ВСИЧКО ЗА ФИДЕРА

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

ВСИЧКО ЗА ФИДЕРА

Мнение от joro1973 »

КОЛЕГИ, НЕКА ВСЕКИ НАПИШЕ ПО НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ФИДЕРА КАТО МЕТОД ЗА РИБОЛОВ : 8)
колкото повече вали, толкова повече вали
Аватар
HEMINGUEI
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от HEMINGUEI »

За начало че в морето методът е трудно приложим! Пръчките обаче отговарят на много качества които изисква надлъгването с морските риби.Бях чел някъде че ще купуваш прът, така че интересът ти е оправдан 8) Миналата година лових заргани с фидер и съм доволен........ Трябва да пробваш.
Който може хваща!
Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от joro1973 »

HEMINGUEI написа:Миналата година лових заргани с фидер и съм доволен........ Трябва да пробваш.

Е, такива думи ми се слушат :lol: Ходих на изложението EXPO в София и там всеки си говори... и никой не каза така направих и така стана...щото едно е да си продавач, а съвсем друго е да си търговец.
И в разни магазини ходих, а там как обясняват... :evil:
10х HEMINGUEI! 8)
ivaka
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от ivaka »

durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

HEMINGUEI написа: 8) Миналата година лових заргани с фидер и съм доволен........ Трябва да пробваш.
Не бъди скромен...как само доволен... това е 3 в 1 - ако оставя зарганите безчет които съм извадил с фидер, кажи му на човека какво става, ако го удари платерина , кефалец към 1кг и нагоре ... :wink:...... но въпроса е за метод, а не само пръчка с много водачи изхвърляща надалеч, така че на описаните линкове има неща страшно интересни и за мен :idea: въпреки, че не практикувам в сладки води.
Последно промяна от durumov на Сря Май 04, 2005 1:32 pm, променено общо 1 път.
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от joro1973 »

durumov написа:Не бъди скромен...как само доволен... това е 3 в 1 - ако оставя зарганите безчет които съм извадил с фидер, кажи му на човека какво става, ако го удари платерина , кефалец към 1кг и нагоре ... :wink:

Да, много съм любопитен - какви са последствията при удари на по-едри риби??? Есента на морска гара във Варна закачих кефал на такъм за чернокоп - кръгло оловце с морски червей накрая - по мое мнение беше към 4 кила... Не го извадих - никой нямаше кеп... Но при спомена още ми се вдига адреналина :twisted:
Въдицата ми беше най-обикновен китайски телескоп с водачи - от ментетата по 10 лева.
Последно промяна от joro1973 на Сря Май 04, 2005 1:12 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от joro1973 »

Дуруме, не бъди лаконичен като спартанец от Крит :P - раздухай темата! :D
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

Еееее мам.... му чакайте, ве, да си завърша монтажа на предаването до 30-40 мин. аз съм ONLINE на темата, ок ши ви кажа, само търпение.
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

говорим за карбонов фидер - при 3,60 м. дължина и върхове-3бр.(с малки разлики в акцията) с дебелина от 1мм. на всеки връх. Усета за воденето на риба дали е от 10 гр. или 100гр. ...300 ...600 - 1-2-5кг. е невероятен.Натоварването се разпределя равномерно и пропорционално (благодарение на многото водачи-20ина) то 'пълзи' от върха, като никога пръчката не заема форма на симетричен полукръг.
При мачовата пръчка това е по-слабо изразено. Усещам я като по-вдървена.
Връхчетата на фидера предават пулса на цялата линия - сякаш приемаш по влакното..по корпуса по дръжката вълненията на жертвата, която си засякъл.Още нещо важно е, че търпи страшни натоварвания при замятане - нещо като акция от 5гр. до 105 - а пък всичко лети страшно надалеко - в зависимост от осн. влакно, повод ако има и т.н. - проблем започва да става с каква макара работиш, дали е в състояние да ти освобождава толкова количество влакно и с такава скорост, каквато да отговаря на замаха и началната скорост на такъма - придобита от фидера.
Последно промяна от durumov на Сря Май 04, 2005 2:52 pm, променено общо 1 път.
Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от joro1973 »

durumov написа:.Още нещо важно е, че търпи страшни натоварвания при замятане - нещо като акция от 5гр. до 105 - а пък всичко лети страшно надалеко - в зависимост от осн. влакно, повод ако има и т.н. - проблем започва да става с каква макара работиш, дали е в състояние да ти освобождава толкова количество влакно и с такава скорост, каквато да отговаря на замаха и началната скорост придобита от фидера.

Всичко това звучи повече от прекрасно :)
А на високи натоварвания при вадене на рибата как е? Знам, че тук основна роля играе аванса на макарата, но мисълта за здрава и сигурна пръчка на мен винаги ми влияе добре :).
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

Чакай сега малко, ми т'ва да не е кран, бе. Тва е пръчка изискваща уважение, тя може да ти "го вдигне парчето 100%" - ако ти издържат влакното и бидема. Аз съм късал на вълнолома - на 0,10-0,12 монофилно, кой ли не е. Ми рибата кат' не ще оплетките и не бута 'ко да я правя. Имах 2003та в един ден 3 изтървани главоча - както си работя зарганата и хоп - то не пита. Не съм и правил опит да ги качвам на 2ия етаж щото бе нависоко, кепа стои в багажника ми, пусти мързел, вземи го бе... ама аз като не ми е навик...на ти !
...аре утре пак, че обещах на Бат' Милен да видя накъде са морските червеи от езерото.
Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от joro1973 »

durumov написа:Чакай сега малко, ми т'ва да не е кран, бе. .

ЕЕЕ - ти пък кран! Да не си работил на пристанището :D - майтап! 100% си ме разбрал правилно, ама ми отговаряш като политик :P :P :P - с пинизи! Аааайде - нема лошо - смешно да става!
И кажи и на нас за червеите! И на кое викаш "главоч"? К`ва е тая риба?
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Жорка, Уста Дурумов е прав. Искам само да посоча два момента.
Прътовете за фидер са направени за сладководен риболов на дъно.
При тях върховете имат за цел да служат като индикатори за кълването. Те са три за да се използват при различни условия:
-мек - за стояща вода
- по-твърд - за бавно течаща вода
- твърд - за бързо течаща вода.
Нито един фидер не е предназначен за вдигане на рибата от водата.
С тези пръти рибата винаги се вади с кепче.
Производителите на тези пръти понятие си нямат че в България морски риболов се прави с такъми за червеноперка.
Ако се опиташ да вдигнеш тежка риба с прът за фидер влакното би трябвало да ти се скъса. Те са направени с водачи за тънки влакна с които рибата само се докарва до брега а се вдига с кеп.
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от joro1973 »

Изображение

И аз да пробвам да кача снимка :twisted:

Това е част от улова ми на Равда 2004 г.
Аватар
HEMINGUEI
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от HEMINGUEI »

Виж Жоро сега ако ще се дразним.......... :lol: Бравос, това вдига духа на морския риболовец! Само да попитам това с тъмното масивно гръбче какво рибе е точно/кефалче?/ 8)
Който може хваща!
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”