Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?
Модератор: sapuna
Re: Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.
Привет Колеги, нещо се умълчахме ако някой все пак е отделил някой и друг час на язовира нека да драсне за риболова - имали го , нямали го ?
Опазвайте Рибата , за да има какво да се лови !!!
Здравейте колеги,през миналата седмица посетих язовира за по някой и друг час и ще споделя информацията. Нивото е доста ниско и на устието едва ли има някакъв риболов ,там просто е плаж.На скалите е пълно с малки рибета , гледам и много им се радвам,но и костуретата и кефалчетата също много им се радват.На дъно само Слънчевки и подръпвания от раци.На плувка на директния само костурчета,малки червеноперки и кленчета на бял/пускайте ги веднага за да им се радваме когато пораснат/.Захранката на "Трапер" и ВДЕ ,сух ароматизатор карамел,жито ,Кастери и торен .Но морунажите и яките перки този път бяха далеч от брега и не пожелаха да напуснат дълбочините.С една дума Слабо и за гарнитура джета излиза към 10.30 - 11.00 и просто всичко свършва , както и вярата в доброто в нас - язовира се превръща бавно в сметище.Трагично но е факт.

Водата много е паднала. Излизат по малко перки, костурчета, тук-там по някой морунаж и кленчета - юноши. Каракудата я няма. Единични екземпляри съм виждал при колеги. Гъмжи от малки рибета, но са предимно уклей и червеноперки. Щуката или я изловиха, или сега не е активна поради многото дребни рибки. Рибата се е дръпнала в дълбокото (между 7 и 9 метра) още от юни месец и се държи на дистанция от брега - над 80-100 метра. Устието вече не е за риболов. Заливът на преливника - все още става, но е плитко. Единствено остават местата на скалите, но и там е трагично. Е капо няма да е, но не е това, което беше преди години. Има надежда кленът да се съвземе, но за тази година - дребен е. Информацията е от 29.08.2011.
п.п.: Пускайте поне маломерките колеги. Доста риболовци си прибират всичко - включително и маломерките.
п.п.2: Язовирът наистина започва да прилича на сметище. Не е толкова трудно да си съберем всичко онова, което сме си донесли. Както си прибираме грижливо такъмите и проверяваме по два-три пъти да не сме забравили нещо, нека да проверяваме, дали не сме си забравили и боклуците
. Май-май за тях често се забравя, а те са част от всеки риболовен арсенал. Нека да си прибираме всичко, което сме донесли. Благодаря на всички, които го правят. 
п.п.: Пускайте поне маломерките колеги. Доста риболовци си прибират всичко - включително и маломерките.
п.п.2: Язовирът наистина започва да прилича на сметище. Не е толкова трудно да си съберем всичко онова, което сме си донесли. Както си прибираме грижливо такъмите и проверяваме по два-три пъти да не сме забравили нещо, нека да проверяваме, дали не сме си забравили и боклуците

