Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Наръчник за риболовно оборудване?
Модератор: sapuna
Наръчник за риболовно оборудване?
Здравейте, приятели. Това е първият ми пост в този форум и се надявам да не е много глупав 
Решил съм да се захвана с риболов. По принцип съм ходил за риба, но преди доста време и само във Варна за попчета, което силно казано е ходене за риба
В резултат на тези ми ходения имам останали 2 въдици (телескопични, с водачи), които дори не съм сигурен за какво се използват
Реших да си купя нова въдици, нови макари и т.н., за да започна да ходя за риба в сладки води (реки, язовири), но се сблъсках с един проблем - има доста различни видове въдици - щеки, спининги, мач-ове и т.н. Честно казано, нямам идея кое за какво е и кое да си купя. За това реших да ви попитам.
Има ли някой идея от къде мога да прочета кой вид въдица за каква ситуация е, каква макара е добре да купя към всяка въдица, какви плувки, куки ... като цяло как да се оборудвам от почти 0?
Живея в София, и мисля като за начало да "тренирам" в някое зарибено езеро, може би на пролет. Така че имам 2-3 месеца да разуча, закупя и подредя такъмите, да се подготвя за сезона
Та, на кратко. Въпросите ми са:
1) Има ли някъде справочник, който мога да прочета и разбера какво ми трябва?
2) Можете ли да препоръчате нещо като "Fishing starter kit"?
)))
Дано се намери някой търпелив да прочете поста и отговори!
(благодаря предварително)

Решил съм да се захвана с риболов. По принцип съм ходил за риба, но преди доста време и само във Варна за попчета, което силно казано е ходене за риба

Има ли някой идея от къде мога да прочета кой вид въдица за каква ситуация е, каква макара е добре да купя към всяка въдица, какви плувки, куки ... като цяло как да се оборудвам от почти 0?
Живея в София, и мисля като за начало да "тренирам" в някое зарибено езеро, може би на пролет. Така че имам 2-3 месеца да разуча, закупя и подредя такъмите, да се подготвя за сезона

Та, на кратко. Въпросите ми са:
1) Има ли някъде справочник, който мога да прочета и разбера какво ми трябва?
2) Можете ли да препоръчате нещо като "Fishing starter kit"?

Дано се намери някой търпелив да прочете поста и отговори!

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Наръчник за риболовно оборудване?
Колега за да ти отговорим се нуждаем от няколко доуточнения;с какъв бюджет разполагаш,към какви риби проявяваш интерес,има различни методи за ловене на една и съща риба-кой е предпочитания от теб,обекти към който си се насочил за риболов,реки язовири платени както казваш,каква риба се въди там и т.н..Дай насоки и ще се постараем да сме ти максимално полезни.Поздрави за начинанието.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
-
- вече хвърля и на тежко
Както каза колегатаboki speca написа:Колега за да ти отговорим се нуждаем от няколко доуточнения;с какъв бюджет разполагаш,към какви риби проявяваш интерес,има различни методи за ловене на една и съща риба-кой е предпочитания от теб,обекти към който си се насочил за риболов,реки язовири платени както казваш,каква риба се въди там и т.н..Дай насоки и ще се постараем да сме ти максимално полезни.Поздрави за начинанието.

Мъжът се връща от риболов с празни ръце.
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си. - Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си. - Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!
- glarusa
- кандидат преподавател
Общо взето обхващаш информацията от целия форум. Имаш време да прелистиш разделите,погледай и в "Моят риболовен излет".Доста от колегите с аописали на какво и как ловят,също ще ти са от помощ!И когато даден риболов те заинтригува вече можеш да си отговориш какви въдици и за какво ще ти трябват!Успех!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Здравей колега. За да започне човек да риболовства са необходими две неща:
1.Голямо Желание
2. Риболовен билет
Всичко останало са подробности. Риба се лови и с въдица за 10лв. и с оборудване са 3000лв. Какъв вид риболов ще ти хареса никой ако няма паранормални способности не може да ти каже. Това трябва да си го откриеш сам. Единстванния познат ми начин е чрез ходене за риба и контактуване с колеги на водоема/и по форуми в последствие/.
Та писал си , че имаш две въдици, но не знаеш за какво се ползват. Ами стават! Опиши ги, пусни снимки и ще се намери някой да даде предложение за приложение. Накупуваш си там плувки, тежести, куки и т.н. , и ако първите две условия са изпълнени-ловиш. Няма да чакаш Пролетта, щото след това забрана иииииии.... тя работата се оттече.
Толкова от мене. Желая ти успехи в начинанието и знай, че ходенето за риба не е за самата риба.
1.Голямо Желание
2. Риболовен билет
Всичко останало са подробности. Риба се лови и с въдица за 10лв. и с оборудване са 3000лв. Какъв вид риболов ще ти хареса никой ако няма паранормални способности не може да ти каже. Това трябва да си го откриеш сам. Единстванния познат ми начин е чрез ходене за риба и контактуване с колеги на водоема/и по форуми в последствие/.
Та писал си , че имаш две въдици, но не знаеш за какво се ползват. Ами стават! Опиши ги, пусни снимки и ще се намери някой да даде предложение за приложение. Накупуваш си там плувки, тежести, куки и т.н. , и ако първите две условия са изпълнени-ловиш. Няма да чакаш Пролетта, щото след това забрана иииииии.... тя работата се оттече.
Толкова от мене. Желая ти успехи в начинанието и знай, че ходенето за риба не е за самата риба.
-
- вече хвърля и на тежко
Колега и аз като бях запален от начало питах питах и само ми казваха купи си най - простите неща: плувка, кукички,въдица и утежнения.. и след това всичко си идва само.. от хот риил макара вече съм на Shimano Spirex .. Уточни повече какъв риболов искаш да практикуваш за повече инфо.
Успех

Успех

Мъжът се връща от риболов с празни ръце.
Благодаря за бързите отговори на всички! Там е работата, че не съм много сигурен какъв риболов искам да практикувам
Мисля, че избързах със задаването на въпроса. Аз изтеглих няколко файла за четене, има и една енциклопедиа, мисля да ги попрочета, за да мога поне да зная какви въпроси да задавам
За сега май ще отида в един риболовен магазин и ще помоля продавача за консултация и ще си купя няколко вида плувки, тежести и т.н.
След това - каквото въдица покаже
Ще поизчета и този форум, виждам, че тук пишат хора, които разбират, а и има доста съдържание
Отново благодаря на всички за бързите отговори! Може скоро да започнем да се срещаме по язовирите 

- Viktor1231
- новобранец
Отговорът на въпросите ти е във форума приятел,разгледай във него пише абсолютно всичко за всякъкъв вид риболов как се практикува с каква въдица,стръв и т.н.
Отново благодаря на всички! Ще чета.
- tsvetkoff
- ще става разбирач
Има и клипчета и филми на риболовна тематика.Погледай ......... може пък там да откриеш своя начин на риболов .......