Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

кой с какъв прът е за чепаре
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: кой с какъв прът е за чепаре
Забелязал съм че бургазлии използвате разни болонези и телемачове над 4 метра за бомбарди и чепарета,предполагам това се дължи на скалистите брегове и често неудобни места за риболов на юг.
Зарганолог
Чудех се дали да пусна нова тема, но се отказах. Не искам раздела да заприлича на момичешки лексикон.
А какви влакна ползвате?
Преди ползвах монофил 0.28-0.30, сега съм с плетено 0.20-0.23. Чудя се дали да не сложа 0.15 плетено с идеята да събирам повече на шпулата. Идеята ми е - тролинг и 100 м. там са малко. Притеснявам се обаче, дали 0.15 няма да дойде слабо за по някоя по-сериозна рибка.

А какви влакна ползвате?
Преди ползвах монофил 0.28-0.30, сега съм с плетено 0.20-0.23. Чудя се дали да не сложа 0.15 плетено с идеята да събирам повече на шпулата. Идеята ми е - тролинг и 100 м. там са малко. Притеснявам се обаче, дали 0.15 няма да дойде слабо за по някоя по-сериозна рибка.

Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Лично от моя опит при риболова на зарган с по дъгата въдица много по лесно се достигат по далечни дистанции с лекота.При лошо време с вълнение и скалист бряг където няма възможност да застанеш по напред.Много по лесно се контролира рибата няма влачене по скали и откачане на риби или закачане на такъма по скалите.Е не на 100% но процента е доста малък отколкото с по къса пръчкаMi7chell написа:Забелязал съм че бургазлии използвате разни болонези и телемачове над 4 метра за бомбарди и чепарета,предполагам това се дължи на скалистите брегове и често неудобни места за риболов на юг.
Aз със 0.128 дърпах три гларуса 100 метра и вдигнах два от тях на ръка от два метра височина,така че незнам за какви по-големи натоварвания ти е толкова дебело влакно..
Зарганолог
Да и аз това имах в предвид,за по големите дистанции мога да поспоряkrasi81 написа:Лично от моя опит при риболова на зарган с по дъгата въдица много по лесно се достигат по далечни дистанции с лекота.При лошо време с вълнение и скалист бряг където няма възможност да застанеш по напред.Много по лесно се контролира рибата няма влачене по скали и откачане на риби или закачане на такъма по скалите.Е не на 100% но процента е доста малък отколкото с по къса пръчкаMi7chell написа:Забелязал съм че бургазлии използвате разни болонези и телемачове над 4 метра за бомбарди и чепарета,предполагам това се дължи на скалистите брегове и често неудобни места за риболов на юг.

Зарганолог
-
- вече хвърля и на тежко
Абсолютно съгласен! Доста разпространено е мнението, че по-дългите пръчки замятат по добре /далеко/, но определено не е точно така! Сега може би доста колеги ще избухнат в смях, ама Моряка е свидетел на какво е способен спининг - 2.40, плетено 0.08 и бомбарда 28гр.Mi7chell написа:Да и аз това имах в предвид,за по големите дистанции мога да поспоря,особено с теле въдиците

Така е Оги,винаги има оптимален вариант като имаш в предвид условията(физиката).Ето пример..Един прът 420 см придежава дълго рамо ,но има и по-голяма дължина на допир с месината при замятане(най елементарно казано,защото трябва да отбележа че един прът 240 с 10 водача и един прът 4.20 с 10 водача имат тая разлика че влакното при прът 4.20 има допир с водачите кажи речи 2 пъти повече време от прът 2.40..((и все пак това е много относително)).Изводите си ги направете вие,специално за бомбарди и чепаре съм използвал всички видове пръти,спининги, фидери,мачове,шаранджийски дори,болонези,сърфове ...и разни други телескопи които нямат място според мен в сериозния риболов!За себе си съм намерил опимален вариант!tatkoogi написа:Абсолютно съгласен! Доста разпространено е мнението, че по-дългите пръчки замятат по добре /далеко/, но определено не е точно така! Сега може би доста колеги ще избухнат в смях, ама Моряка е свидетел на какво е способен спининг - 2.40, плетено 0.08 и бомбарда 28гр.Mi7chell написа:Да и аз това имах в предвид,за по големите дистанции мога да поспоря,особено с теле въдиците
! Друг е въпроса, че тази пръчка е удобна предимно за риболов от лодка и от чисти брегове, без препятствия пред тях!
Зарганолог
- Моряка
- кандидат преподавател
Свидетел съм ,и голямо впечатление ми направиtatkoogi написа:ама Моряка е свидетел на какво е способен спининг - 2.40, плетено 0.08 и бомбарда 28гр.!

А сега де? 

