Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем

Модератори: Павел Иванов, sestrata

zorod
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем

Мнение от zorod »

Е ли булдото спининг техника - това си е хубав въпрос . Не съм си го задавал , но по скоро не е . Всъщност , по моите разбирания съвсем не . Което не ми пречи един или два пъти годишно когато активноста на рибата позволява да си чопля уклей с булдо и две мухи или стример и муха - кефа си е голям .
А за спининг с леки примамки на далечни разстояния си има сбирулино / бомбарда / . При избор от 5 гр / по-малки поне аз нямам/ , до над 30 гр , това си е техниката позволяваща спинингуването при "далечна" риба .
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Интересно ми е дали темата има нещо общо с високопланински езера и един мой коментар включващ булдото там :roll:

Спасе , кефиш ! Направо разби всичко детско в мене като конкретизира тия параметри за пръчки 180/210 :shock: Баси , капа ти свалям как смачка огромна част от спинингистите ловящи с геги извън тоя диапазон а за производителите да не говорим :lol: :lol: :lol: Инак отговора на онуй ти питане е - Да , можеш ! Зависи от тестовият диапазон на гегата 180/210 и съответно от теглото на булдото :idea:

Риболова с булдо и изкуствени мухи си е риболов с изкуствени примамки . Интерпретацията на "спин" / "въртя" е най-често срещана във варианта риболов със спинингова или така наречената безинерционна макара и тъй . Друг е въпроса ако след булдото се качнат живи или мъртви рибета , скакалци , цръвеи и пр. . Там имаме вече риболов с естествена стръв ако и да сме накачунили булдо и тъй . Май автора никъде не питаше за тоя вид риболов с булдо :idea:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

:D Не искам да влизам в спор, но поне между 1965-1975, пък и по-после, спининг риболова и риболов на булдо бяха само две разновидности на едно и също нещо, широко разпространено като понятие сред масовия риболовец в България. Тогава нямаше още компютри и интернет и комуникацията между риболовците беше най-вече по язовирите :D . Бомбардата, като понятие в СЛАДКОВОДНИЯ РИБОЛОВ - без Дунав, се появи много по-късно момчета. Е, аз сигурно не съм критерия, защото може да не съм бил информиран тогава (нямаше интернет :D ), но какво е бомбарда и какво е булдо? Аз мисля, че бомбардата (морски термин на тежко булдо) е нищо друго, като елемент от линията и функции, освен едно тежко булдо, с помощта на което се презентира стръвта по начина, по който се презентира и с булдо. Или бъркам? А това за гамата от спинингови пръчки - ами всеки борави с различни класове, както и с мухарките. Има по-леки класове и те са за по-малък грамаж. Има и тежки класове - кеф ти бомбарда, кеф ти тежко булдо. Аз използвам леките класове. Предпочитам ги. Въпрос на личен избор. Да стреляш с бомбарда в Струма на 10-20 метра си голям майтап. Виж за Дунав, голям язовир или море - да. Ама нали затова е разнообразието от "тояги" в магазините, всеки да си избере това, което му приляга. А това - дали с бомбарда, дали с булдо, дали на всяко едно от тях да има муха, рибе, лека или тежка примамка - въпрос на личен избор. Тук ставаше дума КАК И КЪДЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ риболова на булдо?
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Ако риболова с блесна е "спинингов", а не "блеснов", то ако сложа някъде по линията булдо ще се получи ли "булдов"?
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Ш,с получи,че булдото ще ти е преди блесната на линията :lol:А това "булдов"ми хареса-направи си звучи някак си перверзно :D
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Още утре ще си купя 2-3 чишита уклейски муши. ..... Как само им завиждах на панчаревските старчета булдисти едно време.........
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
vladimir1974
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladimir1974 »

Съгласен съм със жоро11,че може да се смята за спинингов риболов,след като е с изкуствена примамка и риболова е подобен по-начин на този с блесни и воблери.В противен случай изпадаме в супер дребнавости и подразделчета до безкрайност.По-интересно ще е да се сподели кога и в какви места сте имали най-голям успех с булдо
kasmet
tct

Мнение от tct »

Аз от едно от тия панчеревски старчета се научих 80 те години на този риболов.Човекът бише виртуоз във воденето на булдо.Имаше цял набор от булда с различни размери.Най интересно,че имаше и такива които не се калибрираха с допълване на вода.Знаеше хранителните навици на уклея и винаги уцелваше времето му за хранене като реализираше добър улов за норматив.В един момент просто си събираше такъмите и викаше повече няма да даде,хвърлай за нещо друго и познаваше винаги. Ловеше с пръчка 1.80 някаква ГДР производство и макара Митчел 308.То тогава имаше само такива такъми.Представям си със сегашните технологии какво би направил.
Булдо.jpg
Ей с такива ловеше с номера по тях.Това съм си го оставил за спомен.
Аватар
pa4o
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от pa4o »

Добре съгласих се, булдото е спининг атрибут, когато ползваш блесна и воблер, обаче тук е мястото да задам другия си въпрос след като се исписа много по темата за шумовете.
Плетеното влакно било шумяло, плашило рибата, цветът му притеснявал водните обитатели, ами аджеба като теглиш воблер или блесна след булдото (стелт) пльоскането му данеби да привлича капризните риби :roll: Не говоря в случая когато се позват мухи.

Павка, бях си изградил мнение, че ти не признаваш нищо извън този диапазон 180/210 и марката Daiwa, като макара, но сигурно пак съм чел м/у редовете, и имам едно въпросче:
Колко спининг излета с булдо имаш ?
Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Сбиролиното или по нашенски тъй наречената бомбарда в самото си начало извъобще не е била предназначена за морски риболов . Когато я измислят италианците то го правят за риболов на пъстърва основно със силиконов червей . В последствие се вижда че туй нящо ще върши идеална работа и в морето и тъй :D
pa4o написа:...Колко спининг излета с булдо имаш ?
Ами ако говориме по принцип в годините - доста :D Инак по принцип в едногодишен аспект - малко .

Относно гегите предпочитаният и съответно ползваният от мен диапазон е от 1.70см до 2.74см , виж относно тестовете некакси тавана ми е 30гр. ама знаеш ли за в бъдеще :roll: Марката за макарите е тази :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Според мен, булдото може да бъде признато за вариация на спининговия риболов, за разлика от риболова по метода "Драшкович"...

п.с. Иначе ми е много интересно, как се лови пълноценно с блесна или воблер по този начин...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

както казах според мен колегите англичани със думите спининг,спин(Spining,spin)са имали впредвид постоянното въртене на макарата а не на примамката защото иначе спининговия риболов щеше да е само на въртяща блесна :)
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

pa4o написа:пльоскането му данеби да привлича капризните риби :roll:
При мен се наблюдава подобно явление. Именно пльоскането му и прозрачният му цвят привличат интереса на хитрите риби. 100% проявяват интерес и тръгват към примамката отзад , дали обаче ще я харесат и нападнат е друг въпрос.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

sandista написа:
pa4o написа:пльоскането му данеби да привлича капризните риби :roll:
При мен се наблюдава подобно явление. Именно пльоскането му и прозрачният му цвят привличат интереса на хитрите риби. 100% проявяват интерес и тръгват към примамката отзад , дали обаче ще я харесат и нападнат е друг въпрос.
на мен голям кефал ми е налапвал цялото булдо :)
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
tct

Мнение от tct »

Аз си ги ползвам и за спининг. Това е за водене в средните водни слоеве на блесна :.Buldo Bombette S Plong 10 gr. France
Buldo bombette S Plong.jpg
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”