази рецепта.
Не знаех, че се слага вода във фурната.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Косьо, изглежда много апетитно! 
Ама вместо да се мъчиш да месиш, защо просто не си вземеш една домашна хлебопекарна?
Аз много съм доволен от моята, освен различните видове хляб, също така прави франзели, компот, мармалад.....кеф ти тесто за пици, мекици, козуначно тесто също така и т.н. - много удобно и не си губиш времето, ма'шината прави всичко.

Ама вместо да се мъчиш да месиш, защо просто не си вземеш една домашна хлебопекарна?

Аз много съм доволен от моята, освен различните видове хляб, също така прави франзели, компот, мармалад.....кеф ти тесто за пици, мекици, козуначно тесто също така и т.н. - много удобно и не си губиш времето, ма'шината прави всичко.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Кире, ама той не се мъчи да меси, гледай как му е хванал цаката-с миксера!:)))
Много хубав хляб е докарал!
Ние ползваме нашата хлебопекарна от години и съм много доволна, също!
Много хубав хляб е докарал!
Ние ползваме нашата хлебопекарна от години и съм много доволна, също!
- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
Re: Вкусотии в чинии
GODzillata написа:Косьо, изглежда много апетитно!
Ама вместо да се мъчиш да месиш, защо просто не си вземеш една домашна хлебопекарна?![]()
Аз много съм доволен от моята, освен различните видове хляб, също така прави франзели, компот, мармалад.....кеф ти тесто за пици, мекици, козуначно тесто също така и т.н. - много удобно и не си губиш времето, ма'шината прави всичко.
Имам домашна хлебопекарна машина от 8 годиниа, ама гаранция не е същото. Казвам го от опит. Пробвал съм и всичките програми и какви ли не смески с маслини, слънчоглед, тиквено семе, мак и какво ли не. Единствено дето меся с миксера щото си паза ръчичките.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Margatyna, Косьо и всички притежатели на хлебопекарни, а'ре да обменим малко рецепти, а?
Бях направил един хляб с крема сирене, стана чудесен, само трябва да му открия рецептата...

Бях направил един хляб с крема сирене, стана чудесен, само трябва да му открия рецептата...
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
аз обикновено правя пълнозърнест хлябGODzillata написа:Margatyna, Косьо и всички притежатели на хлебопекарни, а'ре да обменим малко рецепти, а?![]()
Бях направил един хляб с крема сирене, стана чудесен, само трябва да му открия рецептата...
2 супени къжици суха мая, защото не съм намирала от прясната по магазините
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 с.л. олио
чаена чаша и 1/4 вода
3 чаши пълнозърнесто брашно
ползвам програма 9 за френски хляб

понякога отнемам малко от брашното и добавям мляно ленено семе, ким (да не се бърка скимион), сусамови семенца, брашно от камут или дурум, или бяло брашно
веднъж ми остана повечко сварена тиква и сложих тиквено пюре и поръсих с тиквени семки, но пекох във фурната

отне му повече време да втаса
слагала съм пармезан, сух риган и розмарин, но най добре е да се извади от машината, след като е втасал и да се работи с него допълнително
хлябът и той душа носи, иска ръчичка да го пипне:)
например:
1-ви вариант
Разстилам го в намазнена с краве масло тава, заливам го с разтопено масло и поръсвам със счукан чесън, риган, розмарин, песто и пармезан, понякога бекон....оставям да втаса отново и пека във фурната
2-ри вариант
Разточвам го на дебела кора, намазвам със свинска или пача мас и поръсвам обилно с настърган кашкавал. Навивам на руло, режа го и нареждам изправени пънчетата в тава, изчаквам да втасат отново на макс и пека във фурна.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Започвам отзад - напред, т.е. първо с десерта.
Връщайки се назад във времето на студентските ми години във Велико Търново, първата асоциация, която правя - е торта "Виена" /Косьо, задължително да я направиш
/.
Имам приятел, който е от ВТ, но си живее във ВН, та го изнудвам всеки път, когато си ходи до родния град, на връщане да ми носи от тази торта.
Ето оригиналната рецепта, която съм ползвал:
Торта Виена
За блата:
6 яйца
1 ч.ч. захар
5 с.л. галета
3 с.л. какао
1 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
щипка канела
щипка сода бикарбонат
Крем:
500 мл. течна сладкарска сметана
конфитюр от вишни
За сиропиране:
сока от компот вишни или захарен сироп
За украса:
вишни от компот
желиран сок от компота /окло 250 мл. сок с 1/2 пакетче желатин/
смлени орехи
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се сухите съставки. Изпича се блат, който се разрязва на две части.
Сиропира се с компота/захарния сироп. Намазва се обилно с разбита сметана. Отгоре се разпределя сладкото от вишни. Поставя се вторият блат, леко сиропиран.
Тортата се намазва цялата със сметана. Отстрани като борд се шприцоват сметанови рози. Излива се сока от компота с желатина, поставят се вишни за украса.
Отстрани тортата се облепя със смлени орехи.
Ето как ми се получи:


