Самострой-лодка на 6-ти етаж

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Самострой-лодка на 6-ти етаж

Мнение от КИРО »

Ако беше използвал фазер вместо ПДЧ,пак щеше да е здрава,но много по-лека.
ПДЧ-то малко влага да глътне,отива в пенсия.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Васил Илиев
новобранец
новобранец

Мнение от Васил Илиев »

КИРО написа:Ако беше използвал фазер вместо ПДЧ,пак щеше да е здрава,но много по-лека.
ПДЧ-то малко влага да глътне,отива в пенсия.

Да прав си но с това разполагах и затова я направих така. :wink: Към този момент не бих се захванал да правя отново подобно нещо.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Абе гледам,мераклия си.Значи следващата ще стане приказка.
Няма се дърпаш назад.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Васил Илиев
новобранец
новобранец

Мнение от Васил Илиев »

[quote="КИРО"]Абе гледам,мераклия си.Значи следващата ще стане приказка.
Няма се дърпаш назад.[/quote

Определено ще бъде доста по амбициозен проект :wink: но има време......... :drinkers: Хвърлил съм мерак на тази дето става като сърф на багажника........
Изображение
Изображение

лодката е на този колега http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=86&t=34196

Някой ако разполага с инфо как се изработва такова нещо да пише :D
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Казват, че като направиш първата си лодка след това следват още и по-сложни лодки. Някои тръгват от самостроя и стигат до фирмено изделие, а други обратно. Срещал съм доста снимки на калпаво изпълнение на солидни фирми, както и на изделия които не отговарят на декларираните параметри. Бях дал подобен линк на колегата решил да прави катамаран. Така че всеки според възможностите си и разбирането за плавателен съд си прави своя избор с какво да влиза на вода. Вчера гледах едно подобие на Романтиката- плоско дъно на вълни борд 30 сантиметра дали имаше 2.5 на 1.2 на око и се настаниха двама в нея и остана над водата борд 10-15 см. Имах чувството, че а се изкихал някой от тях и са потънали. Може и по-малка да беше дори за сам ми се струва, едва ли е подходяща освен за тихо време и само за захранване, но както казах - вкусове, а особено възможности различни.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Дойде време малко да подновя темата.
Внимание: Следващото четиво съдържа текст и снимки неподходящи за тъщи и слабонервни съпруги. :D

