Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Как си правя лодка
Модератор: emo vasilev
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Как си правя лодка
Брееее,ти си завършил вече.
Адмирации,за сезона ще си готов като гледам.
И не се плаши от работата,като се стопли и като се метнеш пак,
ще видиш как бързо се получава.
Чакам да я видя на вода.
Адмирации,за сезона ще си готов като гледам.
И не се плаши от работата,като се стопли и като се метнеш пак,
ще видиш как бързо се получава.
Чакам да я видя на вода.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Свалям ти шапка,колега.Браво за майсторлъка и упоритостта.Сигурен съм,че ще се получи страхотна лодка.
Нямам търпение да видя, следващите ти постове. 

- pezz
- вече хвърля и на тежко
Привет на всички.Много се радвам,че проявявате такъв интерес към моята работа.Тук ще се опитам да отговря на вашите въпроси.Лодката ще ми излезе някъде към 1500лв.Това е груба сметка,не съм смятал точно,защото имаше много дребни неща които переодически купувах и изгубих представа за общата стойност.Тази сума е без управлението(жило,червяк и др.)което струва около 300лв.(не съм го купувал още).
Основните материали:
1.шпертплата-12листа-2.5м.x1,25м-20.5лв-фирма Лесцентър Бургас=246лв.+70нафта на буса.
2.Стъкломат (300гр.-м2) -Асен Кожухаров ООД Пловдив (по еконт пращат хората) 60кг.-330лв.Въпреки че на мен ми трябваха 20-30кг.обаче не можело по малко от едно руло.
3.Епоксидна смола 6 кутий по900гр.тях си ги купувах от Сливен-24лв.бр.

4.Полиестерна смола 40л.пак по Еконт от Асен Кожухаров ООД-240лв.

5.За летвичките и дъските пари не съм давал.
6.Полиестерен кит 5 кутий по 13лв.

7.И много дребни неща като четки,валяци,видички.шкурки и т.н.
Общо взето това са разходите.Не са малко.
Сега за двигателя мисля да търся нещо по евтино 2-ра употреба 2-тактов 20-40к.с.
За двойното дъно не е ли по добре да сложа стериопор от по твърдия XPS вместо празни бутилки

Ако имате още въпроси с радост ще отговарям,когато имам време естествено.
Основните материали:
1.шпертплата-12листа-2.5м.x1,25м-20.5лв-фирма Лесцентър Бургас=246лв.+70нафта на буса.
2.Стъкломат (300гр.-м2) -Асен Кожухаров ООД Пловдив (по еконт пращат хората) 60кг.-330лв.Въпреки че на мен ми трябваха 20-30кг.обаче не можело по малко от едно руло.
3.Епоксидна смола 6 кутий по900гр.тях си ги купувах от Сливен-24лв.бр.

4.Полиестерна смола 40л.пак по Еконт от Асен Кожухаров ООД-240лв.

5.За летвичките и дъските пари не съм давал.
6.Полиестерен кит 5 кутий по 13лв.

7.И много дребни неща като четки,валяци,видички.шкурки и т.н.
Общо взето това са разходите.Не са малко.
Сега за двигателя мисля да търся нещо по евтино 2-ра употреба 2-тактов 20-40к.с.
За двойното дъно не е ли по добре да сложа стериопор от по твърдия XPS вместо празни бутилки

ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
-
- ще става разбирач
Отлично става!
За двойното дъно сложи Фибран, като това което държиш на снимките.
Стериопора пие вода.Не че и фибрана, но доста по-малко.
Ако измислиш вариант да го изолираш с нещо ще е по добре.
Той държи на товар и вече отгоре може да го затвориш и с тънък шпертплат.
Ако не си боядисал всичко, вземи един импрегнатор за дърво и намажи всички места
които не са боядисани./Ще удължиш доста живота на материала/
Струва около 22лв литъра.
За двойното дъно сложи Фибран, като това което държиш на снимките.
Стериопора пие вода.Не че и фибрана, но доста по-малко.
Ако измислиш вариант да го изолираш с нещо ще е по добре.
Той държи на товар и вече отгоре може да го затвориш и с тънък шпертплат.
Ако не си боядисал всичко, вземи един импрегнатор за дърво и намажи всички места
които не са боядисани./Ще удължиш доста живота на материала/
Струва около 22лв литъра.
- ceno cenov
- разбира нещата
Благодаря за изчерпателните отговори.
Как се държи полиестерната смола. Залепвали добре за шперплата?
Проявявам значителен интерес към работата ти тъй като и аз ще си правя, вече втора лодка./първата я направих много малка/ За сега съм на етап материали. Проекта и шаблоните са готови. Шперплат съм взел от Лесопласт АД - Троян, но се чудя дали да не потърся по качествен.
По отношение на непотопяемоста ми се струва, че не е добра идея да слагаш стиропор или фибран на дъното. От опит мога да ти кажа, че няма да го опазиш сух, а проникне ли влага там никога няма да исъхне. На заводските лодки (имам предвид по обикновени модели) слагат стиропор под седалките. Струва ми се, че идеята на toyo1 за празните бутилки е много практична, колкото и кофти да звучи.
Примерно аз бих ползвал не от минерална вода а от Блек рам - 200 грамките.
ПП Ако са ти останали материали /мат, смола/ и не са ти необходими може да се разберем да ги взема.Разбира се на цената на която са ти излезли на теб.
Как се държи полиестерната смола. Залепвали добре за шперплата?
Проявявам значителен интерес към работата ти тъй като и аз ще си правя, вече втора лодка./първата я направих много малка/ За сега съм на етап материали. Проекта и шаблоните са готови. Шперплат съм взел от Лесопласт АД - Троян, но се чудя дали да не потърся по качествен.
По отношение на непотопяемоста ми се струва, че не е добра идея да слагаш стиропор или фибран на дъното. От опит мога да ти кажа, че няма да го опазиш сух, а проникне ли влага там никога няма да исъхне. На заводските лодки (имам предвид по обикновени модели) слагат стиропор под седалките. Струва ми се, че идеята на toyo1 за празните бутилки е много практична, колкото и кофти да звучи.

