Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.

Мнение от atanasko »

Привет Колеги, нещо се умълчахме ако някой все пак е отделил някой и друг час на язовира нека да драсне за риболова - имали го , нямали го ?
Опазвайте Рибата , за да има какво да се лови !!!
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Здравейте колеги,през миналата седмица посетих язовира за по някой и друг час и ще споделя информацията. Нивото е доста ниско и на устието едва ли има някакъв риболов ,там просто е плаж.На скалите е пълно с малки рибета , гледам и много им се радвам,но и костуретата и кефалчетата също много им се радват.На дъно само Слънчевки и подръпвания от раци.На плувка на директния само костурчета,малки червеноперки и кленчета на бял/пускайте ги веднага за да им се радваме когато пораснат/.Захранката на "Трапер" и ВДЕ ,сух ароматизатор карамел,жито ,Кастери и торен .Но морунажите и яките перки този път бяха далеч от брега и не пожелаха да напуснат дълбочините.С една дума Слабо и за гарнитура джета излиза към 10.30 - 11.00 и просто всичко свършва , както и вярата в доброто в нас - язовира се превръща бавно в сметище.Трагично но е факт. :roll: :roll:
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Водата много е паднала. Излизат по малко перки, костурчета, тук-там по някой морунаж и кленчета - юноши. Каракудата я няма. Единични екземпляри съм виждал при колеги. Гъмжи от малки рибета, но са предимно уклей и червеноперки. Щуката или я изловиха, или сега не е активна поради многото дребни рибки. Рибата се е дръпнала в дълбокото (между 7 и 9 метра) още от юни месец и се държи на дистанция от брега - над 80-100 метра. Устието вече не е за риболов. Заливът на преливника - все още става, но е плитко. Единствено остават местата на скалите, но и там е трагично. Е капо няма да е, но не е това, което беше преди години. Има надежда кленът да се съвземе, но за тази година - дребен е. Информацията е от 29.08.2011.

п.п.: Пускайте поне маломерките колеги. Доста риболовци си прибират всичко - включително и маломерките.

п.п.2: Язовирът наистина започва да прилича на сметище. Не е толкова трудно да си съберем всичко онова, което сме си донесли. Както си прибираме грижливо такъмите и проверяваме по два-три пъти да не сме забравили нещо, нека да проверяваме, дали не сме си забравили и боклуците :wink: . Май-май за тях често се забравя, а те са част от всеки риболовен арсенал. Нека да си прибираме всичко, което сме донесли. Благодаря на всички, които го правят. :drinkers:
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Най-после, след двумесечно затишие в риболовните ми излети с лодка, този сезон за трети път се озовах сред язовира. Голям кеф. Седем и половина часа - нон стоп във водата. А около мен - вода, лодки (4-5), джетове, водни ски, едно водно колело ..... за този язовир, направо морето ряпа да яде. Времето - прекрасно. Слънце, много слаб вятър - до пълно затишие. Температура на водата - 22 градуса. Водата на язовира много е паднала, но от месец задържа нивото. Дъпбочините: в заливът на устието, дълбочината е между 0.70 и 2.00 метра, като дълбочините от 2.00 метра са основно в коритото на реката (ако се познава дъното). Скалите от страната на трафопоста (под трафопоста) - след първия нос от устието са все още с добра дълбочина от брега (на близка дистанция). Заливът на преливника (шаранджийският залив) е почти негоден за риболов, с изключение на зоните около скалите, където започват дълбочините над 3 метра. Единствената добра дестинация (но трудно достъпна от гледна точка на достъп с автомобил) е мренският залив, който поддържа дълбочини от 5-10 метра.
Какво показа сонарчето:
Рибата продължава да се държи в дълбочините между 5 и 7 метра, като едри екземпляри се засичаха до 8-10 метра дълбочина. Най-голяма измерена дълбочина на чзовира в момента е 12 метра - в централната зона на стената. Засичат се непрекъснато пасажи и отделни екземпляри, но предимно в дълбочините над 5 метра. Спрямо крайбрежието, рибата продължава да се държи в зона, отдалечена на около 100 метра от брега. Измерен термоклин: от 2.00 метра до 5.00 метра в отделните зони на язовира. Учудва ме тази година факта, че в зоната на термоклина, която е на малка дълбочина, рибата не се засича, а се държи в зоната която е под термоклина !!!. Нямам обяснение, освен нещо свързано с кислорода (специално за този водоем). Ако някой има някакви наблюдения и обяснение - нека да сподели.
За риболовът:
Пет и половина часа влачене за костур, клен и щука и около два часа на плувка от лодката при дълбочина от 7 до 11 метра. Резултатът - 7 костура, от които само три си заслужиха вниманието и уважението - хванати на воблер, влачен на дистанция след лодката около 15 метра и дълбочина на движение на воблера около 30-70 см над дъното (при дълбочина между 7-11 метра). На силиконки - нищо (почти 2 часа проба-смяна-проба-смяна)
На плувката - нищо, но около мен ( на дистанция около лодката между 2 и 7 метра) играха каракуди и шарани. Красота. Много добри екземплярчета, ама само ги наблюдавах.