Препоръчвам я без никакви резерви!
Говорейки за "душата на хляба"
- в машината направих тестото, оформих питчици, поръсих ги със сусам /да не се бърка със салам
/:


Продължих да ъпгрейвам рибицата:



И едни панирани кладници:

Както и салатен бобец....от големия, смиленски.......сварява се, после се отцежда, през това време запържваме малко лучец и праз, добавяме боба и поръсваме с пипер и джоджен:

А'ре още едно десертче - баклава:
В началото съвсем тривиално:

Но след това всяка кора с плънка я навих на руло и нарязах на парченца:


...които после изпекох и залях със сиропа:


Да ви е сладко!
Ама не много, че да не хванете диабет. 

Връщайки се назад във времето на студентските ми години във Велико Търново, първата асоциация, която правя - е торта "Виена" /Косьо, задължително да я направиш

Имам приятел, който е от ВТ, но си живее във ВН, та го изнудвам всеки път, когато си ходи до родния град, на връщане да ми носи от тази торта.
Ето оригиналната рецепта, която съм ползвал:
Торта Виена
За блата:
6 яйца
1 ч.ч. захар
5 с.л. галета
3 с.л. какао
1 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
щипка канела
щипка сода бикарбонат
Крем:
500 мл. течна сладкарска сметана
конфитюр от вишни
За сиропиране:
сока от компот вишни или захарен сироп
За украса:
вишни от компот
желиран сок от компота /окло 250 мл. сок с 1/2 пакетче желатин/
смлени орехи
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се сухите съставки. Изпича се блат, който се разрязва на две части.
Сиропира се с компота/захарния сироп. Намазва се обилно с разбита сметана. Отгоре се разпределя сладкото от вишни. Поставя се вторият блат, леко сиропиран.
Тортата се намазва цялата със сметана. Отстрани като борд се шприцоват сметанови рози. Излива се сока от компота с желатина, поставят се вишни за украса.
Отстрани тортата се облепя със смлени орехи.
Ето как ми се получи:


Препоръчвам я без никакви резерви!

Говорейки за "душата на хляба"




Продължих да ъпгрейвам рибицата:



И едни панирани кладници:

Както и салатен бобец....от големия, смиленски.......сварява се, после се отцежда, през това време запържваме малко лучец и праз, добавяме боба и поръсваме с пипер и джоджен:

А'ре още едно десертче - баклава:
В началото съвсем тривиално:

Но след това всяка кора с плънка я навих на руло и нарязах на парченца:


...които после изпекох и залях със сиропа:


Да ви е сладко!


Последно промяна от GODzillata на Пон Яну 31, 2011 11:04 am, променено общо 1 път.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- chirusa_bg
- учете се от него
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Ex...
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- alcora
- сериозен играч
- Мнения: 1699
- Регистриран на: Вто Юли 24, 2007 12:49 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Кире, май пак утепа коня




-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 238
- Регистриран на: Пет Ное 26, 2010 5:14 pm
- Местоположение: Варна
Re: Вкусотии в чинии
Станали за гозбите, браво 
Малко сухо обаче , как се преглъща такова нещо така....
А и маса без чаша ми е неестествено някак, дай някакви препоръки поне....

Малко сухо обаче , как се преглъща такова нещо така....
А и маса без чаша ми е неестествено някак, дай някакви препоръки поне....