Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг макари - кой, какво развърта ???
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- разбира нещата
Re: Спининг макари - кой, какво развърта ???
sandista написа:...
Въпросната макаричка Иво я закупи преди броени дни - става...
Става ?
Само толкова ли ?
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
1. Shakespeare Pflueger Trion GX-7
2. Shimano Seido 3000SFA
3.Daiwa Exceler 3000Re: Спининг макари - кой, какво развърта ???
Благодаря за ремонтаПавел Иванов написа:f1team , малко ти ремонтирах снимките че бяха "невидими"

Ще си позволя да дам два съвета:
Първият е по темата - ако може да триеш всички въпроси от рода на "препоръчайте нещо" и "това става ли", за да не заприлича и тази тема на почти всички други, т.е. и нея да окъкаме (както темата на Сестрата за Достъпните спининг въдици), както и постове само със снимки без никакви обяснения за съответната макара. Снимки можем да гледаме и в он-лайн магазините. Който има въпроси за някоя макара да пита ползвателя й на ЛС.
Вторият е за форума като цяло - ако е възможно, когато се пита или пише за някакъв такъм да се изписва марката и модела, а не само да се постват линкове, защото така едни и същи неща се коментират многократно, но в търсачката не излиза нищо за съответния продукт.
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
- czd
- сериозен играч
- Обратна връзка:
аз съм съща за това ,можеш да изтриеш и този ми постf1team написа:
Ще си позволя да дам два съвета:
Първият е по темата - ако може да триеш всички въпроси от рода на "препоръчайте нещо" и "това става ли", за да не заприлича и тази тема на почти всички други, т.е. и нея да окъкаме (както темата на Сестрата за Достъпните спининг въдици), както и постове само със снимки без никакви обяснения за съответната макара. Снимки можем да гледаме и в он-лайн магазините. Който има въпроси за някоя макара да пита ползвателя й на ЛС.
Вторият е за форума като цяло - ако е възможно, когато се пита или пише за някакъв такъм да се изписва марката и модела, а не само да се постват линкове, защото така едни и същи неща се коментират многократно, но в търсачката не излиза нищо за съответния продукт.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ок ! На тоя етап какво ще направя ? Оставям каквото е писано тъй като очаквам всички пуснали само снимки на макарите си ( включително и азf1team написа:...Ще си позволя да дам два съвета:...

Тъй добре ли е кат варянт ?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- czd
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Павел Иванов написа:Ок ! На тоя етап какво ще направя ? Оставям каквото е писано тъй като очаквам всички пуснали само снимки на макарите си ( включително и азf1team написа:...Ще си позволя да дам два съвета:...) да ги презентират в най-скоро време . Презентацията би трябвало да е в основата на това как макаретата се държът при спинингов риболов а не само на база "тва си имам , тва показвам , ако и да не го ползвам за туй" . Ще помоля питащите да питат на база показаните модели щото пък с варианта питане на ЛС уеко се обезмисля темата и би трябвало да я преместя в друг подфорум па там да я мисли друг колега .

В тебе са и ножа и сиренетоПавел Иванов написа:

