Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Съвет за плетено влакно
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Съвет за плетено влакно
Колеги помогнете ми при избора на плетено влакно за новия сезон,ще го ползвам за риболов по реките, главно за пъстърва и кефал, като ще използвам воблери и блесни от малките и средни размери.Засега съм се спрял на следното:STREN 0.13mm 4.4kg. Бяло на цвят.Цена 40лв мисля че дебелината е реална и затова се спрях на него,ако може ми препоръчайте и други марки дори и по скъпи,но да се намират на нашия пазар Благодаря предварително и успех на всички 

- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Re: Съвет за плетено влакно
Oт всички изброени влакна, с показатели най-близки до реалните е "Сънлайн"-а, доколкото може да се говори за такива.
Влакната на "Рапала" не се предлагат във фини варианти и като цяло са дебели и груби. При положение, че колегата изрично е подчертал, че ще лови пъстърва и кефал, при това с дребни примамки, подобни предложения са неуместни.
Влакната на "Рапала" не се предлагат във фини варианти и като цяло са дебели и груби. При положение, че колегата изрично е подчертал, че ще лови пъстърва и кефал, при това с дребни примамки, подобни предложения са неуместни.
Последно промяна от Мунчо на Вто Яну 11, 2011 10:16 pm, променено общо 1 път.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
6lbmaranzika написа:http://shop.fishing-tackle.bg/lines/sun ... er-pe.html
Аз бих взел това,пред Стрена.![]()
![]()

ribolovcho, ти сериозно ли ?!
Здравей
4о4о, моята гледна точка е, че с .18 прозрачно монофилно ще имаш много повече реализирани удари и много повече призимени риби отколкото с цветен плетеняк. все пак ще ходиш за кефал и пъстърва - те не са "слепи" като сома..
аз ползвам плетено само когато мишените ми са над 3 килограма..
това на беркли е 0.10 ама плоско.. става на винтили и фъндъци. останах с много лоши впечатления от него.StoychevV написа:това на беркли,0.10
4о4о, моята гледна точка е, че с .18 прозрачно монофилно ще имаш много повече реализирани удари и много повече призимени риби отколкото с цветен плетеняк. все пак ще ходиш за кефал и пъстърва - те не са "слепи" като сома..
аз ползвам плетено само когато мишените ми са над 3 килограма..

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
Колега, Чочо, покупката на плетено влакно само по себе си не е панацея. Както каза Смоуки, с монофил също ще имаш успех, при това ще ползваш и по-евтин "консуматив". Според мен, монофил 0.16 би бил напълно подходящ за риболов на пъстърва и кефал с всякакви примамки. Най-голямото предимство на брейда се крие в чувствителността на линията( и това е основното предимство на този тип влакна, а не здравината им), но пък показателите му, що се отнася до реален диаметър, са винаги позанижени. За посочените от теб риби ще трябва да ползваш много тънки брейдове, които са много чувствителни при използване на въртящи блесни - лесно се пресукват и започват да се късат. Казвам го от опит, а не просто така. Разбира се, ако разполагаш с две макари, може да си навиеш на едната шпула монфил, а на другата - брейд и си ги сменяш, в зависимост от това, дали ще ловиш преобладаващо с воблери, малки клатушки и силикони(където чувствителността е много важна), или въртящи блесни. Монофилните влакна са евтини, което позволява да ги сменяш начесто при ниски разходи, като по този начин ще разполагаш винаги с ненаранено, непресукано и прясно влакно. Аз така правя, ако ползвам корди.
С горното не искам да кажа, че работата с блесни изключва използване на брейд(говорим за истински фините диаметри). Просто трябва да имаш едно на ум и освен задължителната употреба на качествен вирбел и добре да вържеш в началото на линията парче по-твърдо влакно(например флуорокарбон) с дължина 50-70 см, който ще понася основните сили на усукване и ще пази плетеняка. Естествено, размера на примамката също трябва да бъде съобразен с използвания брейд. Горните схеми няма да ти помогнат, ако ползваш плетено влакно от 4 или 6 либри и закачиш блесна 3-4 номер, а в течение да не говорим...
Пак казвам, от горните влакна бих купил "Сънлайн"-а - то е плътно и стегнато(което предполага и влагането на повече материал), здраво е, а разфасофката от 150 м ти позволява спокойно да си го разделиш на две части по 75м, ако ще практикуваш риболов на пъстърва и кефал и да не използваш всичкото наведнъж. Не напразно наякои японски производители и фабрично предлагат тънките си размотки разделени на две ролки с посочената дължина.
С горното не искам да кажа, че работата с блесни изключва използване на брейд(говорим за истински фините диаметри). Просто трябва да имаш едно на ум и освен задължителната употреба на качествен вирбел и добре да вържеш в началото на линията парче по-твърдо влакно(например флуорокарбон) с дължина 50-70 см, който ще понася основните сили на усукване и ще пази плетеняка. Естествено, размера на примамката също трябва да бъде съобразен с използвания брейд. Горните схеми няма да ти помогнат, ако ползваш плетено влакно от 4 или 6 либри и закачиш блесна 3-4 номер, а в течение да не говорим...
Пак казвам, от горните влакна бих купил "Сънлайн"-а - то е плътно и стегнато(което предполага и влагането на повече материал), здраво е, а разфасофката от 150 м ти позволява спокойно да си го разделиш на две части по 75м, ако ще практикуваш риболов на пъстърва и кефал и да не използваш всичкото наведнъж. Не напразно наякои японски производители и фабрично предлагат тънките си размотки разделени на две ролки с посочената дължина.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- pa4o
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Мунчо иска да каже разфасовка от 150 м. не лв. за да не стане грешка 
А той се поправи

