Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов на мирни риби
 Риболов на мирни риби

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов на мирни риби
 Риболов на мирни риби

Как да подходя ?
Модератор: sapuna
- 
				amatev1
- вече хвърля и на тежко 
Как да подходя ?
Здравейте колеги ! 
Очертава се да риболовствам за шаран в петък и събота на един частен, но много, много труден водоем с доста растителност, и ограничен избор на места за ловене. Разполагам с 1 кг пелети, 5-6 кг сурова царевица, 1 кг кюспе, ароматизатор скопекс, протеинови топчета скопекс, ванилия, банан, ягода, 1 кг захранка шаран на филстар, 100 гр. лепило за захранка с аромат на ванилия, 100 гр. бял червей и 250 гр. консервирана царевица.
Тъй като съм лаик в шаранджийството бих искал да ви попитам как да подходя така, че да използвам оптимално всички ресурси с които разполагам и да не стане така, че вместо да привлека Шарко да го изгоня с многото миризми ?
Моята тактика би била следната - да захраня в четвъртък с 6-те кг царевица + пелетите и в петък да ловя. Но проблемът е, че не зная как да изразходя правилно захранката и как да приготвя кюспето.
Поздрави от Бургас !

Очертава се да риболовствам за шаран в петък и събота на един частен, но много, много труден водоем с доста растителност, и ограничен избор на места за ловене. Разполагам с 1 кг пелети, 5-6 кг сурова царевица, 1 кг кюспе, ароматизатор скопекс, протеинови топчета скопекс, ванилия, банан, ягода, 1 кг захранка шаран на филстар, 100 гр. лепило за захранка с аромат на ванилия, 100 гр. бял червей и 250 гр. консервирана царевица.
Тъй като съм лаик в шаранджийството бих искал да ви попитам как да подходя така, че да използвам оптимално всички ресурси с които разполагам и да не стане така, че вместо да привлека Шарко да го изгоня с многото миризми ?
Моята тактика би била следната - да захраня в четвъртък с 6-те кг царевица + пелетите и в петък да ловя. Но проблемът е, че не зная как да изразходя правилно захранката и как да приготвя кюспето.
Поздрави от Бургас !
"Преплувах залива с труд, хванах пръта и както си бях до гърди напънах, рибата подръпна, аз въодушевен напънах още малко и праааас, Гарболиното на две." 

- ribarq
- сериозен играч 
Re: Как да подходя ?
На такива обрасли водоеми с растителност , трябва да се огледаш около язовира.Примерно от къде би могла да влезе естествана храна за рибите,Гора, капинаци,Нива със царевица или жито и т.н. Да помислиш малко и тогава да действаш.В такива водеми рибите не обичат много неестествена храна защото се плашат, но все пак зависи и от популацията на риба във водоема.Щом ще ходиш петък и събота предполагам ще ловиш на дъно и на плувка. Захрани си едно местенце във четвъртък със пелети и не повече от 3-4 кг царевица острани на петното хвърли 1 шепа не повече от 10-15 пр.топчета. За този сезон най-много успехи на водоеми със разтителност съм имал на царевица със естествен аромат и на царевица със мед.Ако имаш налични ПВА чорапчета ще е хубаво да ги използваш като във разтворимите чорапчета сложиш със стръвта на която ловиш 4-5 зърна царевица и малко пелети. Ако нямаш налични ПВА продукти ще ти дам съвети които съм ползвал от колеги от форума които са изпипани и работят на 100 % във такава среда.Слагаш Четвъртък вечерта във фризера 10-15 Пласмасови чашки за кафе пълни с вода и с по 10-20 царевички както и слагаш предварително стръвта със повода вътре в тях и ги замразяваш.Оставяш само малко от повада за да може да го вържеш за линията после.Това се прави с цел да не ти се оплита куката във водораслите ,както и като пва чорапче,ще имаш време и да си нагласиш линията преди да се разтопи леда.Слагаш ги в хладилната чанта и като отидеш на водоема вадиш кубчетата с лед и царевица от чашката , връзваш повода и мяташ на захраненото място .Другия вариант е като метнеш дънните да захранваш на всеки 2 часа с по една шепа царевица ,като не прекаляваш със царевицата и захранваш в точно определено време през 2 часа. Петното с пр.топчета не го подценявай,и него си захранваш на всеки 2 часа по 2-3 топчета не повече,за да не се губи любопиството на шаро. Топчета ягода са прекрасни за сезона може да ги комбинираш със малко /казвам малко сладка царевица. Комбинацията е използвана и многократно се е доказвала във такива водоеми.Пиша ти малко повече защото най-много опит имам във такава среда. И не гони повече дълбочина от 3-4 метра .Дори мога да ти кажа ,че когато има треви рибата кълве и на 1 до 2 метра дълбочина повече от колкото на по дълбоко.Часова зона на кълване сутрин рано до 10 ч от 13 до 15ч както и вечерно време след 21 тогава съм имал най-много удари. Други варианти са коричката със хляб на повърхноста ако забележиш ,че шарко се храни тотално и само на повърхноста.А след като хвърлиш дънните ще ти кажа какво правя аз.Обикалям по брега много рано сътринта и в най-големия пек на обед със мач-а по брега на торен червей и като видя от къде излизат повече мехурчета около брега значи там се храни риба и замятам много нежно на съответното място на дълбочина около дъното , като знаеш горе долу колко е дълбочината,може да си я регулираш със плувка не повече от 4-5 гр. За да не се плаши рибата при цопкането на монтажа със плувката във водата.Може на дънните да пробваш доста варианти/царевица със аромат на мед/натурална царевица/сладка царевица/пр.топче ягода-мед-скопекс/дори и на торен червей.amatev1 написа:Здравейте колеги !
Поздрави от Бургас !
Това е от мен дано да съм ти бил полезен . И после искам да напишеш статия в успешен