Изображение

Остава два грунда и боя два слоя поне отвън.Така малко припомняне: Лодката се планираше да се вози с бус и след коментарите на колегите, че истината е в голямото реших приблизителни размери около 3.5 -3.7 широка 1.4-1-5 и висока 0.5-0.6.
Размерите са спазени, но междувременно семейният съвет реши, че вместо да се влагат в близките пет-шест месеца около 700 лв. за съединител и в бъдеше не се знае колко буса да отпътува за шастливите ловни полета/пътни мрежи/.Също след разменени мниния с фосса на лични се отказах от подмоторната ниша,което промени и малко изгледа в носовата и кърмовата част.
Та сега за возене остава едно Клио и като гледам лодката колкото него.За колесар засега не може дори да се мечтае.Та ако не стане, явно ще се прави малко по-малка или ще я мъча някак си с помощ на познати.
Та след това отклонение по-конкретно.Нещата подредени като стойност на материал,тегло и трудност/време стоят така:
Шперплата се очертава от евтините неща.По тегло е по-малко от половината на готовата лодка, а ако се облича и два-три слоя стъклоплат може и една трета да е.Аз използвах буков 4 мм. за борта и брезов 7 мм. за дъно,обшивка на транеца и носа.Тук му е мястото да кажа, че ако ползвах брезов 4 мм. за всичко сигурно щх да спестя над 10 кг.Отделно направих двойна кърмова банка с отделение за непотопяемост 130 л. , носовата обшивка/палуба/ е 1 м. :150 л./, също можеше да е по-малка или да я няма.Реших да заложа на сигурността, а и по-късно имам намерение там да монтирам живарник с помпа.Не е за пренебрегване, че е по удобно при швартоване и пускане на котва, също слизане на брега може би.
Корпуса без банките и палубата, с усилванията по бортове и шпангоути е около 35- 40 кг. по предварителни разчети.С другите неща, бои и т.н. ще стигне около малко над 60 кг.Като казвам бои някой ще каже какво толкова колко ще натежи.
Площ за боядисване сигурно малко над 20 кв.м.Един слой боя е около 150 гр.м.кв.Необходими са два слоя грунд и два - три слоя боя поне.Ако се иска много добър външен вид и перфектна защита само лаковите слоеве достигат до 15-16.Забравих шпакловките/кит/.По препоръки на фирмите произвеждаши бои слоевете преди лаковите са около 15.Това за дървени нови съдове.Това за теглото.
Цената:
Отново шперплата е най-ниската инвестиция.Така че ако сгрешите по-добре направете нов детайл отколкото да се мъчите някак си да го поправите.Сигурно ще излезе по-евтино, а за по-лесно е сигурно.Летвите сигурно са около 30- 40 процента спрямо шперплата.Сравнявам спрямо неко като основна единица.Помощни материали като четки шкурки кърпи за бърсане,прахови маски и доста неща за които не се сещам в момента да кажем около 20 процента.Може и повече.Кит,боя разредител и грундове според наличните финанси.Може и да са няколко пъти над вложеното до сега.Епоксидна смола и стъклоплат надхвърлят основният корпус, според зависи от слоевете.При работа с епоксидни материали препоръчвам епоксиден кит.Аз си го правя от смола, талк и аеросил.Може да се ползва и готов.Не му знам цената.Боята от ниско бюджетен вариант е около 20 лв. опаковката 0.75 л. по-добри около 40 лв.,грунда и той някъде там.Специализираните/например интернешънъл им гледах сайта/ почистващ препарат/разредител около 50 лв.л., а бои до към 200 нещо ми се мота.По-горе дадох разхода.При това положение ако не е някаква супер лодка, вместо да ползвате такива бои по-добре си купете готова лодка.При полиестерните/имам предвид изработени само от полиестерен стъклоплат/първоначалните разходи за бои ги нямате, но след време ще се наложи да ги боядисате.Евтините бои вършат работа, но зависи от експлоатацията.Когато не са постоянно на вода са добро решение, е на няколко години ще се наложи пребоядисване, но предвид ниската цена на боята гълта повече време, отколкото средства.Това което се сещам на първо време.
Труд:
Може би трябваше да почна с необходимите инсрументи, но ще ги спомена тук.Ел.бормашина или винтоверт за завиване на винтове и дупки разни.Става и отвертка, но са доста винтовете.Задължително зеге много улеснява, не че не може да се отреже и с китайско трионче за два лева.Шлайфмашина.Биват вибрационни,ексцентрикови и лентови.Първите смъкват малко материал и са добри за финишни покрития.Най-много материал смъкват лентовите.Като че ли ексцентриковите-ротационни са най-универсални.Предвид стойността на лодката и улеснението, то машинки може за стотина лева да се сдобиете с китайски смъртници,както им казвам-зеге,виброшлайф и бормашина/или винтоверт.Тези машинки при пазене да не се насилват и да им се дава почивка издържат удивително много.При правенето на лодката няма кой знае какво натоварване.Добре е ако имате ръчно ренде или електрическо и едно право длето.Може и без тях.Много добра работа при шлайфането вършат едни приставки за бормашна или ъглошлайф.Сруват между 5 и 10 лв. и се слага шкурка във вид на кръг с дупка.Избирайте шкурки с твърда основа,въпреки че са по-скъпи.
Изрязване на ленти от шперплата малко по-широки от чертежите и залепването има за достигане на необходимата дължина ще ви отнеме малко време. Същият ден може да изрежете и сглобите шпангоугиге и транеца да стяга лепилото.На другият ден, след полимеризиране на лепилото разчертавате и изрязвате детайлите.Ако нямате опит режете 2-3 мм. извън очертанията и после с ренде и/или шлайфане докарвате до размер.Еднаквите детайли се стягат по двойки и се обработват едновремено.Сега се пробиват и отворите за стягането с тел или свински опашки.Аз ползвах такива и само на някои места където не прибираше добре и тел.
Ако остане време се залепват ивици стъклоплат между теловете отвън и отвътре.Забравих да спомена, че временно само с винтове се монтират на местата им транеца и един-два шпангоута, ако проекта налага може и да се сложи и някоя и друга разпънка между бортовете.Чака се стягането на смолата и на следващият ден се махат скобите и опашките се залепват следващите ленти стъклоплат.Първо се маже мастото със смола защото срязовете на шперплата поемат доста смола и има опасност сглобката да остане с малко лепило/суха/.От вътрешната страна се полага първо пласт от шпакловка за да придаде овалност на ръба.Става най-лесно с еднократните пластмасови лъжици.Веднага се слага един слой плат,последващият е с 2-3 см. по-широк и третият и той така.При тези операции корпуса се подпира да е хоризонтален и това се следи непрекъснато, както се проверяват диагоналите да са еднакви.Корпуса е все още доста подвижен.На следващият ден се обръща и операцията се повтаря и от вън. До тук би трябвало да ви отнеме 3-4 дена, ако работите само вечер малко повече.След втърдяване на лепилото се обръща отново и се монтират привалници,шпангоути окончателно,банки,обшивки, като пак се следят размерите.Следва обличане със стъклоплат,ако го правите,китване шкурене,китване,шкурене и така докато ви писне и бъдете сигурни, че още може.Следват грундиране и боядисване и евентуално лакиране.Разговора за боядисването и материалите си една голяма тема и хората опит да споделят материали и чалъми.Важното е да се чете какво пише на опаковката и да се следват препоръките на производителя.За добро покритие са нужни правилни подгрундове, грундове.Изчакване между слоевете.Някои матерали изискват шлайфане между отделните слоеве.Други не.Почистването от прах става с четка после прахосмукачка и почисващи кърпи.Почисващ препарат, като се дийства с две кърпи.Напръсква се препарата и с едната кърпа се разтърква, а с другата се обира.Кърпите не трябва да пускат влакна- има специализирани такива, както лепещи за обиране на прашинки.Правилото при шкурене за подготовка за боядисване е всяка следваща шкурка да не е по-голяма от 100 номера.Почвате например от 40 и през 60-80 номера стигате до 320-400.За матиране има скоч-брайт подобно е на гъбъта за съдове/с такава драскаща повърхност.Има видове и с две повърхности.Едната е за водно, а другата за сухо матиране.
Предпазни средства:
Медицински ръкавици.Сруват 10 ст. за чифт.При дозиране на отвърдители добре е да работите с предпазни очила, па било и слънчеви.От праховите маски съм доволен от тези на 3М с клапаните.Ако много държите може да си вземете и бояджийски гащиризон за еднократна употреба и да си го ползвате многократно.
Накрая искам да се извиня за допуснати правописни грешки.Обикновенно преглеждам и оправям където забележа неправилно ударени букви.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Браво колега,много добре е станало.Ама наистина ли в апартамента я правиш?Как се справяш с всичкия прах и токсични изпарения от боите и смолите?Ако може качи още снимки.
Поздрави. :D :D :D
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Не, бе качих я само да я снимам щото заглавието такова. :D Сега ме е яд,че трябва да я смъквам.Отвън не е боядисана.Остава само на епоксидна смола.Като се затопли времето ще се боядисва навън.Двамата с съпругата сме химици и сме свикнали на всякакви гадости.В института по едно време работих с една гадост която се пропиваше в кожата и косата и въпреки, че съм се изкъпал и сменил всички дрехи, околните, че и аз усещахме миризмата.Боята е суха на пипане след няколко часа и после въпреки постоянното проветряване се усеща остатъчна миризма на разтворители като се влезе в стаята.Тук чакам боята да набере твърдост, за да мога да я обърна и да сложа на дъното епоксидната смола и другото остава за на вън като се стопли времето.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

