Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Моля за съвети :)
Модератор: nkolev66
Моля за съвети :)
Здравейте колеги! Много неща изчетох по форумите, но в крайна сметка нямам сериозен опит в реални условия в подводния риболов. Няколко пъти съм влизал с харпун и нито веднъж не съм виждал риба дето да си заслужава да я стреляш... Всеки път като съм без харпун само с маска и шнорхел, като почнат едни платерини, едни кеафали, абе чак в маска та ми се завират пущините...
Та така да минем към въпросите.
Имам плавници на спорасуб ето тези:

Незнам дали това, че са с каишки е проблем... мн хора казват вземи си с цял пантоф - на мен не са ми неудобни, но са ми твърди. Харесах си ОMER STINGRAY и мисля да си ги купя живот и здраве. Какво мислите вие по този въпрос?
В Сперфиш Явор ми препоръча да погледна на Салви неопрените и аз като ги погледнах и ми харесаха
. Та неопрена вероятно ще е Салви, ама по натам.
Sporasub aspic pro бива ли го според вас? Иначе съм си харесал Salvimar Voodo rail open но и той по натам предполагам. Ето и снимки на харпуна с който разполагам в момента:

и ластика, който мисля е 19мм
нямам шублер:)

Това са маската и шнорхела:

Та остават още нож, буй, колан,тежести, кукан, неопрен, нови плавници,ръкавици,чорапи. Предполагам и дълбокомер ще трябва
Струва ли си да сложа макара на този харпун ?
Какъв ластик да сложа на харпуна и дали си заслужава да му слагам или да събирам пари за Salvi-то. Ластика който е в момента на харпуна определено е остарял, шото немога да го заредя на 2ра засечка, а в началото успявах. С огромни усилия успявам сега на първа, но като го погледна по дължна (харпуна) ми се струва че тръбата подава, та явно трябва по мек ластик..
Усилието, което прилага ластика,който е около 19мм според мен сега е около 80 кг, защото като обърна харпуна с петата към земята и отпусна цялата си тежест за да го заредя не успявам да стигна първа засечка и седя почти във въздуха, а теглото ми е около 78-80 кг?
Това са сега въпросите ми.. Ами Вие сте с мнения от тук натам...
Благодаря предварително!
Филип
Та така да минем към въпросите.
Имам плавници на спорасуб ето тези:
Незнам дали това, че са с каишки е проблем... мн хора казват вземи си с цял пантоф - на мен не са ми неудобни, но са ми твърди. Харесах си ОMER STINGRAY и мисля да си ги купя живот и здраве. Какво мислите вие по този въпрос?
В Сперфиш Явор ми препоръча да погледна на Салви неопрените и аз като ги погледнах и ми харесаха

Sporasub aspic pro бива ли го според вас? Иначе съм си харесал Salvimar Voodo rail open но и той по натам предполагам. Ето и снимки на харпуна с който разполагам в момента:
и ластика, който мисля е 19мм
нямам шублер:)
Това са маската и шнорхела:
Та остават още нож, буй, колан,тежести, кукан, неопрен, нови плавници,ръкавици,чорапи. Предполагам и дълбокомер ще трябва

Струва ли си да сложа макара на този харпун ?
Какъв ластик да сложа на харпуна и дали си заслужава да му слагам или да събирам пари за Salvi-то. Ластика който е в момента на харпуна определено е остарял, шото немога да го заредя на 2ра засечка, а в началото успявах. С огромни усилия успявам сега на първа, но като го погледна по дължна (харпуна) ми се струва че тръбата подава, та явно трябва по мек ластик..
Усилието, което прилага ластика,който е около 19мм според мен сега е около 80 кг, защото като обърна харпуна с петата към земята и отпусна цялата си тежест за да го заредя не успявам да стигна първа засечка и седя почти във въздуха, а теглото ми е около 78-80 кг?
Това са сега въпросите ми.. Ами Вие сте с мнения от тук натам...
Благодаря предварително!
Филип
Re: Моля за съвети :)
Харесва ми градацията на списъка с нужните неща ,като си сложил ножа на първо място .Аз лично без нож във водата не влизам
Ако наистина толкова трудно зареждаш харпуна (да неби да го зареждаш неправилно ?) не е лошо да ги смениш ластиците с нови .Колко дебели и колко дълги вече зависи от коефициента на разтягане на самите ластици .Другите неща са по личен избор . А иначе добре си се ориентирал към WOODOто .
Успех приятел.

