Как си правя лодка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
Румен Александров
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Re: Как си правя лодка

Мнение от Румен Александров »

pezz написа:Благодаря за съветите,но аз мисля да запечатам ребрата в двойното дъно.Така,че ненужната вода ще......
Мисля че, ако ги сложиш в найлонов (дебел) чувал и ги уплътниш с монт. пяна ще стане супер и няма да дрънкат...
ИзображениеИзображение
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Гледам че вече си затворил второто дъно.Дано да си ме послушал за бутилките.Ако си ги поставял на топло ще пукат много неприятно като изтиват,щото вече е трудно да оправиш тази грешка.Все ми се струва, че колкото и да уплътняваш второто дъно при нагряване и после при изтиване влажният въздух все ще намери от къде да влезе и при благоприятни условия да кондезира.Ако невярваш каква сила има охладеният въздух вземи една бутилка или пластмасова туба изплакни я няколко пъти с гореща вода и като я затвориш я постави в хладилника за известно време.Дори метална се сплесква.За всеки случай в най-ниското място/а то обикновенно е в областа на транеца/ си направи херметичен ревизионен отвор като го предвидиш така, че дори ако потрябва да може да се монтира помпа.Но не вярвам чак толкова вода от кондез да се събира та да не може да се изпомпва от време на време с ръчна помпа.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Обърни внимание, какво е писал КАЯ, може да ти спести доста неприятности в последствие.
Влага все ще имаш в двойното дъно и за помпа не знам, но ревизионеи отвори ти трябват.
А за тези ПЕТ шишета, ако не им дадеш вътрешно налягане при нормални атмосферни условия ще ти изпълняват цели концерти при промяна на температурата.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

След всичко прочетено реших да оставя отвори за да може да "диша"двойното дъно.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
така поставени мисля,че вода трудно ще влезе,а същевременно въздуха ще циркулира.
А в задната част оставих по голям отвор,от там ще проверявам за влага и вода до транеца.
Изображение
Изображение[/img]
По този начин цялото дъно ще се проветрява.
А бутилките ги затварях на 4-5 градуса,мисля че е добре така?
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Значм, че е малко по скъпо но не мислиш ли да грундираш и боядисваш в двойното дъно.
Когато не се използва дървен материал пригоден за корабо и лодко строене това е задължително по принцип. Има опастност лодката да се разяде от вътре. Постепенно дървото потъмнява и почва да гние дори и да не е мокро, атмосферната влажност стига.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Ами аз го импрегнирах с безир,който предварително загрях.Мисля,че попи добре в дървото.Не съм мислил да го боядисвам.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Добро решение.
Може и така да го оставиш - няма да сгрешиш според мен.
Отворите за проветряване ми харесаха.
Моите на баша се оказаха малки,ще има малко ремонт тази година.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Безира по принцип е масло или комбинация от масла или мастни киселини, които биват преработени с кобалтови, манганови, оловни и др. съединения, приведени в разтвор(занчи и разтворители) придаващи свойства на маслата да засъхват бързо и да не лепкат или цапат.
Това означава, че си направил един вид намасляване, което би вършило работа за 1-2 години максимум след което процелите на гниене започват да си се развиват както не ни се иска, ако не намажеш повторно(което ти сам си знаеш колко работа е). Има видиве дървесина като тиковото дърво, които само с намасляване могат да карат десетки години без проблем(използва се предимно в лодко строенето) материала е обаче малко по-скъп, дървесината е доста твърда и е по тежка от водата.
Т.е. в случая аз те съветвам да опънеш един двукомпонентен полиуретан, еднокомпонентна акрил-полиуретанова боя или дву епокси грунд. Ще стъпи до 100-тина лева, но пък няма да пипаш с години наред.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Как го безироса, преди да залепиш плата или след това.Чел съм, че върху безира смолите не държат и след време се разлепват.Не съм опитвал лично дали е така.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

КАЯ написа:Как го безироса, преди да залепиш плата или след това.Чел съм, че върху безира смолите не държат и след време се разлепват.Не съм опитвал лично дали е така.

Безиросах я само отвътре,отвън където е стъкломата не съм безиросвал.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Само не зная като я безиросах вътре дали ще мога да я боядисам т.е.дали хваща боята.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Хваща.Безира е основа /грунд/за маслени и алкидни бои.Моята от вътре е три ръце горещ безир, две ръце алкиден, полиуретанов еднокомпонентен грунд,две ръце автоемайллак.предполагам, че ще се протърква,щото няма начин да не се нанася пясък при влизане.За това ще му мисля по-късно,скара ли ще слагам или нещо друго още не съм решил.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

КАЯ написа:Как го безироса, преди да залепиш плата или след това.Чел съм, че върху безира смолите не държат и след време се разлепват.Не съм опитвал лично дали е така.
Тук ме вкара в размисъл бре.
Понеже отвън това което надстроих го направих точно по този начин.
Ще следя за промени и ще пиша.
VGS-мисля че безира е ленено масло.
Там знам че им разбираш,но до сега практиката ми е показала,
че безира добре си поддържа дървото.Вярно че бавно съхне,но попива добре в дървото.
Ако дървото се запечата и от двете страни със смола,по-бързо гние.
Пак казвам,поне от едната страна трябва да диша дървото.
Вече за тика е друга бира,ама човека нали търси и лекота на лодката ?
Иначе по нашия край,големите дървени корабчета ги правят от варен бук.
И една дъска я огъват няколко дена за да прилепне към ребрата.

Абе добре се е справил pezzза сега.
Нали след 3-4г ще му дойде друг акъл,и пак ще почне отначало друг модел.
То туй си е краста.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

По принцип безирите са обработени естествени или синтетични масла.Най-добрият го дават този от ленено масло.За по-бързо съхнене някои имат добавка от сикатив.Старит грунд за метал е от ленен безир и оловен окис, който химически се свързва с безира и става много як грунд.Мисля си, че би свършил работа и като необрастайка.Жалко че забраниха използването на оловни съединения и вече не може да се намери.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Само това имаше в магазина в нашия град.
Изображение
слагам и него и каквото стане.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”