КАЯ написа:Не, бе качих я само да я снимам щото заглавието такова. :D Сега ме е яд,че трябва да я смъквам.

Хе,хе,ти верно си щурав,да я качиш в хола за едното снимане :lol: :lol: :lol: Иначе,браво за хъса и майсторлъка,станала е добре лодката,остава да си направиш в хола и колесара,ще те призная :D :wink: :wink: :wink:
Аз вчера си докарах от Италия Бостън със Сузуки 25кс 4т 2006 година.Бостъните изобщо не потъват,каквото и да става,а сега искам да го окича със всевъзможни подобрения за тролинг и кльонк,отделно,ще си спретна и легло в нея за лятото,да има къде да спя и да не опъвам палатки.Ще я снимам чак като кача всичко по нея и е готова за риболов :wink: :wink: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Вичев и на мен след като я направих започнаха да ми се въртят разни еретичнимисли, че по лесно и вероятно не много по-скъпо щеше да бъде ако си я бях докарал от някъде.Вероятно може и това да е бъдещ вариант.Харесва ми правенето.Сега ми се върти един проект за кану, но ще се прави по-близко до земята :D Едно не ми харесва на тесните лодки, че като чели по-лесно се обръщат, но са по-леки за пренасяне.
biboin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от biboin »

[quote="КАЯ"]Не, бе качих я само да я снимам щото заглавието такова. :D Сега ме е яд,че трябва да я смъквам.......Двамата с съпругата сме химици и сме свикнали на всякакви гадости....

:lol: Явно прекомерния допир с опасни вещества си е казал думата :D :D Лодката е станала чудесна и идета за живарника е добра :smt038 и много риби да поплуват там. :drinkers:
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Благодаря за пожеланието.Сега обмислам различни начини за опресняването на водата в живарника.С помпа ще трябва и акумулатор.
complast
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от complast »

Кая,
сега се сетих!Ти си изплагиатсвал името на темата от едно руско списание.
Браво за лодката! 8)
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
biboin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от biboin »

КАЯ относно помпичката, ако имаш възможност виж в някой зоомагазин там се продават помпи за аквариуми. Те са с добри параметри и евентуално може да намериш нещо подходящо, на повечето от тях пише 220 в, но предполагам са с адаптор и повечето са на 12в след адаптора и така ще имаш помпа за живарника. :wink:
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

complast,
почти я изплагиатствах.Там беше на 5-ти, ако не се лъжа. :D
biboin, имам за аквариума си, но си е на 220.Навремето доста търсих да ми седят живи рибките докато ги превозвам.Някакъв на птичия пазар на Подуене правил, но така и не го потърсих, щото не ми хареса цената която ми казаха.Моята за рибките не съм я разглобявал да видя дали има вътре нещо като зарядните за намаляване на волтажа, но не ми се вярва да я усложняват.За каякарите има някакви помпи, но още не съм се заел сериозно с този въпрос.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”