Каква е тази риба

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Каква е тази риба

Мнение от xt33m33 »

Само да добавя ,че казаха че и дори да измиете кръвта от рибата и да мине добра термообработка токсините се запазвали-т.е били термоиздръжливи... та не само кръвта ами и рибата си е отровна въпроса е в какво количество...както казват химиците -"Дозата прави отровата" :)
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

Мурена-100%
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
geizer
новобранец
новобранец

Мнение от geizer »

Ох, ох, взех да се плаша. Доколкото разбрах тука в Гърция тая рибка си я хапват редовно и без никакви притеснения. Дали не е някакъв подвид който не е токсичен. Тука редовно я ловят. Аз днеска хванах 3 и тъкмо си мислех как ще си ги хапна. Хайде някой ако знае за точно този вид да даде повече информация. Като цяло в интернет няма много инфо на бг. за тази риба, явно я няма или е изключение в Черно Море, но все пак, ако някой има повече инфо.
feniks84
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от feniks84 »

колега за да убиеш токсините след като е приготвиш ти трябва една бутилка бяло винце или една потна биричка. Хапвай си и хич да не те пиритеснява :wink:
няма стари риби има МАЛКИ и ГОЛЕМИ
geizer
новобранец
новобранец

Мнение от geizer »

За токсичноста четох в няколко гр и руски сайта и пише, че изчезва след термична обработка, иначе прецаквала нещо червените кръвни телца. А аз се канех да я пробвам маринована за да и се стопят костите. Как ли ще стане ако я мариновам, а после я панирам и запържа :rolleyes: :?: А може и без панировка. Някой пражил ли е маринована риба, че да каже как е :?:
петър василев

Мнение от петър василев »

geizer написа:За токсичноста четох в няколко гр и руски сайта и пише, че изчезва след термична обработка, иначе прецаквала нещо червените кръвни телца. А аз се канех да я пробвам маринована за да и се стопят костите. Как ли ще стане ако я мариновам, а после я панирам и запържа :rolleyes: :?: А може и без панировка. Някой пражил ли е маринована риба, че да каже как е :?:
Яж бе и не се плаши :D Един познат яде поне 2 Смирни на седмица и то години наред :D
До сега вече трябваше да е ритнал канбаната поне 2 пъти :lol:
Най-добра става пържена :wink: Аз три пъти съм опитвал,но на мен не ми харесва.Колкото и да я солиш месото сладни.
Ето ти една рецепта :arrow: http://database.emthrace.org/recipes/sh ... &recid=230
петър василев

geizer написа:Дали не е някакъв подвид който не е токсичен. Тука редовно я ловят. Аз днеска хванах 3 и тъкмо си мислех как ще си ги хапна. .
Ми то в нета можеш да намериш всевъжможни глупости и истина,но на кого да вярваш :lol:
За Гърция казват,че има два вида Смерни или Смирни и,че само едната е токсична,но аз мисля,че и двете са си,но не могат да навредят на човека.
Тази нямала токсичност :D и е най-разпространена. :wink:

Изображение

А тази била токсичната и се намирала по южните брегове на о.Крит

Изображение
geizer
новобранец
новобранец

Мнение от geizer »

Ааа, аз хванах от нетоксичните и то точно на Крит. Чух че ставала страхотна супа от тях но още търся рецепта.
geizer
новобранец
новобранец

Мнение от geizer »

Яж бе и не се плаши :D Един познат яде поне 2 Смирни на седмица и то години наред :D
До сега вече трябваше да е ритнал канбаната поне 2 пъти :lol:
Най-добра става пържена :wink: Аз три пъти съм опитвал,но на мен не ми харесва.Колкото и да я солиш месото сладни.
Ето ти една рецепта :arrow: http://database.emthrace.org/recipes/sh ... &recid=230[/quote]

Аз я ядох добре посолена и опражена и на вкус си беше солени, не усетих никакво сладнене. Не знам тази която си ял как е била приготвена, но ако е само със сол хич не сладни. Да не би случайно солта да е била от едрата морска. Тука на Крит особено я смятат едва ли не за нещо деликатесно. Трудно се намира по магазините, а я смятат за много по-добра от обикновената трапезна сол. Ама тя хич не соли. В манджата трябва да я сипваш с шепата за да осолиш.
geizer
новобранец
новобранец

Мнение от geizer »

А рецептата нещо ми е съмнителна. Ние си я хапнахме съвсем прясна, посолена и опражена. Това със сушенето 2 дена на слънце и после с оцета в тигана нещо не ми вдъхва доверие. Ако ти си я ял така може оцета да е бил балсамико. Той излезе в последно време на мода и наистина малко сладни. Не се връзва нещо с нашенския вкус.
В гърция по-едрите охтоподи също ги държат няколко дена на слънце, че иначе били жилави. Аз пък ги замръзявам за около седмица и резултата е същия, иначе пресни са наистина жилави.
Ама не бих яла нищо което е висяло на слънце и то 2 дена.
Аватар
ringo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ringo »

абе я наблегнете на уклей с бяло вино!!!......... :drinkers:
петър василев

geizer написа:Тука на Крит особено я смятат едва ли не за нещо деликатесно..
Къде по-точно си на Крит ако не е тайна :D не за друго ами има и други колеги във форума от там :D
geizer написа:Ама не бих яла нищо което е висяло на слънце и то 2 дена.
До колкото разрах е жена зад ника geizer или се лъжа :roll:
петър василев

geizer написа:Ааа, аз хванах от нетоксичните и то точно на Крит. Чух че ставала страхотна супа от тях но още търся рецепта.
Аааа,говориш за ''Какавя'' :D но супата се прави от петропсараи се добавя и Мугри ,пък може и Смерна да добавят някои.Така супата става по-мазна,по -пахи :wink:
Избири си от тук някоя рецепта :wink:
http://sintagoulis.gr/tag/%CE%BA%CE%B1% ... gs=1&adv=1
geizer
новобранец
новобранец

Мнение от geizer »

Аз съм в Ханя. Казаха ми точно за смерносупа. Предполагам че се приготвя като другите рибени супа , ама със смерна. И да, жена съм :D . Аз съм рибаря в семейството, а мъжа ми е помощникрибар :P . Той носи въдиците :wink:
Аватар
Tomy
новобранец
новобранец

Мнение от Tomy »

хаха браво... рядко срещан случай ... :)
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”