кой с какъв прът е за чепаре

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Re: кой с какъв прът е за чепаре

Мнение от Mi7chell »

Забелязал съм че бургазлии използвате разни болонези и телемачове над 4 метра за бомбарди и чепарета,предполагам това се дължи на скалистите брегове и често неудобни места за риболов на юг.
Зарганолог
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Чудех се дали да пусна нова тема, но се отказах. Не искам раздела да заприлича на момичешки лексикон. :lol:
А какви влакна ползвате?
Преди ползвах монофил 0.28-0.30, сега съм с плетено 0.20-0.23. Чудя се дали да не сложа 0.15 плетено с идеята да събирам повече на шпулата. Идеята ми е - тролинг и 100 м. там са малко. Притеснявам се обаче, дали 0.15 няма да дойде слабо за по някоя по-сериозна рибка. :axe:
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
krasi81

Мнение от krasi81 »

Mi7chell написа:Забелязал съм че бургазлии използвате разни болонези и телемачове над 4 метра за бомбарди и чепарета,предполагам това се дължи на скалистите брегове и често неудобни места за риболов на юг.
Лично от моя опит при риболова на зарган с по дъгата въдица много по лесно се достигат по далечни дистанции с лекота.При лошо време с вълнение и скалист бряг където няма възможност да застанеш по напред.Много по лесно се контролира рибата няма влачене по скали и откачане на риби или закачане на такъма по скалите.Е не на 100% но процента е доста малък отколкото с по къса пръчка
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

Aз със 0.128 дърпах три гларуса 100 метра и вдигнах два от тях на ръка от два метра височина,така че незнам за какви по-големи натоварвания ти е толкова дебело влакно..
Зарганолог
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

krasi81 написа:
Mi7chell написа:Забелязал съм че бургазлии използвате разни болонези и телемачове над 4 метра за бомбарди и чепарета,предполагам това се дължи на скалистите брегове и често неудобни места за риболов на юг.
Лично от моя опит при риболова на зарган с по дъгата въдица много по лесно се достигат по далечни дистанции с лекота.При лошо време с вълнение и скалист бряг където няма възможност да застанеш по напред.Много по лесно се контролира рибата няма влачене по скали и откачане на риби или закачане на такъма по скалите.Е не на 100% но процента е доста малък отколкото с по къса пръчка
Да и аз това имах в предвид,за по големите дистанции мога да поспоря :),особено с теле въдиците :)
Зарганолог
tatkoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tatkoogi »

Mi7chell написа:Да и аз това имах в предвид,за по големите дистанции мога да поспоря :),особено с теле въдиците :)
Абсолютно съгласен! Доста разпространено е мнението, че по-дългите пръчки замятат по добре /далеко/, но определено не е точно така! Сега може би доста колеги ще избухнат в смях, ама Моряка е свидетел на какво е способен спининг - 2.40, плетено 0.08 и бомбарда 28гр. :wink: ! Друг е въпроса, че тази пръчка е удобна предимно за риболов от лодка и от чисти брегове, без препятствия пред тях!
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

tatkoogi написа:
Mi7chell написа:Да и аз това имах в предвид,за по големите дистанции мога да поспоря :),особено с теле въдиците :)
Абсолютно съгласен! Доста разпространено е мнението, че по-дългите пръчки замятат по добре /далеко/, но определено не е точно така! Сега може би доста колеги ще избухнат в смях, ама Моряка е свидетел на какво е способен спининг - 2.40, плетено 0.08 и бомбарда 28гр. :wink: ! Друг е въпроса, че тази пръчка е удобна предимно за риболов от лодка и от чисти брегове, без препятствия пред тях!
Така е Оги,винаги има оптимален вариант като имаш в предвид условията(физиката).Ето пример..Един прът 420 см придежава дълго рамо ,но има и по-голяма дължина на допир с месината при замятане(най елементарно казано,защото трябва да отбележа че един прът 240 с 10 водача и един прът 4.20 с 10 водача имат тая разлика че влакното при прът 4.20 има допир с водачите кажи речи 2 пъти повече време от прът 2.40..((и все пак това е много относително)).Изводите си ги направете вие,специално за бомбарди и чепаре съм използвал всички видове пръти,спининги, фидери,мачове,шаранджийски дори,болонези,сърфове ...и разни други телескопи които нямат място според мен в сериозния риболов!За себе си съм намерил опимален вариант!
Зарганолог
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

tatkoogi написа:ама Моряка е свидетел на какво е способен спининг - 2.40, плетено 0.08 и бомбарда 28гр. :wink: !
Свидетел съм ,и голямо впечатление ми направи :D
А сега де? :roll:
Аватар
ТАРАЛЕЖ
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ТАРАЛЕЖ »