Поздрави !
п.с.
С кюспето ще събереш дребните риби , но нали знаеш ,че ако се завърти дребно ще се завърти и едро. Може да използваш кюспето като го направиш на топки без да ги стягаш за да стане облак от повърхноста до дъното

- 
				amatev1
- вече хвърля и на тежко 
А как се приготвят въпросните ПВА чорапчета, защото досега не съм ги използвал ?

"Преплувах залива с труд, хванах пръта и както си бях до гърди напънах, рибата подръпна, аз въодушевен напънах още малко и праааас, Гарболиното на две." 

В този обрасъл водоем и по това време на годината, аз бих подходил със мач и царевица от консерва.
Лягаш върху дъното със стръвта и отгоре стреляш царевични зърна с прашката. търсиш по-плитки части на водоема.
ако няма плевелна риба, бих пробвал със същия монтаж, но със стръв бял червей на косъм и стрелба с бял

Лягаш върху дъното със стръвта и отгоре стреляш царевични зърна с прашката. търсиш по-плитки части на водоема.
ако няма плевелна риба, бих пробвал със същия монтаж, но със стръв бял червей на косъм и стрелба с бял
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
- 
				amatev1
- вече хвърля и на тежко 
Проблемът е, че язовирът е около 20 м дълбок и има 7-8 метра водорасли на дъното на отделни места. Утре се очертава ден за разучаване, та ще видим къде е възможно да се лови на плувка. Между другото има каракуди и червеноперки, и сигурно ще нахаластват.Кърцата написа:В този обрасъл водоем и по това време на годината, аз бих подходил със мач и царевица от консерва.

- 
				INCUBUS
- кандидат преподавател 
 Ако има каракуди,над 250 грама,бих наблегнал на каракудите-честно казано,изпържени по майсторски начин,са поне пет пъти по-вкусни от шараните.В подобни водоеми целта ми е как да не хвана шаран,обикновено-предстои ми в събота да игнорирам доста шарани с цел да хвана повечко яки каракуди в едно китно платено водоемче в Кърджалийска област.
 Ако има каракуди,над 250 грама,бих наблегнал на каракудите-честно казано,изпържени по майсторски начин,са поне пет пъти по-вкусни от шараните.В подобни водоеми целта ми е как да не хвана шаран,обикновено-предстои ми в събота да игнорирам доста шарани с цел да хвана повечко яки каракуди в едно китно платено водоемче в Кърджалийска област.- 
				amatev1
- вече хвърля и на тежко 
Виж, аз нямам намерение да ловя за консумация, а да си направя кефа с голяма и борбена риба, след което да се снимам с нея и да я пусна обратноINCUBUS написа:Ако има каракуди,над 250 грама,бих наблегнал на каракудите-честно казано,изпържени по майсторски начин,са поне пет пъти по-вкусни от шараните.В подобни водоеми целта ми е как да не хвана шаран,обикновено-предстои ми в събота да игнорирам доста шарани с цел да хвана повечко яки каракуди в едно китно платено водоемче в Кърджалийска област.

