Как да преодолея фобията си ?

Модератор: nkolev66

asen80
новобранец
новобранец

Как да преодолея фобията си ?

Мнение от asen80 »

Здравейте! Сигурно доста ще се посмеете на темата ми, но все пак може да дадете някой съвет. Случая е следния - като дете когато ходех на плаж , стоях само в морето, влизах навътре, гмурках се на 3-4 метра и въобще не ме е било страх. Но сега вече изпивам страх да влизам навътре в морето. Не ,че ще се удавя и други такива работи, а просто страх от тъмната вода и ,че нещо може да изскочи от дълбините и да ме нападне. Това сигурно е вследствие от многото филми ,които съм гледал с акули и т.н.. Знам,че в Черно море, няма големи акули, но това чувство не ме напуска. Смешно е , но гледах карта на местообитанията на Бялата акула примерно. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... on_map.png . Като гледам я има в Средиземно море почти до Босфора. Какво пречи някоя да се появи и в Черно Море.Сигурно вероятността е 0.1% , но все пак не е невъзможно. Даже, като влизам да плувам постоянно се оглеждам и избягвам да стоя с гръб към морето. Яд ме е на мене си и съм решил все пак да се преборя със този смешен страх. Ще се радвам ,ако някой даде съвет за преодоляване на страха.
Аватар
matey49
новобранец
новобранец

Re: Как да преодолея фобията си ?

Мнение от matey49 »

Здравей колега! Няма нищо смешно. Прочети малко за автосугестия и контрол на ума и ще си дадеш сам отговора. Със всеки се случва. Успех!
Аватар
Mr.Barry
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mr.Barry »

matey49 написа:Здравей колега! Няма нищо смешно. Прочети малко за автосугестия и контрол на ума и ще си дадеш сам отговора. Със всеки се случва. Успех!
Точно така! Няма нищо смешно в твоя страх. При доста хора го има!
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

Aко мога да те успокоя знай,че соленоста на морето ни е слаба,а това никоя бяла акула не го обича.А може да спреш с филмите също. :!:
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Аватар
Mr.Barry
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mr.Barry »

Мен като ме е страх от нещо единственият начин да го преодолея е да се сблъскам със самият страх. Пробвай да се гмурнеш с :!: НЯКОГО :!: (да не си сам и човекът с теб да не го е страх ) в дълбините на морето точно там където те е страх. Това го прави 2-3 пъти. След това пробвай сам и така с опити и постоянство ще УСПЕЕШ !
Brain Adviser
новобранец
новобранец

Мнение от Brain Adviser »

Не е срамно да потърсиш професионална помощ. Напротив, както е добре човек да се грижи за физическото си здраве, така е добре човек също да се грижи и за психическата си кондиция. Често подобни страхове са изкривено отражение на нерешена ситуация в миналото. Потърси терапефт, който е работил с методите на Берт Хелингер.
asen80
новобранец
новобранец

Мнение от asen80 »

Благодаря за съветите. Знам ,че човек по принцип не трябва да се гмурка сам, затова ако има някой запален по подводния риболов от Варна мога да отида с него ако е съгласен. Така или иначе съм решил да го овладея този спорт и не мисля да се отказвам.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Начините са два.
"Просташкия" е да тръгнеш срещу страха. Кучета, височини, вода, тъмнина, няма значение.
Другия начин е да потърсиш помощ от специалист.
На мен първия винаги ми е вършил работа, но ти най-добре се познаваш.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

asen80 написа:Благодаря за съветите. Знам ,че човек по принцип не трябва да се гмурка сам, затова ако има някой запален по подводния риболов от Варна мога да отида с него ако е съгласен. Така или иначе съм решил да го овладея този спорт и не мисля да се отказвам.
Батка, не знам как я мислиш, но за мен преодоляването на фобиите с лекарска помощ е АЛА-БАЛА.Това психолозите са... "мам'си джейс". Бетер айдукатите са :evil:
Има къде-къде по-готини хобита, в които тръпката е още по-яка.... Тя голямата бяла акула баш тебе няма да те изяде, но не виждам смисъл в цялото начинание.
Пък ако си решил да се докажеш, като се пребориш със себе си... твоя си работа.Желая ти успех :wink:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

Бялата акула не само не понася солеността на Черно море,но и ще умре от глад.По вероятно е в някои язовир да те апне сом.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

