Вкусотии в чинии

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
tiktak
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 314
Регистриран на: Пет Яну 02, 2009 6:40 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от tiktak »

Една бърза баничка:

Продуктите
Изображение
Разтапяме повечко масълце

Изображение

И почваме - две кори, масълце, сиренце

Изображение

И така до края. Разрязваме на четири, и във всяко парче правим допълнителни разрези

Изображение

Разбиваме 3-4 яица. Добавяме към тях половин бутилка (250 мл) газирана вода и заливаме бан'цата.

Изображение

И айде във фурната на 220 за час.
Бон апети

Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1512
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от hristotihov »

И жена ми я прави така, с газирана вода, но като я извади от фурната, обръща тавата и я слага на ръбовете на три чаши. От собствената си тежест, баницата слиза надоло и изстива в това положение, става висока и бухнала, до ръба на тавата. :drinkers:
нямам живарник
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор
Мнения: 5592
Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
Местоположение: България & Österreich

Х

Мнение от barutchiata © »

Днес станах и гледам, че в шкафа за хляб се мъдрят две филийки. Домързя ме да ходя до магазина и реших да спретна един хляб. Извадих брашно, сол, захар, мая и олио. Сложих една водна чаша и половина вода (топла но не гореща), 3 чаени лъжици сол и толкова захар, маята и изчаках 5 минути да се разтвори маята.След това сожих и 4-5 суп. лъжици олио както и малко пресято брашно и започнах да бъркам с миксера. :arrow: :arrow: :arrow:
DSCF0795.JPG
DSCF0796.JPG
Добавям постоянно пресято брашно и бъркам. След като се сгъсти кашта слагам дръгите преставки и продължавам да бъркам.
DSCF0797.JPG
DSCF0798.JPG
DSCF0799.JPG
DSCF0802.JPG
Като се сгъсти тестото да стане меко тесто го изваждам и доомесвам с по малко брашно на ръка


DSCF0804.JPG
след това го отавям да се втаса и да се понадуе, слагам му кърпа и чакам.
DSCF0805.JPG
DSCF0806.JPG
Като се надуе го омесвам още веднъж и го слагам в набрашнена тефлонова форма .
DSCF0807.JPG
DSCF0808.JPG
DSCF0810.JPG
като се надуе достатъчно долу горе двойно :arrow: :arrow: :arrow:
DSCF0811.JPG

го метам във фурната в която предварително съм сложил тава с вода да заври
DSCF0813.JPG
Незнам колко време го пека, защото го наблюдавам постоянно.Пека го на средна фурна, дето са вика съм и хванал цаката на мойта. :lol: . Та нарая стана те това. :arrow: :arrow: :arrow:
DSCF0814.JPG
Мразя да правя хляб, щото го изяждаме кило хляб за нула време!!! :lol: :lol: :lol:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2708
Регистриран на: Вто Дек 09, 2008 4:44 pm
Местоположение: "Резерват Северозапад"
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от stich »

Върна ме в гурбетчийските ми години по странство.Правех си хляба,защото топъл и мек по магазините не се намираше.
А сега почти не ям хляб... :roll:
Изображение
Аватар
Кузмич
dreamer
Мнения: 885
Регистриран на: Пет Май 29, 2009 3:51 pm
Местоположение: Пловдив Петър Василев

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Кузмич »

Барут ще се пробва тази рецепта.
Не знаех, че се слага вода във фурната.
Мойсей: "Законът е всичко!"
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."


Аз по принцип съм музикален помияр...
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор
Мнения: 5592
Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
Местоположение: България & Österreich

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от barutchiata © »

stich написа:Върна ме в гурбетчийските ми години по странство.Правех си хляба,защото топъл и мек по магазините не се намираше.
А сега почти не ям хляб... :roll:

Ми бате аз се научих да правя хляб тук в Австрия. Така и не можах да свикна с почивните им дни. В БГ кога ми свърши хляба отивах и купувах, няма ден няма нощ.
Кузмич написа:Барут ще се пробва тази рецепта.
Не знаех, че се слага вода във фурната.
Това го видях в рецепта за направа на франзели.Тавата с хляба отдолу на дъното на фурната. По някога вадя хляба бързо и го пръскам с пръскалка с топла вода и бързо го слагам отново да се пече. При един от опитите ми неразбрах водата ли беше студена, хляба спадна. Затова вече това не го правя.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Косьо, изглежда много апетитно! :smt023

Ама вместо да се мъчиш да месиш, защо просто не си вземеш една домашна хлебопекарна? :roll:
Аз много съм доволен от моята, освен различните видове хляб, също така прави франзели, компот, мармалад.....кеф ти тесто за пици, мекици, козуначно тесто също така и т.н. - много удобно и не си губиш времето, ма'шината прави всичко. :D
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Margatyna »

Кире, ама той не се мъчи да меси, гледай как му е хванал цаката-с миксера!:)))

Много хубав хляб е докарал!