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Най-после, след двумесечно затишие в риболовните ми излети с лодка, този сезон за трети път се озовах сред язовира. Голям кеф. Седем и половина часа - нон стоп във водата. А около мен - вода, лодки (4-5), джетове, водни ски, едно водно колело ..... за този язовир, направо морето ряпа да яде. Времето - прекрасно. Слънце, много слаб вятър - до пълно затишие. Температура на водата - 22 градуса. Водата на язовира много е паднала, но от месец задържа нивото. Дъпбочините: в заливът на устието, дълбочината е между 0.70 и 2.00 метра, като дълбочините от 2.00 метра са основно в коритото на реката (ако се познава дъното). Скалите от страната на трафопоста (под трафопоста) - след първия нос от устието са все още с добра дълбочина от брега (на близка дистанция). Заливът на преливника (шаранджийският залив) е почти негоден за риболов, с изключение на зоните около скалите, където започват дълбочините над 3 метра. Единствената добра дестинация (но трудно достъпна от гледна точка на достъп с автомобил) е мренският залив, който поддържа дълбочини от 5-10 метра.
Какво показа сонарчето:
Рибата продължава да се държи в дълбочините между 5 и 7 метра, като едри екземпляри се засичаха до 8-10 метра дълбочина. Най-голяма измерена дълбочина на чзовира в момента е 12 метра - в централната зона на стената. Засичат се непрекъснато пасажи и отделни екземпляри, но предимно в дълбочините над 5 метра. Спрямо крайбрежието, рибата продължава да се държи в зона, отдалечена на около 100 метра от брега. Измерен термоклин: от 2.00 метра до 5.00 метра в отделните зони на язовира. Учудва ме тази година факта, че в зоната на термоклина, която е на малка дълбочина, рибата не се засича, а се държи в зоната която е под термоклина !!!. Нямам обяснение, освен нещо свързано с кислорода (специално за този водоем). Ако някой има някакви наблюдения и обяснение - нека да сподели.
За риболовът:
Пет и половина часа влачене за костур, клен и щука и около два часа на плувка от лодката при дълбочина от 7 до 11 метра. Резултатът - 7 костура, от които само три си заслужиха вниманието и уважението - хванати на воблер, влачен на дистанция след лодката около 15 метра и дълбочина на движение на воблера около 30-70 см над дъното (при дълбочина между 7-11 метра). На силиконки - нищо (почти 2 часа проба-смяна-проба-смяна)
На плувката - нищо, но около мен ( на дистанция около лодката между 2 и 7 метра) играха каракуди и шарани. Красота. Много добри екземплярчета, ама само ги наблюдавах.
Колегите от брега (тези, които наблюдавах) - малко червеноперки, костур и някое и друго кленче.
Краен резултат от мен - 7 костура на влачене 9стръв-воблер), от които 4 костура - обратно и 3 добри костура - зая мен. Пълен релакс, биричка, много слънце и отлично време. Две-три засечки с джетовете ( такива недоразумения ги управляват, че нямам думи....
), с една дума - доволен съм. Не ми се излизаше от водата. Бях последната лодка, която излезе на брега и не съжалявам. 
п.п.: Благодаря на всички - и на колеги, и на онези, които просто релаксираха, че си прибраха боклуците и оставиха чисто след себе си. Наистина им благодаря. Поне там, където бях аз, а там имаше много народ. Това ми се случва за първи път, за което -
Какво показа сонарчето:
Рибата продължава да се държи в дълбочините между 5 и 7 метра, като едри екземпляри се засичаха до 8-10 метра дълбочина. Най-голяма измерена дълбочина на чзовира в момента е 12 метра - в централната зона на стената. Засичат се непрекъснато пасажи и отделни екземпляри, но предимно в дълбочините над 5 метра. Спрямо крайбрежието, рибата продължава да се държи в зона, отдалечена на около 100 метра от брега. Измерен термоклин: от 2.00 метра до 5.00 метра в отделните зони на язовира. Учудва ме тази година факта, че в зоната на термоклина, която е на малка дълбочина, рибата не се засича, а се държи в зоната която е под термоклина !!!. Нямам обяснение, освен нещо свързано с кислорода (специално за този водоем). Ако някой има някакви наблюдения и обяснение - нека да сподели.
За риболовът:
Пет и половина часа влачене за костур, клен и щука и около два часа на плувка от лодката при дълбочина от 7 до 11 метра. Резултатът - 7 костура, от които само три си заслужиха вниманието и уважението - хванати на воблер, влачен на дистанция след лодката около 15 метра и дълбочина на движение на воблера около 30-70 см над дъното (при дълбочина между 7-11 метра). На силиконки - нищо (почти 2 часа проба-смяна-проба-смяна)
На плувката - нищо, но около мен ( на дистанция около лодката между 2 и 7 метра) играха каракуди и шарани. Красота. Много добри екземплярчета, ама само ги наблюдавах.
Колегите от брега (тези, които наблюдавах) - малко червеноперки, костур и някое и друго кленче.
Краен резултат от мен - 7 костура на влачене 9стръв-воблер), от които 4 костура - обратно и 3 добри костура - зая мен. Пълен релакс, биричка, много слънце и отлично време. Две-три засечки с джетовете ( такива недоразумения ги управляват, че нямам думи....