Колегите от брега (тези, които наблюдавах) - малко червеноперки, костур и някое и друго кленче.
Краен резултат от мен - 7 костура на влачене 9стръв-воблер), от които 4 костура - обратно и 3 добри костура - зая мен. Пълен релакс, биричка, много слънце и отлично време. Две-три засечки с джетовете ( такива недоразумения ги управляват, че нямам думи.... :twisted: :axe: :twisted: ), с една дума - доволен съм. Не ми се излизаше от водата. Бях последната лодка, която излезе на брега и не съжалявам. :drinkers:

п.п.: Благодаря на всички - и на колеги, и на онези, които просто релаксираха, че си прибраха боклуците и оставиха чисто след себе си. Наистина им благодаря. Поне там, където бях аз, а там имаше много народ. Това ми се случва за първи път, за което - :prayer:
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Здравейте колеги. Днес (24.09.2011) успях да открадна един час и към 19:00 ч. кацнах на устието. Имаше няколко колеги - на скалите (3-ма) и до островчето (един). На шаранджийския залив също имаше присъствие. Реших да си пораздвижа малко мухарката, че ще вземе да корозира милата. Този сезон все не ми остава време да я поразкърша. Та нагазих във водата и развъртях шнурчето. Мухите - червена "джапанка" и оса / кука 14 No. Последваха няколко предизвикателни плясъка по мухата, но само толкова. Между другото, уклеят се беше събрал между двата острова като в талян (далян). Рших да сменя мухата с малка - за уклей (No 18), но вече беше започнало да се смрачава. А аз вече и с очилата малко не успявам да вдяна повода в ухото на куката и то на силна светлина, ама като реших - уклей та уклей :lol: . Махнах осичката и си избрах едно от изпитаните ми 'комарчета'. Да, ама като си забравих микроскопа, как да пъхна повода в ухото на кука No 18 :lol: ? И като се почна едно мъчене .... та след около половин час мъки (ужас за мен), направо си събрах такъмите (а беше вече и достатъчно сумрачно) и .... към сигурния ми подслон. Е, за час си останах само с няколкото плясъка над мухата, но поне малко релаксирах, че това лято аман от работа. А уклейките направо кипяха. Утре смятам да съм по-подготвен :D .

Иначе, язовирът задържа нивото и водата не е спадала повече. Само, където до този момент е спаднала общо около 7-8 метра от максимума. При първа възможност ще кача някоя снимка от панорамата на язовира.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Някой ходил ли е тези дни да се пробва на язовирчето? Утре мисля да прескоча за някой и друг час. Има ли прясно инфо някой?

п.п.: Интересува ме на спинингови примамки как е. По-специално за костур и клен?
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Е, щом няма отговор, значи аз съм последния, който е ходил там. А и като се огледах (на 09.11.2011 г.) имаше само трима колеги.

Ето и малко инфо от мен:
Дата - 09.11.2011 г.
Общо времетраене на излета - 5 часа.
Обходени зони: Устието - 3,5 часа. Стената - 1,5 часа.
Спинингов риболов.
Примамки: повече от 20 вида силикони (модели и разцветки). Jig-глави от 1 до 3 грама.
Клатушки - Мепс 7 гр. сребро и месинг, медни китайчета, месингова самоделка (радвала ме е много години на същия язовир, включително има записан шаран на нея), въртящи мепс и моска (2-ри и 3-ти номер). Кастмастер - сребро (като цвят), булдо - мухи за клен, после сменени с мухи за уклей)
Вода: На устието - слабо помътнена при дълбочини максимално до 2 метра. На стената - бистра при дълбочини - до 6 метра.
Температура на въздуха: между 15 градуса (обедните часове) и 12 градуса (около 17:00 часа). Пълно безветрие през цялото време на излета.
Резултати: един единствен лек удар на розов силикон с брокат (около 15:00 часа) на устието. Няма друго пипане или признак за активност на рибите. Не забелязах и преследване на примамките (включително и на мухите).
Или с едно исречение: ПО ВРЕМЕ НА МОЯ ИЗЛЕТ, НИТО ЕДНА РИБА НЕ ПОСТРАДА :lol:. За мен остана само релаксът, тишината и хубавото време, както и фитнесът със спининга :D .

