да направим нещо Аман от бракониери

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: да направим нещо Аман от бракониери

Мнение от chirusa_bg »

Мрежи се използват по развъдниците, по Дунав, по всички частни водоеми.
Мрежите сами по себе си не са опасни за никой и нищо. Ако утре реша да си купя мрежа не виждам, защо това трябва да ми е забранено.
Законите са си екстра, просто не се спазват, а контрола е нулев.
Няма и как иначе да бъде, докато проверяващите и бракониерите са съседи, роднини и приятели, а това е неизбежно, докато не се въведе ротация между екипите или се усили контрола над звената по места.
Повечето проверки намират мрежите, но не и собствениците им. От друга страна всички сме били свидетели, как след обаждане в ИАРА мрежарите трескаво си сабират багажа и изчезват, а минути по-късно пристигат проверяващите.
Също така продажбата на незаконно уловена риба е забранено и се наказва с глоби. Ако не се лъжа ИАРА имат право да проверяват магазините.
Затова, когато забележите нарушение звъните на 112, после на ИАРА и изчаквате проверката, било на водоема или на пазара.
Вярно, по-ангажиращо е от писането по форумите, но пък е доста по-ефективно :wink:

ПП. Кой от пищещите по темата има телефоните и ги е използвал? Какъв беше ефекта?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
pacho109
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pacho109 »

Да изровим Хан Крум :!: :twisted:
Изображение
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
cv1pepino
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от cv1pepino »

добре щом живеем в популистка държава да го използваме
нека всеки да снима с телефон или апарат нарущенията и да извикаме медиите
те така или иначе няма с какво да си пълнят новинарските блокове
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

chirusa_bg написа:Мрежи се използват по развъдниците, по Дунав, по всички частни водоеми.
Мрежите сами по себе си не са опасни за никой и нищо. Ако утре реша да си купя мрежа не виждам, защо това трябва да ми е забранено.
Законите са си екстра, просто не се спазват, а контрола е нулев.
Няма и как иначе да бъде, докато проверяващите и бракониерите са съседи, роднини и приятели, а това е неизбежно, докато не се въведе ротация между екипите или се усили контрола над звената по места.
Повечето проверки намират мрежите, но не и собствениците им. От друга страна всички сме били свидетели, как след обаждане в ИАРА мрежарите трескаво си сабират багажа и изчезват, а минути по-късно пристигат проверяващите.
Също така продажбата на незаконно уловена риба е забранено и се наказва с глоби. Ако не се лъжа ИАРА имат право да проверяват магазините.
Затова, когато забележите нарушение звъните на 112, после на ИАРА и изчаквате проверката, било на водоема или на пазара.
Вярно, по-ангажиращо е от писането по форумите, но пък е доста по-ефективно :wink:

ПП. Кой от пищещите по темата има телефоните и ги е използвал? Какъв беше ефекта?
Колега,развъдниците и частните водоеми нямат нищо общо в случая.Не за това иде реч.И както казах в първия си пост не продажбата на мрежи са основния проблем в борбата с бракониерството,а коефициента на полезни действия в работата на ИАРА!И то пак повтарям,защото цялостната система за охрана е тотално сбъркана!На някои места никакво обаждане на какъвто и да е телефон не може да даде нужния резултат поради простата причина,че водоемите отстоящи от ТЗ на ИАРА са на разтояния,които не им позволяват да реагират своевременно.Не зная как стоят нещата в други райони от страната,но за да бъда по-ясен ще ти дам пример с района на Пазарджишки окръг.В ТЗ на ИАРА със седалище Пазарджик,има двама инспектори и един началник.Язовирите /без реките и други малки водни обекти/отстоят на такива разтояния,че трябва да имат хеликоптери за да стигнат навреме при подаден сигнал.Ето и някои примери:Пазарджик-яз.Батак- 40 км., Пазарджик-яз.Голям беглик/Малък беглик/- 65 км., Пазарджик-яз.Доспат/от към страната на гр.Сърница се охранява от ТЗ-Пазарджик/-90 км.А яз.Доспат ,от към страната на гр.Доспат се охранява от ТЗ-Смолян !? Пазарджик-яз.Широка поляна - 75 км.
А там пък където е възможна бърза реакция влизат в сила това,което казваш и ти-нехайството,безхаберието,комшията,баджанака,приятеля ,"комбина"с бракониера и т. н.
Да,има закони и то не лоши!Но едно са законите,друго е тяхното прилагане,а съвсем трето е до каква ефективност водят те!? Защото има и субективни причини затова.Не всички служители на ИАРА са"хаймани"и"безхаберници". Много от тях доста добре и съветно си вършат работата.Но системата,потретвам се,системата не е съвършенна.Да не говорим за техническо оборудване,лимите на гориво и какви ли не още пречки,които да им позволяват да си вършат качествено работата!!!
А виж с продажбата на уловена,по бракониерски начин,риба по пазарите положението е трагично,но то пак е в това,че няма съгласуване между органите,които са упълмощени да извършват проверки.Всеки прехвърля"топката"на другия-въртим се в омагьосан кръг!!!
Мога да дам още подобни примери,но темата е много дълга,пък и едва ли някои ще прояви интерес,какво мисля аз ! :smt023
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
marinov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от marinov »

Еми хубаво тогава за какво като си копуваш оръжие ти искат разрешително. И за мрежите трябва да е същото. :!:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Е-е,леко,де,колега,как се приравняват пищова и пушката с мрежа? Или ти си разработил някаква нова бойна система,чрез която мрежата може да се използва за трепане на хора?
cv1pepino
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от cv1pepino »

и пушките са само за дивеч
marinov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от marinov »

