Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Сомски,тайни!№1!
Модератор: sapuna
Защо трябва да се заключват темите.Просто може да се пише нормално.Аз нямам стремеж да съм велик и винаги съм ти се радвал,че пишеш нестандартни неща.Никога не съм бил с никакъв номер и винаги съм се стремял да ти помагам.Не съм ти се правил на генерал и моля те,ако не желаеш да ме послушаш няма лошо.Не съм ти настойник-нито учител.Голям човек си и имаш мнение,но когато повече хора ти казват,че бъркаш обърни внимание.Всеки бърка и аз също,но като ми кажат се замислям.Всичко това не е по темата за което съжалявам,но ми уби желанието да ти споделям моя опит.Той може да не е желан от теб-за това спирам.Ако говорим за рибите сериозно да-може.
Извинете,но съм чувствителен и се просълзих!Искренно желая,хора като Триас да ми кажат нещата очи в очи!Дори и в интернет не можеш да останеш анонимен!Ге,с теб може да се спори,приказва пълноценно!Много се надявам,рано или късно всички да умеем да сме толерантни и да направим усилието да разберем,че и другия/човек/ е можещ!Философията не е табу или нещо лошо! 

Добре де,аз да питам - с какви такьми трябва да се снабди човек който гони сом на клионк от лодка???С мухарка е най-мьжествено някак си,най-трудно,но ако не си трьгнал да се правиш на мьж,а ловиш само за рекорд какво ти трябва???
ЕЕЕХ що го няма Отчето,той така добре ги обясняваше нещата
ЕЕЕХ що го няма Отчето,той така добре ги обясняваше нещата

Не дърпай ...... за ......
Вижте хора-за първи път извадих сом когато бях хвърлил за шаран на косъм.Сома ми беше 23кг ,а влакното 0.30.мм.Радвах се,като малко дете,защото предишната ми най-голяма риба беше Амур 16кг.Сега като се връщам назад си давам ясна сметка,че ако сома беше нагълтал такъма нямаше да мога да го извадя.Така е и с воблера.Ако го глътне така,че четките да докосват влакното или плетеняка-късането е сигурно.Кроки не съм съгласен с тебе,че голям сом с нашите такъми се вади за 30-40мин.За толкова време се вади 35-45кг сом.Над 60 кила сомовете са други и ваденето продължава повече от 1 час.Миналата година ми скъса един сом на 1ч.15мин.А този,който го извадих беше за 1ч.35мин.Всеки риболов има своите чалъми и аз съм склонен да вярвам на хората с опит какъвто имаш ти Кроки.Но риболова ни е различен и за инфо ще ти кажа,че започнахме от 0.60мм. влакно.Доста късания станаха на нас кльонкаджиите та затова сега сме на 1мм.Вече има и 3 пръчки взети от ръцете на опитни сомаджии. Та искам да помоля всеки споделяйки своя опит да има предвид и опита на другите.Аз се съобразявам с това и с вас,но немога да се съобразя с опита на Троли и агресивното му писане.Всичко си има мярка-тона на разговор също.Как мога да отговарям: не на въпроси,а на глупости изляти като кофа с ....
- krokibg
- учете се от него
Е това казвам,когато се започна кльонкането преди години,нямаше конци и такива простотий.Спомням си когато Един човек си донесе от вън първия конец и аз взех да се смея като луд.Знам как се кльонка и съм бил в лодка със човек но нищо не че не разбирам ами просто немога да кажа че съм познавач на този метод.Със две-три влизания с лодка и със човек който кльонка,майстор не се става и затова неискам и немога да говоря за кльонкане.Спаред мен,няма смисъл да се дръгнете.Всеки способ за ловене на сом си е уникален само по себеси,така че спрете защото като гледам ще се скарате пак и ще стане мармалад във форума.Всеки си има свое виждане и разбиране за сома.Айде сменете плочата че иначе свършване няма да има

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- krokibg
- учете се от него
Аз това за писането го обяснявам вече няколко пъти.Човек иска да каже нещо,но като го напише се разбира по съвсем друг начин и става мазало.Някой се вързва,включват се негови приятели и приятелите на другия и стават два лагера който започват едно джафкане,не ти е майко работа.А пък рибите си плуват необезпокоявани из язовирите.

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
"Много шум за нищо"-Уилям Шекспир!
Просто споделих "НЕЩО"и се разигра страхотен спектакъл.Дракон и Кроки са единствените,които се изказаха директно по темата!А темата е "Вижда ли сома"?!От нищо въпрос,се прави нещо голямо,трагично и комично.Целта обаче не е да правиме пиеси,а да мислим изхождайки от собствения си опит.Моя опит не е голям или продължителен,но това не ми пречи да мисля.Дори и да греша,как да го разбера?От 5стр.,само двама се изказаха по въпроса и споделят моите наблюдения.Реално излиза,че съм прав!Изкажете се по-смело,по темата за да стигнем до истината!

Всяко живо същество,което има очи вижда.То и баба ми бог да я прости виждаше,но с голям диоптър очила.Установено е,че сома от рибите поне в Б.Г. вижда най слабо.Особено на дълбочина 10м.Но за разлика от другите риби има доста по развити други свойства да усеща и намира стръвта.Всяко живо същество има около себе си електро поле.Рибата,която най-силно го усеща е сома.Рибите имат сензори с които получават данни за околната среда.Зрение,слух,обоняние,вкус и усещане-в допълнение знаменитата странична линия.Тя им позволява да слушат нискочестотни сигнали и да възприемат изместванията на обкръжаващата риба.Това е шестото им чувство,но те имат и седмо-електрическото.Най развито това чувство е във сома и змиорката.Те имат така наречената електролокация с която откриват жертвите.Електрочувствителноста се използва за ориентация,като цяло.