Интелектуална собственост/авторско право

Съобщения свързани със сайта и форума.

Модератори: bobopeli, Paublo_Eskobar

Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Интелектуална собственост/авторско право

Мнение от GODzillata »

Интересен казус...чия собственост са всички публикации и снимки тук? :roll:

Минават ли за "интелектуална собственост", имат ли авторски права? :roll:

Когато цитирам колега /текст и снимки/ дали не му нарушавам авторските права? :roll:

В правилата на форума няма нищо изрично написано по този въпрос, та зат'ва се чудех...
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Re: Интелектуална собственост/авторско право

Мнение от Румбата »

Кире , пак те е захапала мухата ,дано да е за добро ! По принцип и закон , всяко нещо казано или написано или нарисувано и т.н. от някого е негова собственост . Но тук е форум на съмишленици и мисля ,че няма лошо да цитираш някого . Друг е въпроса дали ще си признаеш ,че това не е твоя идея !!! Кажи сега какво те мъчи :smt017 !?
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Аватар
Божидар Стойков
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Божидар Стойков »

Аватара ми и картинката в подписа съм ги правил лично, не мисля че трябва да искам авторското право на този колега, който съм използвал за подписа ?
Изображение
Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Божидар Стойков написа:Аватара ми и картинката в подписа съм ги правил лично, не мисля че трябва да искам авторското право на този колега, който съм използвал за подписа ?
Да, ама в аватара си ползваш името на сайта без разрешение от собственика, нали?
rumbata написа:...Кажи сега какво те мъчи :smt017 !?
Ами, Румба, това ме мъчи..., но си има своята предистория де.
По-късно ще я споделя.
Аватар
Божидар Стойков
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Божидар Стойков »

GODzillata написа:
Божидар Стойков написа:Аватара ми и картинката в подписа съм ги правил лично, не мисля че трябва да искам авторското право на този колега, който съм използвал за подписа ?
Да, ама в аватара си ползваш името на сайта без разрешение от собственика, нали?
Прочети 1.4 точка от ПРАВИЛАТА
Изображение
Изображение
m101
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m101 »

По мое мнение няма законова защита на такъв вид информация. В най - добрия случай, ще се сметне за "Know How", което пък от своя страна също не подлежи на законова защита. Обикновенно след като си пуснал снимка, мнение или идея в интернет, във форум, блог или друга разновидност, при която не се изисква заплащане, то се предполага, че нямаш искания върху това кой я ползва информацията, тъй като страната не търпи загуби в следствие на споделена информация.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Апропо - Мога ли през нета да си узаконя авторското право на музикално произведение и как става това?
Изображение
m101
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m101 »

stich написа:Апропо - Мога ли през нета да си узаконя авторското право на музикално произведение и как става това?
Евентуално тук: http://www.musicautor.org/
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

GODzillata написа:...........
rumbata написа:...Кажи сега какво те мъчи :smt017 !?
Ами, Румба, това ме мъчи..., но си има своята предистория де......
Айде "изплюй камъчето" де....! :D
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Божидар Стойков написа: Прочети 1.4 точка от ПРАВИЛАТА
А ти пък прочети ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА /ЗАПСП/, който няма нищо общо с някакви форумни правила, които са различни за различните форуми и си важат само за тях. :idea:

Ако рече, fixxer може да те съди, затова че ползваш логото на сайта му без разрешение. :wink:
Не че ще го направи де :D , ама...

Чия собственост са качените във форума снимки? :roll:
На сайта, където се хостват, на форума, където са публикувани, на автора, на лицата, които са снимани? :roll:
snegk

Мнение от snegk »

Кире, не си прав.Написвайки във правилата на форума, че може да се използва, то собственика дава писменото си съгласие, по този начин :wink: :D
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Киро,странични хора,може да ползват твои снимки,само с твое съгласие,няма тън-мън,обаче Фиксера,може даползва всички материали,писменни и снимкови,без да те пита,защото с кликането ти при регистрация че си съгласен с разпоредбите и правилата на сайта,си се съгласил на това,без да имаш никакви претенции в бъдеще :idea: :idea: :idea: Потребителите обче,нямат тези права и са длъжни да те питат :lol: :wink:

Абе,да те питам,оная голата снимка дето я беше пуснал,да не са я качили в вестин Рибар или друг такъв и рибата ти напред :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :wink: :drinkers:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

GODzillata написа: Чия собственост са качените във форума снимки? :roll:
На сайта, където се хостват, на форума, където са публикувани, на автора, на лицата, които са снимани? :roll:
Снимките са собственост на човека, които ги е снимал :!: - фотографа! Това че ги е качил във форума си е негово право да ги покаже (в случая го прави доброволно, защото форума не му заплаща за което) Ако иска може да укаже изрично, че могат свободно да се ползват от други и за какви цели. Ако не е указано се счита, че не е разрешено, като в случая е най-добре да го упомене "всички права запазени" или сложи знак примерно С на снимката :wink:

Сега по другия казус - лицата, които са на снимката. За да ги публикува автора на снимката трябва да има разрешение от тях или така наречения "модел релиз" :wink: Ако го няма те също могат да претендират за права и пр. :wink:

Тия хостинг компаниите пък нямат нищо общо...

Трябва да има уредени отношения между автора (фотографа), лицата на снимките, ако има такива и медията (в случая форума, но може да е списание, вестник и пр.)

И да знаете, ако снимате нещо с национална стойност примерно някой музей то той може да се окаже с аторски права и да не можете да го ползвате с търговска цел за картичка да речем...
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Има и друга хипотеза....да речем аз казвам на някой "а'ре, баце, да пуснеш снимки на еди-к'во-си"....и еди-кой-си прави и пуска снимките....тогава аз не се ли явявам възложител и де факто да имам "дял" в снимките...не точно съавтор, а възложител....и тогава все би трябвало да имам няк'ви права, а? :roll:
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

GODzillata написа:Има и друга хипотеза....да речем аз казвам на някой "а'ре, баце, да пуснеш снимки на еди-к'во-си"....и еди-кой-си прави и пуска снимките....тогава аз не се ли явявам възложител и де факто да имам "дял" в снимките...не точно съавтор, а възложител....и тогава все би трябвало да имам няк'ви права, а? :roll:
НЕ Права и "дял", ще имаш ако на този някой дет си му "възложил" си му ги платил и той изрично ти е отстъпил авторските права :wink: Иначе той си остава автор.

Най-добре да обясниш, какъв точно ти е случая, а не да си играем на хипотези :wink: ..защото закон, закон, но си има много "ако-та"
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
Публикувай отговор

Обратно към “Съобщения”