Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Подводен раздел
 Подводен раздел

Подводен риболов
 Подводен риболов

Подводен риболов
 Подводен риболов

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Подводен раздел
 Подводен раздел

Подводен риболов
 Подводен риболов

Подводен риболов
 Подводен риболов

Как да преодолея фобията си ?
Модератор: nkolev66
Как да преодолея фобията си ?
Здравейте! Сигурно доста ще се посмеете на темата ми, но все пак може да дадете някой съвет. Случая е следния - като дете когато ходех на плаж , стоях само в морето, влизах навътре, гмурках се на 3-4 метра и въобще не ме е било страх. Но сега вече изпивам страх да влизам навътре в морето. Не ,че ще се удавя и други такива работи, а просто страх от тъмната вода и ,че нещо може да изскочи от дълбините и да ме нападне. Това сигурно е вследствие от многото филми ,които съм гледал с акули и т.н.. Знам,че в Черно море, няма големи акули, но това чувство не ме напуска. Смешно е , но гледах карта на местообитанията на Бялата акула примерно. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... on_map.png . Като гледам я има в Средиземно море почти до Босфора. Какво пречи някоя да се появи и в Черно Море.Сигурно вероятността е 0.1% , но все пак не е невъзможно. Даже, като влизам да плувам постоянно се оглеждам и избягвам да стоя с гръб към морето. Яд ме е на мене си и съм решил все пак да се преборя със този смешен страх. Ще се радвам ,ако някой даде съвет за преодоляване на страха.

Re: Как да преодолея фобията си ?
Здравей колега! Няма нищо смешно. Прочети малко за автосугестия и контрол на ума и ще си дадеш сам отговора. Със всеки се случва. Успех!

- Mr.Barry
- ще става разбирач 
Точно така! Няма нищо смешно в твоя страх. При доста хора го има!matey49 написа:Здравей колега! Няма нищо смешно. Прочети малко за автосугестия и контрол на ума и ще си дадеш сам отговора. Със всеки се случва. Успех!
Aко мога да те успокоя знай,че соленоста на морето ни е слаба,а това никоя бяла акула не го обича.А може да спреш с филмите също. 

ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ

- Mr.Barry
- ще става разбирач 
Мен като ме е страх от нещо единственият начин да го преодолея е да се сблъскам със самият страх. Пробвай да се гмурнеш с   НЯКОГО
  НЯКОГО  (да не си сам и човекът с теб да не го е страх ) в дълбините на морето точно там където те е страх. Това го прави 2-3 пъти. След това пробвай сам и така с опити и постоянство ще УСПЕЕШ !
 (да не си сам и човекът с теб да не го е страх ) в дълбините на морето точно там където те е страх. Това го прави 2-3 пъти. След това пробвай сам и така с опити и постоянство ще УСПЕЕШ !

НЯКОГО
  НЯКОГО  (да не си сам и човекът с теб да не го е страх ) в дълбините на морето точно там където те е страх. Това го прави 2-3 пъти. След това пробвай сам и така с опити и постоянство ще УСПЕЕШ !
 (да не си сам и човекът с теб да не го е страх ) в дълбините на морето точно там където те е страх. Това го прави 2-3 пъти. След това пробвай сам и така с опити и постоянство ще УСПЕЕШ !- 
				Brain Adviser
- новобранец 
Не е срамно да потърсиш професионална помощ. Напротив, както е добре човек да се грижи за физическото си здраве, така е добре човек също да се грижи и за психическата си кондиция. Често подобни страхове са изкривено отражение на нерешена ситуация в миналото. Потърси терапефт, който е работил с методите на Берт Хелингер.

Благодаря за съветите. Знам ,че човек по принцип не трябва да се гмурка сам, затова ако има някой запален по подводния риболов от Варна мога да отида с него ако е съгласен. Така или иначе съм решил да го овладея този спорт и не мисля да се отказвам.

- chirusa_bg
- учете се от него 
- Обратна връзка:
Начините са два.
"Просташкия" е да тръгнеш срещу страха. Кучета, височини, вода, тъмнина, няма значение.
Другия начин е да потърсиш помощ от специалист.
На мен първия винаги ми е вършил работа, но ти най-добре се познаваш.

"Просташкия" е да тръгнеш срещу страха. Кучета, височини, вода, тъмнина, няма значение.
Другия начин е да потърсиш помощ от специалист.
На мен първия винаги ми е вършил работа, но ти най-добре се познаваш.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.

-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Батка, не знам как я мислиш, но за мен преодоляването на фобиите с лекарска помощ е АЛА-БАЛА.Това психолозите са... "мам'си джейс". Бетер айдукатите саasen80 написа:Благодаря за съветите. Знам ,че човек по принцип не трябва да се гмурка сам, затова ако има някой запален по подводния риболов от Варна мога да отида с него ако е съгласен. Така или иначе съм решил да го овладея този спорт и не мисля да се отказвам.

Има къде-къде по-готини хобита, в които тръпката е още по-яка.... Тя голямата бяла акула баш тебе няма да те изяде, но не виждам смисъл в цялото начинание.
Пък ако си решил да се докажеш, като се пребориш със себе си... твоя си работа.Желая ти успех

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.

- Светльо-toxin34
- разбира нещата 
Бялата акула не само не понася солеността на Черно море,но и ще умре от глад.По вероятно е в някои язовир да те апне сом.

Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа

Аре сега човека и на язовири няма да ходи.Светльо-toxin34 написа:........По вероятно е в някои язовир да те апне сом.
Верен на принципа : "Ако не можеш да помогнеш на човек, поне го объркай"
 , да дам и аз моите пет стотинки.
 , да дам и аз моите пет стотинки.За фобията ти, първо трябва да си наясно защо искаш да я преодолееш.
- защото ей тъй на! или
- защото си решил да гмуркаш по-честичко.
Защото ако е първия вариант не си струва усилията. Насочи безграничните човешки сила, воля и дух към нещо друго.
Ако мислиш чичо ти парапсихолог
 от кушетката в кабинета си да те вкара на дъното, просто спри да гледаш американски филми. По-добре си спомни крилатата фраза, че спасяването на давещите се е дело на самите давещи се и чети надолу.
 от кушетката в кабинета си да те вкара на дъното, просто спри да гледаш американски филми. По-добре си спомни крилатата фраза, че спасяването на давещите се е дело на самите давещи се и чети надолу.Ако си решил да се върнеш към детския си спомен с гмуркането не ти трябва никой. Започни от по-плиткото, където се вижда дъното. Гмуркай и се наслаждавай на гледката. Продължи с по-дълбокото, където от повърхността не можеш да видиш точно какво има, но все пак различаваш някакви силуети. Пробвай в участъци с денивелация, като влизаш на по-плиткото и продължаваш под вода към по-дълбокото, разглеждайки подводния свят. Не си мисли, че влизаш към по-дълбоко, което не можеш да видиш от повърхността, а просто се кефи на пейзажа. След това изплувай нагоре и когато си поемеш въздух, погледни към дъното и си кажи: абе то може оттук нищо да не се види, ама аз нали ей сега бях ТАМ ДОЛУ и видях, че няма нищо страшно. Ми аз кво пълня тогава гащите. Гледай някой сръбски филм, харесай си и запомни някой цветуща мазна и типично сръбска попържня, и тъй както си висиш на повърхността без да видиш има ли дзвер кръволок на дъното и чака ли те с раззинала паст да му се плъзнеш по небцето, си кажи попържнята, раздишай и се гмурни с ЯСНОТО съзнание, че долу освен да се изкефиш максимално друго не може да ти се случи. И току виж чудото станало.

- justinian
- ще става разбирач 
- Обратна връзка:
Подкрепям напълно казаното от Юрий и ще си позволя да добавя следното:
Напълно нормално е да се страхуваш. Няма да е нормално обратното. Знаем поуката за добрия и лошия плувец и кой първи се дави. Естествения страх от неизвестното е вроден, първичен, генетично заложен у нас. Филмите само са го отключили. Използваш израза "страх от тъмната вода", т.е. от неизвестното.
Първият ми съвет е да си купиш подводни очила, шнорхел и плавници. Ще виждаш под водата, ще се движиш бързо и уверено, а когато си на повърхността ще дишаш спокойно и едновременно с това ще гледаш какво се движи под теб. Със сигурност няма да видиш акула в Черно море. Гарантирам ти го! Ни бяла, ни черна, ни черно-бяла. Аз, а и останалите колеги харпунисти се молим всеки път ,когато влизаме в морето да ни се появи някоя готина, дебела котешка акула, дето уж само тя обитава нашето море, ама грънци... И за моруна съм си пожелавал да срещна, пак не се е случило. Айде, казвам си, поне добрият приятел на човека-делфинът да видя под водата- 30 години гмуркам и още си мечтая за този момент. Те ,чужденците защо мислиш идват по нашето Черноморие? Защото ни е супер обслужването, базите, транспорта, цените? Не! Защото в Черно море няма опасни видове.
Успех!

Напълно нормално е да се страхуваш. Няма да е нормално обратното. Знаем поуката за добрия и лошия плувец и кой първи се дави. Естествения страх от неизвестното е вроден, първичен, генетично заложен у нас. Филмите само са го отключили. Използваш израза "страх от тъмната вода", т.е. от неизвестното.
Първият ми съвет е да си купиш подводни очила, шнорхел и плавници. Ще виждаш под водата, ще се движиш бързо и уверено, а когато си на повърхността ще дишаш спокойно и едновременно с това ще гледаш какво се движи под теб. Със сигурност няма да видиш акула в Черно море. Гарантирам ти го! Ни бяла, ни черна, ни черно-бяла. Аз, а и останалите колеги харпунисти се молим всеки път ,когато влизаме в морето да ни се появи някоя готина, дебела котешка акула, дето уж само тя обитава нашето море, ама грънци... И за моруна съм си пожелавал да срещна, пак не се е случило. Айде, казвам си, поне добрият приятел на човека-делфинът да видя под водата- 30 години гмуркам и още си мечтая за този момент. Те ,чужденците защо мислиш идват по нашето Черноморие? Защото ни е супер обслужването, базите, транспорта, цените? Не! Защото в Черно море няма опасни видове.
Успех!
 Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце. 

Май си прав. Като си с неопрен, плавници, очила, шнорхел, харпун и нож не си толкова беззащитен и уязвим. Между другото миналото лято бях на плаж на Паша дере и изведнъж гледам на 10 метра от брега се появиха 15-20 перки. Бяха делфини ,които май преследваха пасаж от риба ,защото плуваха много бързо и минаха почти до хората които се къпеха в морето. Малко стряскащо си беше и хората се постъписаха, защото не бяха много дребни тези делфини, а и са си диви животни.justinian написа:Подкрепям напълно казаното от Юрий и ще си позволя да добавя следното:
Успех!
- Jack Daniels
- разбира нещата 
Сигурен ли си ,че само от акули те е страх? Ако е така просто трябва да си втълпиш че няма такава опасност. Гмуркай се на плитко, сред много хора и си втълпявай това. Според мене не бързай да ходиш на дълбоко, с морето шега не бива, в най-неблагоприятния момент може да те връхлети фобията , да се панираш и става белята

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад

- pacho109
- сериозен играч 
То на последните двама колеги ,само като ви види аватарите и няма да прочете какво сте писали  

Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/