PARSUN или HIDEA

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
bohem_69
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

PARSUN или HIDEA

Мнение от bohem_69 »

Видяло се е че този сезон няма да мога да закупя нов по фирмен двигател а държа да е нов,та финансите ми позволяват ново само PARSUN или HIDEA ,та ще помоля колеги който са запознати със двете фирми да дадът мнение и аргументи коя е по добра?
dogidog
новобранец
новобранец

Re: PARSUN или HIDEA

Мнение от dogidog »

HIDEA !
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Защо?С какво е по-добър или Парсъна по-лош?
diimov
новобранец
новобранец

Мнение от diimov »

Колеги аз сьщо се интерисувам от тази тема. бьдете по конкретни моля :!:
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Ето един мой пост от друг форум:
Шморхи написа:Аз съм с Хидея, но по-голям. 13.5 коня е моя. Какво да ти кажа....върви си мотора, но не мога да кажа, че съм много доволен. Разни дребни дефекти ми тровят рибарската душа. За спомагателен става, нали няма да е основен, но все пак..ако може избери си нещо друго. Моя като дойде време да го продавам, няма да е обявен в този форум - това трябва да означава нещо.
Моят двигател е идентичен с Парсън, Сайл, Дженово и...Ямаха. Т.е. под капака няма разлика. Само дето последните са китайски копия и кой как се е справил с копирането...Хидея не са се справили много добре.
Дефекти при моя:
- не му работеше цицката за водата. Свалях ботуш, сменях импелер, глупости, глупости...Оказа се, че кората на ботуша пречупва маркуча и оттам е била цялата беля.
- отнякъде тече масло като го държа легнал и целия се оплесква с масло за 2-3 часа легнало положение- така и не открих проблема
- силни вибрации на дръжката при движение. Карал съм Ямаха 8 к.с. и нямат нищо общо като шум и вибрация
- заради вибрацийте ми се развиха болтовете на лоста за управление и за малко да ми остане в ръката. Завих ги в морето на ръка, колкото можах и достягах на брега. Толкова не са се сетили да сложат една силиконова гайка или поне шайба...
- понякога като го паля му светва лампата за маслото и работи на един цилиндър. Лекарството е да го изфорсирам един-два пъти на място и се изчиства
- скъса ми се въженцето за палене и ми остана в ръката. Добре, че беше на брега, иначе...оттогава го имам предвид и винаги си нося ключ 10 за да мога да го разглобя и да го запаля с друго въже.
Дреболии са това(освен последното), но са достатъчни за да не му се кефя кой знае колко.
Иначе върви доста, харчи малко и в морето поне не ме е оставял(чукам на дърво).
Аз лично, вече не бих си купил китайски двигател(да ме извиняват колегите вносители). Доста се изплаших от моя...
Преди това имах Сузуки 2.5 к.с. и бях много доволен. Нищо не харчеше, не му се чуваше гласчето...радост си беше, но за новата лодка идваше кошмарно малък и отиде на пазара.
Успех с избора! Имам един колега/приятел/съфорумец, който пък не е особенно "вдъхновен" от Парсън 15.
По-добре повече пари, но по-маркова марка. ;)
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
dogidog
новобранец
новобранец

Мнение от dogidog »

Аз минах от Парсън на Хидея и не съм имал досега дерт и съм по доволен ! Иначе естествено ,че няма сравнение с японците !
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

dogidog написа:Аз минах от Парсън на Хидея и не съм имал досега дерт и съм по доволен ! Иначе естествено ,че няма сравнение с японците !
еднакви конски сили ли ти бяха Парсън-а и Хидея-та ? или сравняваш 5кс с 15кс :lol:
dogidog
новобранец
новобранец

Мнение от dogidog »

Ти като вносител на Parsun мисля ,че си достатъчно пристрастен да даваш мнение тука !
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