Добре е
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
- Румбата
- разбира нещата
Голяма макара за голяма река.Нека се заяждат за марката / че е катър/ ,но на мен ми е на сърцето.Реди безупречно влакното и се справя добре със задачата си .Липсват луфтове и тропане . Макар да нямам трофейни улови с нея ,се усеща ,че макарата има потенциал.rumbata написа:Санде , не дълбай с длетото тънко по това сърце - остави таз рана ,нека зарастееее ......!!!То с много пари всеки знае - Дайва
На въпроса :
1. за среден спининг -Шимано Ултегра 3000 SD14F , 4.8:1 / 4+1 лагера и влакно Беркли fire line braid - 0.14 moss green .
Чудесна макара за ML и M спининг ловене !!! Реди прекрасно влакното и никога не ми е правила бради или да се оплита . Способна и силна макара с чудесен ход ,без луфтове и тропане.Всеки риболов с нея е един малък душевен оргазъм .
2.за щуколов - Тика Сплендор SJ 3500 преден аванс ,5.2:1 , 6 лагера и влакно Беркли whiplash 30lb / 0.10 мм. зелен
Макара доказала себе си в боя многократно! Силна,надеждна,непретенциозна и без луфтове и тропане.На шега я наричам - лебедката ! Прекрасно навива влакното . Има много резерв от мощност,което е установено при лов на едри екземпляри!
3.за Дунава - Ава Шима Пулс HZ 3000 преден аванс, 4.9:1, 9+1 лагера и монофил "Мичел" Catch Spining Lancer 0.24/4.1 кг./ 9.1 либри.
П.П. Извинявам се за повторението ,но ми липсват под мнението бутоните "промени" и " изтрий" . Ще помоля модератора да унищожи първият ми пост !!!
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
- Павел Иванов
Румба , молбата ти е удволетворена
Та тъй !
Както споменах за УЛ спининг ползвам Daiwa Luvias с тяло на 1003 като на него ползвам шпули от размер 1003 и 2004 .

При тегло от 170гр. с шпула 1003 и 174гр. със шпула 2004 това е една перфектна макара за УЛ спининг . Балансира се перфектно с леки пръчки . Реди влакното без никакви забележки без значение дали е моно , флуоро или брейд .

Макарето каквото и да го правиш просто си работи при това отлично . За около четири години ползване зиме и лете , в сняг , лед , тиня и прах , дъждове поройни и пр. До сега не съм я смазвал нито веднъж , а почистването което съм и правил два /три пъти е било да я измия под течаща вода . За разлика от основните си конкуренти Shimano Cardiff AREA 1000S и Shimano 09 Twinpower Mg 1000S е силно "дуракоустойчива" . Няма нужда да се пази от намокряне , овъргалване в пясък , тиня и пр. При съпоставка с посестримите си произведени вече в Япония - Daiwa 08 GEKKABIJIN 2004 и Daiwa Presso 1003 има преимуществото че е със стотина долара долара по-евтина без да им отстъпва по нищо друго . За предназначението си , УЛ спинингова макара , лично според мен е може би най-доброто решение цена / качество .
За другите ми макарета по-натам

Та тъй !
Както споменах за УЛ спининг ползвам Daiwa Luvias с тяло на 1003 като на него ползвам шпули от размер 1003 и 2004 .

При тегло от 170гр. с шпула 1003 и 174гр. със шпула 2004 това е една перфектна макара за УЛ спининг . Балансира се перфектно с леки пръчки . Реди влакното без никакви забележки без значение дали е моно , флуоро или брейд .

Макарето каквото и да го правиш просто си работи при това отлично . За около четири години ползване зиме и лете , в сняг , лед , тиня и прах , дъждове поройни и пр. До сега не съм я смазвал нито веднъж , а почистването което съм и правил два /три пъти е било да я измия под течаща вода . За разлика от основните си конкуренти Shimano Cardiff AREA 1000S и Shimano 09 Twinpower Mg 1000S е силно "дуракоустойчива" . Няма нужда да се пази от намокряне , овъргалване в пясък , тиня и пр. При съпоставка с посестримите си произведени вече в Япония - Daiwa 08 GEKKABIJIN 2004 и Daiwa Presso 1003 има преимуществото че е със стотина долара долара по-евтина без да им отстъпва по нищо друго . За предназначението си , УЛ спинингова макара , лично според мен е може би най-доброто решение цена / качество .
За другите ми макарета по-натам

Павел Иванов
Павел Иванов
- Павел Иванов
Тъй , да довърша на бързо
Универсални макари които "развъртам" :
Daiwa SOL 2000 и 2500