ПП Ако са ти останали материали /мат, смола/ и не са ти необходими може да се разберем да ги взема.Разбира се на цената на която са ти излезли на теб.
Колега не се лъжи САМО ПРАЗНИ БУТИЛКИ ОТ МИНЕРАЛНА ВОДА всичко друго заминава с времето а на пластмасовите бутилки 50 ГОДИНИ няма да мръднатpezz написа:Привет на всички.Много се радвам,че проявявате такъв интерес към моята работа.Тук ще се опитам да отговря на вашите въпроси...
...

- pezz
- вече хвърля и на тежко
Абе направо ме навихте за тия бутилки от утре почвам да събирам,че доста ще ми трябват.По въроса за полиестерната смола- лепне си за шпертплата,по рядка е от епоксидната и по бързо се желира.На мен специално ми се получаваха места с незалепнал стъкломат(ства като балон с въздух)колкото и да го натисках с четката след това пак се надигаше.След това като изсъхне ги изшкурвам тези подутини и залепям следващия слой стъкломат.Смолата която ползвам е предварително ускурена(така я купувам)само добавям втвърдител 20-30гр.на 1литър.Приготвях си по 1литър.Изрязвам стъкломат поставям го на мястото му и с четка почвам да мажа със смола и да тупам докато се напои хубаво тъканта.А дали е станало добре историята ще покаже.А стъломат сигурно ще ми остане но още не зная колко,защото още не съм правил горната част.
Колега ако си изтупкаш и кабина ............НЯМА ПО ГОЛЯМО УДОБСТВО ДА ЗНАЕШpezz написа:Абе направо ме навихте за тия бутилки от утре почвам да събирам,че доста ще ми трябват.По въроса за полиестерната смола- лепне си за шпертплата,по рядка е от епоксидната и по бързо се желира.На мен специално ми се получаваха места с незалепнал стъкломат(ства като балон с въздух)колкото и да го натисках с четката след това пак се надигаше.След това като изсъхне ги изшкурвам тези подутини и залепям следващия слой стъкломат.Смолата която ползвам е предварително ускурена(така я купувам)само добавям втвърдител 20-30гр.на 1литър.Приготвях си по 1литър.Изрязвам стъкломат поставям го на мястото му и с четка почвам да мажа със смола и да тупам докато се напои хубаво тъканта.А дали е станало добре историята ще покаже.А стъломат сигурно ще ми остане но още не зная колко,защото още не съм правил горната част.

- КИРО
- Обратна връзка:
Предварително не удряш ли една ръка смола върху шперплата ?
И след това да слагаш стъкломата?
И изчаквай добре да попие в плата смолата - малко време си иска де.
- pezz
- вече хвърля и на тежко
Да,първо намазвам шпертплата,обаче вече при следващите слоеве стъкломат само отгоре тупам.КИРО написа:Предварително не удряш ли една ръка смола върху шперплата ?
- КИРО
- Обратна връзка:
ОК - ами не се спирай.
Аз заливах със стъкломат и полиестер при 11*.
Получи се.
Не е по правилата,както е указано в упътванията.
И както и много колеги ми казаха,
но ме притискаше времето и рискувах.
Получи се.

- pezz
- вече хвърля и на тежко
Ами аз мисля от другата седмица да я почвам пак.В гаража сложих печка,ако трябва ще я паля.А пък и гледам дават времето да се позатопля леко.КИРО написа:ОК - ами не се спирай.
Получи се.
- pezz
- вече хвърля и на тежко
А сега искам съвет.На скоро се запознах случайно с един човек от Варна,който се занимава с ремонт на двг.на лодки.Та той ме посъветва да направя тези неща(не знам как да ги нарека,ще ги видите на снимката)за да може водата да не подлизва по лодката по време на движение.Това би трябвало да я направи по бърза:

Та въпроса ми е дали да ги правя или да не си губя времето.

Та въпроса ми е дали да ги правя или да не си губя времето.
- ceno cenov
- разбира нещата
Слагаи ги! Ще те улеснят при излизането на глисаж. Ако сложиш нещо 40-50 к.с и без тях и с тях ще си е все същото, но при по слаб двигател ще са ти от полза.
То е хубаво да ги имаш, но трябва много добре да прецениш ъгъла едни спрямо други, за да не се получи обратен ефект. Със сигурност знам, че от предната част към задната разстоянието по между им се намалява но под какъв ъгъл не знам , може да е и строго специфично за всеки вид лодка.
Ако намериш някакво инфо може да споделиш, ще бъде интересно.
Ако намериш някакво инфо може да споделиш, ще бъде интересно.