Съвет за плетено влакно

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Osi
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Съвет за плетено влакно

Мнение от Osi »

Значи е вярно. :? А ползвал ли си го с 2гр. джигчета? Как е, влакното ли влачи джига или обратното.
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Айде стига сега .. влакното за парите си е прекрасно решение.
Ако искаш финес изпълнение кихаш 60 доларес+доставка и се кефиш и не смееш да му намериш косур :)
Ето тук малко черно на бяло как стоят нещата :)
http://www.spinning.kharkov.ua/phpbb/vi ... .php?t=363
Osi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Osi »

:wink: Те това имах предвид. В този случай при 2-3гр. джигчета, при 10-15м. разстояние не е ли по-добре да се ползва по-слабо разтегливо моно с диаметър 0,14мм., 0,16мм. или 0,18мм. от колкото плетено влакно от порядъка на 6-8Lb, но със диаметър 0,20-0,22мм.?
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Да вметна нещо .. говорим за добър универсален брейд на българския пазар с ниска цена !
За специфични изисквания като твойте си има влакна, но няма да ти допадне цената.
Дали е по-добре с монофила - ти си решаваш ;)
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

donky написа:
Osi написа:Да ме прощава колегата, че се меся в темата му, но имам въпрос към хората ползвали сънлайна 6LB. Чета из руски форуми, че въпросното влакно е с диаметър 0,20мм. какви са впечатленията ви толкова ли е дебело или колкото е обявено 0,128мм. (цирам по памет)?
определено е по дебело.сравних го с един монофил 0,14 и по дебело от него
Гледам си протрития едногодишен Сънлайн 8 либри и по никой начин не мога да намеря прилика с 0.20 мм монофил.
Ама по никой начин и никак...
За 6 либри – може и да е 0.20 мм, не знам, нямам такъв, но вероятно е малко по-пласко, видна е разликата в диаметъра по протежение на влакното и от снимките под микроскоп.
Но забелязвам една тенденция, от която ми става смешно :
- преди време се говореше, че ПП 10 либри е 0.20 мм.
- сега се говори че Сънлайн 6 либри е 0.20 мм.
- тръпна в очакване кое ще е следващото влакно, набедено че е 0.20 мм.

А за постановката “ 2-3 грамови джигове на 10–15 м разстояное”, може да се ползва за сведение и следната статия:
http://fishing.lugansk.ua/index.php?opt ... info&id=25
Osi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Osi »

Petur60 написа: ...
Гледам си протрития едногодишен Сънлайн 8 либри и по никой начин не мога да намеря прилика с 0.20 мм монофил.
Ама по никой начин и никак...
За 6 либри – може и да е 0.20 мм, не знам, нямам такъв, но вероятно е малко по-пласко, видна е разликата в диаметъра по протежение на влакното и от снимките под микроскоп.
...
А за постановката “ 2-3 грамови джигове на 10–15 м разстояное”, може да се ползва за сведение и следната статия:
http://fishing.lugansk.ua/index.php?opt ... info&id=25
Възможно ли е 6лб. Сънлаин да е с по-горям диаметър от 8лб. или само така изглежда? :?
Да статията е поучителна. Сега си мисля, че на този етап "Софт" метода не ми допада.
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

sandista написа:ribolovcho, с какви финни плетени влакна си имал допир ?
това устройва ли те

http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=5960
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

ribolovcho написа:
sandista написа:ribolovcho, с какви финни плетени влакна си имал допир ?
това устройва ли те

http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=5960
Мен лично ама никак не ме .. :)
Ако това ти е разбирането за финно влакно напълно те разбирам и повече не коментирам :)
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Питането е за ФИННИ, а не за въжета за простиране, продавани под марката dynatron.
Това че не ползваш никакви плетени влакна не е срамно, но се начетох на глупостите ти.
Избери си друга тема и пиши там – примерно в Морски риболов има тема “Привързване на лодка към стоянка”, там тези въжета ще паснат.
Аватар
donky
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от donky »