Търси къде има водна леща. Мери дълбочината така че да не си на дъното, а сред лещата. Стръв сладка царевица кука номер 14 и аромат на мед. Може и без мед, но задължително без захранване.

- 
				Станимир Бегов
- разбира нещата 
Ето заповядай http://www.carpbg.com/details.php?id=144 http://www.carpbg.com/details.php?id=143amatev1 написа:А как се приготвят въпросните ПВА чорапчета, защото досега не съм ги използвал ?
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
жсе пак си вземи една лопата и си накопай покрай водоема земни червеи..и после да почерпиш..пиши как си ги разбил на земния червй..захрази си първия ден със царевицата/ако може я свари/на другия ден пробвай със консервата,,като периодично хвърляй по малко царевица..и от време на време ги пробвай и на земния червеи,,като слагаш и по едра кука като ном. 8 ..здрава кука за да може да задържиш рибата ако иска да влезе във тревата

Перфектен съвет ти е дал колегата. Аз само искам да добавя, че по закона на Мърфи на такива водоеми рибата се храни на най-неудобното за риболов място - в тревите, закачките, драките и коренищата. На тези места и да ти клъвне почти няма вадене защото не кълве на груби /разбирай яки/ линий, а веднага след убождането щаро стартира, като болид от формула-1 право към най-близката закачка. Помага единствено съвсем затегнат /на "скъсване"/ аванс и "изцедени" откъмто здравина и финес такъми.Тук има точно такъв водоем и на него лично аз хода поне няколко дни предварително и захранвам някое от удобните за риболовстване места за да я "настървя" така да се каже и да метна поне едната въдица там. На този водоем многото и силни аромати по-скоро плашат рибата.

Колега ако има толкова много водорасли, както говориш по-добре да заложиш на плетено влакно.

Сложи здрава кука 4-6 номер, както ти написа колега по-нагоре, с тая 14-ка, която ти предлага dodo16 можеш да ловиш червеноперките. Не знам колко са големи шараните там и какви точно са водораслите, но е хубаво да успееш да го спреш преди да е влязал в големи водорасли.dodo16 написа:Търси къде има водна леща. Мери дълбочината така че да не си на дъното, а сред лещата. Стръв сладка царевица кука номер 14 и аромат на мед. Може и без мед, но задължително без захранване.

- 
				amatev1
- вече хвърля и на тежко 
Изпълних съветите на колегата ribarq, но за съжаление късметът не ми се усмихна и нямах нито един удар. Пробвах на стръв протеинови топчета скопекс, ягода и на натурална царевица.

Голямата кука води до задължително закачане и късане или почистване на водоема, ако си с по груба линия. А малката кука с едно зърно спокойно лежи на водораслите. И си зашива шарана перфектно. После ваденето му е по-трудно, но не и невъзможно. Просто става по-бавно и емоциите са повече.kasabinho написа:Сложи здрава кука 4-6 номер, както ти написа колега по-нагоре, с тая 14-ка, която ти предлага dodo16 можеш да ловиш червеноперките. Не знам колко са големи шараните там и какви точно са водораслите, но е хубаво да успееш да го спреш преди да е влязал в големи водорасли.dodo16 написа:Търси къде има водна леща. Мери дълбочината така че да не си на дъното, а сред лещата. Стръв сладка царевица кука номер 14 и аромат на мед. Може и без мед, но задължително без захранване.
Може да се ползва и по-голяма кука, но важното е да се скрие в зърно около 5-6мм.