Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- evilduck
- научил се да хвърля
Re: Има ли гъбари?
Няма отровни двоиници (в момента) наподобяващи на тази гъба.Бери и яж спокоино.Don4o_62 написа:ами нещо двойник има ли тая гъба.....
Колега - най-добре е да видиш тези гъби на живо, да усетиш техния аромат, мирис и да видиш пластинките , че са с различна дължина. Едва тогава може да кажеш, че познаваш тази гъба.Don4o_62 написа:ами нещо двойник има ли тая гъба.....
Но това си е мое мнение.
Упрека не е към теб, а към други НОВИ гъбари които четат този форум.
Колега - трябва повече внимание към гъбите.evilduck написа:Няма отровни двоиници (в момента) наподобяващи на тази гъба.Бери и яж спокоино.Don4o_62 написа:ами нещо двойник има ли тая гъба.....
Не поощрявай бързите гъбари и бране.
Днес може да има късмета да събере гъба БЕЗ двойник, но утре това може да стане почерк на събиране и да е ..... с лош финал.
Последно промяна от bgbul на Чет Май 05, 2011 8:11 am, променено общо 1 път.
Нещо съм отвикнал да пиша във форума - извинявайте !
Моля този пост да се изтрие!
Благодаря !
Моля този пост да се изтрие!
Благодаря !

Последно промяна от bgbul на Чет Май 05, 2011 4:45 pm, променено общо 1 път.
Колега bgbul, за майската гъба вече доста се изписа - и все полезни неща. Но нищо не казвате за смръчкулата - къде може да я търсим в момента след тези обилни дъждове?
- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Днес снимах едни гъби ,но не знам какви са .
Тези бяха много крехки ,повечето бяха съборени на земята.

Нарича се НАПРЪСТНИК на български или ВЕРПА от другите езици.kopoy_92 написа:Днес снимах едни гъби ,но не знам какви са .
Подобна е на смръчкулата, но разликата (освен видимата форма) е в захващането на шапката към пънчето.
При смръчкулата шапката е захваната за пънчето по цялата обиколка на пънчето,
а при тази гъба - напръстник захващането е само в най-горната част в една точка.
Ядлива е . Много е крехка и за това по-трудно се съхранява и транспортира.
Въпреки това се изкупува на около 10 лв/кг.
Намира се около влажните зони с върби и подобни ....около потоци и заблатени местности.
За майската - българския народ я нарича ТРЪНКА. Правете си изводите къде да я търсите.Valco написа:Колега bgbul, за майската гъба вече доста се изписа - и все полезни неща. Но нищо не казвате за смръчкулата - къде може да я търсим в момента след тези обилни дъждове?
За смръчкулата - това е майсторска гъба. Интересното е, че се намира навсякъде. Дори в парковете и градините на хората.
Има я както на ниското така и по високите части. Въпрос на късмет е да я срещнете и после наоколо да се огледате внимателно.
Намира се в ябълкови градини, под орехите, по потоците и в изгорели участъци.
Първите смръчкули ще откриете случайно. После ще съберете наоколо и останалите.
Ако сте наблюдателни - ще се ориентирате за условията и ще търсите подобни условия за следващите смръчкули.
Много може да се говори за гъбите, но все ще е малко.
Успех на всички !
Последно промяна от bgbul на Чет Май 05, 2011 4:43 pm, променено общо 1 път.
Грешка!Събрах двата поста.
Моля модератора да изтрие този пост!
Благодаря !
Моля модератора да изтрие този пост!

Благодаря !
@bgbul,
Изключително съм ти благодарен за информацията относно смръчкулата и майската гъба. Аз този "сезон" все попадам на гъби, които не са подходящи за мезе

Изключително съм ти благодарен за информацията относно смръчкулата и майската гъба. Аз този "сезон" все попадам на гъби, които не са подходящи за мезе

- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ето малко снимки и от днес :

Ето на какво попаднах днес.

Изглежда са като тези от снимките на kopoy_92.
Някой да знае как се се казват и дали са ядливи ? На мирис не ми допаднаха ...

