Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Сомски,тайни!№2
Модератор: sapuna
Въпроса е,че никой не търпи.Все на някой се нарушава егото.Прочетох какво съм написал преди това и виждам,че Троли има основание да ми се ядоса.Но аз мислех,че нещата са по на майтап.Сега се чудя нова тема ли да създавам или да пиша по тая.Но той ми казва,че не му отговарям и само Кроки и още едно момче са му отговорили.Моето мнение,че сома е с най-слабо зрение от всички риби.По Дунава вързват червени парцалчета.Иначе не кълве.Трябва и въдиците специално на поп да ги носом,защото пак е дърво.Аз мисля,че във по плитки води може да се виждат някакви светлосенки.Например дават,че лилавото и синьото,като цветове най-много се виждат във водата.За червеното влакно например дават,че най слабо се вижда.Не случайно Асен ми казва,че едни от най успешните му примамки са в лилаво.Но тук той им казва педерастки цветове.И всеки приема това на майтап,но ми се ще да пусне една таблица кой цвят в какви % се вижда.Другото са вибрации.Не само Кроки си избира рапали с по едри тракащи топчета.И аз използвам такива за кльонка.Сега съм поръчал двойни да дойдат в Б.Г. Утре някой ще ми каже,че той ги е измислил.А те ги има по каталозите.Малко неща се вкарват за сомаджиите,защото 1-во ние много не разбираме и 2-ро не сме много големи консуматори.Воблера го закачиш и хайде-моля следващия.
- man1966
- ще става разбирач
За сомското зрение-подкрепям мненията ,че сома има много слабо зрение.Примерно на влачене имаме извадени сомчета,на 6-9 метра дълбочина.При таз дълбочина едва ли се вижда нещо ,па за цвят въобще и дума да не става.И тракалки за кльонк, и тракащи воблери..
Кльонкали сме на плитко-2-3 метра-ако сома има силно зрение,ще се плаши най вероятно и от сянката на лодката.
Пък и очичките му едни таквиз маленкии....
Кльонкали сме на плитко-2-3 метра-ако сома има силно зрение,ще се плаши най вероятно и от сянката на лодката.
Пък и очичките му едни таквиз маленкии....

Я елате рибенца при батко...
- krokibg
- учете се от него
Може би има някакви проучвания за зрението на рибите,но аз все още не съм видял такива.Ако някой е чел някъде из нета или по книги,нека каже къде какво е чел за да можем и ние да прочетем нещо по този въпрос.До тогава ще си пишем само това което сме наблюдавали,без да има някаква тежест като довот защото неможем с тези доводи да докажем че не вижда или че вижда перфектно.Факт е обаче че си взима на сини и жълто черни воблери.Много пъти в началото,се лъжех да слагам воблери със цвят който да прилича на истинските риби или максимално да се доближава до тяхния цвят,но съм нямал кой-знае какви успехи.Ударите които съм имал са били винаги на воблери със бяло от долу и със сини гърбове и сини люспи по тях или жълти кореми и на горе пак сини или зелено което към гърба на воблера става черно.Абе риба,може ли човек да знае на кеф ли е и какъв цвят иска днеска за да удари.
И на бяло със червено към гарба или чисто червени.

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- разбира нещата
Здравейте, колеги! Не съм сомаджия, но ей така като разсъждение: Няма в природата малки очи, които да виждат добре. Особено пък нощем. Всичко що разчита на зрение и особено в тъмното е с големи очи. От там и извода за сома.
А сетива с които да усеща и проследява плячката дал господ(природата).
Наслука!
А сетива с които да усеща и проследява плячката дал господ(природата).
Наслука!
Oбадих се да попитам за цветовете на хора,които са завършили това.Казаха ми,че за риби преследвачи,като-бяла,щука,костур,пастърва.Различават само топлите цветове и то като светлосенки.Синьото и другите подобни се виждали като панхроматичен цвят или доближаване до черното-само че в отенак.Същите изследвания били направени и от мухари,които гонят хищник.Попитах отделно за сома.Казаха ми,че той не се води риба преследвач и разчита основно на страничната си линия и електрополето,което е най-силно изразено при него.Но е прав Кроки,че трябва око да види-ръка да пипне за да сме убедени в подобни твърдения.Аз мисля,че сома от всички хищници вижда най-слабо.На него и начина на ловуване не му е същия,като на рибите преследвачи.Това не значи,че е лош ловец.Аз се стремя да избегна фактора-внушение.Дано съм прав,но може и да не съм.
