Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Как да подходя ?
Модератор: sapuna
-
- вече хвърля и на тежко
Как да подходя ?
Здравейте колеги !
Очертава се да риболовствам за шаран в петък и събота на един частен, но много, много труден водоем с доста растителност, и ограничен избор на места за ловене. Разполагам с 1 кг пелети, 5-6 кг сурова царевица, 1 кг кюспе, ароматизатор скопекс, протеинови топчета скопекс, ванилия, банан, ягода, 1 кг захранка шаран на филстар, 100 гр. лепило за захранка с аромат на ванилия, 100 гр. бял червей и 250 гр. консервирана царевица.
Тъй като съм лаик в шаранджийството бих искал да ви попитам как да подходя така, че да използвам оптимално всички ресурси с които разполагам и да не стане така, че вместо да привлека Шарко да го изгоня с многото миризми ?
Моята тактика би била следната - да захраня в четвъртък с 6-те кг царевица + пелетите и в петък да ловя. Но проблемът е, че не зная как да изразходя правилно захранката и как да приготвя кюспето.
Поздрави от Бургас !
Очертава се да риболовствам за шаран в петък и събота на един частен, но много, много труден водоем с доста растителност, и ограничен избор на места за ловене. Разполагам с 1 кг пелети, 5-6 кг сурова царевица, 1 кг кюспе, ароматизатор скопекс, протеинови топчета скопекс, ванилия, банан, ягода, 1 кг захранка шаран на филстар, 100 гр. лепило за захранка с аромат на ванилия, 100 гр. бял червей и 250 гр. консервирана царевица.
Тъй като съм лаик в шаранджийството бих искал да ви попитам как да подходя така, че да използвам оптимално всички ресурси с които разполагам и да не стане така, че вместо да привлека Шарко да го изгоня с многото миризми ?
Моята тактика би била следната - да захраня в четвъртък с 6-те кг царевица + пелетите и в петък да ловя. Но проблемът е, че не зная как да изразходя правилно захранката и как да приготвя кюспето.
Поздрави от Бургас !
"Преплувах залива с труд, хванах пръта и както си бях до гърди напънах, рибата подръпна, аз въодушевен напънах още малко и праааас, Гарболиното на две."
- ribarq
- сериозен играч
Re: Как да подходя ?
На такива обрасли водоеми с растителност , трябва да се огледаш около язовира.Примерно от къде би могла да влезе естествана храна за рибите,Гора, капинаци,Нива със царевица или жито и т.н. Да помислиш малко и тогава да действаш.В такива водеми рибите не обичат много неестествена храна защото се плашат, но все пак зависи и от популацията на риба във водоема.Щом ще ходиш петък и събота предполагам ще ловиш на дъно и на плувка. Захрани си едно местенце във четвъртък със пелети и не повече от 3-4 кг царевица острани на петното хвърли 1 шепа не повече от 10-15 пр.топчета. За този сезон най-много успехи на водоеми със разтителност съм имал на царевица със естествен аромат и на царевица със мед.Ако имаш налични ПВА чорапчета ще е хубаво да ги използваш като във разтворимите чорапчета сложиш със стръвта на която ловиш 4-5 зърна царевица и малко пелети. Ако нямаш налични ПВА продукти ще ти дам съвети които съм ползвал от колеги от форума които са изпипани и работят на 100 % във такава среда.Слагаш Четвъртък вечерта във фризера 10-15 Пласмасови чашки за кафе пълни с вода и с по 10-20 царевички както и слагаш предварително стръвта със повода вътре в тях и ги замразяваш.Оставяш само малко от повада за да може да го вържеш за линията после.Това се прави с цел да не ти се оплита куката във водораслите ,както и като пва чорапче,ще имаш време и да си нагласиш линията преди да се разтопи леда.Слагаш ги в хладилната чанта и като отидеш на водоема вадиш кубчетата с лед и царевица от чашката , връзваш повода и мяташ на захраненото място .Другия вариант е като метнеш дънните да захранваш на всеки 2 часа с по една шепа царевица ,като не прекаляваш със царевицата и захранваш в точно определено време през 2 часа. Петното с пр.топчета не го подценявай,и него си захранваш на всеки 2 часа по 2-3 топчета не повече,за да не се губи любопиството на шаро. Топчета ягода са прекрасни за сезона може да ги комбинираш със малко /казвам малко сладка царевица. Комбинацията е използвана и многократно се е доказвала във такива водоеми.Пиша ти малко повече защото най-много опит имам във такава среда. И не гони повече дълбочина от 3-4 метра .Дори мога да ти кажа ,че когато има треви рибата кълве и на 1 до 2 метра дълбочина повече от колкото на по дълбоко.Часова зона на кълване сутрин рано до 10 ч от 13 до 15ч както и вечерно време след 21 тогава съм имал най-много удари. Други варианти са коричката със хляб на повърхноста ако забележиш ,че шарко се храни тотално и само на повърхноста.А след като хвърлиш дънните ще ти кажа какво правя аз.Обикалям по брега много рано сътринта и в най-големия пек на обед със мач-а по брега на торен червей и като видя от къде излизат повече мехурчета около брега значи там се храни риба и замятам много нежно на съответното място на дълбочина около дъното , като знаеш горе долу колко е дълбочината,може да си я регулираш със плувка не повече от 4-5 гр. За да не се плаши рибата при цопкането на монтажа със плувката във водата.Може на дънните да пробваш доста варианти/царевица със аромат на мед/натурална царевица/сладка царевица/пр.топче ягода-мед-скопекс/дори и на торен червей.amatev1 написа:Здравейте колеги !
Поздрави от Бургас !
Това е от мен дано да съм ти бил полезен . И после искам да напишеш статия в успешен