А той се поправи

Въпреки, че не се доизказа, от това което съм чел, според мен sandista искаше да каже, че от въпросното влакно трябва да вземеш 10-12lb., за да нямаш проблеми с пресукването на влакното от въртящи се блесни.
В плитки реки с каменисти корита, блесните 2-3 номер /Мепс/ имат гадната склонност да се закачат по дъното, но пък на 99% са по-евтини от воблерите и човек може да си позволи да ги метка с монофил 0,18 примерно. А плетеното на втората шпула - за воблерите.
И аз не съм си избистрил съвсем нещата...
но нещо такова замислям за себе си
В плитки реки с каменисти корита, блесните 2-3 номер /Мепс/ имат гадната склонност да се закачат по дъното, но пък на 99% са по-евтини от воблерите и човек може да си позволи да ги метка с монофил 0,18 примерно. А плетеното на втората шпула - за воблерите.
И аз не съм си избистрил съвсем нещата...

- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Гарване, на прав път си ! Моно за блесните , брейд за воблерчетата. Може и брейд + ФК шок лидер, вирбели и така нататък, усукването значително намалява,но линията става по-груба. И друго нещо , блесните ( без значение марка и модел ) се закачат не само в плитки реки с каменисти корита- закачат се и по дървета,по водорасли,боклуци по дъното,плаващи пуловери,панталони и тн.
By the way, има доста скъпи блесни 
Четете баааавно и детайлно писанията на Мунчо ! След това ще ви се избистри всичко

Четете баааавно и детайлно писанията на Мунчо ! След това ще ви се избистри всичко

-
- научил се да хвърля
аз от миналата година практикувам така:
на едната шпула плетено Strеn 0,08, а на другата монофил Colmic K15 0,15.
И от двете съм много доволен и си връткам шпулите в зависимост колко е капризна рибата...
на едната шпула плетено Strеn 0,08, а на другата монофил Colmic K15 0,15.
И от двете съм много доволен и си връткам шпулите в зависимост колко е капризна рибата...
Колеги благодаря за съветите избрах си "СЪНЛАЙН"а но някой може ли да ми каже откъде в София мога да си го закупя,че с поръчките по интернет няма да се справя.Благодаря 

ако трябва ще ти поръчаме няма проблем
)) дай адрес само за доставка и си готов

Кажи му да иде да се гръмне или да си играе едно маваши на неговите въдици
До колкото разбрах 10lb няма на пазара.