- krokibg
- учете се от него
Има неща които просто човек неможе да си обясни напълно.Нито сме сомове нито ще ставаме,но ако повечко знае човек за навиците му,за начина му на хранене и как аджеба точно различава синия от тъмния воблер ще е с едни гърди пред всички рибари.Ето тези неща немога да си обясня колкото и да се опитвам.След всяко нещо написано от някой колега тук във форума,си задавам куп въпроси но одговор няма,поне за сега.Аз не мога да си го обясня факта че ако не вижда,което мнение се споделя от доста колеги,как аджеба подбира точно тези цветове на който взима по добре от други/което е факт/.Как аджеба само една боя с различен цвят може да играе роля примерно във звукъ който издава воблера и може ли синия цвят да го правокира повече от тъмно зеления например като прави примерно играта му по привлекателна ли,незнам как да го формулирам.Как аджеба една боя ще оказва влияние на движението на воблера например ????Е.....а ли му ма.....та,вече нищо не мога да разбера и за сега спирам и да се опитвам да го разгадая.Ако някой има обяснение по въпроса нека го сподели.
Ако сома е със слабо зрение,то тогава би трябвало да взима на всички цветове без разлика,защото биха му се виждали само черни или некви сенки и отблясъци,а това явно не е така,защото все пак си ги подбира и това също е факт.Двете твърдения се самоизключват взаимно,ако се гледат паралелно.Едното упровергава другото твърдение и обратно

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Не случайно преди време пуснах тема - Виждат ли рибите цветове..ама никой не захапа сериозно за да стане дискусия..
Пуснах я защото от собствен опит на човек е трудно или даже направо е невъзможно да дава категорични заключения..а и не ми се искаше да кажа направо- ВИЖДАТ...ГРЪНЦИ.
Защото в интернет пространството се чепкат тези въпроси, а и сериозни статии с категорични заключения не съм срещал..засега.
По скоро косвенни доказателства - например бързото затихване на различните цветове съставящи бялата светлина във водата (които са си вълни с различна дължина) и то доста бързо..на десетки сантиметри..до метър, два- иде да покаже,че под водата нещата с цветовете не са никак лесни.
Има и други косвени доказателства - рибарски Но Им Вярвам.
Един рибар от странство в анкета коя Ви е най-уловистата примамка (блесна..воблер..) казва:
Най-уловистата ми е един воблер на фирмата ХХХХ и той се казва YYYY.Отдавна костур му "изби" едното око, целият е надран от зъбите на щуки и наръфан от други водни хищници.С какъв цвят и как е бил боядисан отдавна не личи..НО ТОЗИ ВОБЛЕР ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛОВИ РИБА НА УРА !
Подобни неща споделят и други рибари...
Има над какво да се замислим....
Пуснах я защото от собствен опит на човек е трудно или даже направо е невъзможно да дава категорични заключения..а и не ми се искаше да кажа направо- ВИЖДАТ...ГРЪНЦИ.
Защото в интернет пространството се чепкат тези въпроси, а и сериозни статии с категорични заключения не съм срещал..засега.
По скоро косвенни доказателства - например бързото затихване на различните цветове съставящи бялата светлина във водата (които са си вълни с различна дължина) и то доста бързо..на десетки сантиметри..до метър, два- иде да покаже,че под водата нещата с цветовете не са никак лесни.
Има и други косвени доказателства - рибарски Но Им Вярвам.
Един рибар от странство в анкета коя Ви е най-уловистата примамка (блесна..воблер..) казва:
Най-уловистата ми е един воблер на фирмата ХХХХ и той се казва YYYY.Отдавна костур му "изби" едното око, целият е надран от зъбите на щуки и наръфан от други водни хищници.С какъв цвят и как е бил боядисан отдавна не личи..НО ТОЗИ ВОБЛЕР ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛОВИ РИБА НА УРА !
Подобни неща споделят и други рибари...
Има над какво да се замислим....
- barutchiata ©
- Администратор
Пичове е те ТУК ще си изтеглите "Н.В. Ильмаст. Введение в ихтиологию (2606 Кб)" информация писана от хора дето изучават рибите и всичко дето го пишат не е бля бля.Рибите виждат цветно поне така пише.Пише също,че рибите имат доста повече органи на чуствителноста от нас хората.Започнете от ОРГАНЫ ЧУВСТВ,или още по- добре изчетете всичко ,ще научите доста .
