Как си правя лодка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Как си правя лодка

Мнение от gogibo »

Следя с интерес това,което правиш-супер си.Колегата е прав за отводняването,помисли и го направи.Отдавна се занимавам с дигатели за различни лодки и имам идея за твоята,зависи за какво ще я ползваш.Най икономичния вариант в твоя случай е бордови 4т.Предавателно число 1:1-вал:винт.
mensal
новобранец
новобранец

Мнение от mensal »

Има и друго, скоро разбрах, че при евентуално напълване с вода (дано не се случва, но човек трябва да е застрахован за всичко) ако отделението против потъване е в долната част на лодката това ще предизвика преобръщане, тъй като дали ще е стиропор, фибран или ПВЦ шишета те ще се стремят за изплуват най-отгоре. Мисля, че това важи най-вече за малки съдове които са по-нестабилни на вълна и това изисква тези отделения да бъдат в носовата чист, в задната и в страниците (моля да ме извините, но още не съм много в час с термините в мореплаването, но да се надяваме и това да стане, но малко по-късно.............)
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

За отводняване смятам да направя два отвора на транеца.Единия ниско долу за двойното дъно,на който ще има тапа.Този отвор ще бъде запушен когато лодката е на вода,като я изкарам на суша ще го отпушвам и ако е влязла вода да си излезе през него.Под всички ребра съм оставил отвори и водата би трябвало да стига до транеца и да излиза от този отвор.По на горе също ще направя дупка която ще е постоянно отворена защото ще е над водолинията.Тя е с цел да се отводни мястото около двигателя.А за самото дъно на лодката още не съм мислил как ще го отводнявам.Може и да допускам грешки в строежа,но до преди 6-7месеца даже и не бях заглеждал конструкцията на лодките.Колегата е прав,че са високи бордовете,но аз я правя да ми хареса външния дизайн.Тях вече не мога да ги променя.Ще я плозвам така,трудно или лесно ще му търся цаката.Ето една снимка където мисля да са отворите:

Изображение
А тази идея за бордови двигател много ми допадна,но няма ли да ми излезе много скъпо.Нали трябва да има Z-колонка,а тя е по скъпа от един извънбордов двг.да речем 9-15к.с.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

pezz написа:Изображение
Вземаш една медна тръба за парно,но първо си намери оригинална тапа от някъде за да знаеш точно какъв размер да ти е тръбата.Пробиваш дупките на размера на тръбата,оставяш два сантиметра тръбата да стърчи от вътре и от вън.Взимаш един голям и дълъг болт и го заобляш отпред докато стане перфектно заоблен и с него започваш с леки почуквания с леко чукче и без да бързаш да причукваш през сантиметър тръбата,докато се разтегне и стане като шайба.Правиш първо от вътрешната страна периферията/преди да нанижеш тръбата и да започнеш,трябва да напълниш и дупката и да намажеш тръбата с водоустойчив силикон/и преди да я прилепиш към плоскоста,намазваш пак със силикон и тогава я прилепваш.За да я напрпавиш тази перифелия и от външната страна,се иска някой да ти помага и да ти държи от вътрешната страна с нещо желязно и масивно от вътре,за да ти стане тръбата плътно по страниците и от вътре и от вън !!!Аз така ги направих и стана перфектно,а медната тръба ще искара поне 15 години.Пластмасовите тръби са по устойчиви,обаче за сметка на това след като веднъж се получат процепи и започне да таи/а това става доста често/трудно се зачиства и лепи там :idea: :idea: :idea: Мога утре да снимам моите и да видиш как са станали,ще ти хареса !!! Под носовата плоскост където си направил помещението,долу на дъното има дупка,която няма място там.Искал си да направиш вдлъбнатина и да не ти се сгъват краката като сядаш,обаче там ще ти се пълни винаги с вода,освен ако не направиш преграда 10-15 сантиметра висока,на дъното от едната до другата преграда които не знам за какво си ги сложил и каква роля ще играят !?!?!?!? Но дори и тогава,просто ще трябва да сложиш и таван от предната плоскост до тези прегради и да направиш цялото пространство до носа затворено и покрито - само тогава няма да ти се пълни.С написаното просто се опитвам да ти дам насока за мислене/за всичко се намират решения/ и да си направиш така лодката че наистина да ти е функционална,стабилна и сигурна !!! Ако с нещо мога да помогна съм на среща.Поздрав !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tanosliven »

