БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
petkao
новобранец
новобранец

Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Мнение от petkao »

BorisK написа:определено с 15 грамова бомбарда и 3-метров прът ще ти е по-трудоемко да ловиш зарганите кацнал на някоя скала тук в БГ .за други риби незнам.и забрави при някой насрещен вятър да хвърлиш на повече от 40 метра :drinkers:
Колега на бомбард не се лови само загрен говоря предимно за пъстърва и клен, за тези риби 40 метра са ти напълно достатъчни та и повече,поздрави :drinkers:
Аватар
rosssyy
новобранец
новобранец

Мнение от rosssyy »

petkao написа:
BorisK написа: Колега на бомбард не се лови само загрен говоря предимно за пъстърва и клен, за тези риби 40 метра са ти напълно достатъчни та и повече,поздрави :drinkers:
Колега, вероятно не си обърнал внимание, но тук е морския раздел, и колегите правилно са казали, че твоите такъми са неприложими за море. Поздрави.
petkao
новобранец
новобранец

Мнение от petkao »

За което моля да ме извините
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Raven »

Колеги аз да уточня, че пръта ми е 4м., но все пак имам в арсенала плуваща и потъваща бомбарди по 15гр., с които си ловя успешно.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

За който и вид риболов да говориме трябва да се съобразяваме с няколко фактора. Прът, макара, влакно, утежнение и примамка.
В случая грамажа на бомбардата се определя главно от акцията на пръта, както и от дистанцията на която искаме да ловиме и не на последно място от активноста на рибите.
Аматьрско е да даваш съвет на някой да лови с голям грамаж на бомбарда, при положение, че не знаеш каква му е въдицата.
За всички разбиращи материята е ясно, че по тънките влакна позволяват по далечни дистанции на риболов. Но пък тънките издържат по малки натоварванета.
Минах през монофилните влакна и разбрах, че при тези дистанции разтегливоста е доста голяма, което пък води до много гелета. После преминах на класически брейдове. Там няма разтегливост усещаш всяко почукване и засечките са по леки. Абе супер до момента в който стане възел, и колкото по тънко е влакното, повече се псува :lol: :lol: :lol: . Аз лично ползвах брейд на Berkley 0.008 мм.
От както открих за себе си FireLine на Berkley разбрах, че това е моето влакно за риболов на бомбарда и въобще на изкуствени примамки. Влакното е пак плетено но после минава през термична обработка и e споено. Няма разтегливост, няма възли! :lol:
FireLine2.JPG
FireLine4.JPG
Пръчката ми е с акция 5-50 гр. и дълга 3.90 и ми идва къса. Ловя с плуващи, бавно потъващи и бързо потъващи бомбарди. Да си призная най доволен съм от бано потъващите прозрачни, като използвам най-често 0т 15 до 40 гр.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

За който и вид риболов да говориме трябва да се съобразяваме с няколко фактора. Прът, макара, влакно, утежнение и примамка.
В случая грамажа на бомбардата се определя главно от акцията на пръта, както и от дистанцията на която искаме да ловиме и не на последно място от активноста на рибите.
Аматьрско е да даваш съвет на някой да лови с голям грамаж на бомбарда, при положение, че не знаеш каква му е въдицата.
За всички разбиращи материята е ясно, че по тънките влакна позволяват по далечни дистанции на риболов. Но пък тънките издържат по малки натоварванета.
Фактора е само един и изцяло зависи от задвъдичното устройство.
Секи си лови с каквото може и , или с каквото му е удобно.
Не може да се дават съвети на ловящ,как да фаща,поне аз така мисля.
Или човек с късмет и кадем :lol: лови,а отстрани само гледаш.
Едно момче дойде на Черноморец,с една сопа-телескоп 2,40 - 0,25-6 влакно,полупразна шпула,бомбарда му,го монтирали някви пичове на обратно :shock: ,с тръбичката напред.
Два часа близо,3ма човека нямаме почукване,тоя пич на 3 тото фърляне, което беше на около 30 метра изкара доста едър зарган.
Аз там съм пораснал...
Боцмана
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Боцмана »

bobo_33333 написа: Два часа близо,3ма човека нямаме почукване,тоя пич на 3 тото фърляне, което беше на около 30 метра изкара доста едър зарган
Здрасти Ицо! В този случай обяснението е че човека е хванал от едрите заргани, които сравнително често обикалят близо до скалите.Преди години, когато навлизаха бомбардите, продължавах да ловя с булдо, или да редувам булдо и бомбарда. По това време все се е случвало да хващам по-едри, а понякога и повече бройки от бомбардажиите. И сега взимам по някой зарган с облавяне до последния метър, ако ги няма чернокопчетата или, ако не ми се свидят червеите.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