- ТАРАЛЕЖ
- сериозен играч
..защо говорите на изуст??
С "мавер"-джурасик 5м ловя зарган. Хайде да се обзаложим,че винаги ще хвърлям по-на далеч от която и да е пръчка с дължина 2.40!!
Защо заблуждавате подрастващите риболовци??
Хайде,като толкова на далеч хвърляте с 2.40м. пръчка да се обзаложим!
Изберете стадион,или поляна и ще направим по няколко опита.
Победителят взима пръчката на победения!!
..без макарата!
Когато кажете! Аз съм готов,ще чакам.
С "мавер"-джурасик 5м ловя зарган. Хайде да се обзаложим,че винаги ще хвърлям по-на далеч от която и да е пръчка с дължина 2.40!!
..без макарата!
AC/DC
Мич ти с каква пръчка ловиш зарган и с каква сафрид,ако не е тайна де? И с какво вакно естествено при двете?
Дядо знае най-добре ,как да прави чепаре.
http://bukiiaz.snimka.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://bukiiaz.snimka.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ТАРАЛЕЖ
- сериозен играч
Веднага отговарям!
Това го писах за зарган,че ловя с 5м мавер!
Сафрид от лодка с 3.20 трабуко акция до 100 гр.
А от брега съм с трабуко бийч кастър 4.20,до 60 гр.
Не казвам,че съм добър.Но не вярвам,че с 2.40 ще хвърляте по-далеч от мен бомбарди!!
За това ставаше въпрос!
Това го писах за зарган,че ловя с 5м мавер!
Сафрид от лодка с 3.20 трабуко акция до 100 гр.
А от брега съм с трабуко бийч кастър 4.20,до 60 гр.
Не казвам,че съм добър.Но не вярвам,че с 2.40 ще хвърляте по-далеч от мен бомбарди!!
За това ставаше въпрос!
AC/DC
- ТАРАЛЕЖ
- сериозен играч
Забравих за влакното..
До преди седмица имах страхотна макара,която продадох на ваш съгражданин,с пожелание за добър улов! Шимано супер аеро 3000. Едната шпула с плетеняк,за потъващи и полупотъващи бомбарди,а другата за плуващи с нормално 0.18.
Това правя аз,едва ли съм критерий!! Питаш-отговарям.
До преди седмица имах страхотна макара,която продадох на ваш съгражданин,с пожелание за добър улов! Шимано супер аеро 3000. Едната шпула с плетеняк,за потъващи и полупотъващи бомбарди,а другата за плуващи с нормално 0.18.
Това правя аз,едва ли съм критерий!! Питаш-отговарям.
AC/DC
Коце въпроса беше отправен към колегата Mi7chellТАРАЛЕЖ написа:Веднага отговарям!

Бате не ме познаваш, не си ме виждал, не си виждал нито Оги колко мятя със спининга,обясних че говоря от опит,незнам защо си помисли че говоря на изуст>като цяло не разбрах какво се опита да направиш...Колегата bukiaz питаше мен с какви такъми работя,не разбрах защо отговаряш вместо мене.Бате искам да ти кажа че съм крастосал цялото черноморие 10-ки пъти,и смея да отбележа че по добри морски рибари от Варненци няма,нагледал съм се на всякви изпълнения и по севера и по юга,ама лови си с Джурасик парка, и недей да плюеш някой който не познаваш...Нищо против Бургазлии,знам че има много качествени риболовци и там,но за морски риболов мисля че Варненци са с крачка по напред,не само защото сме повече ами защото и рибата при нас е по-малко..и като дойдем на юг м гледате като пръднали!ТАРАЛЕЖ написа:..защо говорите на изуст??
..без макарата!
Зарганолог
Колега аз също нямам нищо против вас но си запази мнението за себе си и все много голям го вадите стойте си там на север и си ловете КАЯТА И ЗАРГАНАТА и не слизаите на есен на юг.И като сте големи рибари поне научете коя риба как се нарича.Mi7chell написа:Бате не ме познаваш, не си ме виждал, не си виждал нито Оги колко мятя със спининга,обясних че говоря от опит,незнам защо си помисли че говоря на изуст>като цяло не разбрах какво се опита да направиш...Колегата bukiaz питаше мен с какви такъми работя,не разбрах защо отговаряш вместо мене.Бате искам да ти кажа че съм крастосал цялото черноморие 10-ки пъти,и смея да отбележа че по добри морски рибари от Варненци няма,нагледал съм се на всякви изпълнения и по севера и по юга,ама лови си с Джурасик парка, и недей да плюеш някой който не познаваш...Нищо против Бургазлии,знам че има много качествени риболовци и там,но за морски риболов мисля че Варненци са с крачка по напред,не само защото сме повече ами защото и рибата при нас е по-малко..и като дойдем на юг м гледате като пръднали!ТАРАЛЕЖ написа:..защо говорите на изуст??
..без макарата!

Последно промяна от krasi81 на Пон Фев 21, 2011 11:46 pm, променено общо 1 път.