п.п.: Имаше още трима колеги (към устието - на скалите), но и при тях резултатът беше същия (на дъно и на плувка). Или казано по друг начин: Броят на рибите в язовира си остава същия :lol:. Това е.
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Привет колега,Jagger 1 Благодаря за инфото колкото и да е оптимистично смятам утре да го посетя.Питам се дали рибата се групира в някой от заливите от страната на Дрен или пред стената , където е най-дълбоко.Като се върна ще споделя резултата.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Здравей atanasko. Единствено по кормораните можеш да се ориентираш. Около стената налитат тези чудовищни гадини, но на прилична дистанция от брега. Голяма напаст :twisted: . Иначе, лично аз не успях да ги локализирам от брега. Дано ти да имаш успех. Поздрави.
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Резултат от Неделята - 13.11 :
На язовира бях около 11 часа до 15.00 часа.През цялото време пробвах със всичките ми блесни - никакъв удар.На дъно на различни монтажи , с кошнички ,ин - лайн, нищо.Времето беше слънчево и тихо ,когато пристигнах но след 12.00ч. духна ужасно студен вятър.Кормораните непрекъснато сменяха мястото си като през по-голямата част бяха в средата на водоема и от време на време летяха на високо.Малкото колеги, с които разговарях нямаха удар.Един колега ми се похвали ,че миналата неделя на стената е хванал 2кг. костур на рибе.Водата е много бистра но водораслите още не са напълно изчезнали и си мисля ,че в дълбокото водата е сравнително топла.Колкото за масовото капо което се регистрира по повечето водоеми: една от причините е ниското ниво на водата през цялата година навсякъде по язовирите.Всичко останало е Природа ,тази година е слаба за догодина ще видим.Наслука на всички колеги.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

А на устието отби ли се да пробваш? Вярно, че за там трябва яко газене (поне 30-50 метра навътре), но ми е любопитно там дали нещо не се е завъртяло. Поздрави atanasko.

п.п.: Явно рибата продължава да се държи в дълбокото и на дистанция от брега :( . Така беше през целия сезон. Най-добри резултати имах от лодката в дълбоките участъци за сезона :( .
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Привет, бях преди "мренският" залив след кулата и не ми се разкарваше до там. Нямаше никакви колеги нито на устието , нито на брега от към Горна Диканя. Под Кафето имаше 3 коли и на стената 2-ма колеги .А тези , с които разговарях бяха пред кулата и ловяха на фидер и изкуствени примамки , и друг колега на рибета на стената.Резултата на всички : КАПО!
Поздрави.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Малко инфо от събота (26.11.2011 г.)
Време - слънчево, отсъствие на вятър - до много слаб. Никакви признаци на заледяване. Температура на въздуха - 11 градуса. Налягане (реално) 940 hpa (разлика за деня +- 1 hpa). Водата - бистра. Нивото за около месец е спаднало още с около 30 см. Реката на устието се е появила, но водата е много малко. Има някаква надежда, язовирът да започне да задържа нивото.
Риболовът: За около 2 часа (от 14:00 до 16:00 ч.), на силиконки 3,5 см-5 см., различни цветове, Jig глави от 1,7 гр. - до 2,5 гр. (тип рибешка глава), впоследствие монтирана тежест 10 грама на 80 см. преди Jig главите. Резултатът: - един скъсан силикон (закачка на дъното) и нито един удар за двата часа. Нито една риба не пострада по време на излета ми. А за мен - отново остана двучасовият релакс сред тишина, спокойствие и десетките патета, които се бяха скупчили на понтона до стената. Красота и спокойствие. Други колеги на целия язовир нямаше. Рибно присъствие - също. Кормораните, които до преди месец бяха стотици, сега не се появиха, което е от една страна радостно, но от друга - показателно за язовира. Поздрави на всички.
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Привет Колеги , любители на красивия язовир. Пожелавам ви Весели Празници и през Новата 2012 година много и успешни мигове изпълнени с много адреналин от хубави Риби. Да си пожелаем по-чисти брегове , по-малко "дикански омари" и бензинова криза за "джетовете".Нека Коледа да ви донесе Слука и нови такъми.
Наздраве :drinkers: :D
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Здравейте колеги,

някой има ли информация за язовира, има ли лед, става ли за риболов на дупка?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”