Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Дунав - 14.06
Дунав - 14.06
Ден четвъртък, демек вчера
Рано сутринта получих интересна информация за място, където се навърта бяла риба и цял ден кроих планове как да го проверя със спининга. Предвид календара и горещините през деня знаех, че няма голям смисъл да се мъча преди 19 -20 часа вечерта, така че изчаках... Отидох едва към 19.30.
Мястото не беше типично за бялата: дълбока яма почти без течение, намираща се насред дълга ивица пясъчни плитчини. В единия край дълбочините свършваха с камънак, а до тях - гъст пояс водорасли. По-скоро на щукарско леговище мязаше, но информацията ми беше сигурна, така че без колебание се заех директно с джиговете
Първоначално вързах набързо един "драшкович", с надежда, че естествената стръв все пак би имала по-добър резултат. Е, да но резултата беше повече от скромен: едно единствено кълване на границата на пояса с водорасли, което така и не успях да хвана. По всичко личеше, че е щука и то дребна
След около час се отказах от естествената стръв и сложих силикона - по-малко проблеми при минаване през водораслите и практически никакво съсипване на примамката. Първото почукване дойде в самата дълбочина на ямата и преставляваше съвсем кратък удар по силикона - типично за бялата. Резултат - пак нищо
Аз разбира се бях доволен, защото отдавна чаках да намеря поне що-годе прилично( и резултатно) място за спининг около Козлодуй, а това определено имаше потенциал
И както абсолютно винаги се случва, точно когато си се настроил за нещо си, се случва съвсем друго
При поредното приближаване на силикона към плиткажа нещо натежа, не успя да дръпне от аванса и плавно пое в ляво. Почти веднага над водата се показа хубава гръбна перка, която определено не принадлежеше на бялата
Колкото и да не ми се вярваше случката беше факт - разпер на джиг и то в средата на Юни
След кратка борба и малко шляпане се озова на брега

Рибката беше хубава, но нямаше време за повече снимки. Размери: 57 см./1,5 кг.
Повече нищо интересно не се случи, освен това, че лакътя ми отново напомни, че не е съвсем здрав и не е готов за сериозни натоварвания
В 9.30 си събрах багажеца и най-блажено се прибрах да смукна една биричка
Разходката, в съчетание с последните информации от Реката ме остави с много странни изводи и протоворечиви мисли. Относно щуката може да се каже, че поведението й е сравнително логично, дотолкова, доколкото нейното поведение никога не се е славило с постоянство и здрава логика
Виж за распера и бялата съм леко смутен
По принцип распера отдавна би трябвало да е на летен режим (все пак е средата на юни да му се невиди) и да е активен изключително в горните слоеве на водата, докато на джиговите примамки да не обръща почти (да не кажа абсолютно) никакво внимание. Да, но в последните 15-17 дни никъде по Реката не видях нито един
от характерните му плясъци и бухания, а за сметка на това си хапва силиконче и стои в дълбочина
Бялата пък е още по-голяма загадка - явно е относително активна, но също не дава признаци за "летния" си стил на живот и хранене. Не е толкова разпръсната из водоема и все още предпочита точно определени позиции, включващи почти неизменно по-солиден запас от дълбочина
Нощното хранене в плитчините засега май го няма
Та от всичко започвам да си мисля, че може би грешката е в нас - сигурно подлъгани от топлата зима побързахме със заключенията за някой ключови моменти и нищо чудно и сега да бързаме с обявяването на "летния" режим
Не знам, може и да разсъждавам съвсем погрешно... Това обаче е важно, защото както пише в книжките - грешните изводи водят до погрешни действия, а погрешните действия водят до посредствени резултати
Поздрави!

Мястото не беше типично за бялата: дълбока яма почти без течение, намираща се насред дълга ивица пясъчни плитчини. В единия край дълбочините свършваха с камънак, а до тях - гъст пояс водорасли. По-скоро на щукарско леговище мязаше, но информацията ми беше сигурна, така че без колебание се заех директно с джиговете

След около час се отказах от естествената стръв и сложих силикона - по-малко проблеми при минаване през водораслите и практически никакво съсипване на примамката. Първото почукване дойде в самата дълбочина на ямата и преставляваше съвсем кратък удар по силикона - типично за бялата. Резултат - пак нищо

Аз разбира се бях доволен, защото отдавна чаках да намеря поне що-годе прилично( и резултатно) място за спининг около Козлодуй, а това определено имаше потенциал

И както абсолютно винаги се случва, точно когато си се настроил за нещо си, се случва съвсем друго

Рибката беше хубава, но нямаше време за повече снимки. Размери: 57 см./1,5 кг.
Повече нищо интересно не се случи, освен това, че лакътя ми отново напомни, че не е съвсем здрав и не е готов за сериозни натоварвания

Разходката, в съчетание с последните информации от Реката ме остави с много странни изводи и протоворечиви мисли. Относно щуката може да се каже, че поведението й е сравнително логично, дотолкова, доколкото нейното поведение никога не се е славило с постоянство и здрава логика

Бялата пък е още по-голяма загадка - явно е относително активна, но също не дава признаци за "летния" си стил на живот и хранене. Не е толкова разпръсната из водоема и все още предпочита точно определени позиции, включващи почти неизменно по-солиден запас от дълбочина

Та от всичко започвам да си мисля, че може би грешката е в нас - сигурно подлъгани от топлата зима побързахме със заключенията за някой ключови моменти и нищо чудно и сега да бързаме с обявяването на "летния" режим

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- ceno cenov
- разбира нещата
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
- ceno cenov
- разбира нещата
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
- daniel_g
- разбира нещата
То голямо отсрамване - 3 пъти добре че Стефко дойде с теб, че да хване едно по качествено сомче! Иначе още от тръгването ти в петък към Дунав , капото ти виси от левия джобceno cenov написа: А на daniel_g какво да му кажа освен, че като не ще да ходи по Дунава за риба се налага аз да го отчитам

А дано Таз седмица счупиш каръка Ceno !!!
-
- разбира нещата
-
- разбира нещата