Ние ползваме нашата хлебопекарна от години и съм много доволна, също!
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор
Мнения: 5592
Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
Местоположение: България & Österreich

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от barutchiata © »

GODzillata написа:Косьо, изглежда много апетитно! :smt023

Ама вместо да се мъчиш да месиш, защо просто не си вземеш една домашна хлебопекарна? :roll:
Аз много съм доволен от моята, освен различните видове хляб, също така прави франзели, компот, мармалад.....кеф ти тесто за пици, мекици, козуначно тесто също така и т.н. - много удобно и не си губиш времето, ма'шината прави всичко. :D


Имам домашна хлебопекарна машина от 8 годиниа, ама гаранция не е същото. Казвам го от опит. Пробвал съм и всичките програми и какви ли не смески с маслини, слънчоглед, тиквено семе, мак и какво ли не. Единствено дето меся с миксера щото си паза ръчичките.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Margatyna, Косьо и всички притежатели на хлебопекарни, а'ре да обменим малко рецепти, а? :roll:

Бях направил един хляб с крема сирене, стана чудесен, само трябва да му открия рецептата...
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Margatyna »

GODzillata написа:Margatyna, Косьо и всички притежатели на хлебопекарни, а'ре да обменим малко рецепти, а? :roll:

Бях направил един хляб с крема сирене, стана чудесен, само трябва да му открия рецептата...
аз обикновено правя пълнозърнест хляб
2 супени къжици суха мая, защото не съм намирала от прясната по магазините
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 с.л. олио
чаена чаша и 1/4 вода
3 чаши пълнозърнесто брашно
ползвам програма 9 за френски хляб

Изображение

понякога отнемам малко от брашното и добавям мляно ленено семе, ким (да не се бърка скимион), сусамови семенца, брашно от камут или дурум, или бяло брашно

Изображение класически хляб от пълнозърнесто и бяло брашно без добавки

веднъж ми остана повечко сварена тиква и сложих тиквено пюре и поръсих с тиквени семки, но пекох във фурната Изображение
отне му повече време да втаса

слагала съм пармезан, сух риган и розмарин, но най добре е да се извади от машината, след като е втасал и да се работи с него допълнително

хлябът и той душа носи, иска ръчичка да го пипне:)

например:

1-ви вариант
Разстилам го в намазнена с краве масло тава, заливам го с разтопено масло и поръсвам със счукан чесън, риган, розмарин, песто и пармезан, понякога бекон....оставям да втаса отново и пека във фурната

2-ри вариант
Разточвам го на дебела кора, намазвам със свинска или пача мас и поръсвам обилно с настърган кашкавал. Навивам на руло, режа го и нареждам изправени пънчетата в тава, изчаквам да втасат отново на макс и пека във фурна.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Започвам отзад - напред, т.е. първо с десерта. :D

Връщайки се назад във времето на студентските ми години във Велико Търново, първата асоциация, която правя - е торта "Виена" /Косьо, задължително да я направиш ;) /.

Имам приятел, който е от ВТ, но си живее във ВН, та го изнудвам всеки път, когато си ходи до родния град, на връщане да ми носи от тази торта.

Ето оригиналната рецепта, която съм ползвал:

Торта Виена

За блата:
6 яйца
1 ч.ч. захар
5 с.л. галета
3 с.л. какао
1 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
щипка канела
щипка сода бикарбонат

Крем:
500 мл. течна сладкарска сметана
конфитюр от вишни

За сиропиране:
сока от компот вишни или захарен сироп

За украса:
вишни от компот
желиран сок от компота /окло 250 мл. сок с 1/2 пакетче желатин/
смлени орехи

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се сухите съставки. Изпича се блат, който се разрязва на две части.
Сиропира се с компота/захарния сироп. Намазва се обилно с разбита сметана. Отгоре се разпределя сладкото от вишни. Поставя се вторият блат, леко сиропиран.
Тортата се намазва цялата със сметана. Отстрани като борд се шприцоват сметанови рози. Излива се сока от компота с желатина, поставят се вишни за украса.
Отстрани тортата се облепя със смлени орехи.

Ето как ми се получи:
Изображение
Изображение

Препоръчвам я без никакви резерви! :D


Говорейки за "душата на хляба" ;) - в машината направих тестото, оформих питчици, поръсих ги със сусам /да не се бърка със салам :lol: /:
Изображение
Изображение

Продължих да ъпгрейвам рибицата:
Изображение
Изображение
Изображение

И едни панирани кладници:
Изображение

Както и салатен бобец....от големия, смиленски.......сварява се, после се отцежда, през това време запържваме малко лучец и праз, добавяме боба и поръсваме с пипер и джоджен:
Изображение

А'ре още едно десертче - баклава:
В началото съвсем тривиално:
Изображение

Но след това всяка кора с плънка я навих на руло и нарязах на парченца:
Изображение
Изображение

...които после изпекох и залях със сиропа:
Изображение
Изображение


Да ви е сладко! :D Ама не много, че да не хванете диабет. ;)
Последно промяна от GODzillata на Пон Яну 31, 2011 11:04 am, променено общо 1 път.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7798
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от chirusa_bg »

Ex...
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1699
Регистриран на: Вто Юли 24, 2007 12:49 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от alcora »

Кире, май пак утепа коня :lol:
:drinkers: :drinkers:
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 238
Регистриран на: Пет Ное 26, 2010 5:14 pm
Местоположение: Варна

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Petur60 »

Станали за гозбите, браво :)
Малко сухо обаче , как се преглъща такова нещо така....
А и маса без чаша ми е неестествено някак, дай някакви препоръки поне....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”