п.п.: Благодаря на всички - и на колеги, и на онези, които просто релаксираха, че си прибраха боклуците и оставиха чисто след себе си. Наистина им благодаря. Поне там, където бях аз, а там имаше много народ. Това ми се случва за първи път, за което -

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Здравейте колеги. Днес (24.09.2011) успях да открадна един час и към 19:00 ч. кацнах на устието. Имаше няколко колеги - на скалите (3-ма) и до островчето (един). На шаранджийския залив също имаше присъствие. Реших да си пораздвижа малко мухарката, че ще вземе да корозира милата. Този сезон все не ми остава време да я поразкърша. Та нагазих във водата и развъртях шнурчето. Мухите - червена "джапанка" и оса / кука 14 No. Последваха няколко предизвикателни плясъка по мухата, но само толкова. Между другото, уклеят се беше събрал между двата острова като в талян (далян). Рших да сменя мухата с малка - за уклей (No 18), но вече беше започнало да се смрачава. А аз вече и с очилата малко не успявам да вдяна повода в ухото на куката и то на силна светлина, ама като реших - уклей та уклей
. Махнах осичката и си избрах едно от изпитаните ми 'комарчета'. Да, ама като си забравих микроскопа, как да пъхна повода в ухото на кука No 18
? И като се почна едно мъчене .... та след около половин час мъки (ужас за мен), направо си събрах такъмите (а беше вече и достатъчно сумрачно) и .... към сигурния ми подслон. Е, за час си останах само с няколкото плясъка над мухата, но поне малко релаксирах, че това лято аман от работа. А уклейките направо кипяха. Утре смятам да съм по-подготвен
.
Иначе, язовирът задържа нивото и водата не е спадала повече. Само, където до този момент е спаднала общо около 7-8 метра от максимума. При първа възможност ще кача някоя снимка от панорамата на язовира.

Иначе, язовирът задържа нивото и водата не е спадала повече. Само, където до този момент е спаднала общо около 7-8 метра от максимума. При първа възможност ще кача някоя снимка от панорамата на язовира.
Някой ходил ли е тези дни да се пробва на язовирчето? Утре мисля да прескоча за някой и друг час. Има ли прясно инфо някой?
п.п.: Интересува ме на спинингови примамки как е. По-специално за костур и клен?
п.п.: Интересува ме на спинингови примамки как е. По-специално за костур и клен?
Е, щом няма отговор, значи аз съм последния, който е ходил там. А и като се огледах (на 09.11.2011 г.) имаше само трима колеги.
Ето и малко инфо от мен:
Дата - 09.11.2011 г.
Общо времетраене на излета - 5 часа.
Обходени зони: Устието - 3,5 часа. Стената - 1,5 часа.
Спинингов риболов.
Примамки: повече от 20 вида силикони (модели и разцветки). Jig-глави от 1 до 3 грама.
Клатушки - Мепс 7 гр. сребро и месинг, медни китайчета, месингова самоделка (радвала ме е много години на същия язовир, включително има записан шаран на нея), въртящи мепс и моска (2-ри и 3-ти номер). Кастмастер - сребро (като цвят), булдо - мухи за клен, после сменени с мухи за уклей)
Вода: На устието - слабо помътнена при дълбочини максимално до 2 метра. На стената - бистра при дълбочини - до 6 метра.
Температура на въздуха: между 15 градуса (обедните часове) и 12 градуса (около 17:00 часа). Пълно безветрие през цялото време на излета.
Резултати: един единствен лек удар на розов силикон с брокат (около 15:00 часа) на устието. Няма друго пипане или признак за активност на рибите. Не забелязах и преследване на примамките (включително и на мухите).
Или с едно исречение: ПО ВРЕМЕ НА МОЯ ИЗЛЕТ, НИТО ЕДНА РИБА НЕ ПОСТРАДА
. За мен остана само релаксът, тишината и хубавото време, както и фитнесът със спининга
.
п.п.: Имаше още трима колеги (към устието - на скалите), но и при тях резултатът беше същия (на дъно и на плувка). Или казано по друг начин: Броят на рибите в язовира си остава същия
. Това е.
Ето и малко инфо от мен:
Дата - 09.11.2011 г.
Общо времетраене на излета - 5 часа.
Обходени зони: Устието - 3,5 часа. Стената - 1,5 часа.
Спинингов риболов.
Примамки: повече от 20 вида силикони (модели и разцветки). Jig-глави от 1 до 3 грама.
Клатушки - Мепс 7 гр. сребро и месинг, медни китайчета, месингова самоделка (радвала ме е много години на същия язовир, включително има записан шаран на нея), въртящи мепс и моска (2-ри и 3-ти номер). Кастмастер - сребро (като цвят), булдо - мухи за клен, после сменени с мухи за уклей)
Вода: На устието - слабо помътнена при дълбочини максимално до 2 метра. На стената - бистра при дълбочини - до 6 метра.
Температура на въздуха: между 15 градуса (обедните часове) и 12 градуса (около 17:00 часа). Пълно безветрие през цялото време на излета.
Резултати: един единствен лек удар на розов силикон с брокат (около 15:00 часа) на устието. Няма друго пипане или признак за активност на рибите. Не забелязах и преследване на примамките (включително и на мухите).
Или с едно исречение: ПО ВРЕМЕ НА МОЯ ИЗЛЕТ, НИТО ЕДНА РИБА НЕ ПОСТРАДА

