Дървен харпун

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
ferox
новобранец
новобранец

Re: Дървен харпун

Мнение от ferox »

ако може да попитам стрелите от какво ги правите?
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

От калибрована стомана-5-7 милиметра. Аз лично съм правил и от арматурно желязо навремето, когато единствените купешки харпуни бяха руските.
Ако имаш подходящи инструменти изработването на една стрела ще ти отнеме, не повече от час.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Бе мен ако питаш, купи си фабрична стрела....почти всички на пазара в момента са на средно или над средно ниво, боклуци няма....45-75 лева струва стрела, а си е направена и качествено и стоманите им са хубави. През практиката си съм направил няколко десетки стрели, но и при добро старание, без машини стават " направи си сам"...грозновати и не летят като хубавите стрели. Тези 45-75 лева ще ти служат години.....
mitkoneviliqn
новобранец
новобранец

Мнение от mitkoneviliqn »

някой може ли да ми каже с какво прави улея на самия харпун?
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

С фреза.
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Абе може и без фреза. Ама трябва да си майстор като Ицо. :D
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Да и така става,канала на ръка и после заливаш със смола слагаш стрелата и се получава перфектен канал.
mitkoneviliqn
новобранец
новобранец

Мнение от mitkoneviliqn »

pi4ove nqkoi ot vas ako mi napravi spusak kakvi pari 6te iska za nego

Писането на Kирилица е задължително!
rumci
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Пиши ЛС на Владо /gunman/ и си уреден с хубав спусък.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Точно! Ползвам негови в два мои харпуна, включително в ролера, снимки на който поместих вчера в нова тема (ролер 85 см)
mickata
новобранец
новобранец

Мнение от mickata »

Привет на всички дялкaщи братя :)

В момента и аз се занимавам с тея глупости (разбира се от гледната точка на нашите половинки :)... и това което ми предстои е правенето на водача на стрелата. Имам овален Нут за фрезата които е 8 мм (диаметър). Стрелата която искам да ползвам ще е с дебелина ~ 7мм. Та въпроса ми е след имрегнацията и няколкото ръце епоксидна смола дали диаметъра няма да остане прекалено голям? И дали ще е критично ако един вид по-тънката стрела се търкаля в канала. Решил съм дълбочината да я пусна около 4-5 мм или е много?

Благодарско и наздраве :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Аватар
keriz
новобранец
новобранец

Мнение от keriz »

justinian написа:Пиши ЛС на Владо /gunman/ и си уреден с хубав спусък.
Шуменеца написа:Точно! Ползвам негови в два мои харпуна, включително в ролера, снимки на който поместих вчера в нова тема (ролер 85 см)
Бихте ли ми дали линк към уеб страница или име на фирмата на Владо /gunman/ ?!
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

8) 8)
Последно промяна от Pretor на Пет Юни 24, 2011 12:59 pm, променено общо 1 път.
Изображение
mickata
новобранец
новобранец

Мнение от mickata »

:) Това е на бате Влади сайт-а (магазина)
Владо (акулата, gunman) е друга бира.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

mickata написа:Привет на всички дялкaщи братя :)

В момента и аз се занимавам с тея глупости (разбира се от гледната точка на нашите половинки :)... и това което ми предстои е правенето на водача на стрелата. Имам овален Нут за фрезата които е 8 мм (диаметър). Стрелата която искам да ползвам ще е с дебелина ~ 7мм. Та въпроса ми е след имрегнацията и няколкото ръце епоксидна смола дали диаметъра няма да остане прекалено голям? И дали ще е критично ако един вид по-тънката стрела се търкаля в канала. Решил съм дълбочината да я пусна около 4-5 мм или е много?

Благодарско и наздраве :drinkers: :drinkers: :drinkers:
3 мм дълбочина ти са достатъчни.
За какъв дявол импрегнирате с епоксидна смола не мога да разбера? Кой ви научи на тая "мъдрост"?
Епоксидната смола НЕ импрегнира. Тя е ташак ипрегнант.Не прониква в дървото и дефакто върши работа, докато чукнете харпуна в някой камък и се отлюпи някоя люспа колкото бирена капачка (най-малко).
Импрегнира се с бавносъхнещ (алкиден лак) разреден 1:1 с разредител (примерно АМВ или МРТ). Да стане по-рядък от вода и да може да попива в порите на дървото. Бавно съхнещ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, за да има време да се просмуче и най-добре дървото предварително да издуха с въздух от компресора. После да се почисти с коресилин от прахта отделена от шкурките и да се остави хубаво да се нагрее на ярко слънце, а по-добре и увито в черен найлон. После го минавате набързо със напоена четка от лака. Когато изстива с просто око се вижда, как дървото "пие" веществото. Оставяте на изсъхне и пак... така на няколко ръце в продължение на няколко дни.Прави се докато дървото започне да блести. С една дума се "напие" и порите да спрат да поемат. После вече се лакира с паркетен лак (двукомпонентен) на поне две ръце, защото е устойчив и издържа на ударите и механичните повреди. Следва "матиртане" с водна шкурка и нанасяне на лак с УВ защита.
Това последното може да не се прави, ако се вземе паркетен лак за "външна" употреба, но той е скъп и не си заслужава, ако правиш един харпун. За 10 бройки си струва :roll: :D

А иначе "адашката" (С еднакви имена сме. Фамилиите ни се отличават с две букви само :wink: ) има много хубави и наистина качествени неща в неговия магазин. Аз когато се наложи, пазарувам от там, а и съветвам мои приятели да се обръщат към него.Много е коректен, а и разбира нещата.
Аз самия нямам уеб страница ( не ми трябва) . Затова, ако имате нещо лично - на лични. :wink: :D
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”