Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Колега на бомбард не се лови само загрен говоря предимно за пъстърва и клен, за тези риби 40 метра са ти напълно достатъчни та и повече,поздравиBorisK написа:определено с 15 грамова бомбарда и 3-метров прът ще ти е по-трудоемко да ловиш зарганите кацнал на някоя скала тук в БГ .за други риби незнам.и забрави при някой насрещен вятър да хвърлиш на повече от 40 метра

Колега, вероятно не си обърнал внимание, но тук е морския раздел, и колегите правилно са казали, че твоите такъми са неприложими за море. Поздрави.petkao написа:BorisK написа: Колега на бомбард не се лови само загрен говоря предимно за пъстърва и клен, за тези риби 40 метра са ти напълно достатъчни та и повече,поздрави
За което моля да ме извините
Колеги аз да уточня, че пръта ми е 4м., но все пак имам в арсенала плуваща и потъваща бомбарди по 15гр., с които си ловя успешно.
- barutchiata ©
- Администратор
За който и вид риболов да говориме трябва да се съобразяваме с няколко фактора. Прът, макара, влакно, утежнение и примамка.
В случая грамажа на бомбардата се определя главно от акцията на пръта, както и от дистанцията на която искаме да ловиме и не на последно място от активноста на рибите.
Аматьрско е да даваш съвет на някой да лови с голям грамаж на бомбарда, при положение, че не знаеш каква му е въдицата.
За всички разбиращи материята е ясно, че по тънките влакна позволяват по далечни дистанции на риболов. Но пък тънките издържат по малки натоварванета.
Минах през монофилните влакна и разбрах, че при тези дистанции разтегливоста е доста голяма, което пък води до много гелета. После преминах на класически брейдове. Там няма разтегливост усещаш всяко почукване и засечките са по леки. Абе супер до момента в който стане възел, и колкото по тънко е влакното, повече се псува
. Аз лично ползвах брейд на Berkley 0.008 мм.
От както открих за себе си FireLine на Berkley разбрах, че това е моето влакно за риболов на бомбарда и въобще на изкуствени примамки. Влакното е пак плетено но после минава през термична обработка и e споено. Няма разтегливост, няма възли!
Пръчката ми е с акция 5-50 гр. и дълга 3.90 и ми идва къса. Ловя с плуващи, бавно потъващи и бързо потъващи бомбарди. Да си призная най доволен съм от бано потъващите прозрачни, като използвам най-често 0т 15 до 40 гр.
В случая грамажа на бомбардата се определя главно от акцията на пръта, както и от дистанцията на която искаме да ловиме и не на последно място от активноста на рибите.
Аматьрско е да даваш съвет на някой да лови с голям грамаж на бомбарда, при положение, че не знаеш каква му е въдицата.
За всички разбиращи материята е ясно, че по тънките влакна позволяват по далечни дистанции на риболов. Но пък тънките издържат по малки натоварванета.
Минах през монофилните влакна и разбрах, че при тези дистанции разтегливоста е доста голяма, което пък води до много гелета. После преминах на класически брейдове. Там няма разтегливост усещаш всяко почукване и засечките са по леки. Абе супер до момента в който стане възел, и колкото по тънко е влакното, повече се псува

От както открих за себе си FireLine на Berkley разбрах, че това е моето влакно за риболов на бомбарда и въобще на изкуствени примамки. Влакното е пак плетено но после минава през термична обработка и e споено. Няма разтегливост, няма възли!

Пръчката ми е с акция 5-50 гр. и дълга 3.90 и ми идва къса. Ловя с плуващи, бавно потъващи и бързо потъващи бомбарди. Да си призная най доволен съм от бано потъващите прозрачни, като използвам най-често 0т 15 до 40 гр.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Фактора е само един и изцяло зависи от задвъдичното устройство.За който и вид риболов да говориме трябва да се съобразяваме с няколко фактора. Прът, макара, влакно, утежнение и примамка.
Секи си лови с каквото може и , или с каквото му е удобно.
Не може да се дават съвети на ловящ,как да фаща,поне аз така мисля.
Или човек с късмет и кадем

Едно момче дойде на Черноморец,с една сопа-телескоп 2,40 - 0,25-6 влакно,полупразна шпула,бомбарда му,го монтирали някви пичове на обратно