Лично според мене това е първият модел на Дайва от който нагоре би трябвало да се обърне внимание на марката когато иде реч за спинингов риболов . Под него има и не лоши модели но пък има една купчина качествени макарета на други фирми които също заслужават внимание и колкото по-надолу в ценовият клас падаме , толкова повече купваме Дайви само заради името на фирмата и нищо друго като плюсове . Лично на мен варианта 2500 по-ми допада най-малкото заради по-широката шпула при почти еднакво тегло с размер 2000 . Показателно е че при положение че е вече доста стар модел , не произведен в Япония , цената му се държи на едно място от много години а в Ибейката даже се повиши за разлика от други марки и модели в класът . Преимущество пред произведената в Япония Кладия са двете шпули . Една много здрава , непретенциозна , универсална спинингова макара .
Daiwa Certate 2500

Класическата Дайва която просто работи . Вариш я , печеш я , тя си работи при това перфектно . Ако човек събира по некой лев с цел да се оборудва с една макара от марката и да я ползва дълго , много дълго време без да помисля да събира за друга или да я сменя то бих му препоръчал именно Сертейт .
Макарето ми за "силов" риболов - Daiwa Certate Hyper Custom 2500R

Механизъм на Салтига в тялото на Сертейт при това при размер 2500R имаме механизъм на макаре 3000 в тяло на 2500 като всичко до тук ни дава една невероятно мощна но за сметка на това доста лека макара . Макарето е доста по-евтино от Салтигата но неотстъпващо и почти по нищо даже имащо някои предимства особено във варианта по-лек силов риболов . Съпоставена с основните си конкуренти - Shimano Stella SW , Van Staal VSB , ZeeBaaS , Accurate TwinSpin , имаме макаре с много по-плавен ход от тях , отлично редене и доста по-леко в съответният размер .
Та тъй , показаните от мен макари да не се приемат за резус или дЪ фърст щото "разни хора , разни идеали" . Спрял съм се на тези модели на база доста минали ми през ръцете макарета и на Дайва , и на Шимано и на една купчина други марки . Покриват изцяло всичките начини на спинингов риболов които практикувам . Нямам против да отговарям на колегите относно качествата на макаретата през моят поглед като предпочитам ако има такива питания да стават тук а не на ЛС та да не се налага да хротувам за едно и също нещо по еН пъти а и така и други колеги интересуващи се нещо по моделите ще имат възможност да го прочетат без да питат .
Давайте с вашите презентации а аз ще следя темата да не премине във вариант "пишкомерене" щот няма сми и тъй

Универсални макари които "развъртам" :
Daiwa SOL 2000 и 2500
Лично според мене това е първият модел на Дайва от който нагоре би трябвало да се обърне внимание на марката когато иде реч за спинингов риболов . Под него има и не лоши модели но пък има една купчина качествени макарета на други фирми които също заслужават внимание и колкото по-надолу в ценовият клас падаме , толкова повече купваме Дайви само заради името на фирмата и нищо друго като плюсове . Лично на мен варианта 2500 по-ми допада най-малкото заради по-широката шпула при почти еднакво тегло с размер 2000 . Показателно е че при положение че е вече доста стар модел , не произведен в Япония , цената му се държи на едно място от много години а в Ибейката даже се повиши за разлика от други марки и модели в класът . Преимущество пред произведената в Япония Кладия са двете шпули . Една много здрава , непретенциозна , универсална спинингова макара .
Daiwa Certate 2500

Класическата Дайва която просто работи . Вариш я , печеш я , тя си работи при това перфектно . Ако човек събира по некой лев с цел да се оборудва с една макара от марката и да я ползва дълго , много дълго време без да помисля да събира за друга или да я сменя то бих му препоръчал именно Сертейт .
Макарето ми за "силов" риболов - Daiwa Certate Hyper Custom 2500R