Е не е много добро сравнението но може да се измисли нещо подобно :wink:
asp-erman
новобранец
новобранец

Мнение от asp-erman »

[quote"\Pylsar\"]Мрежите сами по себе си не са опасни за никой и нищо. Ако утре реша да си купя мрежа не виждам, защо това трябва да ми е забранено.
[/quote]

Изобщо не мога да се съглася с това.
Електроуреда сам по себе си също не е опасен.Защо да не можеш да си го купиш и да си го разнасяш в багажника на колата за разнообразие.
Според мен за да има успех в борбата с бракониерството, то трябва да се пресича още в зародиш.На всяка цена трябва да има ограничителен режим в продажбата на пособия за промишлен риболов. Колкото по-трудно стигат бракониерите до тях,толкова по-добре.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Сравнението вярно е неизгладено,ама и твоя надпис с червено :"Не убивайте рибите" каква идея прокарва?Че може да се убиват хора,ама рибите трябва да се пазят чрез забрана на мрежите ли?Или,че в тоя форум преобладават копелетата,които от чист садизъм ходят по водоемите и убиват рибите,та трябва да ги светкаме да не правят това с червена светлина?
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

cv1pepino написа:...
Давайте други идеи

Ще вмъкна нещичко, колкото да не разочаровам Владко... :mrgreen:
chirusa_bg написа:Я, Киро намерил темата :lol:
Кире, я се стегни, 2 дни те чакам да се включиш :mrgreen:

Веднага давам други идеи - избиване на бракониерите, семействата им, роднините им....чак до девето коляно! :mrgreen: :lol:
Опожаряване на лодки, мрежи, коли и къщи!
...ъъъ.... :roll: ......пресушаване на всички реки, езера и язовири....'щот кЪт няма вода, няма да има и риба - респективно бракониери! :mrgreen:
Само така ще ги изкореним. :wink: :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
jorro11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от jorro11 »

Едно от решенията е сравнително просто :криминализирането на риболова с токови средства за лична облага,риболова с мрежи във водоемите за любителски риболов и търмъченето във всичките му варианти.Тогава много хора ще се замислят дали да го направят макар и само от любопитство.След като в свидетелството ти за съдимост пише веднъж осъждан много врати се затварят пък нека и да е било за риболов не за друго.Аз лично съм бил свидетел как хора с възможности пускат мрежи(най-често уклейници по 15-20м,но съм ставал свидетел и на доста по фрапиращи случаи)и ум не ми го побира защо точно такива хора го правят при положение ,че само с парите дето са дали за един излет могат спокойно да си купят 20 кила каквато поискат риба.Обяснението ми за това е просто български манталитет.
ivo_gen
новобранец
новобранец

Мнение от ivo_gen »

Жоре бате много си прав. Ама от време на време ако хапват тоягата и се поизкъпят в студената вода ще забравят за парашути и тройки : :ANAL:
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Проблема с бракониерството в България е много сложен. Лично аз смятам, че в близките 10 години няма да бъде разрешен. Нещата не опират само до закони, а по скоро до самосъзнание, манталитет, беднотия, мизерия и пр.. (цял куп мързеливци и безделници си изкарват прехраната с мрежи, бомби и тоци защото е по лесно отколкото да работят, всички цигани и дядовци висят по водоемите, търмъчат и какви ли не прийоми мислят само и само да хванат не две, а поне три маломерни рибки за да изпържат един тиган за вечеря) Нещата много лесно биха се решили ако все още бяхме тоталитарна държава с милиция, ДС и страх, както беше едно време, но ние вече сме "европейска" държава, все още не сме дорасли за това. Хора, представяте ли си, примерно един германец да улови риба, да си я вземе и да чисти в несвяст люспи и карантии в мивката у кухнята?.... Живял и съм ловил в чужбина и зная, че това е просто невъзможно, т.е. на никой западняк дори не му е минало през акъла, че може да го направи.
Ще Ви обясня простичко от юридическа страна защо санкциите са безпредметни - При неплащане на акт съставен от ИАРА, следва: работа на юрист свързана със завеждане на изпълнителен иск, изпълнително дело, изваждане на изпълнителен лист, предаването му на частен съдия изпълнител, който от своя страна трябва да ходи да "гони" длъжника и пр... Всичко това е трудоемко и свързано с доста такси и разходи, които на практика ги плаща държавата, но ги дължи нарушителя ведно с акта - в повечето случаи ЦИГАНИН, пенсионер, безработен, безимотен... на който Ко да му Земеш с две думи Забрай..
Аз лично смятам, че бракониерството трябва да се криминализира (да вкараш някой в затвора ще бъде сложно), но ако все пак се вкарат двама-трима и това се популяризира, мисля, че може да всее страх в другите... , а страха от нещо (примерно закона както е в Европа) е голяма работа....

В допълнение искам да кажа Че, съм убеден в това че ИАРА както всяка държавна служба изпълнява план - не само написани актове или глоби средно дневно или месечно, но и събрани впоследствие такива. (както КАТ - за деня трябва да напишат примерно 20 акта, иначе като се приберат в управлението и не са съставите тази бройка актове, все едно, че не са работили) Защо ИАРА проверява мен бледоликия, а циганина търмъчещ на 30 метра от мен не го проверява?

п.п. Не съм расист, защото ВЕЧЕ циганите имат по големи права от Българите в държавата наречена България.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
cv1pepino
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от cv1pepino »

в парламента е минал на първо четене закона за защита на животните
предвижда се затвор за умишлено нараняване и убийство по жесток начин,това дали ще се отнася за рибата ако е така проблема е решен
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”