Наръчник за риболовно оборудване?

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
bitstream
новобранец
новобранец

Наръчник за риболовно оборудване?

Мнение от bitstream »

Здравейте, приятели. Това е първият ми пост в този форум и се надявам да не е много глупав :)

Решил съм да се захвана с риболов. По принцип съм ходил за риба, но преди доста време и само във Варна за попчета, което силно казано е ходене за риба :) В резултат на тези ми ходения имам останали 2 въдици (телескопични, с водачи), които дори не съм сигурен за какво се използват :) Реших да си купя нова въдици, нови макари и т.н., за да започна да ходя за риба в сладки води (реки, язовири), но се сблъсках с един проблем - има доста различни видове въдици - щеки, спининги, мач-ове и т.н. Честно казано, нямам идея кое за какво е и кое да си купя. За това реших да ви попитам.

Има ли някой идея от къде мога да прочета кой вид въдица за каква ситуация е, каква макара е добре да купя към всяка въдица, какви плувки, куки ... като цяло как да се оборудвам от почти 0?

Живея в София, и мисля като за начало да "тренирам" в някое зарибено езеро, може би на пролет. Така че имам 2-3 месеца да разуча, закупя и подредя такъмите, да се подготвя за сезона :)

Та, на кратко. Въпросите ми са:

1) Има ли някъде справочник, който мога да прочета и разбера какво ми трябва?
2) Можете ли да препоръчате нещо като "Fishing starter kit"? :))))

Дано се намери някой търпелив да прочете поста и отговори! :) (благодаря предварително)
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Наръчник за риболовно оборудване?

Мнение от boki speca »

Колега за да ти отговорим се нуждаем от няколко доуточнения;с какъв бюджет разполагаш,към какви риби проявяваш интерес,има различни методи за ловене на една и съща риба-кой е предпочитания от теб,обекти към който си се насочил за риболов,реки язовири платени както казваш,каква риба се въди там и т.н..Дай насоки и ще се постараем да сме ти максимално полезни.Поздрави за начинанието.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
ribar4etoo212
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ribar4etoo212 »

boki speca написа:Колега за да ти отговорим се нуждаем от няколко доуточнения;с какъв бюджет разполагаш,към какви риби проявяваш интерес,има различни методи за ловене на една и съща риба-кой е предпочитания от теб,обекти към който си се насочил за риболов,реки язовири платени както казваш,каква риба се въди там и т.н..Дай насоки и ще се постараем да сме ти максимално полезни.Поздрави за начинанието.
Както каза колегата :drinkers:
Мъжът се връща от риболов с празни ръце.
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си. - Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!
Аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от glarusa »

Общо взето обхващаш информацията от целия форум. Имаш време да прелистиш разделите,погледай и в "Моят риболовен излет".Доста от колегите с аописали на какво и как ловят,също ще ти са от помощ!И когато даден риболов те заинтригува вече можеш да си отговориш какви въдици и за какво ще ти трябват!Успех!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Здравей колега. За да започне човек да риболовства са необходими две неща:
1.Голямо Желание
2. Риболовен билет
Всичко останало са подробности. Риба се лови и с въдица за 10лв. и с оборудване са 3000лв. Какъв вид риболов ще ти хареса никой ако няма паранормални способности не може да ти каже. Това трябва да си го откриеш сам. Единстванния познат ми начин е чрез ходене за риба и контактуване с колеги на водоема/и по форуми в последствие/.
Та писал си , че имаш две въдици, но не знаеш за какво се ползват. Ами стават! Опиши ги, пусни снимки и ще се намери някой да даде предложение за приложение. Накупуваш си там плувки, тежести, куки и т.н. , и ако първите две условия са изпълнени-ловиш. Няма да чакаш Пролетта, щото след това забрана иииииии.... тя работата се оттече.
Толкова от мене. Желая ти успехи в начинанието и знай, че ходенето за риба не е за самата риба.
ribar4etoo212
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ribar4etoo212 »

Колега и аз като бях запален от начало питах питах и само ми казваха купи си най - простите неща: плувка, кукички,въдица и утежнения.. и след това всичко си идва само.. от хот риил макара вече съм на Shimano Spirex .. Уточни повече какъв риболов искаш да практикуваш за повече инфо.
Успех :) :drinkers:
Мъжът се връща от риболов с празни ръце.
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си. - Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!
bitstream
новобранец
новобранец

Мнение от bitstream »

Благодаря за бързите отговори на всички! Там е работата, че не съм много сигурен какъв риболов искам да практикувам :) Мисля, че избързах със задаването на въпроса. Аз изтеглих няколко файла за четене, има и една енциклопедиа, мисля да ги попрочета, за да мога поне да зная какви въпроси да задавам :) За сега май ще отида в един риболовен магазин и ще помоля продавача за консултация и ще си купя няколко вида плувки, тежести и т.н. :) След това - каквото въдица покаже :) Ще поизчета и този форум, виждам, че тук пишат хора, които разбират, а и има доста съдържание :) Отново благодаря на всички за бързите отговори! Може скоро да започнем да се срещаме по язовирите ;)
Аватар
Viktor1231
новобранец
новобранец

Мнение от Viktor1231 »

Отговорът на въпросите ти е във форума приятел,разгледай във него пише абсолютно всичко за всякъкъв вид риболов как се практикува с каква въдица,стръв и т.н.
bitstream
новобранец
новобранец

Мнение от bitstream »

Отново благодаря на всички! Ще чета.
Аватар
tsvetkoff
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tsvetkoff »

Има и клипчета и филми на риболовна тематика.Погледай ......... може пък там да откриеш своя начин на риболов ....... :D
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”