dogidog написа:Ти като вносител на Parsun мисля ,че си достатъчно пристрастен да даваш мнение тука !
Колега, Тедо не е дал мнение а просто зададе въпрос. Всеки знае, кой е Тедо и може да си направи сам изводите. Теб обаче не те знаем кой си и беше коректно поне да отговориш на зададения въпрос :?
Аз също съм вносител, но въпреки твоята "забрана" ще си дам мнението пък нека който смята, че може да съм пристрастен не го взема под внимание. :wink:
Едва ли има много хора (не само в България а и в целия свят), които са имали двигатели от двете марки и могат да дадат компетентно мнение и сравнение, така че на въпроса коя от двете марки е по-надеждна считам, че могат да отговорят най-точно на първо място производителите а на второ вносителите.
Аз се върнах преди три дена от Шанхай, където се състоя най-голямото яхтено изложение в Азия и на което се срещах и разговарях с производителите и на двете марки.
Производителите на Хидеа обосноваха като основно предимство на своите двигатели това, че 90% от частите на всички техни модели са аналогични на тези съответните модели на Ямаха, но признаха, че все още нямат опита на Парсън/Женово и все още се сбъскват със значително повече гаранционни проблеми.
Като вносител на Женово и моите наблюдения показват, че проблемите, които са наблюдавани при първите серии двигатели от всеки модел, в последствие биват отстранявани. Ето конкретно няколко дефекта, които се наблюдаваха при първите произведени двигатели и които напоследък се случват много по-рядко (или изобщо не се случват):
1.Слаб палец и ролка на стартерния механизъм на F15
2.Често горене на бобините под маховика, които генерират тока.
3.Лошо качество на боята - причина за образуване на шупли и корозия главно по ботуша.
и някои други по-несъществени проблеми.
Женово/Парсън са въвели система за отследяване на проблемите. Всеки възникнал гаранционен проблем се регистрира като се проследяват по сериен номер всички двигатели от тази партида. Ако този проблем възникне и при други двигатели се изследват причините и се решава как да бъде елиминиран.
Изобщо инвеститорите на Женово/Парсън са две големи компании (Американска и Британска) които проектират и разработват технологиите и доста стриктно следят спазването на процесите.
След проведените срещи и разговори, се отказах от първоначалната си идея да започна да внасям и Хидея. :(
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Рибохранец
новобранец
новобранец

Мнение от Рибохранец »

Здравейте колеги! И моята дилема преди време беше -какъв двигател?-нов или 2 употреба? Като видях обаче какви са цените на 10годишни двигатели ....напрово се отказах от 2та употреба.Купих си Парсън/нов/ и не съжалявам за избора си.Трета година си го карам без проблеми макар и да се опитвах да се правя на майстор върху него/щеше ми се да му намаля оборотите/ и по едно време не искаше да запали,но после го оправих.Е ...не е като Ямаха или Сузуки но за цената си е много добър-отиваш на излет - помпаш гориво-дърпаш въженцето и заминаваш!...даже един приятел рибар явно не ме видя да дърпам и си помисли че съм с ел. стартер....за уточнение- двигателя е 9.8 коня и го карам на Дунава с 6.5 метра дървена лодка,4 тактов е и харчи около 3 литра бензин на час.
Аватар
dancho77
новобранец
новобранец

Мнение от dancho77 »

До скоро се занимавах с HIDEA,някои са доволни,други не.В последно време проблемите с тези двигатели много зачестиха,имах клиенти закупили Hidea и с първи впечатления за много добър избор но след две обслужвания "гаранционни" идват с някакъв проблем отново,което се дължи на завода производител.За моя радост поприключих с тая марка,казвам поприключих защото в момента имам два броя за ремонт,двата двигателя са гаранционни.Така че до тук за мен всичко друго ДА! но Хидейката с едно на ум :!: Вярно е че и дори при 2,5нр вибрацията е като на малко канго :rolleyes: В общи линии всичко си е и до късмет! Карал съм Парсън 40нр 2-такт. и вибрация не усетих грам,а вървеше като самолет.
Аватар
bananaman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bananaman »

Колега по-добре по - старичко и качествено , лично от двете марки бих избрал Парсъна. Един приятел има хидеа 4 тактова 10 коня, нова я взе, много проблеми му създаде за 1 сезон. :drinkers:
За 1 ден НАРИБА Господ два дена дава :)
Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.
Аватар
stih
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stih »

Аз моят Parsun 15hp го возих много повече, отколкото той мене. Благодаря! Отговорът ми на въпроса по темата е "Виж нещо друго". Проблемът с горенето на бобината, както и корозията, ме накара да съм в категорията на щастливо отървал се след два сезона ползване. Към това ще добавя и некоректно гаранционно обслужване. Все пак сме в БГ.
nikito1
новобранец
новобранец

Мнение от nikito1 »

колеги може ли някои да ми помогне.Имам двигател парсун 5коня.
Счупих му частта където е хванато жилото на смукача към карбуратора.
и сега оста в карбуратора явно се върти ли не знам ама двигателя не работи хубаво.
от къде мога да си закупя тази част..?
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Здравей колега,

Мога да ти предложа нов карбуратор за 150 лв.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”