От век на век промяна няма да има!

Модератор: sapuna

Bokata77

Re: От век на век промяна няма да има!

Мнение от Bokata77 »

Идеята ми беше такава.Коѝто е имал успех на различна от нашата традиционна стръв да я сподели.Точно каква е и кога да я ползваме,а не да се пресмиваме един на друг.На водоема всички сме равни.Ти като си имал успехи на топчета сподели на какъв аромат,през коѝ сезон,с колко захрани,какъв милиметър топчета на какъв монтаж и т.н(ако искаш разбира се).Всяка информация или новост е полезна на всеки.Ако прочетеш във по горните ми постове не отричам протеиновото топче,а просто много трудно ще се наложи като традиционна стръв за Дунава.Така като чета е същото положението и на ТЕЦА.Не ,че някоѝ не лови шаран на протеиново топче там ,но всички залагат на царевицата.Ще минат много години,ще трябва да се хвърлят доста ама доста кг точпета за да се получи(а и не се пресмивам)-за мен а и доста от нас е непосилно да оделим такива кинти за протеинови топчета при положение ,че почти всяка седмица сме по реката.Пробвали сме на тях но уви.Все пак доста от нас месните ходим за риба с нормални въдици и спазваме нормалните общо приети закони.А че във всяко стадо има и мърша всички го знаем.
Ние месните му викаме навик на хранене.Ядеш каквото ти се предлага,а на реката от както се помня му се предлага повече традиционна стръв(така наречената меснна).Като изключим последните 2-3 год колко малко са хората които настояват ,а и могат да си позволят истински риболов със топчетата. 8)
KREPEJA
новобранец
новобранец

Мнение от KREPEJA »

Аз на Дунав нямам опит , но мога да споделя за Марица .
Имах случай , когато съм се установил и вече имам хванати риби минава един овчар и ми казва да не си губя времето защото предишния ден са гърмели и изкарали много шарани и сомове :?: :?:
Относно стръвта тука царевицата също е класика , но аз имам добри риби и на топчета , като ще подчертая , че захранвам с царевица и ловя на топчета предимно сладки аромати , ванилия, анасон , ягода и мед . Друга успешна стръв , но само за амур е малко доматче !
RX4
новобранец
новобранец

Мнение от RX4 »

Аз на пример, веднъж добих сомаците на пелета - халибут, на косъм, а на куката боднат по един едър червей.
Като ги дипвах във някаква смрад която купих - специален аромат за сом.
И да ви кажа - повече кълвяха на дипнатите пелети, то всъщност нямахме нито едно кълване на гол червей.
В района на Сомовит.
До като брат ми - Тома не верний, не искаше да сложи пелета...
Цяла нощ само гледаше, и не вярваше на очите си.
На сутринта се съгласи да му сложа едно халибутче, с червей и дип.
Точно на петнайстата минута му отнесе един сом 3 килограма.
Той: не вярваше на очите си, и не искаше да вярва - ама факта си беше факт.
Аватар
Dani I
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Dani I »

Готина темичка,само не разбрах кои топчета са качествени за Дунав-а ,че да си взема от тях.
За 5 години опити вече ,така и не уцелих подходящите и за себе си реших да инвестирам в други неща.
Както е казал Мечо Пух,колкото повече (в случая царевица и всичко ,що е семена,жито ,коноп и т.н.) толкова повече,и колкото по-далеч от цивилизацията -толкова по-добре.Истината ,не е в определената стръв ,а в количеството на рибите ,размерите и дали въобще ги има.
Знам,че има колеги които успешно ловят на Дунав-а с топчета ,но са твърде малко,а от година на година рибата в реката става все по-малко,все по предпазлива и ще е така докато нещата не се променят .Няма как във всички участъци извън България да има риби и да се ловят ,а тук да не искат .Просто не останаха.А това което в момента е маломерно се излавя от "тия " с професионалните билети и е по пазари и магазини.
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

аз незнам освен граничните по Дунава някоий др да обикаля нощем....... тея от ИАРА по Свищовско редовно си шляпат на клионк и пускат мрежи ......
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Bokata77

Мнение от Bokata77 »

Dani I написа:Готина темичка,само не разбрах кои топчета са качествени за Дунав-а ,че да си взема от тях.
И аз тва попитах!!!!Ма що ги крият ?????????????????? :drinkers:
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Bokata77 написа:
Dani I написа:Готина темичка,само не разбрах кои топчета са качествени за Дунав-а ,че да си взема от тях.
И аз тва попитах!!!!Ма що ги крият ?????????????????? :drinkers:
Защото си ги правят самички :D
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Bokata77

Мнение от Bokata77 »

snegk написа:Защото си ги правят самички :D
To лошо няма :supz: а що кофи от тях ще Ви трябват , пак само Вие си знаете :drinkers:
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Аз само не можах да разбера за какво верно си крият рецептите и топчетата,като ли, че някой ще иде на тяхното място и ще им хване рибата, или е онова дето хората му викат ,,само я че ги ловим а вие че ме фанете за ...''
Ми.... Сега примерно Азако имам рецепта за Дунава за еди кое си място ми що да не кажа ,ма аз за сега знам, че се лови на царевица. По Видин с това я хранят, може надолу по Русе и Силистра с топчета де да знам м явно всеки регион си има стръв и захранка.
Изображение
Bokata77

Мнение от Bokata77 »

VidinskoRibarche написа:Аз само не можах да разбера за какво верно си крият рецептите и топчетата,като ли, че някой ще иде на тяхното място и ще им хване рибата.....
Щот явно валатите им на топчета са повече от рецептите им??????Знам ли????
:drinkers:
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

В Англия хората редовно си ловят мрени и кефали на боилита, пелети и пасти ама там само с това се храни и уловените риби се пускат обратно и така рибите възприемат тези продукти като храна. При нас народа масово храни с вкисната царевица и кюспе и всичко което излиза от водата замина у чувала и чакай да ти кълвят риби на топчета. Това не са законите на реката, а "Игрите на глада".
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

snegk написа:Ами брат ти ме покани , когато вървят шараните и хващаш, да застанем един до друг, ти на царевица а аз на топчета и тогава ще видим , кой с какво се храни...

Илийка, добре си дошъл по всяко време за този експеримент! :D :drinkers:
На топчетата ще хванеш...други топчета, хубавото е, че няма да има дръжка между тях! :wink: :mrgreen:
Пробвал съм всякакви вариации на аромати и големини на топчета, даже сам си бях правил няколко вида - е не, та и не, не ги бара тях! :axe:

В момента късат трътките на шараните по Дунава с качамак!
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

GODzillata написа:В момента късат трътките на шараните по Дунава с качамак!
Заглавие: От век на век промяна няма да има!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

sapuna написа:
GODzillata написа:В момента късат трътките на шараните по Дунава с качамак!
Ще има!
Всяко нещо си има край...като свършат рибите, тогава ще ловят само топки! :axe:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Bokata77

Мнение от Bokata77 »

sapuna написа:
Точно така , 19 век мина дойде 20 и всичко си е по-старому.Тва , че на 100 извадени шаранови риби има 2-3 на топчета незначи промяна.Защо някой от Вас не могат (или не искат) , да приемат действителноста.Защо????Защото последния им май начина на риболов отхвърля печелившото и правилното , пред модерното?????
:drinkers:
Заключено

Обратно към “Риболов на тежко”