Светльо-toxin34 написа:........По вероятно е в някои язовир да те апне сом.
Аре сега човека и на язовири няма да ходи.
Верен на принципа : "Ако не можеш да помогнеш на човек, поне го объркай" :D , да дам и аз моите пет стотинки.
За фобията ти, първо трябва да си наясно защо искаш да я преодолееш.
- защото ей тъй на! или
- защото си решил да гмуркаш по-честичко.
Защото ако е първия вариант не си струва усилията. Насочи безграничните човешки сила, воля и дух към нещо друго.
Ако мислиш чичо ти парапсихолог :wink: от кушетката в кабинета си да те вкара на дъното, просто спри да гледаш американски филми. По-добре си спомни крилатата фраза, че спасяването на давещите се е дело на самите давещи се и чети надолу.
Ако си решил да се върнеш към детския си спомен с гмуркането не ти трябва никой. Започни от по-плиткото, където се вижда дъното. Гмуркай и се наслаждавай на гледката. Продължи с по-дълбокото, където от повърхността не можеш да видиш точно какво има, но все пак различаваш някакви силуети. Пробвай в участъци с денивелация, като влизаш на по-плиткото и продължаваш под вода към по-дълбокото, разглеждайки подводния свят. Не си мисли, че влизаш към по-дълбоко, което не можеш да видиш от повърхността, а просто се кефи на пейзажа. След това изплувай нагоре и когато си поемеш въздух, погледни към дъното и си кажи: абе то може оттук нищо да не се види, ама аз нали ей сега бях ТАМ ДОЛУ и видях, че няма нищо страшно. Ми аз кво пълня тогава гащите. Гледай някой сръбски филм, харесай си и запомни някой цветуща мазна и типично сръбска попържня, и тъй както си висиш на повърхността без да видиш има ли дзвер кръволок на дъното и чака ли те с раззинала паст да му се плъзнеш по небцето, си кажи попържнята, раздишай и се гмурни с ЯСНОТО съзнание, че долу освен да се изкефиш максимално друго не може да ти се случи. И току виж чудото станало.
Изображение
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Подкрепям напълно казаното от Юрий и ще си позволя да добавя следното:
Напълно нормално е да се страхуваш. Няма да е нормално обратното. Знаем поуката за добрия и лошия плувец и кой първи се дави. Естествения страх от неизвестното е вроден, първичен, генетично заложен у нас. Филмите само са го отключили. Използваш израза "страх от тъмната вода", т.е. от неизвестното.
Първият ми съвет е да си купиш подводни очила, шнорхел и плавници. Ще виждаш под водата, ще се движиш бързо и уверено, а когато си на повърхността ще дишаш спокойно и едновременно с това ще гледаш какво се движи под теб. Със сигурност няма да видиш акула в Черно море. Гарантирам ти го! Ни бяла, ни черна, ни черно-бяла. Аз, а и останалите колеги харпунисти се молим всеки път ,когато влизаме в морето да ни се появи някоя готина, дебела котешка акула, дето уж само тя обитава нашето море, ама грънци... И за моруна съм си пожелавал да срещна, пак не се е случило. Айде, казвам си, поне добрият приятел на човека-делфинът да видя под водата- 30 години гмуркам и още си мечтая за този момент. Те ,чужденците защо мислиш идват по нашето Черноморие? Защото ни е супер обслужването, базите, транспорта, цените? Не! Защото в Черно море няма опасни видове.
Успех!
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
asen80
новобранец
новобранец

Мнение от asen80 »

justinian написа:Подкрепям напълно казаното от Юрий и ще си позволя да добавя следното:
Напълно нормално е да се страхуваш. Няма да е нормално обратното. Знаем поуката за добрия и лошия плувец и кой първи се дави. Естествения страх от неизвестното е вроден, първичен, генетично заложен у нас. Филмите само са го отключили. Използваш израза "страх от тъмната вода", т.е. от неизвестното.
Първият ми съвет е да си купиш подводни очила, шнорхел и плавници. Ще виждаш под водата, ще се движиш бързо и уверено, а когато си на повърхността ще дишаш спокойно и едновременно с това ще гледаш какво се движи под теб. Със сигурност няма да видиш акула в Черно море. Гарантирам ти го! Ни бяла, ни черна, ни черно-бяла. Аз, а и останалите колеги харпунисти се молим всеки път ,когато влизаме в морето да ни се появи някоя готина, дебела котешка акула, дето уж само тя обитава нашето море, ама грънци... И за моруна съм си пожелавал да срещна, пак не се е случило. Айде, казвам си, поне добрият приятел на човека-делфинът да видя под водата- 30 години гмуркам и още си мечтая за този момент. Те ,чужденците защо мислиш идват по нашето Черноморие? Защото ни е супер обслужването, базите, транспорта, цените? Не! Защото в Черно море няма опасни видове.
Успех!
Май си прав. Като си с неопрен, плавници, очила, шнорхел, харпун и нож не си толкова беззащитен и уязвим. Между другото миналото лято бях на плаж на Паша дере и изведнъж гледам на 10 метра от брега се появиха 15-20 перки. Бяха делфини ,които май преследваха пасаж от риба ,защото плуваха много бързо и минаха почти до хората които се къпеха в морето. Малко стряскащо си беше и хората се постъписаха, защото не бяха много дребни тези делфини, а и са си диви животни.
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

Сигурен ли си ,че само от акули те е страх? Ако е така просто трябва да си втълпиш че няма такава опасност. Гмуркай се на плитко, сред много хора и си втълпявай това. Според мене не бързай да ходиш на дълбоко, с морето шега не бива, в най-неблагоприятния момент може да те връхлети фобията , да се панираш и става белята
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
pacho109
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pacho109 »

То на последните двама колеги ,само като ви види аватарите и няма да прочете какво сте писали :D :!:
Изображение
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”