Механизъм на Салтига в тялото на Сертейт при това при размер 2500R имаме механизъм на макаре 3000 в тяло на 2500 като всичко до тук ни дава една невероятно мощна но за сметка на това доста лека макара . Макарето е доста по-евтино от Салтигата но неотстъпващо и почти по нищо даже имащо някои предимства особено във варианта по-лек силов риболов . Съпоставена с основните си конкуренти - Shimano Stella SW , Van Staal VSB , ZeeBaaS , Accurate TwinSpin , имаме макаре с много по-плавен ход от тях , отлично редене и доста по-леко в съответният размер .
Та тъй , показаните от мен макари да не се приемат за резус или дЪ фърст щото "разни хора , разни идеали" . Спрял съм се на тези модели на база доста минали ми през ръцете макарета и на Дайва , и на Шимано и на една купчина други марки . Покриват изцяло всичките начини на спинингов риболов които практикувам . Нямам против да отговарям на колегите относно качествата на макаретата през моят поглед като предпочитам ако има такива питания да стават тук а не на ЛС та да не се налага да хротувам за едно и също нещо по еН пъти а и така и други колеги интересуващи се нещо по моделите ще имат възможност да го прочетат без да питат .
Давайте с вашите презентации а аз ще следя темата да не премине във вариант "пишкомерене" щот няма сми и тъй

Павел Иванов
Павел Иванов
Следвайки съветите на Модератора П.И. оставих Daiwa Exceler 2000 за риболов на плувка
и взех Phflueger President 2 броя,засега не са дали проблеми,за бъдеще незнам. С тази мятам най малките воблерчета и блеснички,с голямата другите. 

Mitchell - MAG-PRO LITE хубава макара, но за спининг според мен има един кусур, който не е болка за умиране - предавателно отношение 6,2:1. Според мен по-удачния вариянт е Pflueger Patriarch - http://www.pfluegerfishing.com/products ... s.php?p=44 - при нея предавателното отношение е 5,2:1, цената близка до тази на MAG-PRO, но я няма в Бг.
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Прекрасно ревю гусин Иванов !
Аз да запитам само, въпросния Лувиас не шуми ли леко, едно леко съскане ? Две съм въртял и двете леко свистят кат чи ли ?
Аз бих предпочел пред Лувиаса един Gekka Bijin MX 2004,който е с 100$ по-евтин
(но всичко е въпрос на вкус).
За останалите макари няма какво да говорим
Аз да запитам само, въпросния Лувиас не шуми ли леко, едно леко съскане ? Две съм въртял и двете леко свистят кат чи ли ?

Аз бих предпочел пред Лувиаса един Gekka Bijin MX 2004,който е с 100$ по-евтин

За останалите макари няма какво да говорим

- Павел Иванов
Съска , съска , колко да съскаsandista написа:...Аз да запитам само, въпросния Лувиас не шуми ли леко, едно леко съскане ? ...

Най-малкото аз примерно не бих заложил на откровено плувкарски макари , какъвто е упоменатият от теб Gekka Bijin MX 2004 и Daiwa Presso IPRIMI , за спинингов риболов . Не друго ами тука отиваме как във варианта SOL / Exceler , вторият е идеален за плувка примерноsandista написа:...(но всичко е въпрос на вкус)...

пп - не съди по една макара само от първо впечатление

Павел Иванов
Павел Иванов
-
- ще става разбирач
Няма да слагам снимки, защото ги има.
Въртя с един Zauber 1000 за по-лек и средно лек (колкото и да е лек) спининг и с един Pflueger President 6725 за най-лек (само с монофил). Довлен съм и от двете макари и ги препоръчвам. За БГ условията мисля, че са повече от достатъчни.
Въртя с един Zauber 1000 за по-лек и средно лек (колкото и да е лек) спининг и с един Pflueger President 6725 за най-лек (само с монофил). Довлен съм и от двете макари и ги препоръчвам. За БГ условията мисля, че са повече от достатъчни.