Два часа близо,3ма човека нямаме почукване,тоя пич на 3 тото фърляне, което беше на около 30 метра изкара доста едър зарган.
Аз там съм пораснал...
Здрасти Ицо! В този случай обяснението е че човека е хванал от едрите заргани, които сравнително често обикалят близо до скалите.Преди години, когато навлизаха бомбардите, продължавах да ловя с булдо, или да редувам булдо и бомбарда. По това време все се е случвало да хващам по-едри, а понякога и повече бройки от бомбардажиите. И сега взимам по някой зарган с облавяне до последния метър, ако ги няма чернокопчетата или, ако не ми се свидят червеите.bobo_33333 написа: Два часа близо,3ма човека нямаме почукване,тоя пич на 3 тото фърляне, което беше на около 30 метра изкара доста едър зарган
- barutchiata ©
- Администратор
В случая темата е за " Бомбарди и влакна" а човека иска да чуе и други мнения относно, как да хвърлим с тънко влакно възможно надалеч без да скъсаме. Не мога да разбера в обаче защо ме цитираш и пишеш неща нямащи общо с темата. С този си пост можеш да се вкючиш в някоя тема от типа на " щасливото овчарче" или " Късмета на начинаещия". За мене не е фактор някой до мен който е хванал 1 зарган при полижение, че другите нямат пипка. Фактор е ако никой не хваща а един хване 10 и повече.
Ако имаш какво да кажеш по темата за съотношение на влакна и бомбарди или не си съгласен със съществени неща от поста ми, заповядай ще те изслушам с кеф, щото и на мене ми е интересно да чуя мнения по темата. Обаче в случая поста ти си е офтопик или спам, както искаш така го приеми.
Ако имаш какво да кажеш по темата за съотношение на влакна и бомбарди или не си съгласен със съществени неща от поста ми, заповядай ще те изслушам с кеф, щото и на мене ми е интересно да чуя мнения по темата. Обаче в случая поста ти си е офтопик или спам, както искаш така го приеми.
Понеже никой нищо не каза, аз да се отчета. От посоченото влакно не съм доволен. Има голяма разтегливост.Raven написа:Някой дали има впечатления от LAZER FORTEX MARE. На мен ми се стори добро и го препоръчах на колега, но не съм го ползвал.
Аз друго бих казал относно зарганския риболов. Доста колеги ловят с плетеняк и доста с монофил . За мен и двете си имат предимства и недостатъци. Много е важно местото, където ще ловите. Ако е плитко, каменисто дъно и сте на потапеща бонбарда и има чести закачки си е за прeдпочитане монофила. На такива места, често когато бонбардата падне и се движи бавно по подводните камъни или скали има удар и то в не активно време. В този случай с плетеняк ще имате ядове. Някой ще кажат ми защо не сложиш плаваща, като е плитко и има закачки ? Ми щот не кълве 

Здравейте колеги. В риболова на морските хищници флуорокарбонът е нещо, което ми се струва не оценяваме до край. Разликата между истински качествения фк и по-слабите изпълнения наистина може да бъде измерена в десетки килограми улов (в активния сезон разбира се). През последните две години аз лично се убедих в това. Използвам от две години флуорокарбон Sunline V Hard и съм много доволен. Японското качество си е един път.
От плетените влакна залагам от миналата есен на новото Sunline Momentum 4x4. Като се стопли времето ще го изпробвам и при сладководен риболов.
http://www.varna-fishing.com/1055108310 ... 51080.html
От плетените влакна залагам от миналата есен на новото Sunline Momentum 4x4. Като се стопли времето ще го изпробвам и при сладководен риболов.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Колко струва 16 либриvisserman написа:Здравейте колеги. В риболова на морските хищници флуорокарбонът е нещо, което ми се струва не оценяваме до край. Разликата между истински качествения фк и по-слабите изпълнения наистина може да бъде измерена в десетки килограми улов (в активния сезон разбира се). През последните две години аз лично се убедих в това. Използвам от две години флуорокарбон Sunline V Hard и съм много доволен. Японското качество си е един път.

Аз там съм пораснал...
За 16 либри не знам. Мисля че през същия сайт можеш да ги попиташ.bobo_33333 написа:Колко струва 16 либриvisserman написа:Здравейте колеги. В риболова на морските хищници флуорокарбонът е нещо, което ми се струва не оценяваме до край. Разликата между истински качествения фк и по-слабите изпълнения наистина може да бъде измерена в десетки килограми улов (в активния сезон разбира се). През последните две години аз лично се убедих в това. Използвам от две години флуорокарбон Sunline V Hard и съм много доволен. Японското качество си е един път.
Я да си кажа и аз...Мачът е пръчка дето хвърля плувки с мнооооооооооооого тънки влакна.Ч е красива - красива е,че като се огъне - кефът на 300% ,но... не е за риболов с бомбарди.Или трябва да работиш с плетено много тънко влакно или да разчиташ ,че монофилът ти ще издържа цял ден да го плющиш през 12 -18 водача и да не губиш бомбарди - Абе риск ,напрежение , нерви - да ти ........ риболова раиш!!! Така че си търси пръчка предназначена за риболов с бомбарда,бомбета или както там са го включили в заглавието.После си потърси макара за тази пръчка.Според наклона на оста и големината на шпулата ще видиш как влиза кордата в първия водач и какъв облак ще се получи преди влизането,т.е. - колко триене ще има там.Че и колко да е дълга според тебе пръчката,а и свикнал ли си да работиш във вятър с такава дължина....И чак тогава гледай влакното на Фокус ли да ееее или кво друго.Зсега толкоз.Отговарям на въпроси...
-
- новобранец
Колеги препоръчайте ми влакно за основна линия , тези как се представят според вас ?
http://fishing-market.com/shop/product/ ... 18-mm.html
http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... bgroup=100
... и за кукички се чудя , вие какви ползвате ?
http://fishing-market.com/shop/product/ ... 18-mm.html
http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... bgroup=100
... и за кукички се чудя , вие какви ползвате ?