цитат:Подводната фотография е установила,че плуващите във водата утайки и микроорганизми филтрират много цветове от спектъра на светлината при преминаването му през водните слоеве.
...Жак Ив Кусто описва ситуация,при която наблюдавал риба,уловена с харпун в дълбока вода и изнесена до повърхността.Кръвта се виждала отначало черна,след това оранжава и накрая,до самата повърхност -червена.
..През 1996 г.Д-р Кагаема създава симулационна система,която демонстрира как определена блесна се вижда в ....т.нКагаяма използва тази система за да определи цветовете,които ще бъдат НАЙ-ВИДИМИ за рибите при определени условия под водата.
Така,че щом като професор /японец/и консултант на водеща фирма/Мепс/се занимава с цветоусещането на рибите...е лесно да си обясним защо??
А специално за сома също има инфо/и то не малко/.
...Жак Ив Кусто описва ситуация,при която наблюдавал риба,уловена с харпун в дълбока вода и изнесена до повърхността.Кръвта се виждала отначало черна,след това оранжава и накрая,до самата повърхност -червена.
..През 1996 г.Д-р Кагаема създава симулационна система,която демонстрира как определена блесна се вижда в ....т.нКагаяма използва тази система за да определи цветовете,които ще бъдат НАЙ-ВИДИМИ за рибите при определени условия под водата.
Така,че щом като професор /японец/и консултант на водеща фирма/Мепс/се занимава с цветоусещането на рибите...е лесно да си обясним защо??
А специално за сома също има инфо/и то не малко/.
Позоваването на японеца и Mepps за мене е несериозно.
Комерсиални трикове.
Блесните и воблерите не са нефт ! Не можеш да продадеш много..и трябват хватки..ама много хватки за да цицаш пазара с години - КАЗАВАТ ПЪК ДРУГИ КАПАЦИТЕТИ РИБАРИ по въпроса с това жестоко разнообразие от примамки,цветове..форми ..изгъзици ако щете ...абе мааани, работата е ясна.
Комерсиални трикове.
Блесните и воблерите не са нефт ! Не можеш да продадеш много..и трябват хватки..ама много хватки за да цицаш пазара с години - КАЗАВАТ ПЪК ДРУГИ КАПАЦИТЕТИ РИБАРИ по въпроса с това жестоко разнообразие от примамки,цветове..форми ..изгъзици ако щете ...абе мааани, работата е ясна.
И още нещо от мен:Защо трябва да се задават толкова въпроси?/Виждат ли и различават ли рибите цветове-ами - ДА/
Природа.Щом самите риби са с различни окраски/и то според местообитаване/-едни за прекриване,други за капан и прехрана ?? кво има толкова да се умува??
Или просто - ние да сме активни във Форума.
Природа.Щом самите риби са с различни окраски/и то според местообитаване/-едни за прекриване,други за капан и прехрана ?? кво има толкова да се умува??
Или просто - ние да сме активни във Форума.
И все пак,той вижда!Най-големия лаф,който съм чувал за риболова на сом е,че няма от къде да се научиш,освен от майсторите!В дебелите книги се пишели общи приказки,а не по същество!Баруте,кога е писана тази книга,и кога е писал Сабанеев?Кажи нещо за френски или испански автори от 19век,какво са чували за сома?Аз не се фукам с броя на воблерите си!Имам само един цвят на рапала с ,който съм уловил 6 бр.сома през деня!Чат-пат и бели го захапват,но с него не съм улавял щука,костур или кефал!Чувствам и усещам с цялото си същество,че сома вижда добре!Не отлично,като бялата,но добре!Сомовете са удряли и през пролетта и през есента на този цвят воблер.При положение,че едновременно с него влача и други два цвята!Моето писане не е,бля-бля!Ако уловя и юни-юли сом на този цвят,ще го разкрия и докажа теорията си!Знам на 100%,че успешния воблер за сом и бяла е един и същ,което значи,че ижертвите са им еднакви!Ловите ли бяла,бъдете сигурни,че и сома е тъдява!А тогава костура,кефала и щуката са пас!Траят си и не кълвят на нищо! 

Апропо,тук става въпрос за това как ловува сома?С цвета се занимавахме у другата тема!По един начин ли ловува сома или по няколко!Това е задачата!Аз,предположих две различни стратегии на сома,когато ловува!Възможно е да има и други или пък да е само един?Това е!Офанзивен метод,чрез засмукване и дефанзивен,чрез удар с опашка по пасаж от по-дребни риби и последващо засмукване на зашеметените!