Изглежда са като тези от снимките на kopoy_92.
Някой да знае как се се казват и дали са ядливи ? На мирис не ми допаднаха ...
Номерирай или по друг начин разграничавай снимките,така е трудно да ти отговори някой конкретно за определена снимка.Иначе големите гъби с кафявите люспи отгоре по гуглата са ПЪСТЪРВИ.За другите не съм мн.сигурен.Успех с гъбобера!!!
-
- новобранец
Здравейте,колеги!
Днес при разходка в района на пещера "Орлова чука" съвсем случайно попаднах на гъби,които никога не съм виждал в нашия район.Откъснах няколко с намерението да се консултирам с литературата и интернет.От направените консултации стигам до извода,че съм попаднал на майска гъба.Предоставям снимков материал на разбиращите от Вас с молба и за вашето мнение.Гъбите съм ги приготвил,овкусил,но не смея да пристъпя смело към консумация.Причината-липса на силен будилник вкъщи
Очаквам с нетърпение вашите отзиви! 
Днес при разходка в района на пещера "Орлова чука" съвсем случайно попаднах на гъби,които никога не съм виждал в нашия район.Откъснах няколко с намерението да се консултирам с литературата и интернет.От направените консултации стигам до извода,че съм попаднал на майска гъба.Предоставям снимков материал на разбиращите от Вас с молба и за вашето мнение.Гъбите съм ги приготвил,овкусил,но не смея да пристъпя смело към консумация.Причината-липса на силен будилник вкъщи

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- новобранец
Здравей! Твоята находка според мен не е майска гъба, Calocybe gambosa. Всъщност е доста интересна находка с вероятност да се окаже вид от род Leucopaxillus който включва няколко редки гъби. Ако имаш възможност, качи снимки на горната повърхност на гуглата и увеличена снимка на мястото където се свързват пластинките с пънчето. Имаше ли гъбата ясно определима миризма, или не?Valio_Iliev написа:Здравейте,колеги!
Днес при разходка в района на пещера "Орлова чука" съвсем случайно попаднах на гъби,които никога не съм виждал в нашия район.Откъснах няколко с намерението да се консултирам с литературата и интернет.От направените консултации стигам до извода,че съм попаднал на майска гъба.Предоставям снимков материал на разбиращите от Вас с молба и за вашето мнение.Гъбите съм ги приготвил,овкусил,но не смея да пристъпя смело към консумация.Причината-липса на силен будилник вкъщиОчаквам с нетърпение вашите отзиви!
-
- новобранец
Здравей! Твоята находка според мен не е майска гъба, Calocybe gambosa. Всъщност е доста интересна находка с вероятност да се окаже вид от род Leucopaxillus който включва няколко редки гъби. Ако имаш възможност, качи снимки на горната повърхност на гуглата и увеличена снимка на мястото където се свързват пластинките с пънчето. Имаше ли гъбата ясно определима миризма, или не?[/quote]
Благодаря за бързата реакция.Гъбите наистина имат приятен мирис.Не мога да определя дали точно е на брашно.Ако нещо ще помогне в преценката едната гъба беше проядена от корена през стеблото и отвора излизаше горе през гуглата.Не можах да се стърпя и опитах около 50гр. от приготвените гъби.Първо ги изварих,хвърлих водата,след това ги подправих със сол,оцет,черен пипер и малко чесън.Получи се нещо превъзходно.Като брахме гъбите гуглите им бяха мазни и лепкави на допир.Не промениха цвета си по никакъв начин-нито при брането,нито при докосване или нарязване.Най-голямата гъба е с диаметър около 15см. на гуглата и около 4-5 см на пънчето.Ял съм доста и различни видове гъби,но такава вкусна,мисля че не съм ял.Очаквам съвети.Ще навия будилника и дано утре го чуя
Благодаря за бързата реакция.Гъбите наистина имат приятен мирис.Не мога да определя дали точно е на брашно.Ако нещо ще помогне в преценката едната гъба беше проядена от корена през стеблото и отвора излизаше горе през гуглата.Не можах да се стърпя и опитах около 50гр. от приготвените гъби.Първо ги изварих,хвърлих водата,след това ги подправих със сол,оцет,черен пипер и малко чесън.Получи се нещо превъзходно.Като брахме гъбите гуглите им бяха мазни и лепкави на допир.Не промениха цвета си по никакъв начин-нито при брането,нито при докосване или нарязване.Най-голямата гъба е с диаметър около 15см. на гуглата и около 4-5 см на пънчето.Ял съм доста и различни видове гъби,но такава вкусна,мисля че не съм ял.Очаквам съвети.Ще навия будилника и дано утре го чуя

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Здравей Valio_iliev,аз познавам тази местност,често ходя там за гъби.Според мен това е Майска гъба.Разбира се съдя по това което виждам на снимките и това което описваш.Ще се радвам ако нямаш нищо против,от време на време да ходим заедно.Skype-Julien_Tenere.ABV-Garabedov.j@abv.bg.Там има гъби почти през цялата година,стига да ги познаваш,и да има условия за развитието им.