Как си правя лодка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Re: Как си правя лодка

Мнение от КАЯ »

Това са редани.Биват надлъжни и напречни. Обликновенно се ползват при лодки дигащи по-голями скорости и спомагат да се намали омокрената повърхност на дъното и да се намали съпротивлението и по този начин облекчават глисирането.Точен начин за изчислението им няма.При твойта ширина са достатъчни два от всяка страна на кила, като близките до кила не стигат транеца.обикновенно съветват като емпирично правило е да се премери една трета от дължината на лодката откъм транеца и от тази точка да се прекарат прави към ъглите на транеца.До тази линия да свършват вътрешните редани.Трябва да се има предвид, че при наличието на редани съпротивлението на корпуса при ниски скорости е по-голямо и съответно по-голям разход на гориво.
http://www.inter-marine.ru/help.html
В този линк обърнете внимание на т.10 иначе е полезно четиво за общи познания относно лодките.
А тук повече за реданите.
http://www.inter-marine.ru/help.html
Иначе за твойта лодка по проект Сом ти бях дал линкове на самострой по този проект.Има и доста снимки и мисля, че имаше и обсъждане и за реданите.
Дано да съм ви помогнал.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Благодаря колега КАЯ,отново си ми изключително полезен.Аз имам идея да си ползвам лодката за тролинг.За това изглежда тези редани няма да са ми много от полза.От друга страна външните ръбове на лодката ще ми бъдат защитени от този редани(все пак това е 4см.плътно дърво,и ако ударя камък или нещо друго поне няма да ми спука ръба на лодката).Значи сега почвам да мисля дали да не сложа само тях.И какво ли ще стане ако е само с външни редани.
Още веднъж благодаря.Черпането е от мен. :drinkers: :D :P
п.п.Не съм много добре с руския език :roll:
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Тогава ето ти нещо с картинки да видиш как изглеждат на мотолодка Сом
http://www.sense-life.com/hands/lodka_2.php
Имай предвид, че по късно ако ти се наложи винаги може да ги добавиш.
Аватар
maverik77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от maverik77 »

:prayer: Очарован съм от това,което правиш колега и от постигнатият до тук резултат!Благодаря за това,че споделяш с нас опита си,винаги има,какво още да се научи :prayer:

P.S.Колегата КАЯ е безценен помощник в подобни начинания :) Поздрави
Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка,
но ако двамата имаме по една идея и ги разменим, всеки ще има по две........
toyo1

Мнение от toyo1 »

Колега слагаи ги ДОКАТО СИ В ПРОЦЕС НА ЗГЛОБЯВАНЕ само могат да са ти от полза :idea:
complast
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от complast »

Много пъти е писано в тоя форум,че дървени лодки се обличат с ЕПОКСИДНА СМОЛА и СТЪКЛОПЛАТ.Ако се беше съобразил с написаното за епоксидните смоли щеше да спестиш
много килограми и труд.За ентусиастите за в бъдеще:Материали се купуват от "Булестер"
гр.Елин Пелин.Хората ти пращат колкото им поръчаш.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

complast написа:Много пъти е писано в тоя форум,че дървени лодки се обличат с ЕПОКСИДНА СМОЛА и СТЪКЛОПЛАТ.Ако се беше съобразил с написаното за епоксидните смоли щеше да спестиш
много килограми и труд.За ентусиастите за в бъдеще:Материали се купуват от "Булестер"
гр.Елин Пелин.Хората ти пращат колкото им поръчаш.
Здравей колега.Зная,че с епоксидна смола е по добре,но ЦЕНАТА и е много висока.Ако я бях облякъл с епоксидна-40л.X30лв=1200лв (полиестерна 40лX5лв=200лв,).Само не ми казвай,че един слой епоксидна смола и стъкломат е равен на на 4 слоя полиестер.На всякъде където четох и питах хората ми отговориха,че в лодкостроенето се използва полиестерна смола,за по евтино.Колкото до "Булестер"обадих им се веднъж да ги питам за цените и предлаганите материали(обади ми се една жена и се разбрахме,когато съм готов със заявката пак да им звънна),и след една седмица ,когато бях готов със заявката си телефонът(в сайте е посочен само един тел.) не отговарше.Също никой не ми се обади и на другия де и на по другия.След една седмица опити да се свържа с тях си поръчах материалите от Пловдив.

п.п.Епоксидната смола която ми предложиха от"Булестер"струваше 45лв.без ддс.А в Пловдив беше още по скъпа.Направо не ми се смята колко щеше да ми седне това удоволствие тогава.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Ето какво направих за 2 следобеда:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Захванах ги с болтове 6мм.после китосах и зашкурих:
Изображение

Изображение
Утре мисля да ги облепя със смола и стъкломат и после боя.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Малко бавно съхне смолата заради времето но все пак става това:
Изображение
Тук удължих малко дървото с стереопорени парченца облепени с епоксидна смола+стъкломат 2 слоя
Изображение
А тук всичко е облепено с полиестерна-2слоя.Утре като изсъхне ще реша дали да има още слоеве.
complast
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от complast »

Смола от тука:
http://www.lackprom.com/produkti/detail ... D0%B0.html
Един слой епоксидна смола и стъклоплат 550гм/м2 ще е дебел 0,6-0,7мм. и като пари ще е
5-6лв. за стъклоплат и 7-8лв. за смола общо 12-14лв/м2 и се равнява на 3бр. пластове
полиестерна смола със мат 300гр/м2.
Така че ако направиш по-прецизна сметка ще разбереш,че пари не си спестил а само
си натоварил конструкцията с излишни килограми и работа/шкурене/.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

И така докато е студено времето не мога да работя по лодката а днес ми остана малко свободно време,и си окомплектовах това задно мостче от Пежо 206
Изображение

Изображение

Както се досещате ще започвам да си правя колесар.Как ще го регистрирам после не ми се мисли,а и дали е възможно вече да се регистрира самоделка не зная.Обаче от финансова страна не мога да си позволя 1500-2000лв за заводски колесар,и за това съм принуден да си го направя сам.
И ако някой може да ми каже защо снимките ми излизат такива малки ще съм му много благодарен.
toyo1

Мнение от toyo1 »

pezz написа:И така докато е студено времето не мога да работя по лодката а днес ми остана малко свободно време,и си окомплектовах това задно мостче от Пежо 206
Изображение

Изображение

Както се досещате ще започвам да си правя колесар.Как ще го регистрирам после не ми се мисли,а и дали е възможно вече да се регистрира самоделка не зная.Обаче от финансова страна не мога да си позволя 1500-2000лв за заводски колесар,и за това съм принуден да си го направя сам.
И ако някой може да ми каже защо снимките ми излизат такива малки ще съм му много благодарен.
Колега не бързаи с моста (трябва много добре да балансираш лодката върху колесара и ако ме питаш мене направи моста ПОДВИЖЕН :idea: защото върху лапата трябва да има Х кг натиск)
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

И днес поработих малко и се получи това:
Изображение

Изображение

Изображение
Абе не съм майстор заварчик ама долу горе става :wink:
Изображение

Изображение

Изображение
Това го правя с каквито железа намерих от стари запаси,но май-вече се поизчерпаха.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

А това го правя с цел регулиране центъра на тежестта.Моста ще бъде захванат с 2 скоби за шасито и при нужда ще се мести напред или назад.
Изображение
toyo1

Мнение от toyo1 »

pezz написа:А това го правя с цел регулиране центъра на тежестта.Моста ще бъде захванат с 2 скоби за шасито и при нужда ще се мести напред или назад.
Изображение
Колега балансът е важен фактор :idea: хубаво е че го направи.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”