всичко което правим за да бъде непотопяема лодката се поставя над водолинията , в обратен случай ефекта е обратен ако не са предприети други допълнителни мерки!Наистина борда е висок и няма да е удобна за риболоф но важното е да ти харесва на теб!За отводняването си имаш още работа ,за двигатела незнам какво ти дава в чертежа но 15 конски сили ми се виждат много малко.Лодката претегли ли я колко тежи?
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Нямам идея колко тежи лодката ти,но ми се струва,че най евтин ,2т.26 кс.от Трабант ще ти осигури приятни емоции,стига да имаш место за монтаж.Друг вариант е китайска дизеларка 9кс,но при нея оборотите няма да са ти достатъчни за да глисираш.При първия вариант цената ще е 200-300лв за целия автомобил.При втория-поне 700лв/виж в магазините за агротехника/,иначе дизеларката само "мирише"нафтата,особено,ако ползваш лодката си предимно за влачене.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

gogibo написа:Нямам идея колко тежи лодката ти,но ми се струва,че най евтин ,2т.26 кс.от Трабант ще ти осигури приятни емоции,стига да имаш место за монтаж.Друг вариант е китайска дизеларка 9кс,но при нея оборотите няма да са ти достатъчни за да глисираш.При първия вариант цената ще е 200-300лв за целия автомобил.При втория-поне 700лв/виж в магазините за агротехника/,иначе дизеларката само "мирише"нафтата,особено,ако ползваш лодката си предимно за влачене.

Не съм я теглил още колко е тежка.Предполага около 300кг.без пътници и багаж.Не държа да глисирам с нея,просто да се движи с 15-20км/ч.По план и дават мотор от минимум 8 к.с.до максимум 40к.с.За бордови двг.място ще се намери,но как да предам движението до винта?И изобщо къде и как да закрепя винта към лодката?Икономичността също е важна,не зная тези китайски дизели колко ще горят на час но предтолагам няма да е много при ниски обороти(за влачене).
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Лодката ти е от глисиращ тип, което пъро говори, че при скорост от 10 км/ч до глисаж ще плава като исзтреляно кебаче, носа горе, голяма вълна отзад и повишен разход на гориво. Второ за да сложиш бордови мотор ще e за препоръчване да е с така наречените Z-предавка, може да се направи и с вал, но ще ти трябва допълнително управление на лодката + това,че ще ти трябват и трим плоскости (или там както се наричат) за да може да излезеш на глисаж. Валова предавка се слага предимно на водоизместващите лодки, има и на глисиращи но от време оно.
Според мен мотора за тази лодка трябва да бъде поне 30 коня, аз бих лепнал 40 извънбордов или поне 80 бордови.
А ако наистина държиш да се движиш със 15-тина км/ч си сбъркал типа лодка още като си правил планове да я строиш.
Този тип лодки движат сравнително добре до към 8 км/ч иначе е родена за глисаж.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

За бордови двигател според мен - забрави вече.
Нямаш го това място за да го монтираш.
А и да намериш място,за теб няма да има.
Ще си изгубиш голяма част от комфорта.
А и дейфута ти трябва да излезе под кила,ще ти пречи.
Абе отваряш си мнооого играчка,не си заслужава де.
И е верно,че бордовите мотори са повече за водоизместващи лодки.
По друг начин е оптекаемоста на коритото.
Изображение
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Бая тежичка се оказа лодката.И двете ми предложения не вършат работа в тоя случай.Ориентирай се към извънбордов от 30кс нагоре.
biboin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от biboin »

Ей имали някой тук, Пезз къде пак забегна бе, пусни някоя снимка, драсни някой ред. :D :drinkers:
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Съжалявам за дългата пауза,но на последък не ми остава много време за лодката.Към момента почити съм готов за боядисване.Лодката е китосана и изшкурена.
Ето малко снимки на мен в действие.
Изображение

Изображение

Изображение
Остава да я доогледам,ако има места които не ми харесват да ги китосам на ново и я боядисвам.
А ето какво си купих вчера:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изглежда ми хубава,дано е и здрава.Утре ще я сложа на колесара и ще направя снимки.А ако не вали мога да се пробвам и да кача лодката.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Пепи,давай по чевръсто,че зимата наближава!Нема време!Доизкусуряването от ноември нататък.Боядисвай и на вода,че чакаме снимки и резултати.
biboin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от biboin »

Напредваш като гледам снимките, а и лебедката ако е Германия както пише ще върши работа. Айде чакаме да видим и колесара :D
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Днес ми остана малко време и взех,че боядисах външно горната част от лодката-първа ръка.Утре ще повторя и ако има нужда ще потретя.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Дано до края на седмицата ми остане време да я боядисам и вътрешно.Исками се в най-скоро време да я пробвам на вода,въпреки че нямам двигател поне мога да я потопя около брега.Ще ми се да я видя колко е стабилна във водата.
Колкото до колесара заварих му стойка за лебедката.
Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”