п.п.: Имаше още трима колеги (към устието - на скалите), но и при тях резултатът беше същия (на дъно и на плувка). Или казано по друг начин: Броят на рибите в язовира си остава същия

Привет колега,Jagger 1 Благодаря за инфото колкото и да е оптимистично смятам утре да го посетя.Питам се дали рибата се групира в някой от заливите от страната на Дрен или пред стената , където е най-дълбоко.Като се върна ще споделя резултата.
Здравей atanasko. Единствено по кормораните можеш да се ориентираш. Около стената налитат тези чудовищни гадини, но на прилична дистанция от брега. Голяма напаст
. Иначе, лично аз не успях да ги локализирам от брега. Дано ти да имаш успех. Поздрави.

Резултат от Неделята - 13.11 :
На язовира бях около 11 часа до 15.00 часа.През цялото време пробвах със всичките ми блесни - никакъв удар.На дъно на различни монтажи , с кошнички ,ин - лайн, нищо.Времето беше слънчево и тихо ,когато пристигнах но след 12.00ч. духна ужасно студен вятър.Кормораните непрекъснато сменяха мястото си като през по-голямата част бяха в средата на водоема и от време на време летяха на високо.Малкото колеги, с които разговарях нямаха удар.Един колега ми се похвали ,че миналата неделя на стената е хванал 2кг. костур на рибе.Водата е много бистра но водораслите още не са напълно изчезнали и си мисля ,че в дълбокото водата е сравнително топла.Колкото за масовото капо което се регистрира по повечето водоеми: една от причините е ниското ниво на водата през цялата година навсякъде по язовирите.Всичко останало е Природа ,тази година е слаба за догодина ще видим.Наслука на всички колеги.
На язовира бях около 11 часа до 15.00 часа.През цялото време пробвах със всичките ми блесни - никакъв удар.На дъно на различни монтажи , с кошнички ,ин - лайн, нищо.Времето беше слънчево и тихо ,когато пристигнах но след 12.00ч. духна ужасно студен вятър.Кормораните непрекъснато сменяха мястото си като през по-голямата част бяха в средата на водоема и от време на време летяха на високо.Малкото колеги, с които разговарях нямаха удар.Един колега ми се похвали ,че миналата неделя на стената е хванал 2кг. костур на рибе.Водата е много бистра но водораслите още не са напълно изчезнали и си мисля ,че в дълбокото водата е сравнително топла.Колкото за масовото капо което се регистрира по повечето водоеми: една от причините е ниското ниво на водата през цялата година навсякъде по язовирите.Всичко останало е Природа ,тази година е слаба за догодина ще видим.Наслука на всички колеги.
А на устието отби ли се да пробваш? Вярно, че за там трябва яко газене (поне 30-50 метра навътре), но ми е любопитно там дали нещо не се е завъртяло. Поздрави atanasko.
п.п.: Явно рибата продължава да се държи в дълбокото и на дистанция от брега
. Така беше през целия сезон. Най-добри резултати имах от лодката в дълбоките участъци за сезона
.
п.п.: Явно рибата продължава да се държи в дълбокото и на дистанция от брега