Petur60 написа:Питането е за ФИННИ, а не за въжета за простиране, продавани под марката dynatron.
Това че не ползваш никакви плетени влакна не е срамно, но се начетох на глупостите ти.
Избери си друга тема и пиши там – примерно в Морски риболов има тема “Привързване на лодка към стоянка”, там тези въжета ще паснат.
явно и това си го гледал с микроскопа
Кажи му да иде да се гръмне или да си играе едно маваши на неговите въдици
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Колега ribolovcho, чудя се защо продължаваш да даваш неприемливи съвети и да се опитваш да объркваш хората? Всички предложения, които си дал до момента са неудачни за фин риболов - казвам го съвсем отговорно. И ще ти обясня защо е така - просто в Европа се практикуват предимно тежки варианти на спининга, а съответно и производителите на риболовни принадлежности, работещи за този пазар, правят такива продукти. Отделен въпрос е, че технологиите, материалите и вижданията на японските производители по въпроса са поколения напред. Дебелите "прежди" може да са добри за тролинг, тътрене на глави по 20 грама и прочие силови изпълнения, но това не са единствените измерения на спининга!
Преди 7-8 години "писък" на модата бяха "Сиглотекс"-а и "Хипрон"-а, малко по-късно с гръм и трясък се появиха "ПауърПро" и "Спайдъруеър", а после света стана глобално село и се оказа, че нещата не свършват до Малко Търново. Но мога да ти кажа, че и едно време у нас имаше хора, които знаеха за какво става въпрос(от Варна, за да бъда точен - там винаги са знаели заа какво става дума, както и вездесъщия ми брейдолюбив другар Павлундрий) и ми отвориха очите. Когато получих от моя приятел Ники Киров(от Варна) като подарък през далечната 2005 година една ролка "Унитика Силвър Троут РЕ" просто бях потресен от факта, че влакно от 6 лб може да изглежда по толкова несравним начин, сравнено с ПП от 5 лб. Разликата беше крещяща. Влакното беше не само изключително тънко, без да бъде плоско! И говорим за такова, без претенции да е топпродукт.
В друг пост коментирах как се държи грубото влакно, при използване с блесни и воблери, а сега ще си позволя да споделя и няколко впечатления от представянето му със силикони. Ако ползваме дребни(относително) утежнения(без значение дали фиксирани или шарнирни) проблема настъпва не толкова при замятане, поради концентрираната маса на примамката, а след пропадането й до дъното. Знаем, че джиговото водене само по себе си може да бъде определено като "подскачане" на примамката по дъното с определена амплитуда и пауза. Тъй като влакното е грубо и с голямо сечение, то провисва и примката(туистера) не се отлепя директно от дъното, а се провлачва по него, поради наличната хлабина, преди нейното обиране от въдицата. Отделно по този начин се губи и директния контакт с примаката, ако рибите не са активни. Сега разбира се, няма единен стандарт за това как точно трябва да се движи силикона, понякога дори е по-добре да се тътрузи по дъното, но стандартното изпълнение на воденето изисква чисти подскоци. Тътренето по дъното има и недостатъка, че по този начин се увеличва количеството на закачанията...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

защо имам чувството че този спор се превръща във заяждане,кой по по най,ако за вас влакно о.о7 е грубо то аз не знам какво повече да кажа,това си ползвам и си ловя с него,и на тролинг и на спининг ,досега нямам проблеми с него,не се пренасям и не робувам на някакви прехвалени ментета на които рекламата е повечко,това си е моето виждане,казвам едно от които ползвам,а вие се праите на профита,хубаво,стрена по кои показатели е по хубав или сънлаина,сандиста кажи ти какво ползваш,тя вашта работа като със шиманата,погледнете в раздел продава,половината макари са шимано,като са толова хубави

защо ги продават ???
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

ribolovcho написа: .......хубаво,стрена по кои показатели е по хубав .......
По мекота, гладкост, кръглост и е може би единственото влакно, продавано масово в БГ, на което диаметъра е почти верен.
И за да не стават дразги, приемете че всеки практикува различен вид спининг и има съответно различни изисквания към такъмите. Респективно тези изисквания са най-високи при УЛ за финност и чувствителност, а при тролинга и хард спининга здравина и износоустйчивост. Наистина е най-добре да са съчетани всичките, но е много трудно и много скъпо !
kameti
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kameti »

колега риболовчо, би ли споделил от колко години спинингуваш активно и на колко си години, за да преценя какъв е жизненият ти опит? Иначе и Сандо и Ицето са в пъти по-прави от тебе, ама не, ти си знаеш твоето....
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Пич, не знам как да се изкажа без да те засегна. Не искам да се заяждам, уважавам избора ти да си мега наивен и ултра твърдоглав да вярваш във вещици и призраци ! Какви 0.07 те гонят бе,човече.. Ти виждал ли си влакно с такава дебелина?
Няма да ти казвам с какво ловя защото ти упорито отказваш да вникнеш в същността на въпроса и си говориш твойте глупости. Лови си с канапите и бъди щастлив. Ние сме будали и в устрема си да се правим на профита купуваме прехвалените ментета !
Пет човека ти казваме,че си заблуден и подвеждаш другите потребители, ти си знаеш твоето ! Lost cause дето се вика ..
За Шимано мнението ми е едно - правят хубави рекламни клипчета. Само Дайви имам, дори на колелото не бих си сложил Шимано ;)
И хайде нека не го обръщаме в спорове и злоба, ок ? Ако имаш някакви факти - shoot ! Ако ли не , замълчи во веки веков .. ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”