Успех приятел.
Филипе , като гледам до тук екипировката ти е идеална ! Маската и шнорхелка са възможно най-подходящите за нашето море.
Аз ползвам същата маска и досега я нареждам в класацията на маска с най-голям обзор ! А шнорхела е възможно най-добрия на пазара в момента.
Харпуна ти не е лош, даже никак понеже за разлика от по-известния си събрат-вайпер, тук липсва пластмасовата тръба обвивка с вграден водач , който бе причината всички вайпери да "плюят" изстрела.
Плавниците и те не са лоши, за сега не бързай с нови покупки.Взимаш един нож-на пазара има голям избор, една шамандура -вземи си обикновенна и евтина , ще те изкара доста време преди да имаш нужда от нова.После и облеклото и си ..........готов.
Остава само да практикуваш и да ни показваш снимки със резултати.

Харпуна ти не е лош, даже никак понеже за разлика от по-известния си събрат-вайпер, тук липсва пластмасовата тръба обвивка с вграден водач , който бе причината всички вайпери да "плюят" изстрела.
Плавниците и те не са лоши, за сега не бързай с нови покупки.Взимаш един нож-на пазара има голям избор, една шамандура -вземи си обикновенна и евтина , ще те изкара доста време преди да имаш нужда от нова.После и облеклото и си ..........готов.

Остава само да практикуваш и да ни показваш снимки със резултати.

-
- новобранец
Колега добра екипировка имаш според мен но за плавници како не ти харесват на тези
според мен са перфектни неопрен и всичко останало ще си ги вземеш но ако си решил да сменяш плавниците и тези да ги продаваш драсни едно Л.С
успех в подводния риболов
според мен са перфектни неопрен и всичко останало ще си ги вземеш но ако си решил да сменяш плавниците и тези да ги продаваш драсни едно Л.С
Смърт на препинателните знаци!diyandimitrov написа:Колега добра екипировка имаш според мен но за плавници како не ти харесват на тези

Благодаря на всички за отговорите! Помогнахте ми за разни лични заключения:)
Яворе шнорхела го взех благодарение на теб!
Не ми стана ясно обаче какви ластици да сложа на харпуна. Мога ли да сложа цял ластик или не? Искам да си закупя ластик на метър и адаптори, но не ми е ясен монтажа на адапторите към ластика.(това при положение, че няма да е подходящо да сложа цял ластик) Търсих в spearfish, но ядец. Моля, който има опит да каже!
Поздрави!
Филип
Яворе шнорхела го взех благодарение на теб!

Не ми стана ясно обаче какви ластици да сложа на харпуна. Мога ли да сложа цял ластик или не? Искам да си закупя ластик на метър и адаптори, но не ми е ясен монтажа на адапторите към ластика.(това при положение, че няма да е подходящо да сложа цял ластик) Търсих в spearfish, но ядец. Моля, който има опит да каже!
Поздрави!
Филип
Ето нагледно как става приятел.
това са необходимите възли.

Гледай тeзи клипове и ще ти стане ясно
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=Tz7NPWK33zU
http://www.youtube.com/watch?v=ePITdEZJ ... re=related
Наслука
това са необходимите възли.

Гледай тeзи клипове и ще ти стане ясно

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=Tz7NPWK33zU
http://www.youtube.com/watch?v=ePITdEZJ ... re=related
Наслука

Благодаря! А има ли сечението на ластика отношение към размера на металното топче и размера на втулката. Тоест втулките еднакви ли са като сечение за различните диаметри ластици, както и топчето?
Размера има значение
. Ако топчето/възела е много голям, ще издува прекалено ластика и ще го отдалечава от тялото на харпуна, което не е желателно.

Ако зардиш ластика и го оставиш една нощ зареден , със сигурност ще омекне. Иначе може да си купиш едни по-тънки ластици, даже може и преминавщ ластик да му сложиш.
Както колегата Аустралия ти е дал схемите , може и да ти е трудно, особено за човек който не е връзвал възли, но се пробвай. Ако успееш да "докараш" възелчето на примките дето влизат в ластика (това бялото дето е пред ластика на снимката)
нямаш нужда от топчета, мънисти и други помощни, понеже после наистина ще стане много обемно и като заредиш , ластиците ще ти стърчат над стрелата.
Ако си от морето или от София , бих ти препоръчал да се свържеш с колеги от форума и докато си пиете кафето и "бухате риба на поразия", да ти покажат, така е най-добре.

