Тема за начинаещия и запален риболовец - ТЕРМИНИ

Модератор: sapuna

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Re: Тема за начинаещия и запален риболовец - ТЕРМИНИ

Мнение от jagger1 »

Определение за стопански риболов:

Стопански риболов: Видно от §1 т.29 от ДР на ЗРА, стопански е онзи риболов, който е извършван с цел продажба на продукцията на пазара и реализиране на доход, независимо от това дали дейността се извършва постоянно, сезонно или временно.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Определение за любителски риболов:

Любителски риболов: определение за "Риболов - любителски", съгл. §1 т.28 от ДР на ЗРА, а именно това „ е улов на риба и други водни организми, извършван от физически лица за развлечение или със спортносъстезателен характер, организиран по определени за това правила".
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Водене на примамка (терминология):

Изображение

1. Агресивно водене - Примамката се придърпва рязко с помощта на пръчката, след което се оставя да падне на дъното;
2. Водене чрез къси циклични придърпвания - С помощта на пръчката правим четири-пет къси придърпвания, след това пауза, докато примамката пдне на дъното;
3. Водене чрез влачене - Отлична за студена вода. Примамката се провлачва плавно по дъното. При това Вие чрез пръчката трябва да чувствате неравностите на релефа му;
4. Скокове над дъното - Кратки скокове на примамката над дъното - понякога най-доброто решение. Накарайте примамката да подскача посредством резки повдигания на пръчката.

Изображение

Благодаря на колегата AL KAPONE за предоставения материал.
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Някой ще ми обясни ли, какво значи следното обозначение на прътите и телескопите.
Скоро гледах в един магазин пръти и телескопи и на тях имаше цифри от сорта на 10-30гр. или 200-300гр. Ето дори и изрязък от обява в и-нет.
Tелескопичен прът болонезе за улов на леко GLOBE PREMIERE 400 Evolution. Четири секции. Тънък връх с един подвижен водач, олекотена дръжка. Kaчествен макародържач. SIC водачи. C.W.: 10 - 30 гр. Дължина 400 см. Транспортна дължина 110 см.
Именно C.W. какво значи и според 4 метра болонезе какво е значението и има ли общо с дължината на примерната пръчка
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Това ще рече тест на изхвърляне . С нея можеш да изхвърлиш правилно от 10 - 30 гр. в случаят . Ако е реален теста то под долната и над горната граница гегата не работи максимално добре . По нашенски грешно му викат акция която пък от своя страна определя пръта дали е бърз , междинен или бавен и т.н.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Изчерпателен отговор! Благодаря много, сега вече ми е ясно ..
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