Привет, бях преди "мренският" залив след кулата и не ми се разкарваше до там. Нямаше никакви колеги нито на устието , нито на брега от към Горна Диканя. Под Кафето имаше 3 коли и на стената 2-ма колеги .А тези , с които разговарях бяха пред кулата и ловяха на фидер и изкуствени примамки , и друг колега на рибета на стената.Резултата на всички : КАПО!
Поздрави.
Поздрави.
Малко инфо от събота (26.11.2011 г.)
Време - слънчево, отсъствие на вятър - до много слаб. Никакви признаци на заледяване. Температура на въздуха - 11 градуса. Налягане (реално) 940 hpa (разлика за деня +- 1 hpa). Водата - бистра. Нивото за около месец е спаднало още с около 30 см. Реката на устието се е появила, но водата е много малко. Има някаква надежда, язовирът да започне да задържа нивото.
Риболовът: За около 2 часа (от 14:00 до 16:00 ч.), на силиконки 3,5 см-5 см., различни цветове, Jig глави от 1,7 гр. - до 2,5 гр. (тип рибешка глава), впоследствие монтирана тежест 10 грама на 80 см. преди Jig главите. Резултатът: - един скъсан силикон (закачка на дъното) и нито един удар за двата часа. Нито една риба не пострада по време на излета ми. А за мен - отново остана двучасовият релакс сред тишина, спокойствие и десетките патета, които се бяха скупчили на понтона до стената. Красота и спокойствие. Други колеги на целия язовир нямаше. Рибно присъствие - също. Кормораните, които до преди месец бяха стотици, сега не се появиха, което е от една страна радостно, но от друга - показателно за язовира. Поздрави на всички.
Време - слънчево, отсъствие на вятър - до много слаб. Никакви признаци на заледяване. Температура на въздуха - 11 градуса. Налягане (реално) 940 hpa (разлика за деня +- 1 hpa). Водата - бистра. Нивото за около месец е спаднало още с около 30 см. Реката на устието се е появила, но водата е много малко. Има някаква надежда, язовирът да започне да задържа нивото.
Риболовът: За около 2 часа (от 14:00 до 16:00 ч.), на силиконки 3,5 см-5 см., различни цветове, Jig глави от 1,7 гр. - до 2,5 гр. (тип рибешка глава), впоследствие монтирана тежест 10 грама на 80 см. преди Jig главите. Резултатът: - един скъсан силикон (закачка на дъното) и нито един удар за двата часа. Нито една риба не пострада по време на излета ми. А за мен - отново остана двучасовият релакс сред тишина, спокойствие и десетките патета, които се бяха скупчили на понтона до стената. Красота и спокойствие. Други колеги на целия язовир нямаше. Рибно присъствие - също. Кормораните, които до преди месец бяха стотици, сега не се появиха, което е от една страна радостно, но от друга - показателно за язовира. Поздрави на всички.
Привет Колеги , любители на красивия язовир. Пожелавам ви Весели Празници и през Новата 2012 година много и успешни мигове изпълнени с много адреналин от хубави Риби. Да си пожелаем по-чисти брегове , по-малко "дикански омари" и бензинова криза за "джетовете".Нека Коледа да ви донесе Слука и нови такъми.
Наздраве

Наздраве

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Здравейте колеги,
някой има ли информация за язовира, има ли лед, става ли за риболов на дупка?
някой има ли информация за язовира, има ли лед, става ли за риболов на дупка?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.