Съвет за плетено влакно

Модератори: Павел Иванов, sestrata

4а4о
новобранец
новобранец

Съвет за плетено влакно

Мнение от 4а4о »

Колеги помогнете ми при избора на плетено влакно за новия сезон,ще го ползвам за риболов по реките, главно за пъстърва и кефал, като ще използвам воблери и блесни от малките и средни размери.Засега съм се спрял на следното:STREN 0.13mm 4.4kg. Бяло на цвят.Цена 40лв мисля че дебелината е реална и затова се спрях на него,ако може ми препоръчайте и други марки дори и по скъпи,но да се намират на нашия пазар Благодаря предварително и успех на всички :)
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Re: Съвет за плетено влакно

Мнение от maranzika »

http://shop.fishing-tackle.bg/lines/sun ... er-pe.html
Аз бих взел това,пред Стрена. :!: :wink: :wink:
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

аз ти препоръчвам ето това ,ползвал съм го много е добро

Изображение
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Oт всички изброени влакна, с показатели най-близки до реалните е "Сънлайн"-а, доколкото може да се говори за такива.
Влакната на "Рапала" не се предлагат във фини варианти и като цяло са дебели и груби. При положение, че колегата изрично е подчертал, че ще лови пъстърва и кефал, при това с дребни примамки, подобни предложения са неуместни.
Последно промяна от Мунчо на Вто Яну 11, 2011 10:16 pm, променено общо 1 път.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

maranzika написа:http://shop.fishing-tackle.bg/lines/sun ... er-pe.html
Аз бих взел това,пред Стрена. :!: :wink: :wink:
6lb ;)
ribolovcho, ти сериозно ли ?!
Аватар
StoychevV
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от StoychevV »

Аз от миналата година пролетта ползвам ето това на беркли,0.10 теста му беше 6.200.За мене си е много добро.Връзвал съм го за 5кг тежест и ги отлепи от раз :)
Изображение
Аватар
Smokey
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Smokey »

Здравей
StoychevV написа:това на беркли,0.10
това на беркли е 0.10 ама плоско.. става на винтили и фъндъци. останах с много лоши впечатления от него.

4о4о, моята гледна точка е, че с .18 прозрачно монофилно ще имаш много повече реализирани удари и много повече призимени риби отколкото с цветен плетеняк. все пак ще ходиш за кефал и пъстърва - те не са "слепи" като сома..

аз ползвам плетено само когато мишените ми са над 3 килограма..
Изображение
За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Колега, Чочо, покупката на плетено влакно само по себе си не е панацея. Както каза Смоуки, с монофил също ще имаш успех, при това ще ползваш и по-евтин "консуматив". Според мен, монофил 0.16 би бил напълно подходящ за риболов на пъстърва и кефал с всякакви примамки. Най-голямото предимство на брейда се крие в чувствителността на линията( и това е основното предимство на този тип влакна, а не здравината им), но пък показателите му, що се отнася до реален диаметър, са винаги позанижени. За посочените от теб риби ще трябва да ползваш много тънки брейдове, които са много чувствителни при използване на въртящи блесни - лесно се пресукват и започват да се късат. Казвам го от опит, а не просто така. Разбира се, ако разполагаш с две макари, може да си навиеш на едната шпула монфил, а на другата - брейд и си ги сменяш, в зависимост от това, дали ще ловиш преобладаващо с воблери, малки клатушки и силикони(където чувствителността е много важна), или въртящи блесни. Монофилните влакна са евтини, което позволява да ги сменяш начесто при ниски разходи, като по този начин ще разполагаш винаги с ненаранено, непресукано и прясно влакно. Аз така правя, ако ползвам корди.
С горното не искам да кажа, че работата с блесни изключва използване на брейд(говорим за истински фините диаметри). Просто трябва да имаш едно на ум и освен задължителната употреба на качествен вирбел и добре да вържеш в началото на линията парче по-твърдо влакно(например флуорокарбон) с дължина 50-70 см, който ще понася основните сили на усукване и ще пази плетеняка. Естествено, размера на примамката също трябва да бъде съобразен с използвания брейд. Горните схеми няма да ти помогнат, ако ползваш плетено влакно от 4 или 6 либри и закачиш блесна 3-4 номер, а в течение да не говорим...
Пак казвам, от горните влакна бих купил "Сънлайн"-а - то е плътно и стегнато(което предполага и влагането на повече материал), здраво е, а разфасофката от 150 м ти позволява спокойно да си го разделиш на две части по 75м, ако ще практикуваш риболов на пъстърва и кефал и да не използваш всичкото наведнъж. Не напразно наякои японски производители и фабрично предлагат тънките си размотки разделени на две ролки с посочената дължина.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
pa4o
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от pa4o »

Мунчо иска да каже разфасовка от 150 м. не лв. за да не стане грешка :idea:

А той се поправи :)
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Raven »

Въпреки, че не се доизказа, от това което съм чел, според мен sandista искаше да каже, че от въпросното влакно трябва да вземеш 10-12lb., за да нямаш проблеми с пресукването на влакното от въртящи се блесни.

В плитки реки с каменисти корита, блесните 2-3 номер /Мепс/ имат гадната склонност да се закачат по дъното, но пък на 99% са по-евтини от воблерите и човек може да си позволи да ги метка с монофил 0,18 примерно. А плетеното на втората шпула - за воблерите.

И аз не съм си избистрил съвсем нещата... :lol: но нещо такова замислям за себе си
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Гарване, на прав път си ! Моно за блесните , брейд за воблерчетата. Може и брейд + ФК шок лидер, вирбели и така нататък, усукването значително намалява,но линията става по-груба. И друго нещо , блесните ( без значение марка и модел ) се закачат не само в плитки реки с каменисти корита- закачат се и по дървета,по водорасли,боклуци по дъното,плаващи пуловери,панталони и тн. ;) By the way, има доста скъпи блесни ;)
Четете баааавно и детайлно писанията на Мунчо ! След това ще ви се избистри всичко :)
nikawr
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nikawr »

аз от миналата година практикувам така:
на едната шпула плетено Strеn 0,08, а на другата монофил Colmic K15 0,15.
И от двете съм много доволен и си връткам шпулите в зависимост колко е капризна рибата...
4а4о
новобранец
новобранец

Мнение от 4а4о »

Колеги благодаря за съветите избрах си "СЪНЛАЙН"а но някой може ли да ми каже откъде в София мога да си го закупя,че с поръчките по интернет няма да се справя.Благодаря :)
Аватар
donky
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от donky »

ако трябва ще ти поръчаме няма проблем :))) дай адрес само за доставка и си готов
Кажи му да иде да се гръмне или да си играе едно маваши на неговите въдици
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Raven »

До колкото разбрах 10lb няма на пазара.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”