За да не отварям друга темата, ще попитам т.нар. "косъм", който се ползва при протеиновите топчета какво представлява, от какъв материал е направен и дали това не е корда.
Ако може някой да ми обясни малко по-подробно на ЛС защо са няколко видовете на връзване - при едните има някакъв шлаух, който се слага при възлите, при другите монтажи го няма, забелязах и снимки на които целият повод с куката и протеиновото топче сякаш са вързани с метален повод. Какви кукички е необходимо да ползвам и как точно се наричат куките, с "извитото ухо" как точно се наричат тези стопери, които се ползват под топчето. Общо взето някой ако му се занимава да ми напише едно малко ферманче, понеже отворих 100 теми в които са обяснени типовете монтажи, но никъде не е обяснено т.нар. косъм, колко е дебел и именно той не е ли самият повод, който върви до самият кулб. Няма го обяснено като за начинаещи, а са развити теми с видовете връзване.
Имам 2 пръта с които искам да пробвам този вид риболов. До сега съм практикувал, само този т.нар. "пружина" и този който е с утежнението и на две педии се монтират куки със стръв.
Много благодаря предварително. Дори и тук в темата да се напише, ще е полезно за начинаещите като мен. Вече няколко пъти си коментираме с мои познати, които влизат но не им е ясно и те също споделят, че за да научиш смисъла на едно, трябва да отвориш 1000 теми за друго и сам да си направиш извода каква е идеята на типа, който се търси.
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Каква е разликата м/у спининг за блесна и спининг който се ползва за дъно, и ако може да се уточни като цяло, тъй като много се бъркам. Спининг знам, че е въдица, която се наставя. Може да бъде изработена от различни видове материал, като карбон, фибро-стъкло и т.н.
Как точно се определя сглобяемата въдица дали спининг, тъй като имам две които ми подари колега от форума, но няколко човека казаха Мач, други спининг за дъно трети казаха шаранджийски пръти и как точно да се определи.
Ако отидем в магазин (не говоря конкретно за мен) и решим да си купим пръчка за блесна, как да не се объркаме с Фидер пръчка, тъй като те се доближават (поне според мен) по вид.
Фидер пръта стана ясно по-нагоре, че се ползва за река и е изключително чувствителен, ползва се предимно за малки риби, дължината му варира от 3.80 до 4.50м.
Защо Фидер пръчката няма общо м/у фидер хранилката и защо се нарича така?
Това са въпроси които объркват много от младите риболовци поели по този път. Нека се обобщи това до колкото е възможно, тук в темата.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Павел Иванов написа:Това ще рече тест на изхвърляне . С нея можеш да изхвърлиш правилно от 10 - 30 гр. в случаят . Ако е реален теста то под долната и над горната граница гегата не работи максимално добре . По нашенски грешно му викат акция която пък от своя страна определя пръта дали е бърз , междинен или бавен и т.н.
Абсолютно верно,но г-н Иванов ,не спомена,че тези с реалния тест са около и над 200 лв.
Аз там съм пораснал...
Аватар
batlar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от batlar »

sunnen написа:Тролинг - Риболов от лодка.

Искам да попитам какво е т.нар. Болонеза? Нека ако греша за тролинг-а някой да ме поправи.

Поздрави и дано темата тръгне
болонезата е телескоп с водачи който в събрано състояние е дълъг към метър а в разпънато 6, 7,8
ето и нагледно :)
http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... ubgroup=57
Рибата е като жената,дава когато си поиска и на който си иска !!!

http://www.eeautoservice.com/
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Благодаря колега, но това е разнищено в предните страници на темата. Сега е нов въпроса. :)

Поздрави
Любо
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Няма нито едно вярно нещо в това мнение.
Май е по-добре да почнеш да четеш и извън темата или поне да я препрочетеш нея още 2-3 пъти :?
sunnen написа:Каква е разликата м/у спининг за блесна и спининг който се ползва за дъно, и ако може да се уточни като цяло, тъй като много се бъркам. Спининг знам, че е въдица, която се наставя. Може да бъде изработена от различни видове материал, като карбон, фибро-стъкло и т.н.
Как точно се определя сглобяемата въдица дали спининг, тъй като имам две които ми подари колега от форума, но няколко човека казаха Мач, други спининг за дъно трети казаха шаранджийски пръти и как точно да се определи.
Ако отидем в магазин (не говоря конкретно за мен) и решим да си купим пръчка за блесна, как да не се объркаме с Фидер пръчка, тъй като те се доближават (поне според мен) по вид.
Фидер пръта стана ясно по-нагоре, че се ползва за река и е изключително чувствителен, ползва се предимно за малки риби, дължината му варира от 3.80 до 4.50м.
Защо Фидер пръчката няма общо м/у фидер хранилката и защо се нарича така?
Това са въпроси които объркват много от младите риболовци поели по този път. Нека се обобщи това до колкото е възможно, тук в темата.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Това са въпроси от начинаещи, наблюдаващи форума и търсещи отговори на много въпроси. Лично аз знам какво е болонезе, спининг и т.н.
Нека се разнищи малко по-подробно
Дано си ме разбрал правилно каква е идеята ми на написаното :)
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Не ме притесняват въпросите, а отговорите :rolleyes:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Моите отговори ли ...? те бяха цитирани :} и как би си отговорил някой объркан новобранец :}
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”