Както колегата Аустралия ти е дал схемите , може и да ти е трудно, особено за човек който не е връзвал възли, но се пробвай. Ако успееш да "докараш" възелчето на примките дето влизат в ластика (това бялото дето е пред ластика на снимката)

Ако си от морето или от София , бих ти препоръчал да се свържеш с колеги от форума и докато си пиете кафето и "бухате риба на поразия", да ти покажат, така е най-добре.

Ако си от София може да ти покажа как става .
Иво тези въженца като ги напъхаш в ластика не го ли протриват отвътре? Щото този сезон три пъти слагах въжени желъди с топченца и конуси вътре и след 3-4 излета се късат ластиците, като ги огледам са протъркани отвътре. Даже веднъж Марио Христов ми ги стъкми с нови конуси и пак се скъсаха.
Има и един въпрос към Гуруто < Явор>. По какъв начин избираш шнорхела, има ли някакви тънкости които не знаем?
Има и един въпрос към Гуруто < Явор>. По какъв начин избираш шнорхела, има ли някакви тънкости които не знаем?
Пашата обича смелите.
Златко няма логика от топченцата да протъркат до такава степен ластика че чак да се скъса. Нещо друго го е съсипало. Дори 10 годишен ластик, целия надран и в пукнатини е трудно да бъде скъсан.
А топчето или конуса, веднъж натъпкан в дупката, след това завързан си остава на едното място още след първото зареждане и повече не мърда от там. След като не мърда няма и търкане.
Въпроса ти за шнорхела не е към, но ще ти кажа как аз го избирам. Избирам го след след като го лапна
. Е, да, не обичам разни клапи, цветове и т.н.. финтифлюшки по него. Една тръба, да е мека с удобен мундщук който не измаря устата и е лесен за изплюване.
А топчето или конуса, веднъж натъпкан в дупката, след това завързан си остава на едното място още след първото зареждане и повече не мърда от там. След като не мърда няма и търкане.
Въпроса ти за шнорхела не е към, но ще ти кажа как аз го избирам. Избирам го след след като го лапна

Де да знам бе приятелю, три различни ластика и три различни топчета и конуси слагах. Последния път сложих 17,5 Праймлайн и конуси от медните от Видракс, и са 2 влизания отвътре излезе пак балонче. И не съм го пипал вече, така е и сега. Оттогава не съм влизал в морето.
А за шнорхелите, има 3 , един на НАВА и един Марес и един водолазен с мека връзка от Нептун подарък. Ама и трите са с прави тръби. Гледам на някой тръбите са огънати навътре, да не би да има някаква причина за това. Иначе не ми е проблем да гмуркам с тях , само на НАВАТА наустника е с малко по твърда гума.
А за шнорхелите, има 3 , един на НАВА и един Марес и един водолазен с мека връзка от Нептун подарък. Ама и трите са с прави тръби. Гледам на някой тръбите са огънати навътре, да не би да има някаква причина за това. Иначе не ми е проблем да гмуркам с тях , само на НАВАТА наустника е с малко по твърда гума.
Пашата обича смелите.
Здрасти Злати , значи отначало да ти кажа аз слагах стъклени мъниста от герданче но този вариант не ти го препоръчвам понеже няколко пъти ми се чупиха и преживяването не е от най приятните
.По горе съм показал диамантения възел който е здрав кръгъл и гладък и няма начин да ти нарани ластика . Според моя скромен опит ластика може да се скъса на конструкторския възел ако е пренатегнат и е направен с по тънък канап ,аз го правя с 2мм. въженце от това дето слагам на макарата и досега нямам късане ! Има вероятност да си наранил ластика от вътре с инструмента с който пъхаш възела ,иначе не виждам как ще се протърка отвътре от възела. Няма как да стане понеже както каза Юли там няма движение. А ако е от динема просто забрави това да е причината защото както знаеш динемата е малко лигава на пипане .Бе незнам требва да пробваш всички варианти . И да си купиш един прав кохер с него става идеално понеже човката му е заоблена и влиза по лесно в дупката на ластика , докато клещичките който използвах преди имат ръбове и верно може да нарежат ластика отвътре ,но едва ли.