Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Дървен харпун
Модератор: nkolev66
Re: Дървен харпун
ако може да попитам стрелите от какво ги правите?
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
От калибрована стомана-5-7 милиметра. Аз лично съм правил и от арматурно желязо навремето, когато единствените купешки харпуни бяха руските.
Ако имаш подходящи инструменти изработването на една стрела ще ти отнеме, не повече от час.
Ако имаш подходящи инструменти изработването на една стрела ще ти отнеме, не повече от час.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
- Шуменеца
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Бе мен ако питаш, купи си фабрична стрела....почти всички на пазара в момента са на средно или над средно ниво, боклуци няма....45-75 лева струва стрела, а си е направена и качествено и стоманите им са хубави. През практиката си съм направил няколко десетки стрели, но и при добро старание, без машини стават " направи си сам"...грозновати и не летят като хубавите стрели. Тези 45-75 лева ще ти служат години.....
-
- новобранец
някой може ли да ми каже с какво прави улея на самия харпун?
С фреза.
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Абе може и без фреза. Ама трябва да си майстор като Ицо. 

Да и така става,канала на ръка и после заливаш със смола слагаш стрелата и се получава перфектен канал.
-
- новобранец
pi4ove nqkoi ot vas ako mi napravi spusak kakvi pari 6te iska za nego
Писането на Kирилица е задължително!
rumci
Писането на Kирилица е задължително!
rumci
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Пиши ЛС на Владо /gunman/ и си уреден с хубав спусък.
- Шуменеца
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Точно! Ползвам негови в два мои харпуна, включително в ролера, снимки на който поместих вчера в нова тема (ролер 85 см)
Привет на всички дялкaщи братя 
В момента и аз се занимавам с тея глупости (разбира се от гледната точка на нашите половинки
... и това което ми предстои е правенето на водача на стрелата. Имам овален Нут за фрезата които е 8 мм (диаметър). Стрелата която искам да ползвам ще е с дебелина ~ 7мм. Та въпроса ми е след имрегнацията и няколкото ръце епоксидна смола дали диаметъра няма да остане прекалено голям? И дали ще е критично ако един вид по-тънката стрела се търкаля в канала. Решил съм дълбочината да я пусна около 4-5 мм или е много?
Благодарско и наздраве

В момента и аз се занимавам с тея глупости (разбира се от гледната точка на нашите половинки

Благодарско и наздраве

justinian написа:Пиши ЛС на Владо /gunman/ и си уреден с хубав спусък.
Бихте ли ми дали линк към уеб страница или име на фирмата на Владо /gunman/ ?!Шуменеца написа:Точно! Ползвам негови в два мои харпуна, включително в ролера, снимки на който поместих вчера в нова тема (ролер 85 см)

Владо (акулата, gunman) е друга бира.
3 мм дълбочина ти са достатъчни.mickata написа:Привет на всички дялкaщи братя
В момента и аз се занимавам с тея глупости (разбира се от гледната точка на нашите половинки... и това което ми предстои е правенето на водача на стрелата. Имам овален Нут за фрезата които е 8 мм (диаметър). Стрелата която искам да ползвам ще е с дебелина ~ 7мм. Та въпроса ми е след имрегнацията и няколкото ръце епоксидна смола дали диаметъра няма да остане прекалено голям? И дали ще е критично ако един вид по-тънката стрела се търкаля в канала. Решил съм дълбочината да я пусна около 4-5 мм или е много?
Благодарско и наздраве![]()
![]()
За какъв дявол импрегнирате с епоксидна смола не мога да разбера? Кой ви научи на тая "мъдрост"?
Епоксидната смола НЕ импрегнира. Тя е ташак ипрегнант.Не прониква в дървото и дефакто върши работа, докато чукнете харпуна в някой камък и се отлюпи някоя люспа колкото бирена капачка (най-малко).
Импрегнира се с бавносъхнещ (алкиден лак) разреден 1:1 с разредител (примерно АМВ или МРТ). Да стане по-рядък от вода и да може да попива в порите на дървото. Бавно съхнещ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, за да има време да се просмуче и най-добре дървото предварително да издуха с въздух от компресора. После да се почисти с коресилин от прахта отделена от шкурките и да се остави хубаво да се нагрее на ярко слънце, а по-добре и увито в черен найлон. После го минавате набързо със напоена четка от лака. Когато изстива с просто око се вижда, как дървото "пие" веществото. Оставяте на изсъхне и пак... така на няколко ръце в продължение на няколко дни.Прави се докато дървото започне да блести. С една дума се "напие" и порите да спрат да поемат. После вече се лакира с паркетен лак (двукомпонентен) на поне две ръце, защото е устойчив и издържа на ударите и механичните повреди. Следва "матиртане" с водна шкурка и нанасяне на лак с УВ защита.
Това последното може да не се прави, ако се вземе паркетен лак за "външна" употреба, но той е скъп и не си заслужава, ако правиш един харпун. За 10 бройки си струва

А иначе "адашката" (С еднакви имена сме. Фамилиите ни се отличават с две букви само

Аз самия нямам уеб страница ( не ми трябва) . Затова, ако имате нещо лично - на лични.

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.