Къде се намирам:
Относно Сайта
Съобщения
naRiba.com

Форум

Интелектуална собственост/авторско право
Модератори: bobopeli, Paublo_Eskobar
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Интелектуална собственост/авторско право
Интересен казус...чия собственост са всички публикации и снимки тук?
Минават ли за "интелектуална собственост", имат ли авторски права?
Когато цитирам колега /текст и снимки/ дали не му нарушавам авторските права?
В правилата на форума няма нищо изрично написано по този въпрос, та зат'ва се чудех...

Минават ли за "интелектуална собственост", имат ли авторски права?

Когато цитирам колега /текст и снимки/ дали не му нарушавам авторските права?

В правилата на форума няма нищо изрично написано по този въпрос, та зат'ва се чудех...
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- Румбата
- разбира нещата
Re: Интелектуална собственост/авторско право
Кире , пак те е захапала мухата ,дано да е за добро ! По принцип и закон , всяко нещо казано или написано или нарисувано и т.н. от някого е негова собственост . Но тук е форум на съмишленици и мисля ,че няма лошо да цитираш някого . Друг е въпроса дали ще си признаеш ,че това не е твоя идея !!! Кажи сега какво те мъчи
!?

Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
- Божидар Стойков
- ще става разбирач
Аватара ми и картинката в подписа съм ги правил лично, не мисля че трябва да искам авторското право на този колега, който съм използвал за подписа ?

- GODzillata
Да, ама в аватара си ползваш името на сайта без разрешение от собственика, нали?Божидар Стойков написа:Аватара ми и картинката в подписа съм ги правил лично, не мисля че трябва да искам авторското право на този колега, който съм използвал за подписа ?
Ами, Румба, това ме мъчи..., но си има своята предистория де.rumbata написа:...Кажи сега какво те мъчи!?
По-късно ще я споделя.

- Божидар Стойков
- ще става разбирач
Прочети 1.4 точка от ПРАВИЛАТАGODzillata написа:Да, ама в аватара си ползваш името на сайта без разрешение от собственика, нали?Божидар Стойков написа:Аватара ми и картинката в подписа съм ги правил лично, не мисля че трябва да искам авторското право на този колега, който съм използвал за подписа ?

По мое мнение няма законова защита на такъв вид информация. В най - добрия случай, ще се сметне за "Know How", което пък от своя страна също не подлежи на законова защита. Обикновенно след като си пуснал снимка, мнение или идея в интернет, във форум, блог или друга разновидност, при която не се изисква заплащане, то се предполага, че нямаш искания върху това кой я ползва информацията, тъй като страната не търпи загуби в следствие на споделена информация.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Апропо - Мога ли през нета да си узаконя авторското право на музикално произведение и как става това?

Евентуално тук: http://www.musicautor.org/stich написа:Апропо - Мога ли през нета да си узаконя авторското право на музикално произведение и как става това?
Айде "изплюй камъчето" де....!GODzillata написа:...........Ами, Румба, това ме мъчи..., но си има своята предистория де......rumbata написа:...Кажи сега какво те мъчи!?

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
- GODzillata
А ти пък прочети ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА /ЗАПСП/, който няма нищо общо с някакви форумни правила, които са различни за различните форуми и си важат само за тях.Божидар Стойков написа: Прочети 1.4 точка от ПРАВИЛАТА

Ако рече, fixxer може да те съди, затова че ползваш логото на сайта му без разрешение.

Не че ще го направи де

Чия собственост са качените във форума снимки?

На сайта, където се хостват, на форума, където са публикувани, на автора, на лицата, които са снимани?

-
Кире, не си прав.Написвайки във правилата на форума, че може да се използва, то собственика дава писменото си съгласие, по този начин

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- krokibg
- учете се от него
Киро,странични хора,може да ползват твои снимки,само с твое съгласие,няма тън-мън,обаче Фиксера,може даползва всички материали,писменни и снимкови,без да те пита,защото с кликането ти при регистрация че си съгласен с разпоредбите и правилата на сайта,си се съгласил на това,без да имаш никакви претенции в бъдеще
Потребителите обче,нямат тези права и са длъжни да те питат
Абе,да те питам,оная голата снимка дето я беше пуснал,да не са я качили в вестин Рибар или друг такъв и рибата ти напред

Абе,да те питам,оная голата снимка дето я беше пуснал,да не са я качили в вестин Рибар или друг такъв и рибата ти напред

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- ще става разбирач
Снимките са собственост на човека, които ги е снималGODzillata написа: Чия собственост са качените във форума снимки?![]()
На сайта, където се хостват, на форума, където са публикувани, на автора, на лицата, които са снимани?

Сега по другия казус - лицата, които са на снимката. За да ги публикува автора на снимката трябва да има разрешение от тях или така наречения "модел релиз"

Тия хостинг компаниите пък нямат нищо общо...
Трябва да има уредени отношения между автора (фотографа), лицата на снимките, ако има такива и медията (в случая форума, но може да е списание, вестник и пр.)
И да знаете, ако снимате нещо с национална стойност примерно някой музей то той може да се окаже с аторски права и да не можете да го ползвате с търговска цел за картичка да речем...
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
- GODzillata
Има и друга хипотеза....да речем аз казвам на някой "а'ре, баце, да пуснеш снимки на еди-к'во-си"....и еди-кой-си прави и пуска снимките....тогава аз не се ли явявам възложител и де факто да имам "дял" в снимките...не точно съавтор, а възложител....и тогава все би трябвало да имам няк'ви права, а? 

-
- ще става разбирач
НЕ Права и "дял", ще имаш ако на този някой дет си му "възложил" си му ги платил и той изрично ти е отстъпил авторските праваGODzillata написа:Има и друга хипотеза....да речем аз казвам на някой "а'ре, баце, да пуснеш снимки на еди-к'во-си"....и еди-кой-си прави и пуска снимките....тогава аз не се ли явявам възложител и де факто да имам "дял" в снимките...не точно съавтор, а възложител....и тогава все би трябвало да имам няк'ви права, а?

Най-добре да обясниш, какъв точно ти е случая, а не да си играем на хипотези

"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/