В случая темата е за " Бомбарди и влакна" а човека иска да чуе и други мнения относно, как да хвърлим с тънко влакно възможно надалеч без да скъсаме. Не мога да разбера в обаче защо ме цитираш и пишеш неща нямащи общо с темата. С този си пост можеш да се вкючиш в някоя тема от типа на " щасливото овчарче" или " Късмета на начинаещия". За мене не е фактор някой до мен който е хванал 1 зарган при полижение, че другите нямат пипка. Фактор е ако никой не хваща а един хване 10 и повече.
Ако имаш какво да кажеш по темата за съотношение на влакна и бомбарди или не си съгласен със съществени неща от поста ми, заповядай ще те изслушам с кеф, щото и на мене ми е интересно да чуя мнения по темата. Обаче в случая поста ти си е офтопик или спам, както искаш така го приеми.
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Raven »

Raven написа:Някой дали има впечатления от LAZER FORTEX MARE. На мен ми се стори добро и го препоръчах на колега, но не съм го ползвал.
Понеже никой нищо не каза, аз да се отчета. От посоченото влакно не съм доволен. Има голяма разтегливост.
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Аз друго бих казал относно зарганския риболов. Доста колеги ловят с плетеняк и доста с монофил . За мен и двете си имат предимства и недостатъци. Много е важно местото, където ще ловите. Ако е плитко, каменисто дъно и сте на потапеща бонбарда и има чести закачки си е за прeдпочитане монофила. На такива места, често когато бонбардата падне и се движи бавно по подводните камъни или скали има удар и то в не активно време. В този случай с плетеняк ще имате ядове. Някой ще кажат ми защо не сложиш плаваща, като е плитко и има закачки ? Ми щот не кълве :D
visserman
новобранец
новобранец

Мнение от visserman »

Здравейте колеги. В риболова на морските хищници флуорокарбонът е нещо, което ми се струва не оценяваме до край. Разликата между истински качествения фк и по-слабите изпълнения наистина може да бъде измерена в десетки килограми улов (в активния сезон разбира се). През последните две години аз лично се убедих в това. Използвам от две години флуорокарбон Sunline V Hard и съм много доволен. Японското качество си е един път.
От плетените влакна залагам от миналата есен на новото Sunline Momentum 4x4. Като се стопли времето ще го изпробвам и при сладководен риболов.
http://www.varna-fishing.com/1055108310 ... 51080.html

MOMENTUM YELLOW.jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

visserman написа:Здравейте колеги. В риболова на морските хищници флуорокарбонът е нещо, което ми се струва не оценяваме до край. Разликата между истински качествения фк и по-слабите изпълнения наистина може да бъде измерена в десетки килограми улов (в активния сезон разбира се). През последните две години аз лично се убедих в това. Използвам от две години флуорокарбон Sunline V Hard и съм много доволен. Японското качество си е един път.
От плетените влакна залагам от миналата есен на новото Sunline Momentum 4x4. Като се стопли времето ще го изпробвам и при сладководен риболов.

MOMENTUM YELLOW.jpeg
Колко струва 16 либри :roll:
Аз там съм пораснал...
visserman
новобранец
новобранец

Мнение от visserman »

bobo_33333 написа:
visserman написа:Здравейте колеги. В риболова на морските хищници флуорокарбонът е нещо, което ми се струва не оценяваме до край. Разликата между истински качествения фк и по-слабите изпълнения наистина може да бъде измерена в десетки килограми улов (в активния сезон разбира се). През последните две години аз лично се убедих в това. Използвам от две години флуорокарбон Sunline V Hard и съм много доволен. Японското качество си е един път.

MOMENTUM YELLOW.jpeg
Колко струва 16 либри :roll:
За 16 либри не знам. Мисля че през същия сайт можеш да ги попиташ.
zargan1
новобранец
новобранец

Мнение от zargan1 »

Я да си кажа и аз...Мачът е пръчка дето хвърля плувки с мнооооооооооооого тънки влакна.Ч е красива - красива е,че като се огъне - кефът на 300% ,но... не е за риболов с бомбарди.Или трябва да работиш с плетено много тънко влакно или да разчиташ ,че монофилът ти ще издържа цял ден да го плющиш през 12 -18 водача и да не губиш бомбарди - Абе риск ,напрежение , нерви - да ти ........ риболова раиш!!! Така че си търси пръчка предназначена за риболов с бомбарда,бомбета или както там са го включили в заглавието.После си потърси макара за тази пръчка.Според наклона на оста и големината на шпулата ще видиш как влиза кордата в първия водач и какъв облак ще се получи преди влизането,т.е. - колко триене ще има там.Че и колко да е дълга според тебе пръчката,а и свикнал ли си да работиш във вятър с такава дължина....И чак тогава гледай влакното на Фокус ли да ееее или кво друго.Зсега толкоз.Отговарям на въпроси...
the_bad_god
новобранец
новобранец

Мнение от the_bad_god »

Колеги препоръчайте ми влакно за основна линия , тези как се представят според вас ?
http://fishing-market.com/shop/product/ ... 18-mm.html
http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... bgroup=100
... и за кукички се чудя , вие какви ползвате ? :)
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”