..защо говорите на изуст??
С "мавер"-джурасик 5м ловя зарган. Хайде да се обзаложим,че винаги ще хвърлям по-на далеч от която и да е пръчка с дължина 2.40!!
Защо заблуждавате подрастващите риболовци??
Хайде,като толкова на далеч хвърляте с 2.40м. пръчка да се обзаложим!
Изберете стадион,или поляна и ще направим по няколко опита.
Победителят взима пръчката на победения!!
..без макарата!
Когато кажете! Аз съм готов,ще чакам.
AC/DC
Аватар
Дядо Иван
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дядо Иван »

Мич ти с каква пръчка ловиш зарган и с каква сафрид,ако не е тайна де? И с какво вакно естествено при двете?
Дядо знае най-добре ,как да прави чепаре.
http://bukiiaz.snimka.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ТАРАЛЕЖ
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ТАРАЛЕЖ »

Веднага отговарям!
Това го писах за зарган,че ловя с 5м мавер!
Сафрид от лодка с 3.20 трабуко акция до 100 гр.
А от брега съм с трабуко бийч кастър 4.20,до 60 гр.
Не казвам,че съм добър.Но не вярвам,че с 2.40 ще хвърляте по-далеч от мен бомбарди!!
За това ставаше въпрос!
AC/DC
Аватар
ТАРАЛЕЖ
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ТАРАЛЕЖ »

Забравих за влакното..
До преди седмица имах страхотна макара,която продадох на ваш съгражданин,с пожелание за добър улов! Шимано супер аеро 3000. Едната шпула с плетеняк,за потъващи и полупотъващи бомбарди,а другата за плуващи с нормално 0.18.
Това правя аз,едва ли съм критерий!! Питаш-отговарям.
AC/DC
krasi81

Мнение от krasi81 »

ТАРАЛЕЖ написа:Веднага отговарям!
Коце въпроса беше отправен към колегата Mi7chell :wink:
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

ТАРАЛЕЖ написа:..защо говорите на изуст??
С "мавер"-джурасик 5м ловя зарган. Хайде да се обзаложим,че винаги ще хвърлям по-на далеч от която и да е пръчка с дължина 2.40!!
..без макарата!
Бате не ме познаваш, не си ме виждал, не си виждал нито Оги колко мятя със спининга,обясних че говоря от опит,незнам защо си помисли че говоря на изуст>като цяло не разбрах какво се опита да направиш...Колегата bukiaz питаше мен с какви такъми работя,не разбрах защо отговаряш вместо мене.Бате искам да ти кажа че съм крастосал цялото черноморие 10-ки пъти,и смея да отбележа че по добри морски рибари от Варненци няма,нагледал съм се на всякви изпълнения и по севера и по юга,ама лови си с Джурасик парка, и недей да плюеш някой който не познаваш...Нищо против Бургазлии,знам че има много качествени риболовци и там,но за морски риболов мисля че Варненци са с крачка по напред,не само защото сме повече ами защото и рибата при нас е по-малко..и като дойдем на юг м гледате като пръднали!
Зарганолог
krasi81

Мнение от krasi81 »

Mi7chell написа:
ТАРАЛЕЖ написа:..защо говорите на изуст??
..без макарата!
Бате не ме познаваш, не си ме виждал, не си виждал нито Оги колко мятя със спининга,обясних че говоря от опит,незнам защо си помисли че говоря на изуст>като цяло не разбрах какво се опита да направиш...Колегата bukiaz питаше мен с какви такъми работя,не разбрах защо отговаряш вместо мене.Бате искам да ти кажа че съм крастосал цялото черноморие 10-ки пъти,и смея да отбележа че по добри морски рибари от Варненци няма,нагледал съм се на всякви изпълнения и по севера и по юга,ама лови си с Джурасик парка, и недей да плюеш някой който не познаваш...Нищо против Бургазлии,знам че има много качествени риболовци и там,но за морски риболов мисля че Варненци са с крачка по напред,не само защото сме повече ами защото и рибата при нас е по-малко..и като дойдем на юг м гледате като пръднали!
Колега аз също нямам нищо против вас но си запази мнението за себе си и все много голям го вадите стойте си там на север и си ловете КАЯТА И ЗАРГАНАТА и не слизаите на есен на юг.И като сте големи рибари поне научете коя риба как се нарича. :wink:
Последно промяна от krasi81 на Пон Фев 21, 2011 11:46 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”