стръв за сом

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

kalinborisov написа:Мисля че колегите са пропуснали една стръв. Малките рачета или рачи опашки. Някой ги белят и така ги залагат на куката с идеята ако намине мряна да няма празно. Аз си предпочитам рака да си е цял, на сома никой нищо не му бели в Дунава. До сега успех съм имал само на попово прасе, грозд от червей и добри удари на пиявица, но от черните големите/ Биволски им викат в Плевен/. За съжаление не мога да се похваля с уловен голям сом, най-големия който сме хващали с приятел, разбирайте клъвна му на неговата пръчка е 5 килограма. Като цяло по Дунава освен да си добре подготвен със стръв си иска и да познаваш сомските места и естествено постоянство и упоритост. Успех на всички колеги и наслука :D
Аз съм хващал на рачешка опашка,от голям рак наполовина обелена сомчето нямаше и 3кг.Пробвал съм и на цяло раче,но безуспешно(то сом не удари на нищо него ден).А колкото до 50 см-вата стръв......бях свидетел на транжирането на 62кг мустак-от търбуха му извадиха толстолоб 3кг,имаше и още някаква риба горе-долу същия калибър,но беше почнала да се разлага и не разбрахме каква е.Сомът е изваден на мрежа.Използването на стръв от този калибър при риболов от брега :!: :?: :!: :?: малко трудно ми се вижда.Лодкарите,които пускат фаци(герим,парагад)залагат за стръв п.прасе,червеи(най-добре ако са от блатните),попчета и таранки,но и те не ползват рибки по големи от педя.Чел съм,че кльонкането от лодка понякога давало положително отражение на бреговите рибари,но лично аз не съм намазвал нищо на "аванта". Преди 3 лета на чепарето за калъч се закачи сомче(400-500гр. ама СОМче) стръв-топче стиропор и 3 бели червея.Като се замисля,при мен най-добре работят прасетата и рибките.
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Съгласен съм с тебе за поповите прасета,плюс грозд пиявици или червени червей.По Дунава неможе да няма по протежение на реката каменисти брегове или насипи от големи камъни :shock: :?: :!: :idea: Сома си ляга покрая,около такива каманаци или големи коренища,довлечени от водата.Търсете такива брегове и си го гонете.Тук по Марица си имаме бентове и отделно се търсят каменисти места или коренища където да сме сигурни че лежат сомове.Онзи ден ходих на гости на приятел който си има язовирче пълно със сомове :shock: :shock: :shock: Беше извадил три сома -22- 4 и 5 кг,които за мое голямо учудване се бяха долепили плътно един до друг и цял ден ги наблюдавах как се държат и какво правят.Голямата стръв не ти пречи да я ползуваш от брега,стига брега да ти го позволява и да ти кажа,благородно ви завиждам за Дунава и съжалявам че е далече да идвам до там за риба.Иначе казано,щях да ходя за риба по Дунава всеки божи ден,ако беше на 100 - 130 км от Пловдив. :shock: :lol: :idea:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
angler
новобранец
новобранец

Мнение от angler »

Аз съм чувал за сапуни,кремвирши,наденици,свраки,връбчета,хамстери,плъхове и други.
Наслука!!!!!!!
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

Krokibg написа:благородно ви завиждам за Дунава и съжалявам че е далече да идвам до там за риба.Иначе казано,щях да ходя за риба по Дунава всеки божи ден,ако беше на 100 - 130 км от Пловдив. :shock: :lol: :idea:
от софия е на 170-230,ама не ни пречи :lol: :lol: :lol: кога каеш-трьгваме-взех едно кьще-плевенско-мноо скромна работа,ама има мноо добра камина :wink: ,тия месеци,като се види некой лев(хаха),ще ида за десетина дена да го постегна и атака-под дигата е-на 100м от реката-там има супер места-и по дьбован,по сомовит,загражден..насекьде-тая година мисла да понаблегна аз на тоя сом,че като чета тука и гледам почвам бая да се ядосвам,че неам нищо сьществено вьпреки многобройните опити :evil: :lol: може и катрана да пробваме-баш там сьм ги чувал тия работи(и пробвал де-но без успех)
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

това за огромната стрьв сьщо сьм го чувал и виждал-преди на мини чукурово така метаха-огромна каракуда,нанизана на 2 куки,на еба ти влакното,без тежест,без нищо-и изсили ту мангееее-навьтре :lol: :lol: па знам,че са и хващали-все сериозни екземпляри-ама сега не знам дали тая вода там я има изобщо :roll: ееех-а имаше линове,сомове,костури по кило....пробвал ли е някой да фьрли за сом на..сом?е,аз сьм пробвал-без успех :lol: :lol: за тия,които мислят да ме нападнат,ще поясня,че го бех закачил мноо внимателно за джуката ,заметнах нежно и после го пратих да си ходи,с лека рана,но жив и здрав :wink: :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

5кила, като го постегнеш свирни и ще направим един риболов с напиване,но по малко че да можем да мислим трезво за рибите :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: Поемам риска да се домъкна до там но поне за два дни,за да можем да прегледаме и преслушаме повече места :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

В Испания ги ловим на шаранчета около(500гр)и змиорки.Та шаранчета ги кльопа като пуканки ама усети ли змиорка на брега ше скочи да я вземе.Когато сам пускал змиорка за стръв; никога не съм бил капо.
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”