Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Как си правя лодка
Модератор: emo vasilev
Re: Как си правя лодка
Браво, добре се е получила...
Имаш ли представа за приблизителното и тегло.Моята по приблизителни сметки трябваше да е около 55, но като я вдигаме двама сигурно е над 60.Тегло лесно се трупа, трудно се постига минимално-почти като при човека
.Трябва да мина през вторични като си направя горен багажник да видя точно колко тежи.Сигурно ще ми трябва ремарке.

- pezz
- вече хвърля и на тежко
Нямам представа за теглото.По план трябва да стане 180кг.Само,че по план няма стъкломат.Сложил съм смола+стъкломат около 120-130кг.По мои сметки трябва да стане 300-320кг.Тя и никак не е малка лодката.Когато стане готова ще я претегля,имам познати с голям кантар.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
- pezz
- вече хвърля и на тежко
И така днес започвам да правя двойното дъно.Още се чудя дали да го запечатам или да оставя ревизионни(мисля така се казваше)отвори?А и не зная дали трябва да оставя някакъв отвор с тръбичка за отвеждане на водата извън лодката.И дали да не пробия транеца ниско долу под водолинията и там да изкарам тази тръбичка?Само че така може би ше се получи обратен ефект и да се пълни лодката с вода.Та мисълта ми е който знае и има желание да помага.Благодаря предварително.

По принциптам се оставя/при траница/, но се слага тапа.Служи да източваш като я извадиш на брега.По време на движение се използват електрически помпи или отвор с клапа, но той действа при глисиране или ако имаш самоотливен под.Аз на мойта засега не съм правил отвор, но е предвидено за такъв ако се наложи.
-
- научил се да хвърля
дупки се правят над водолинията и се слагат специални клапи за да не влиза вода .В корпуса също се оставящт малки отвори по ребрата че да се оттича водата до транеца кадерто има поставена помпа ,може и автоматична
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Ний му викаме - нерв.
Забележи тръбата която излиза близо зад перката.

Вътре в лодката имам отвор,който излиза по тръба до перката.
Когато съм на ход,и случайно почне да влиза вода в лодката,
отварям в движение отвора,перката изсмуква водата.
Като я изкарам на хелинга,пак отварям нерва,ако завали дъжд от там се изтича водата.
Ако ти трябва подробности,ще се поровя из снимките,че са твърде много.
Забележи тръбата която излиза близо зад перката.

Вътре в лодката имам отвор,който излиза по тръба до перката.
Когато съм на ход,и случайно почне да влиза вода в лодката,
отварям в движение отвора,перката изсмуква водата.
Като я изкарам на хелинга,пак отварям нерва,ако завали дъжд от там се изтича водата.
Ако ти трябва подробности,ще се поровя из снимките,че са твърде много.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- КИРО
- Обратна връзка:
Но трябва да имаш на всяко ребро и отвори по кила ( шпигати ),за да може да минава водата и да се изтича към нерва.

Киро, в неговия случай не се получава с ''нерв'' защото лодката е с извънбордов двигател, както добре знаеш перата на винча трябва да минават на милиметри от края на тръбата. Най-добре е да си остави тапа на транеца, като задължително на всяко ребро има отвор минимум 3см широк и 2 висок и като си я вади на колесара да я отвива, а в движение с ел.помпа. А относно пода аз бих си направил между някои ребра и хладилно отделение за биричката
, но без да се възпрепятства оттичането на нежелана вода, дано съм бил полезен.

- pezz
- вече хвърля и на тежко
Благодаря за съветите,но аз мисля да запечатам ребрата в двойното дъно.Така,че ненужната вода ще е над тях върху горното дъно.Така,че на това второ дъно може би трябва да има нещо като "сифон",който да отвежда водата(най-вече от дъжд)извън лодката.А дали да пробия транеца или да свържа трабата с помпа още не съм решил.А мястото между двете дъна го пълня със запечатани празни пластмасови бутилки.

- КИРО
- Обратна връзка:
Наясно съм ве,повече идеи - все нещо ще му дойде на акъла да сглоби.biboin написа:Киро, в неговия случай не се получава с ''нерв'' защото лодката е с извънбордов двигател, както добре знаеш перата на винча трябва да минават на милиметри от края на тръбата. Най-добре е да си остави тапа на транеца, като задължително на всяко ребро има отвор минимум 3см широк и 2 висок и като си я вади на колесара да я отвива, а в движение с ел.помпа. А относно пода аз бих си направил между някои ребра и хладилно отделение за биричката, но без да се възпрепятства оттичането на нежелана вода, дано съм бил полезен.
Не казвам,че точно това трябва да направи.
Показвам един начин.
Иначе и аз съм се засилил да си слагам ел помпа.
Има по-голям дебит от нерва.
Всичко това го правя като застраховка.
Че имаше моменти на връщане,вятъра ми вкара малко вода в лодката.
Ако бях на по-голяма дистанция от гаража,можеше и по-лошо да стане.
А често отивам на 15-20км разстояния,понякога синоптиците не могат да предвидят
щорма в морето.
- КИРО
- Обратна връзка:
Имай едно на ум,че дървото "диша".pezz написа:Благодаря за съветите,но аз мисля да запечатам ребрата в двойното дъно.
Обработено,лакирано,боядисано - иска си въздуха.
Иначе почва вътрешно бързо да гние.
Затова моята лодка отвън е стъкломат,отвътре боя.
Имах възможност и отвътре да я облека със стъкломат,но
ме спря тази подробност.
-
- научил се да хвърля
Отвътре дървото ако го запечаташ със плат и полиестер ще изгние ,и шпигатите са задължителни че с водата шега няма
Предвиди си ревизионни отвори, през които да проверяваш и при нужда да се проветрява.Бутилките или ги затваряй след като са престояли в хладилника, или им сипи лъжичка оцет и малко сода, иначе при промяна на температурата ще пукат неприятно.