Поздрави !
п.с.
С кюспето ще събереш дребните риби , но нали знаеш ,че ако се завърти дребно ще се завърти и едро. Може да използваш кюспето като го направиш на топки без да ги стягаш за да стане облак от повърхноста до дъното

-
- вече хвърля и на тежко
А как се приготвят въпросните ПВА чорапчета, защото досега не съм ги използвал ?
"Преплувах залива с труд, хванах пръта и както си бях до гърди напънах, рибата подръпна, аз въодушевен напънах още малко и праааас, Гарболиното на две."
В този обрасъл водоем и по това време на годината, аз бих подходил със мач и царевица от консерва.
Лягаш върху дъното със стръвта и отгоре стреляш царевични зърна с прашката. търсиш по-плитки части на водоема.
ако няма плевелна риба, бих пробвал със същия монтаж, но със стръв бял червей на косъм и стрелба с бял
Лягаш върху дъното със стръвта и отгоре стреляш царевични зърна с прашката. търсиш по-плитки части на водоема.
ако няма плевелна риба, бих пробвал със същия монтаж, но със стръв бял червей на косъм и стрелба с бял
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
-
- вече хвърля и на тежко
Проблемът е, че язовирът е около 20 м дълбок и има 7-8 метра водорасли на дъното на отделни места. Утре се очертава ден за разучаване, та ще видим къде е възможно да се лови на плувка. Между другото има каракуди и червеноперки, и сигурно ще нахаластват.Кърцата написа:В този обрасъл водоем и по това време на годината, аз бих подходил със мач и царевица от консерва.
-
- кандидат преподавател

-
- вече хвърля и на тежко
Виж, аз нямам намерение да ловя за консумация, а да си направя кефа с голяма и борбена риба, след което да се снимам с нея и да я пусна обратноINCUBUS написа:Ако има каракуди,над 250 грама,бих наблегнал на каракудите-честно казано,изпържени по майсторски начин,са поне пет пъти по-вкусни от шараните.В подобни водоеми целта ми е как да не хвана шаран,обикновено-предстои ми в събота да игнорирам доста шарани с цел да хвана повечко яки каракуди в едно китно платено водоемче в Кърджалийска област.

Търси къде има водна леща. Мери дълбочината така че да не си на дъното, а сред лещата. Стръв сладка царевица кука номер 14 и аромат на мед. Може и без мед, но задължително без захранване.
-
- разбира нещата
Ето заповядай http://www.carpbg.com/details.php?id=144 http://www.carpbg.com/details.php?id=143amatev1 написа:А как се приготвят въпросните ПВА чорапчета, защото досега не съм ги използвал ?
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
жсе пак си вземи една лопата и си накопай покрай водоема земни червеи..и после да почерпиш..пиши как си ги разбил на земния червй..захрази си първия ден със царевицата/ако може я свари/на другия ден пробвай със консервата,,като периодично хвърляй по малко царевица..и от време на време ги пробвай и на земния червеи,,като слагаш и по едра кука като ном. 8 ..здрава кука за да може да задържиш рибата ако иска да влезе във тревата

Перфектен съвет ти е дал колегата. Аз само искам да добавя, че по закона на Мърфи на такива водоеми рибата се храни на най-неудобното за риболов място - в тревите, закачките, драките и коренищата. На тези места и да ти клъвне почти няма вадене защото не кълве на груби /разбирай яки/ линий, а веднага след убождането щаро стартира, като болид от формула-1 право към най-близката закачка. Помага единствено съвсем затегнат /на "скъсване"/ аванс и "изцедени" откъмто здравина и финес такъми.Тук има точно такъв водоем и на него лично аз хода поне няколко дни предварително и захранвам някое от удобните за риболовстване места за да я "настървя" така да се каже и да метна поне едната въдица там. На този водоем многото и силни аромати по-скоро плашат рибата.
Колега ако има толкова много водорасли, както говориш по-добре да заложиш на плетено влакно.

Сложи здрава кука 4-6 номер, както ти написа колега по-нагоре, с тая 14-ка, която ти предлага dodo16 можеш да ловиш червеноперките. Не знам колко са големи шараните там и какви точно са водораслите, но е хубаво да успееш да го спреш преди да е влязал в големи водорасли.dodo16 написа:Търси къде има водна леща. Мери дълбочината така че да не си на дъното, а сред лещата. Стръв сладка царевица кука номер 14 и аромат на мед. Може и без мед, но задължително без захранване.

-
- вече хвърля и на тежко
Изпълних съветите на колегата ribarq, но за съжаление късметът не ми се усмихна и нямах нито един удар. Пробвах на стръв протеинови топчета скопекс, ягода и на натурална царевица.
Голямата кука води до задължително закачане и късане или почистване на водоема, ако си с по груба линия. А малката кука с едно зърно спокойно лежи на водораслите. И си зашива шарана перфектно. После ваденето му е по-трудно, но не и невъзможно. Просто става по-бавно и емоциите са повече.kasabinho написа:Сложи здрава кука 4-6 номер, както ти написа колега по-нагоре, с тая 14-ка, която ти предлага dodo16 можеш да ловиш червеноперките. Не знам колко са големи шараните там и какви точно са водораслите, но е хубаво да успееш да го спреш преди да е влязал в големи водорасли.dodo16 написа:Търси къде има водна леща. Мери дълбочината така че да не си на дъното, а сред лещата. Стръв сладка царевица кука номер 14 и аромат на мед. Може и без мед, но задължително без захранване.
Може да се ползва и по-голяма кука, но важното е да се скрие в зърно около 5-6мм.