Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум


Каква е тази риба
Модератор: emo vasilev
-
- ще става разбирач
- Мнения: 431
- Регистриран на: Пон Сеп 13, 2010 5:44 pm
- Местоположение: Габрово
Re: Каква е тази риба
Само да добавя ,че казаха че и дори да измиете кръвта от рибата и да мине добра термообработка токсините се запазвали-т.е били термоиздръжливи... та не само кръвта ами и рибата си е отровна въпроса е в какво количество...както казват химиците -"Дозата прави отровата" 

Re: Каква е тази риба
Ох, ох, взех да се плаша. Доколкото разбрах тука в Гърция тая рибка си я хапват редовно и без никакви притеснения. Дали не е някакъв подвид който не е токсичен. Тука редовно я ловят. Аз днеска хванах 3 и тъкмо си мислех как ще си ги хапна. Хайде някой ако знае за точно този вид да даде повече информация. Като цяло в интернет няма много инфо на бг. за тази риба, явно я няма или е изключение в Черно Море, но все пак, ако някой има повече инфо.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 103
- Регистриран на: Сря Дек 10, 2008 4:52 pm
- Местоположение: кричим
Re: Каква е тази риба
колега за да убиеш токсините след като е приготвиш ти трябва една бутилка бяло винце или една потна биричка. Хапвай си и хич да не те пиритеснява 

няма стари риби има МАЛКИ и ГОЛЕМИ
Re: Каква е тази риба
За токсичноста четох в няколко гр и руски сайта и пише, че изчезва след термична обработка, иначе прецаквала нещо червените кръвни телца. А аз се канех да я пробвам маринована за да и се стопят костите. Как ли ще стане ако я мариновам, а после я панирам и запържа
А може и без панировка. Някой пражил ли е маринована риба, че да каже как е 



Re: Каква е тази риба
Яж бе и не се плашиgeizer написа:За токсичноста четох в няколко гр и руски сайта и пише, че изчезва след термична обработка, иначе прецаквала нещо червените кръвни телца. А аз се канех да я пробвам маринована за да и се стопят костите. Как ли ще стане ако я мариновам, а после я панирам и запържа![]()
А може и без панировка. Някой пражил ли е маринована риба, че да каже как е


До сега вече трябваше да е ритнал канбаната поне 2 пъти

Най-добра става пържена

Ето ти една рецепта

Re: Каква е тази риба
Ми то в нета можеш да намериш всевъжможни глупости и истина,но на кого да вярвашgeizer написа:Дали не е някакъв подвид който не е токсичен. Тука редовно я ловят. Аз днеска хванах 3 и тъкмо си мислех как ще си ги хапна. .

За Гърция казват,че има два вида Смерни или Смирни и,че само едната е токсична,но аз мисля,че и двете са си,но не могат да навредят на човека.
Тази нямала токсичност



А тази била токсичната и се намирала по южните брегове на о.Крит

Re: Каква е тази риба
Ааа, аз хванах от нетоксичните и то точно на Крит. Чух че ставала страхотна супа от тях но още търся рецепта.
Re: Каква е тази риба
Яж бе и не се плаши
Един познат яде поне 2 Смирни на седмица и то години наред 
До сега вече трябваше да е ритнал канбаната поне 2 пъти
Най-добра става пържена
Аз три пъти съм опитвал,но на мен не ми харесва.Колкото и да я солиш месото сладни.
Ето ти една рецепта
http://database.emthrace.org/recipes/sh ... &recid=230[/quote]
Аз я ядох добре посолена и опражена и на вкус си беше солени, не усетих никакво сладнене. Не знам тази която си ял как е била приготвена, но ако е само със сол хич не сладни. Да не би случайно солта да е била от едрата морска. Тука на Крит особено я смятат едва ли не за нещо деликатесно. Трудно се намира по магазините, а я смятат за много по-добра от обикновената трапезна сол. Ама тя хич не соли. В манджата трябва да я сипваш с шепата за да осолиш.


До сега вече трябваше да е ритнал канбаната поне 2 пъти

Най-добра става пържена

Ето ти една рецепта

Аз я ядох добре посолена и опражена и на вкус си беше солени, не усетих никакво сладнене. Не знам тази която си ял как е била приготвена, но ако е само със сол хич не сладни. Да не би случайно солта да е била от едрата морска. Тука на Крит особено я смятат едва ли не за нещо деликатесно. Трудно се намира по магазините, а я смятат за много по-добра от обикновената трапезна сол. Ама тя хич не соли. В манджата трябва да я сипваш с шепата за да осолиш.
Re: Каква е тази риба
А рецептата нещо ми е съмнителна. Ние си я хапнахме съвсем прясна, посолена и опражена. Това със сушенето 2 дена на слънце и после с оцета в тигана нещо не ми вдъхва доверие. Ако ти си я ял така може оцета да е бил балсамико. Той излезе в последно време на мода и наистина малко сладни. Не се връзва нещо с нашенския вкус.
В гърция по-едрите охтоподи също ги държат няколко дена на слънце, че иначе били жилави. Аз пък ги замръзявам за около седмица и резултата е същия, иначе пресни са наистина жилави.
Ама не бих яла нищо което е висяло на слънце и то 2 дена.
В гърция по-едрите охтоподи също ги държат няколко дена на слънце, че иначе били жилави. Аз пък ги замръзявам за около седмица и резултата е същия, иначе пресни са наистина жилави.
Ама не бих яла нищо което е висяло на слънце и то 2 дена.
Re: Каква е тази риба
абе я наблегнете на уклей с бяло вино!!!......... 

Re: Каква е тази риба
Къде по-точно си на Крит ако не е тайнаgeizer написа:Тука на Крит особено я смятат едва ли не за нещо деликатесно..


До колкото разрах е жена зад ника geizer или се лъжаgeizer написа:Ама не бих яла нищо което е висяло на слънце и то 2 дена.

Re: Каква е тази риба
Аааа,говориш за ''Какавя''geizer написа:Ааа, аз хванах от нетоксичните и то точно на Крит. Чух че ставала страхотна супа от тях но още търся рецепта.


Избири си от тук някоя рецепта

http://sintagoulis.gr/tag/%CE%BA%CE%B1% ... gs=1&adv=1
Re: Каква е тази риба
Аз съм в Ханя. Казаха ми точно за смерносупа. Предполагам че се приготвя като другите рибени супа , ама със смерна. И да, жена съм
. Аз съм рибаря в семейството, а мъжа ми е помощникрибар
. Той носи въдиците 



Re: Каква е тази риба
хаха браво... рядко срещан случай ... 
